Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cum ar putea arăta viitorul Guvern PNL-PSD-UDMR cu 20 de ministere

Ziarul de Vrancea
9 nov 2021 821 vizualizări

Comunicațiile și IMM-urile, portofolii separate, Cercetarea revine la Educație, apare Ministerul pentru Diaspora, iar secretarul general are rang de ministru

Liberalii și social-democrații discută în această perioadă despre viitorul Guvern în formula cu PNL-PSD-UDMR și cu susținerea minorităților naționale în Parlament. În funcție de cine va da premierul în Executiv se vor împărți și ministerele, însă s-a ajuns la un acord ca noul Cabinet să se mărească la 20 de ministere, plus câte un vicepremier din partea fiecărui partid care nu are premierul. În plus, cine va da prim-ministrul nu va putea lua Ministerul Finanțelor, iar secretarul general are rang de ministru.

Guvernul Cîțu avea 18 ministere și doi vicepremieri, de la USR și de la UDMR. În noua formulă, cu PSD și UDMR, Guvernul ar urma să aibă 20 de ministere. Astfel, partidele doresc scoaterea Comunicațiilor din Ministerul Transporturilor și înființarea unui nou minister, pentru IMM-uri, care în prezent se află la Ministerul Economiei.

În plus, Cercetarea, care acum este minister independent, ar putea reveni în cadrul Ministerului Educației.

Un rol important îl va avea Secretarul general, post care este dorit atât de PNL cât și de PSD, la pachet cu Ministerul Finanțelor Publice. PSD vrea ca SG-ul Guvernului să aibă putere de ministru și nu să fie în subordinea premierului, cu statut de secretar de stat, așa cum este în prezent. 

PNL, PSD și UDMR au discutat, în negocierile de până acum, despre o rotație a premierilor, la doi ani de zile, precum și despre o guvernare care să se întindă pe o perioadă mai lungă, de 7 ani, care să cuprindă și următorul Legislativ.

CNCAV transmite informații despre vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ai: Eficiență de 90,7%

Comitetul de coordonare a vaccinării a transmis, miercuri, informații despre vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani și prciează că, potrivit studiilor, vaccinul Pfizer administrat î două doze are o eficiență de 90,7%. „Copiii reprezintă un procent tot mai mare de cazuri și spitalizări față de începutul pandemiei, iar focarele din școli au o frecvență tot mai mare”, a transmis CNCAV.

„Două doze de 10 micrograme (μg) de vaccin Comirnaty - Pfizer BioNTech (BNT162b2) administrate la interval de 21 de zile au fost sigure, imunogene și au asigurat o eficiență de 90,7% împotriva Covid-19 la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani. Evaluarea Comirnaty - Pfizer BioNTech la copii a fost efectuată din mai multe motive”, a transmis, miercuri, CNCAV.

Sursa citată a precizat că, odată cu prioritizarea grupelor mai mari de vârstă pentru vaccinare, „copiii de vârstă școlară reprezintă acum un procent tot mai mare de cazuri și spitalizări față de începutul pandemiei, iar focarele din școli au o frecvență tot mai mare”.

„Beneficiile directe privind prevenirea infecției cu SARS-CoV-2 la copii includ protecția împotriva formelor severe, spitalizărilor și complicațiilor severe sau pe termen lung, cum ar fi sindromul inflamator multisistemic (MIS-C). Beneficiile indirecte includ probabilitatea reducerii transmiterii bolii la domiciliu și în mediul școlar, inclusiv transmiterii care afectează persoanele vulnerabile și desfășurarea învățământului în format fizic în condiții mai sigure. Fără vaccinuri eficiente împotriva COVID-19 pentru această grupă de vârstă, copiii ar putea deveni surse constante de infectare și genera noi variante emergente”, a mai transmis CNCAV.

Potrivit specialiștilor, închiderea și carantina școlilor din cauza COVID-19 au costuri sociale și economice pentru familii și îngrijitori. 

„Vaccinarea la scară largă pentru toate grupele de vârstă este, prin urmare, esențială în eforturile continue de a reduce pandemia”, a mai transmis CNCAV.

