Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cum luptă România cu regimului lui Lukașenko

Ziarul de Vrancea
27 mai 2021 928 vizualizări

Europarlamentarii USR PLUS au propus statelor UE să dea numele jurnalistului “Protasevici” străzilor pe care se află ambasadele din Belarus n un deputat cere TAROM să evite spațiul aerian țării conduse de Lukoașenko

Delegația USR PLUS în Parlamentul European a propus reprezentanțelor statelor membre ale Uniunii Europene la Bruxelles o acțiune coordonată, împreună cu primarii din toate capitalele din UE, prin care toate străzile pe care se află ambasadele Republicii Belarus să fie redenumite, simbolic, “Roman Protasevici”. Conform unui comunicat USR PLUS, acțiunea are la bază propunerea profesorului Andrei Oișteanu preluată de primarul USR PLUS al Sectorului 1, Clotilde Armand, care a făcut deja demersuri către Primăria Capitalei și Consiliul General al Municipiului București. “Deși apreciem concluziile Summitului Consiliului European din 24 mai 2021 referitor la măsurile care trebuie luate împotriva funcționarilor și companiilor care susțin Regimul Lukașenko, credem că acestea pot fi completate și de acțiuni simbolice. Dorim să vă atragem atenția asupra acțiunilor doamnei Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 al Bucureștiului, sector în care se află sediul Ambasadei Republicii Belarus în România. Astăzi, doamna Armand a anunțat că, în urma apelurilor din partea societății civile, va propune o modificare a numelui străzii, redenumind-o «Roman Protasevici»“, se arată în scrisoarea semnată de cei opt europarlamentari USR PLUS. Conform documentului trimis miercuri către reprezentanțele statelor membre ale Uniunii Europene, “un astfel de răspuns european coordonat și unit ar da un semnal puternic regimului de la Minsk că Uniunea Europeană și statele sale membre nu ignoră acest incident”.

Un deputat se retrage din Grupul parlamentar de prietenie cu Belarus

Deputatul PNL, Gabriel Avrămescu, a anunțat că se retrage din Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Belarus, în urma evenimentului de duminică când un avion a fost deturnat de autoritățile acestui stat iar la aterizare jurnalistul Roman Protasevici a fost arestat. “Nu mă pot declara prietenul cuiva capabil să întreprindă asemenea măsuri”, spune parlamentarul.  Totodată, el îi solicită ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, să se alinieze deciziilor celorlalte state și să ceară Tarom să nu mai tranziteze spațiul aerian al Republicii Belarus, așa cum au hotărât și companiile aeriene Air France și Lufthansa.

Avionul, deturnat înainte de “amenințarea cu bombă”

Furnizorul de servicii de email Proton Technologies AG a anunțat ieri că amenințarea cu bombă invocată de autoritățile din Belarus pentru a deturna duminică avionul a fost trimisă după ce aeronava fusese deviată de la traseul ei. “Nu am văzut nicio dovadă credibilă că ceea ce susțin bielorușii este adevărat”, a spus compania într-un comunicat de presă. “Vom sprijini autoritățile europene dacă vom primi o solicitare legală”, a adăugat Proton Techologies.

Kremlinul a afirmat miercuri că nu are niciun motiv să se îndoiască de explicațiile Belarusului, care susține că a deviat un avion doar din cauza unei alerte cu bombă, și nu pentru a aresta un opozant aflat la bord . Autoritățile au trimis duminică avioane de vânătoare pentru “a recomanda” unui zbor de pasageri al companiei aeriene irlandeze Ryanair de la Atena spre Vilnius să aterizeze la Minsk, invocând o amenințare cu bomba atribuită mișcării palestiniene Hamas. Gruparea islamistă a negat orice implicare.

Liviu Dragnea petrece vara la „răcoare”

 el mai poate cere eliberarea condiționată după 17 august

Fostul lider al PSD Liviu Dragnea rămâne în închisoare, după ce Tribunalul București i-a respins ieri cererea de eliberare condiționată. Decizia este definitivă și vine la exact 2 ani de la încercerarea lui Dragnea, condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.  El va putea face o nouă cerere de eliberare condiționată abia după data de 27 august.

