Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cu CNP-ul la restaurant

Ziarul de Vrancea
6 mai 2021 982 vizualizări

Până la crearea unei aplicații prin care cei vaccinați să aibă acces în restaurante la capacitate maximă, aceștia vor putea fi verificați la intrare pe baza CNP-ului, propune premierul n Asztalos Csaba susține că favorizarea celor vaccinați nu constitutie discriminare decât în anumite cazuri

Premierul Florin Cîțu a spus, ieri, la Constanța, după discuții cu reprezentanții HoReCa, că a primit din partea acestora soluții foarte bune pentru ca sezonul estival să se deschidă în siguranță pe litoral de la 1 iunie. El a precizat că relaxarea restricțiilor va fi făcută în două etape, de la 1 iunie și de la 1 august, iar printre primele măsuri de relaxare va fi eliminarea obligativității de purtare a măștii pe plajă, cu condiția de a fi asigurată distanța între șezlonguri. Premierul a vorbit din nou despre deschiderea hotelurilor și restaurantelor la capacitate maximă, doar pentru persoanele vaccinate. Întrebat cum va fi făcută diferența între clienții vaccinați și cei nevaccinați, Cîțu a răspuns că soluțiile vor veni de la Institutul Național de Sănătate publică, dar că o variantă ar fi crearea unei aplicații. „Deocamdată, se poate verifica în platforma de vaccinare, în baza CNP-ului persoanei respective”, a afirmat el.

“Un tratament diferențiat între vaccinat și nevaccinat nu poate fi calificat din start ca fiind discriminatoriu”

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, afirmă că pot să existe probleme de încălcare a drepturilor omului cu măsurile speciale pentru persoanele vaccinate, de aceea eventualele relaxări ale restricțiilor pentru această categorie trebuie dezbătute în public și pregătite de experți din toate zonele. „În primul rând, orice restricție impusă pe exercitarea unor drepturi și libertăți fundamentale, potrivit Constituției, se realizează prin lege. Întrebarea este dacă această lege conține prevederi suficiente pentru a adopta astfel de măsuri. După care cu ce justificăm acest tratament diferențiat? În zona HORECA vorbesc acum. Dacă cei vaccinați sunt într-o situație diferită față de cei nevaccinați din perspectiva infectării, din perspectiva contagiunii lor, dacă sunt contagioși sau nu în momentul în care se infectează și la aceste întrebări trebuie să dea răspuns experții. În măsura în care sunt în situație diferită, atunci nu este o formă de discriminare acest tratament diferențiat”, a declarat Asztalos Csaba.

Acesta crede că “vor exista procese, instanța de judecată va decide dacă suntem în cazuri de discriminare sau nu”. “Un tratament diferențiat între vaccinat și nevaccinat nu poate fi calificat din start ca fiind discriminatoriu”, a mai precizat președintele CNCD.

Întrebat dacă o persoană care refuză să se vaccineze, deși are acces la vaccin, ar fi discriminată în cazul în care nu i s-ar permite să meargă la teatru sau la restaurant, șeful CNCD a răspuns: “La prima vedere, nu văd o problemă de discriminare. În acest moment, accesul la vaccin s-a îmbunătățit substanțial, nu suntem în situația de acum trei luni, când programarea și numărul vaccinurilor era încă insuficient . Pe de altă parte, vaccinarea nu este obligatorie, dar constituțional, statul are obligația să asigure sănătatea publică și această obligație incubă două aspecte: să se abțină să facă orice de la a pune în pericol sănătatea publică, dar mai are și obligația pozitivă de a face lucruri pentru a asigura sănătatea publică. În măsura în care eu decid să nu mă vaccinez, practic, pun în pericol acele categorii de persoane din comunitate care nu au atins vârsta necesară pentru a se putea vaccina, acele grupuri de persoane care au o contraindicație la vaccinare. Deci fără a face acest efort colectiv, noi nu putem avea rezultate într-o campanie de vaccinare”.

Asztalos Csaba precizează, pe de altă parte, că anumite măsuri avute în vedere de ministrul Educației și care vizează studenții pot crea discriminări.

“În Educație, aș fi mai reținut. Declarațiile ministrului cum că studenții vaccinați ar putea să primească prioritate la acordarea locurilor în cămin, aici deja văd o problemă de discriminare. Sunt propuneri ca studenții nevaccinați să intre în laboratoare prin combinezoane. Și aici văd o măsură disproporționată și putem să fim în zona de discriminare”, a mai declarat Asztalos Csaba.

Eșec major pentru cercetarea din România: laserul de la Măgurele a fost exclus din proiectul paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastructure

Laserul de la Măgurele a fost exclus din proiectul paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastructure (ELI) la aproape un an de când a fost declarat de Guvern obiectiv special de interes național.

România a fost oficial exclusă din consorțiul european ELI-ERIC, aprobat de Comisia Europeană pe 5 mai 2021. Decizia vine după ce anul trecut partenerii din Ungaria și Cehia, alături de care în 2012 România a primit finanțare din partea Comisiei Europene pentru a demara proiectul paneuropean de cercetare ELI, au cerut alcătuirea acestui consorțiu fără laserul de la Măgurele și sistemul de fascicul gamma, cel mai mare și mai important pilon din cadrul întregului proiect.