405 de decese asociate Covid și 1.823 de pacienți la ATI

310 copii sunt în spitale, 24 fiind la terapie intensivă

Grupul de Comunicare Strategică anunță miercuri, pe baza datelor existente la ora 10.00, că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat peste 6.000 de cazuri noi de COVID-19 și au fost raportate 405 decese, din care 8 din perioada anterioară. 1.823 de pacienți sunt la ATI. 310 copii sunt în spitale, 24 fiind la terapie intensivă.

„Până astăzi, 10 noiembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.725.017 cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 9.435 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.532.951 de pacienți au fost declarați vindecați. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 6.291 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 93 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare”, transmit autoritățile.

În București sunt 848 de cazuri noi de COVID-19, în Brașov - 453, Cluj - 414, Siniu - 391, Ilfov - 356, Bihor - 317. 17 județe au sub 100 de cazuri noi.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este în scădere la nivel național, singurul județ care a înregistrat creștere este Covasna.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 985 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. 

Dintre cele 405 decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 10-19 ani - o târnără de 19 ani din București, vaccinată cu schema incompletă, cu comorbidități - 2 la categoria de vârstă 20-29 ani - o tânără de 23 de ani, din Ilfov, fără comorbidități, nevaccinată, și un tânăr de 29 de ani, din Giurgiu, vaccinat, cu comorbidități - 3 la categoria de vârstă 30-39 ani, 16 la categoria de vârstă 40-49 ani, 31 la categoria de vârstă 50-59 ani, 95 la categoria de vârstă 60-69 ani, 147 la categoria de vârstă 70-79 ani și 110 la categoria de vârstă peste 80 ani.

365 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 12 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități, iar pentru 28 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Au fost raportate 8 decese anterioare intervalului de referință, survenite în județele Argeș, Constanța, Galați și Ilfov, în lunile octombrie 2021 și noiembrie 2021. În intervalul de referință au fost raportate 397 de decese.

Din totalul de 405 pacienți decedați, 357 erau nevaccinați și 48 vaccinați. Cei 48 de pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 10-19 ani și peste 80 de ani. 47 dintre pacienții decedați vaccinați prezentau comorbidități, iar pentru 1 pacient nu au fost raportate comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 17.438. Dintre acestea, 1.823 sunt internate la ATI.

Din totalul pacienților internați, 310 sunt minori, 286 fiind internați în secții și 24 la ATI.

 

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 10.476.663 teste RT-PCR și 4.788.868 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 18.259 de teste RT-PCR (10.350 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 7.909 la cerere) și 36.077 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 101.009 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 15.993 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 63.876 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 75 de persoane.

USR propune ca certificatul verde să se aplice tuturor angajaților de la stat și privat

USR propune ca certificatul verde să se aplice tuturor angajaților de la stat și privat și va depune amendamente în acest sens la legea care este în Camera Deputaților. Fostul ministru al Sănătății Ioana Mihăilă a precizat că a fost gândite măsuri compensatorii tocmai pentru a da timp angajaților să se vaccineze.

„USR susține ferm introducerea Certificatului Verde ca măsură de protecție la locul de muncă, atât pentru protecția angajaților, cât și pentru persoanele cu care aceștia vin în contact. Din acest motiv, USR va cere în Legislativ aplicarea nediscriminatorie a Certificatului Verde pentru toți angajații, indiferent că aceștia activează în sistemul public sau cel privat. Vom depune această prevedere la Camera Deputaților sub forma unor amendamente la forma proiectului legislativ, care a trecut recent prin Senatul României”, a transmis, miercuri, USR, într-un comunicat de presă. 

Formațiunea a precizat că va propune o perioadă tranzitorie de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii. 

„În cele 60 de zile, angajații își vor putea efectua sau completa schema de vaccinare, iar testarea regulată (de două ori săptămânal) va fi suportată integral din bugetul statului. 

După finalul perioadei tranzitorii de 60 de zile, angajații nu vor mai trebui să se testeze, dacă au optat pentru vaccinare. În caz contrar, testarea periodică va fi suportată din fonduri proprii ale angajatului. În cazul în care un angajat ar refuza testarea periodică din fonduri proprii după perioada tranzitorie, există posibilitatea suspendării contractului de muncă al acestuia”, a mai transmis formațiunea.