Și prima instanță - Judecătoria Sectorului 5 - a respins ca neîntemeiată, în 27 aprilie, cererea de eliberare condiționată depusă de Liviu Dragnea.

Magistratul și-a motivat atunci decizia arătând că, deși Dragnea a executat 2/3 din pedeapsă, necesar pentru a fi eliberat condiționat, “din analiza situației personale instanța nu și-a format convingerea că acesta a dat dovezi temeinice de îndreptare”. “Eliberarea petentului, prin simpla împlinire a fracției și în contextul unui comportament civilizat - normal de altfel, ar fi de natură a avea un efect total opus. Evident, o astfel de măsură nu ar fi de natură a avea un efect descurajant, ba din contră, ar dovedi o lipsă de reacție din partea statului față de cei care încalcă normele legale”, a motivat Judecătoria Sectorului 5.

Eclipsa de soare din 10 iunie va fi vizibilă în mare parte din Moldova

O eclipsă parțială de Soare, cu acoperire foarte mică a discului solar, se va produce pe 10 iunie, fiind vizibilă doar în jumătatea nordică a țării, transmite Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”, într-o postare pe Facebook. “Noi vă informăm doar despre fenomenele astronomice vizibile din țara noastră, iar unul destul de spectaculos se va produce pe 10 iunie, la ora 13,00. Este vorba de o eclipsă parțială de Soare, cu acoperire foarte mică a discului solar. Eclipsa nu se vede din toată țara”, precizează sursa citată.

Conform unei imagini atașate postării, eclipsa va fi vizibilă în Transilvania, în Banat și în mare parte din Moldova. Coordonatorul Observatorul Astronomic, muzeograful Adrian Șonka, a arătat că Soarele va fi acoperit doar în proporție de 1-2%, dar tocmai acest aspect este de interes pentru pasionați.

“O să fie o eclipsă de Soare, se va vedea din jumătatea de nord-vest a țării, dar e parțială. Pe 10 iunie. Dar Soarele o să fie acoperit 1-2%, deci foarte-foarte puțin. E spectaculos, tocmai pentru că e puțin”, a spus el.

Avioanele prezidențiale folosite de Ceaușescu și Iliescu, scoase la licitație

Avionul prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu - Rombac “Super One-Eleven” - va fi scos la vânzare la prețul de pornire de 25.000 de euro, joi, la licitația de eleganță “All star game” organizată de Artmark. Potrivit Artmark, în august 1982 era prezentat public primul și singurul avion de pasageri construit în România - ROMBAC 1-11 sau Rombac One-Eleven, iar primul zbor oficial a fost executat în toamna aceluiași an pe Aeroportul Băneasa, în fața întregii conduceri a statului român. Zborul inaugural cu pasageri al avionului ROMBAC 1-11 avut loc un an mai târziu, în ianuarie 1983, pe ruta București - Timișoara, iar prima cursă externă a fost efectuată în martie același an pe ruta București - Londra. Astfel, România devenea primul stat comunist din lume, exceptând URSS, care producea un avion de pasageri cu reacție, motoarele fiind fabricate în țara noastră la uzinele Aerofina și Turbomecanica, sub licență Rolls Royce. Avionul “Super One-Eleven”, scos la licitație, a fost folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceaușescu timp de 4 ani, între 1986 și 1989. La licitație va fi scos și avionul prezidențial “Negrești”, folosit pentru zborurile prezidențiale din timpul primului mandat al președintelui Ion Iliescu. Acest avion este ultimul Rombac 1-11 construit în România, efectuând primul zbor în 1989 și are prețul de pornire de 25.000 de euro.

Artmark arată că cele două avioane au fost clasate în patrimoniul cultural național mobil, categoria Tezaur, iar vânzarea are caracter de lichidare, fiind puse în licitație în cadrul lichidării patrimoniale a fostei întreprinderi de stat Romavia.

