Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cu Omicron, peste jumătate din populație lumii va trece prin boală

Ziarul de Vrancea
25 ian 2022 708 vizualizări

Estimarea îi aparține medicului Valeriu Gheorghiță n ieri a fost raportat un număr record de noi infectări, dar vârful ar urma să fie atins în săptămânile următoare, apreciază ministrul Sănătății

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 34.255 de noi cazuri de COVID, un record absolut de la începutul pandemiei. De asemenea, au fost raportate 94 de decese. La ATI erau internate 692 de persoane, cu 42 mai mult decât în ziua anterioară. Din totalul de 94 de pacienți decedați, 77 au fost nevaccinați și 17 vaccinați. Pacienții vaccinați aveau vârsta cuprinsă între grupele de vârstă 50-59 ani și peste 80 ani. Toți pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități.

Până ieri, 59.726 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Ministrul Sănătății Alexadru Rafila a declarat ieri că noul bilanț este „preocupant”, dar similar cu ceea ce se întâmplă în alte țări. “De exemplu, în Danemarca ieri au fost 43.000 la un grad de vaccinare de 81%. Noi am estimat o astfel de evoluție generată de tulpina Omicron, cu transmisibilitate mult mai mare decât tulpinile precedente, inclusiv la persoane vaccinate, dar asta nu înseamnă că vaccinarea nu trebuie să meargă înainte”, a afirmat ministrul.

Răspunzând unei întrebări, Rafila a precizat că se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri, chiar dacă nu în perioada imediat următoare. “Din punctul meu de vedere, creșterea va continua, dar nu în zilele următoare, va continua creșterea probabil săptămâna viitoare, după un nou ciclu. S-ar putea ca mâine, poimâine să avem o situație similară sau chiar ceva mai puține cazuri pentru că noi venim după patru, cinci zile în care testarea a fost mai redusă datorită acestei perioade de zile libere. Noi, practic, ne referim astăzi, miercuri, la situația zilei de marți, care a fost prima zi de lucru după minivacanța cu ocazia Unirii Principatelor Române”, a mai declarat ministrul.

Medic: Cei nevaccinați vor umple statistica la decese

Medicul Vasi Rădulescu a afirmat, miercuri, după recordul de infectări, că în realitate ar putea fi peste 100.000 de noi cazuri. “Vom da cu toții piept cu virusul în următoarele luni”, susține medicul, precizând că cei nevaccinați și cu factori de risc pot umple statistica la decese. “Cei tineri, verzi, nevaccinați - loterie”, mai afirmă medicul. “Cei bine informați, responsabili, cu booster făcut - trecere relativ ușoară prin boală”, a mai scris medicul Vasi Rădulescu pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, recordul de miercuri va fi depășit și în statisticile oficiale.

“E oricum depășit neoficial, știm asta. Unii cred că au răceli, nu se testează, nu anunță nimic, ba mai și ies din case. Vom trece urât și prin valul 5. Cum ziceam cândva, știința nu ne iartă și ne așază la locul nostru”, a mai scris medicul.

Gheorghiță: Cred că se va renunța la majoritatea restricțiilor

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, spune că, ținând cont de modul agresiv în care se transmite Omicron, în perioada următoare, peste jumătate din populația lumii va trece prin boală. “Se vorbește tot mai mult că acest val va veni după sfârșitul lui cu trecerea către perioada postpandemică. Vom ajunge într-o fază endemică.

Este foarte probabil să se întâmple, pentru că în acestă perioadă, probabil mai mult de jumătate din populația lumii va trece prin infecție, coroborat că peste 60% din populația globală a primit o doză cel puțin, este foarte probabil că vom ajunge în faza postpandemică, în perioada de endemie, în care va cont foarte mult comportamentul individual. Cred că se va renunța la majoritatea restricțiilor și din acel moment fiecare va trebui să fie mai responsabil de sănătatea lui, a celor cu care se întâlnește, a părinților, a bunicilor. E momentul să înțelegem că doar noi putem schimba parcursul acestei infecții pe mai departe”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Românii au tot mai multă încredere în UE și NATO

n Joe Biden, Maia Sandu și Emanuel Macron sunt liderii străini preferați, arată un sondaj INSCOP

Peste 70% dintre români cred că NATO va apăra România, în contextul creșterii riscului producerii unui război în Ucraina, potrivit unui sondaj INSCOP Research.

Întrebați dacă NATO va apăra sau nu România, în contextul creșterii riscului producerii unui război în Ucraina, 70,3% dintre români au răspuns afirmativ, în timp ce 20,3% au răspuns negativ, iar 9,4% nu știu sau nu au răspuns. Cu privire la apartenența la NATO, 76,2% dintre respondenți consideră că România nu trebuie să iasă din Alianța Nord-Atlantică, în timp ce 18,7% susțin contrariul. Cercetarea sociologică mai relevă că 74,7% dintre cei intervievați (față de 68,1% - în septembrie 2021 și 73,8% - în iunie 2021) își exprimă acordul față de afirmația “existența unor baze militare americane în România ar ajuta la apărarea țării în cazul unei agresiuni externe”.