Fostul ministru al Sănătății Ioana MIhăilă a afirmat, la FRI, că măsura este necesară având n vedre evoluția pandemiei. 

„Proiectul, așa cum a fost inițiat pe vremea cât încă eram la Ministerul Sănătății, avea ca aplicabilitate doar angajații din sistemul sanitar și din centrele rezidențiale. El a fost predat astfel ministrului interimar, domnului Cseke Attila, care l-a trimis în Parlament în luna septembrie. Având în vedere evoluția pandemiei, dar având în vedere și atitudinile țărilor care au o rată de vaccinare chiar mai mare decât țara noastră, vorbim de Italia, de exemplu, de Grecia, amendamentele pe care noi le propunem prevăd extinderea aplicabilității, practic, pentru toți angajații din sistemul public și privat, care vor avea nevoie de certificatul verde, pentru a putea să lucreze în continuare”, a declarat Ioana Mihăilă.

Întrebată cum crede că va gestiona pandemia un eventual Guvern PNL-PSD, Ioana Mihăilă a răspuns: „Depinde foarte mult de ce se întâmplă săptămâna aceasta în Parlament cu proiectul de lege pentru certificatul verde (...). Dacă există capacitatea de a anticipa ce ne așteaptă în cele două situații, dacă legea certificatului verde trece și dacă nu trece, cred că în contextul în care legea certificatului verde va trece, nu vor mai fi probleme atât de mari legate de gestiunea pandemiei. Altfel, vorbim de aceeași infrastructură sanitară care a fost neglijată de multă vreme, vorbim de același risc pe care spitalele îl au, fie de izbucnire a incendiilor acolo unde consumul de oxigen este mare, fie de infecții acolo unde circuitele nu sunt atent respectate, vorbim de același deficit de medici de anumite specialități și aceste lucruri nu se rezolvă peste iarnă, nu se rezolvă în termen atât de scurt”.

Decizie definitivă a Înaltei Curți - Dosarul Revoluției, retrimis la Parchetul Militar

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, miercuri, definitiv, că Dosarul Revoluției trebuie retrimis la Parchetul Militar pentru completarea rechizitoriului.

„1045/1/2019/a1.1 - Respinge, ca nefondate, contestațiile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Sectia Parchetelor Militare, părțile civile (...) împotriva încheierii din data de 09 octombrie 2020 și a încheierii nr. 288 din 21 mai 2021, pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția penală în dosarul nr. 1045/1/2019/a1”, a transmis, miercuri, Înalta Curte de Casație și Justiție.

De asemenea, instanța a respins, ca tardive, contestațiile depuse de alte părți din dosar încheierii nr. 288 din 21 mai 2021, pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția penală în dosarul nr. 1045/1/2019/a1.

„Cheltuielile judiciare ocazionate de soluționarea contestației formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția Parchetelor Militare, rămân în sarcina statului. Obligă contestatorii părți civile (...) la plata sumelor de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Onorariul parțial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru intimații inculpați Voiculescu Voican Gelu, gl.(Rtr) Rus Iosif și Iliescu Ion, până la prezentarea apărătorilor aleși, în cuantum de 596 lei, rămâne în sarcina statului și se plătește din fondul Ministerului Justiției (...) Definitivă. Pronunțată în ședința din Camera de Consiliu, astăzi, 10 noiembrie 2021” se mai arată în minuta setinței.

În 21 mai 2021, prin încheierea nr. 288, intanța a decis retrimiterea Dosarului Revoluției la Parchetul Militar.

„Restituie la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția Parchetelor Militare, cauza privind pe inculpații Iliescu Ion, Voican Voiculescu Gelu și gl. (rtr.) Rus Iosif, trimiși în judecată prin rechizitoriul nr. 11/P/2014 din 5 aprilie 2019 al acestei unități de parchet”, se arata atunci în în decizia instanței. 

În 9 octombrie 2020, Înalta Curte a admis unele excepții ridicate de părți în Dosarul Revoluției și a constatat „neregularitatea rechizitoriului”.

De asemenea, au fost eliminate de la dosar unele probe și declarații. Relatările făcute de Gelu Voican Voiculescu și Ion Iliescu în fața Comisiei Senatoriale au fost, de asemenea, scoase din dosar.