Festivaluri cu mulți oameni, cu condiția ca toți să fie vaccinați

Vicepremierul Dan Barna a anunțat posibilitatea organizării de concerte și festivaluri în perioada următoare, condiția fiind ca participanții să fie vaccinați anti-COVID. Dan Barna a fost întrebat, ieri, la Digi 24, dacă 1 iunie vine cu noi relaxări. “Da, vine cu încă niște relaxări pentru că cifrele continuă să se îmbunățească referitoare la răspândirea pandemiei și la numărul de persoane afectate și ăsta e un lucru bun și e o veste foarte bună. Una dintre ele este cea pe care am susținut-o și eu de câteva zile, aceea legată cu posibilitatea de a avea concerte, festivaluri, evenimente cu număr mare de oameni, nu doar cu acele limitări care există în prezent, condiția fiind ca acele persoane să fie vaccinate. Este un lucru firesc, e cumva o dezvoltare a proiectelor-pilot pe care le-am văzut și în alte state europene”, a explicat vicepremierul. El a precizat că există și un acord de la CNSU în acest sens.

Primarul PSD din Limanu îi cere premierului Cîțu să nu calce în Vama Veche

Primarul comunei Limanu, Daniel Georgescu, îi recomandă premierului Florin Cîțu să renunțe la ideea de a petrece o noapte în Vama Veche și îi sugerează să se reorienteze în această vară spre Ciocârlia sau Aliman, precizând că acestea sunt localități care “își permit pâine și sare din bani publici”. Primarul este nemulțumit de faptul că alocarea dată de Consiliul Județean Constanța comunei sale este de 25.000 de lei. “Este suma derizorie alocată comunei Limanu de către Consiliul Județean Constanța! Practic, pentru dezvoltarea unei comunități cu patru sate (Limanu, 2 Mai, Vama Veche, Hagieni), peste 7.000 de locuitori și implicit cu cheltuieli publice semnificative, conducerea acestui județ a considerat că două salarii de președinte de Consiliu Județean sunt arhisuficiente! Este aceasta o Românie normală?”, a declarat primarul din Limanu. El a precizat că toate primăriile PNL au primit sume mari, indiferent de dimensiunea localităților sau de programele aflate în derulare, iar primăriilor PSD le-au fost alocate sume derizorii. “Prin urmare, cu tot respectul, îi recomand domnului premier, Florin Cîțu, să abandoneze ideea de a petrece o noapte în Vama Veche și să se reorienteze în această vară spre Ciocârlia sau Aliman. Sunt localități care își permit pâine și sare din banii publici! În plus, domnul premier va avea astfel și ocazia să cerceteze, în amănunt, programele ambițioase de dezvoltare ale acestor localități, premiate de managerii PNL Constanța cu alocări financiare record!”, a mai afirmat Daniel Georgescu.

Premierul Florin Cîțu a declarat, în 13 mai, că va merge o noapte în Vama Veche, după ce le-a promis acest lucru unor tineri.

Orban nu exclude să candideze la președinție în 2024

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat ieri, la Constanța, că odată cu candidatura pentru un nou mandat la conducerea partidului ia în calcul și o eventuală candidatură a sa la alegerile prezidențiale din anul 2024. “Până în 2024 avem un președinte al României, Klaus Iohannis, noi suntem în parteneriat cu președintele României. Până în 2024 mai este timp pentru a lua decizii. Sigur că odată cu candidatura la funcția de președinte al PNL am în calcul și această eventualitate, că sunt un om serios care are o gândire strategică”, a declarat Ludovic Orban, răspunzând unei întrebări din partea presei.

Românii pot intra în Bulgaria fără niciun document legat de COVID-19

Cetățenii români vor putea să intre în Bulgaria prin toate punctele de trecere a frontierei fără a li se mai cere să prezinte un test PCR sau antigen COVID negetiv, certificat de vaccinare sau un document care să ateste că au trecut boală, conform unui ordin emis de ministrul bulgar al Sănătății, Stoicio Kațarov. Aceste prevederi au intrat în vigoare de ieri, 27 mai.

Același ordin impune o interdicție temporară pentru sosirile din India, Bangladesh, Nepal, Myanmar, Bhutan, Sri Lanka, Pakistan, Maldive, Brazilia și țări și teritorii din Africa.