De asemenea, 72,6% dintre respondenți consideră că Uniunea Europeană ar trebui să înființeze propria armată pentru apărarea statelor membre, iar 20,8% cred contrariul.

În opinia a 77% dintre intervievați, Vestul (adică UE, SUA, NATO) este direcția înspre care ar trebui să se îndrepte România din punctul de vedere al alianțelor politice și militare. 10,4% consideră că România ar trebui să se îndrepte către Est (adică Rusia, China). Ponderea non-răspunsurilor este de 12,6%. În viitor, Europa și Occidentul vor fi mai puternici în opinia a 63,9% dintre respondenți, în timp ce 27% cred contrariul.

Admirația față de Germania

Dintre țările și organizațiile enumerate, românii au cel mai ridicat nivel de încredere în NATO (60,6% față de 47,1% - în septembrie 2021). 55,9% dintre români au încredere multă și foarte multă în Uniunea Europeană (față de 42,5% - în septembrie 2021) și 51,8% au încredere multă și foarte multă în Germania (față de 45,8% - în septembrie 2021). Dintre cei intervievați, 50% declară că au încredere multă și foarte în Statele Unite ale Americii (față de 40,3% - în septembrie 2021). Franța beneficiază de încredere multă și foarte multă din partea a 38,5% dintre respondenți. Încrederea în Rusia și China se situează sub 20%.

Conform sondajului, 34,4% dintre cei intervievați declară că au încredere multă și foarte multă în președintele SUA, Joe Biden, 33,1% - în președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, 24,8% - în președintele Franței, Emanuel Macron, 23,3% - în președintele Rusiei, Vladimir Putin, iar 19,3% în premierul Ungariei, Viktor Orban.

“Observăm cum evenimentele din ultimul trimestru, exacerbarea mediatică a probabilității unei intervenții militare ruse în Ucraina, precum și răspunsul ceva mai articulat al unor membri NATO (Franța, Marea Britanie și Statele Unite) la aceasta prin declarații de sprijin și furnizarea de echipamente militare către Ucraina au determinat creșterea indicilor de încredere la nivel societal atât în Vest, cât și în NATO. De asemenea, apariția unei armate europene pare că are mai mult sens, pe fondul aceleiași nevoi de securitate din partea unei autorități cât mai omnipotente, pe fondul crizei evidențiate în media. Aceleași motive emoționale stau la baza recuperării procentelor pierdute în cazul președintelui Joe Biden. În cazul președintelui Putin, pare că acesta și-a consolidat imaginea de lider puternic, preponderent în rândul populației tinere, sensibile la canalele social media alternative precum Tik Tok”, afirmă Dan Andronache, vicepreședinte True Story Project.

Remus Ștefureac, președinte al Strategic Thinking Group, arată că riscurile de securitate determinate de perspectiva unei agresiuni a Rusiei împotriva Ucrainei au determinat o creștere a încrederii în NATO și Uniunea Europeană, comparativ cu situația de la finalul anului trecut. “Încheierea crizei politice din România pare să fi contribuit la îmbunătățirea percepției asupra reperelor esențiale ale lumii euroatlantice în condițiile în care certurile politice de la finalul anului trecut au afectat grav încrederea în toate reperele interne și externe care inspirau în mod obișnuit încredere”, mai spune Ștefureac.

Un bărbat acuză că fiica sa a fost violată vara trecută la Costinești, iar autorul a fost scăpat de procurori

Un bărbat din județul Brașov acuză că fiica sa, în vârstă de 14 ani, a fost violată vara trecută la Costinești, iar tânărul de 24 de ani, suspectat de această faptă, nu mai este cercetat deoarece dosarul a fost clasat de procurori.

“Fiica mea, în vârstă de 14 ani, a fost violată în noaptea de 1/2 august 2021 în stațiunea Costinești unde se afla împreună cu un grup de prieteni. Violatorul a stat doar o lună arestat, după care a fost trimis în arest la domiciliu, întrucât Tribunalul Constanța i-a admis contestația împotriva arestului preventiv. Ulterior, Parchetul Mangalia a propus ca el să fie plasat sub control judiciar, lucru care s-a și întâmplat. Individul de 24 de ani din Alba Iulia, dar cu dublă cetățenie română și austriacă, a stat sub control judiciar 60 de zile, mai exact, până la data de 24.11.2021. După această dată, a fost lăsat liber, iar înainte de Crăciun, Parchetul Mangalia a clasat dosarul”, a povestit bărbatul.