Parchetul Militar trebuia să clarifice situația volumelor rechizitoriului și să anunțe, în cinci zile, dacă menține dispozițiile de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei.

Primarul comunei prahovene Ciorani, suspectat de instigare la furtul a mii de buletine de vot, plasat în arest la domiciliu

Judecătoria Ploiești a respins, miercuri, solicitarea procurorilor prahoveni de emitere a unor mandate de arestare pe numele primarului comunei Ciorani și ale altor două persoane, suspectate într-un dosar care în care este cercetată sustragerea a mii de voturi arhivate în urma alegerilor locale de anul trecut. Cei trei au fost plasați în arest la domiciliu, iar procurorul de caz a declarat că va contesta decizia instanței de fond.

Magistrații Judecătoriei Ploiești au decis, miercuri după-amiază, să îl plaseze în arest la domiciliu pe primarul comunei prahovene Ciorani, Marin Voicu (PNL), cercetat penal pentru infracțiunea de instigare la sustragerea de probe.

În schimb, edilul a fost plasat, prin decizie a instanței, în arest la domiciliu. 

Instanța de judecată a respins, de asemenea, propunerile de arestare preventivă formulate de către judecători de numele altor două persoane, suspectate c au intrat prin efracție în arhiva Judecătoriei Mizil, colo unde erau depozitați sacii cu voturile de la scrutinul local de anul trecut, și si sustras de acolo mii de buletine de vot. 

Procurorul de caz, Florentina Cioca, a declarat, pentru News.ro, că va contesta decizia instanței de lăsare în arest la domiciliu a celor trei, cerând instanței superioare emiterea de mandate de arestare pe numele edilului și ale celorlalți doi inculpați. 

În luna februarie a acestui an, saci cu buletinele de vot, depuși într-un spațiu al Primăriei Mizil, au fost desigilați după ce cineva a intrat cu forța în acel spațiu. Cu acea ocazie au fost sustrase 4.306 buletine de vot, dintre care 2.454 buletine de vot valabil exprimate și nule și 1.854 buletine de vot anulate.

După deschiderea unei anchete penale în acest caz, anchetatorii prahoveni au deschis un alt dosar, care vizează fraudarea alegerilor locale din comuna prahoveană Ciorani.

La sfârșitul lunii iulie, procurorii prahoveni au trimis în judecată dosarul în care suspectează fraudarea alegerilor locale din 27 septembrie 2020 în toate secțiile de votare din comuna Ciorani, dosar în care este inculpat primarul localității, alături de mai mulți angajați ai primăriei. Patru dintre suspecți au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, iar alți 23, între care și edilul, vor fi judecați de către magistrații din Buzău.

Conform susținerilor procurorilor în fața instanței, la Ciorani au fost fraudate alegerile la toate cele cinci secții de votare amenajate în comună, iar inculpații acționat cu „naturalețe” și chiar râdeau de ceea ce fac.

Printre inculpați se numără mai mulți angajați ai Primăriei Ciorani, apropiați ai primarului Marin Voicu.

În 20 iulie, la PNL Prahova a fost prezentat, la începutul conferinței de alegeri pentru conducerea filialei județene, un clip video în care președintele PNL Prahova, Iulian Dumitrecu, în prezent prim-vicepreședinte al PNL la nivel național, apare alături de mai mulți primari liberali din județ. Printre aceștia se numără și primarul comunei Ciorani, aflat în arest preventiv la acel moment. Fotografia cu cei doi politicieni era însoțită de mesajul „Am învins”

Șoferul unui autobuz de transport elevi, reținut după ce a fost prins la volan cu o alcoolemie uriașă

Un bărbat din Bacău a fost reținut, miercuri, după ce a fost prins la volanul unui autobuz de transport elevi în timp ce avea o concentrație de aproape unu la mie alcool pur în aerul expirat.

Bărbatul, în vârstă de 48 de ani, conducea un autobuz care asigură transportul la și dinspre școală al copiilor din comunele băcăuane Colonești și Răchitoasa. Luni, el a fost oprit de către polițiștii Postului de Poliție Răchitoasa. În urma testării cu aparatul etilotest, polițiștii au constatat o valoare de 0,94 mg/L alcool pur în aerul expirat. Ei i-au cerut acestuia să îi însoțească la o unitate sanitară, pentru prelevarea de mostre de sânge care să stabilească cu exactitate alcoolemia, însă șoferul beat a refuzat.