Captură record la frontieră: 2.850 de pistoale cu glonț

Lucrătorii Punctului de Trecere a Frontierei Isaccea au găsit, ascunse într-un camion care se deplasa spre Ucraina, 2.850 de pistoale letale, cu glonț, ceea ce reprezintă o captură record, potrivit unei declarații a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode. “Astfel, luni seară, polițiștii de frontieră și lucrătorii punctului de frontieră Isaccea, au depistat, ascunse într-un camion condus de un cetățean ucrainean, cele 2.850 de pistoale cu glonț, calibru 4 și 4,5 mm. Armele au fost confiscate imediat în vederea confiscării”, a anunțat ieri Lucian Bode.

Mark Gitenstein ar putea deveni ambasadorul SUA la UE

Președintele american Joe Biden urmează să anunțe în scurt timp nominalizarea de noi ambasadori, transmite New York Times. Potrivit publicației, fostul ambasador în România Mark Gitenstein este avut în vedere pentru a reprezenta SUA la Uniunea Europeană.

Două surse apropiate de procesul de selectare a ambasadorilor au declarat pentru ziar că Nicholas Burns, care a reprezentat Statele Unite la NATO, a fost ales ca ambasador în China, iar primarul din Los Angeles, Eric Garcetti, ar urma să devină ambasador în India. Mark Gitenstein, fost ambasador în România, ar fi luat în considerare ca ambasador pe lângă Uniunea Europeană, iar Cindy McCain, văduva senatorului John McCain, este alegerea lui Biden pentru postul de ambasador pe lângă Programul Alimentar Mondial al ONU, au indicat sursele.

Biden i-a mai ales pe Thomas R.Nides, vicepreședinte la Morgan Stanley și fost secretar de stat adjunct în timpul lui Barack Obama, ca ambasador în Israel, precum și pe Rahm Emanuel, fost primar în Chicago și fost șef de cabinet al lui Obama, ca ambasador în Japonia.

Croația, în Schengen înaintea României?

Cererea Croației de aderare la spațiul de liberă circulație Schengen ar putea fi luată în considerare separat de “pachetul” de solicitări ale României și Bulgariei, ale căror candidaturi sunt blocate de mai mulți ani, a relatat ieri cotidianul croat Vecernji List. Croația a îndeplinit toate cerințele tehnice pentru aderare, iar acum trebuie luată o decizie politică unanimă, de către toate statele membre ale Spațiului Schengen, ce cuprinde 26 de state europene între care s-a renunțat oficial la prezentarea de pașapoarte și alte forme de control, la granițele interne. Potrivit ziarului croat, au circulat informații că aderarea Croației la Schengen ar putea fi inclusă pe agenda președinției slovene a Consiliului Uniunii Europene, în a doua jumătate a acestui an.

Principalul avantaj al Croației este că, în termeni geopolitici, nu se află în apropierea marilor generatori de migrație ilegală. Or, aderarea Bulgariei și României la Spațiul Schengen ar însemna crearea unei legături terestre directe între granița Turciei și restul Uniunii Europene, adică acele țări privite ca destinații favorite pentru imigranții ilegali, notează Vecernji List.

Celălalt avantaj al Croației îl reprezintă turismul: italienii, slovenii, cehii ar prefera să poată trece granița mai lejer, fără controale, când călătoresc către și dinspre Croația, menționează ziarul citat.

Doi adolescenți, amendați cu 7.000 de lei după ce au asmuțit câinii de rasă pe un alt câine

Doi adolescenți în vârstă de 14 ani și 15 ani, din județul Dolj, au fost amendați de polițiști cu 7.000 de lei, în total, deoarece au asmuțit cei doi câini de rasă pe care îl dețin pe un alt câine, care a fost rănit în urma incidentului. Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor s-au sesizat din oficiu, miercuri, după ce pe o rețea de socializare au fost publicate mai multe înregistrări video în care se observă doi câini care atacă un alt câine.

“În urma verificărilor efectuate, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Rast, s-a stabilit faptul că la data de 6 martie, doi minori de 14 și 15 ani, din Urzicuța, ar fi asmuțit cei doi câini de rasă pe care îi dețin, pe un câine de rasă comună, care, în urma atacului, a suferit mai multe leziuni la nivelul corpului”, arată un comunicat al IPJ Dolj. Sursa citată menționează că polițiștii au emis ordine de plasare a animalului în adăpost. De asemenea, cei doi câini au fost duși la sediul unei asociații pentru protecția animalelor, unde vor fi plasați. În cauză, polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.