Acesta a explicat ce s-a petrecut în acea noapte. Potrivit spuselor bărbatului, fiica sa se afla într-un club din Costinești, s-a certat cu prietenul ei și a plecat însoțită de o amică, spre locul de cazare. “Pe drum, fata mea a fost abordată de acest individ, care s-a oferit să o conducă. Menționez faptul că fiicei mele îi era foarte rău, iar fata care o însoțea, inițial, a plecat, lăsând-o singură. Fata mea i-a spus individului că merge la pensiunea unde se afla cazată pentru a-și face bagajele și a reveni acasă, la Săcele. Ajunși la pensiune, T.D. a văzut că în cameră dormea un băiat, l-a trezit brutal și i-a cerut, imperativ, să iasă din cameră, în caz contrar, îl va lua la bătaie. Băiatul a ieșit, dar a rămas pe hol. T.D. a blocat cele două căi de acces, de la ușă și balcon și a forțat-o pe fiica mea, apăsând-o puternic pe gât, să întrețină un raport sexual neconsimțit. Alertați de băiatul rămas pe hol, grupul de prieteni al fiicei mele au reușit să intre în cameră, au văzut-o pe fiica mea dezbrăcată de la brâu în jos, iar pe violator, sărind de la balconul aflat la etajul 1 al clădirii. Ulterior, fata mea a povestit ce i s-a întâmplat și s-a deplasat cu prietenul ei, M. la secția de poliție Costinești”, a mai povestit bărbatul din județul Brașov.

El afirmă că nu este de acord cu decizia procurorilor de clasare a dosarului. “Nu este legal, nici normal ceea ce au decis procurorii. Un violator să fie lăsat liber. Violatorul fiicei mele care încă nu și-a revenit din acest coșmar”, a mai transmis tatăl fetei.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia a explicat în ordonanța de clasare a dosarului motivele pentru care a fost luată această decizie.

“Analizând materialul probator administrat, având în vedere declarațiile contradictorii ale martorilor cu privire la starea de ebrietate a persoanei vătămate, precum și concluziile raportului de evaluare psihologică a acesteia, din care rezultă că aceasta poate manifesta megalomanie și mitomanie, în cauză nu există certitudinea săvârșirii vreunei fapte penale de către inculpat. Probele în acuzarea inculpatului nu au caracter cert, nu sunt decisive și lasă loc unei nesiguranțe în privința vinovăției. Astfel, deși este cert că inculpatul a întreținut un raport sexual cu persoana vătămată, nu s-a probat că raportul sexual a fost realizat prin constrângere, sau prin profitarea de imposibilitatea persoanei vătămate de a se apăra sau de a-și exprima voința”, se arată în documentul Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia.

Dîncu: Nu se pune problema de a trimite soldați în Ucraina

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu a declarat, ieri, că nu se pune problema trimiterii de soldați sau echipamente în Ucraina. Despre o reactivare a rezerviștilor, Vasile Dîncu a spus că este o procedură care se face în fiecare an, prin rotație, o formă de verificare a acestora. Întrebat care este cea mai mare amenințare asupra populației, în acest moment, între pandemie, război și facturile de la energie, ministrul a spus că fiecare din aceste zone are gradul lui de periculozitate, însă, pentru populație, în acest moment, facturile sunt cele care afectează viața românilor, mai mult decât situația internațională.

Despre anunțul Franței privind prezența militarilor săi pe Flancul estic, Vasile Dîncu a spus: “Există doar dorința aliaților de a fructifica acest plan de a aduce mai multe echipamente, în cazull unui conflict. Nu avem nici termene, dar există proceduri NATO, pentru toate aceste lucruri. În momentul în care va fi cazul, vom putea vorbi și de proceduri, era vorba mai degrabă de declarații și de proiecte viitoare”.

Actrița Anamaria Vartolomei, născută la Bacău, nominalizată la premiile César

Actrița franco-română Anamaria Vartolomei, în vârstă de 22 de ani, a fost nominalizată ieri la premiile César - cele mai prestigioase distincții atribuite de cinematografia franceză -, la categoria “cea mai bună tânără speranță feminină”, datorită rolului interpretat în filmul “L'événement”.

Lista nominalizărilor pentru cea de-a 47-a ediție a galei premiilor César a fost anunțată de Academia franceză de tehnici și arte cinematografice miercuri, cu aproape o lună înainte de ceremonia de decernare a acestor trofee.

Anamaria Vartolomei, născută la Bacău pe 9 aprilie 1999, va concura la categoria “cea mai bună speranță feminină” alături de Noée Abita (“Slalom”), Salomé Dewaels (“Illusions perdues”), Agathe Rousselle (“Titane”) și Lucie Zhang (“Les olympiades”).

Anamaria Vartolomei a debutat în cinematografie la vârsta de zece ani și jumătate, când a fost aleasă din 500 de candidați pentru a interpreta unul dintre cele două roluri principale din filmul “My Little Princess” (2011), alături de celebra Isabelle Huppert. Personajul ei era puternic inspirat din copilăria regizoarei acelei pelicule, Eva Ionesco. Acel prim rol i-a adus tinerei actrițe franco-române o nominalizare la premiul Lumiere pentru cea mai bună speranță feminină. În anul următor, la Festivalul de la Cannes, ea a fost aleasă pentru a apărea pe afișul oficial al secțiunii Semaine de la Critique.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.