Poliția Județeană Bacău a anunțat că miercuri polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Podu Turcului au luat măsura reținerii pentru 24 de ore a șoferului. El va fi prezentat unui procuror, care va decide dacă dispune alte măsuri preventive sau va cere emiterea de către instanță a unui mandat de arestare preventivă pe numele acestuia. 

Permisul de conducere al șoferului beat a fost suspendat cu dovadă fără drept de circulație.

Sarabanda declarațiilor populiste: Grindeanu anunță că PSD vrea creșterea salariului minim, a punctului de pensie și a alocațiilor

u banii ar urma să fie luați din taxarea luxului

Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, despre întâlnirea echipelor de negociere de la PNL, PSD și UDMR, pe capitolul economic, că s-a discutat despre tot ceea ce înseamnă lipsa resurselor bugetare, într-o perioadă în care statul trebuie să fie alături de cetățeni și a arătat că PSD dorește majorările de pensii, alocații, și a venit și cu mai multe măsuri pentru a aduce bani la bugetul de stat, pentru a acoperi aceste cheltuieli.

„Vedem cu toții cum scade nivelul de trai al românilor și noi trebuie să venim cu venituri în plus la bugetul de stat nu doar să facem cheltuieli”, a afirmat Grindeanu, precizând că PSD își dorește creșterea salariului minim de la 1 ianurie, majorarea pensiei minime de la 800 la 1.000 de lei, să mărească cu 11 la sută punctul de pensie iar alocațiile să crească conform legii”, a spus Grindeanu. 

„Pentru asta, am venit cu propuneri care vor fi discutate în perioada următoare”, a mai arătat Grindeanu, afirmând că propunerea social-democraților pentru creșterea veniturilor statului este „taxarea luxului”, toate statele din lumea civilizată având acest tip de taxare. „Vrei iaht, plătești în plus, vrei mașini de sute de mii de euro, plătești în plus”, a spus Grindeanu, precizând că este vorba de o intenție, și nu o condiție pusă de PSD celorlalte partide. „De asemenea, știm, tot pentru creșterea veniturilor, că România are cea mai mică rată de colectare de la nivelul UE, și este necesar sp o corectăm”, a spus Sorin Grindeanu.

A treia soluție pentru aducerea mai multor bani la buget este, potrivit lui Grindeanu, este combaterea evaziunii fiscale. „Este inadmisibil și acum, la ani buni, scanerele să stea nefolosite și contrabanda este în floare în România”, a spus el. 

Grindeanu a mai anunțat că PSD nu este de acord cu eliminarea facilităilor pentru cercetare, IT, toate aceste domenii ținând economia în această perioadă.

Peste 1,2 milioane de doze de vaccin Pfizer sosesc în țară

Comitetul de coordonare a vaccinării anunță că peste 1,2 milioane de doze de vaccin Pfizer sosesc în țară. Până acum, România a primit peste 14,7 milioane de doze de vaccin.

„1.249.560 doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech, sosesc astăzi și mâine în țară. Vaccinurile vor fi livrate pe cale aeriană și vor ajunge pe aeroporturile din Otopeni, Cluj și Timișoara”, a transmis, miercuri, CNCAV.

Sursa citată a precizat că transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră.

Vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță, în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă.

Astfel, procesul de vaccinare continuă atât în centrele din București, cât și din țară, dozele fiind distribuite după cum urmează:

- Centrul Național de Stocare București: 649.350 doze; - Centrul Regional de Depozitare Brașov: 64.350 doze;

- Centrul Regional de Depozitare Constanța: 35.100 doze

- Centrul Regional de Depozitare Cluj: 239.850 doze; 

- Centrul Regional de Depozitare Craiova: 58.500 doze; - Centrul Regional de Depozitare Iași: 70.200 doze 

- Centrul Regional de Depozitare Timișoara: 132.210 doze. 

Până la acest moment, țara noastră a recepționat 14.733.089 doze de vaccin produse de compania Pfizer, iar 10.019.223 au fost deja utilizate pentru imunizarea populației.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.