Comunicatul publicat de conducerea proiectului pe eli-laser.eu anunță că țara noastră se poate alătura ulterior consorțiului, însă nu precizează în ce calitate putem face asta. În acest caz, facilitățile ELI ERIC sunt ELI-Beamlines din Dolní Brezany (Cehia) și ELI-ALPS din Szeged, Ungaria. Acestea sunt primele laboratoare științifice la scară largă construite în noi state membre UE, cu un cost de 300 de milioane de euro fiecare, în ultimii șase ani, fiind utilizate fonduri europene structurale. Deja angajează 600 de cercetători, ingineri și personal de suport, din țările gazdă și din străinătate.

În 27 mai 2020, laserul de la Măgurele, Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), a fost inclus de Guvern pe lista instalațiilor și obiectivelor speciale de interes național, finanțate din fondurile Ministerului Educației și Cercetării.

“Neîncrederea apărută între parteneri”

Ministrul Cercetării Ciprian Teleman afirmă că România nu a fost inclusă în consorțiu cu statut de membru fondator observator, în ciuda eforturilor diplomatice. “Neîncrederea apărută între parteneri, în etapele finale ale proiectului, nu a putut fi recuperată în două luni, deși România a lucrat intens, mai bine de zece ani, la realizarea acestei infrastructuri”, precizează ministrul într-o postare pe Facebook. El precizează că, până în 2023, conform planificării, va continua implementarea componentelor care alcătuiesc infrastructura pentru ca ea să poată fi folosită pentru proiecte importante de cercetare și dezvoltare. “Drumul către succesul acestui proiect este în acest moment coordonat de o echipă formată din reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, Guvernului României, MAE, MCID și IFIN HH. Opțiunea principală este ca ELI NP să devină membru al consorțiului, în același timp infrastructura trebuie să devină accesibilă comunității științifice din întreaga lume”, explică Ciprian Teleman.

Val de recenzii negative pe paginile Castelului deținut de prințul „vânător”

Tripadvisor, o platformă dedicată turiștilor și călătoriilor, a blocat recenziile pentru Castelul din Riegersburg, din Austria, ce aparține familiei prințului Emanuel de Liechtenstein. Compania a luat această decizie după un val de recenzii negative publicate pe pagina castelului în ultimele ore.

„Datorită unui eveniment recent care a atras atenția presei și a provocat un aflux de trimiteri de recenzii care nu descriu o experiență directă, am suspendat temporar publicarea de recenzii noi pentru această listare. Dacă ați avut o experiență directă la această proprietate, vă rugăm să reveniți în curând - așteptăm cu nerăbdare să primiți recenzia dvs.!”, este mesajul care apare pe pagina Castelului din Riegersburg, de pe Tripadvisor. Și pagina de Google a Castelului din Riegersburg a fost luată cu asalt de sute de români indignați. Prințul Emanuel de Liechtenstein este acuzat că a ucis un animal despre care se scrie că era “regele urșilor”, deși ar fi obținut permis pentru a împușca o ursoaică ce le provoca probleme localnicilor. 7.000 de euro a plătit pentru vânătoare și a plecat cu trofeul. Exemplarul este cotat cu un punctaj de 592,90, din maximul de 600. Adică este un urs valoros, de aur - în limbajul vânătorilor. Prințul Emanuel de Liechtenstein locuiește în Riegersburg, localitate situată în regiunea austriacă Stiria. Castelul aparține familiei regale a Principatului Liechtenstein, care l-a cumpărat în 1822. Un dosar penal in rem a fost deschis în cazul ursului împușcat în zona Ojdula, faptele cercetate fiind de braconaj cinegetic și uz de armă, au informat ieri reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Covasna.

Preot, surprins când făcea avansuri unei minore în timpul spovedaniei

 „Eu știu că ție îți place de mine și mie îmi place de tine, da? E o dragoste așa, mai din priviri”, i-a spus prelatul fetei

Un preot din Călărași a fost reclamat la poliție și a fost și audiat într-un dosar de corupere sexuală după ce a fost înregistrat, în timpul unei spovedanii, spunându-i unei adolescente de 14 ani că o place de mai mulți ani și că între ei doi este „o dragoste mai din priviri”.

Surse apropiate anchetei au declarat pentru News.ro că preotul are 45 de ani și este tatăl a doi copii. El a fost deja audiat în cadrul dosarului, la fel și fata și mama acesteia. Aceleași surse susțin însă că declarațiile făcute de preot tinerei în timpul spovedaniei nu se încadrează la corupere sexuală, așa cum aceasta este definită de Codul Penal, iar faptele feței bisericești sunt, mai degrabă, „imorale”.

În înregistrarea pe rețelele sociale se aude cum bărbatul de 45 de ani îi spune fetei de 14 ani: „Eu știu că ție îți place de mine și mie îmi place de tine, da? E o dragoste așa, mai din priviri. Acum doi ani sau acum trei ani, când ți-am zis ție că-mi place de tine, ne-am tot privit așa prin biserică și mi-am auzit vorbe că, uite, părintele se uită la fata lu.. Poate ai auzit și tu! Bine, tu ești copil, dar... na. Și-am zis așa, să nu mai mă uit la tine. Dar... totuși. Parcă mă face să mă uit. Nu știu, ochii...”. Copila răspunde monosilabic, fiind vizibil încurcată de spusele preotului.

GCS: 1.100 de pacienți, la ATI

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 1.632 de cazuri noi de infectare cu coronavirus. De asemenea, de la ultima raportare, 94 de persoane au decedat, numărul total fiind de 28.710. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.346. Dintre acestea, 1.100 erau internate la ATI. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 7.446.397 de teste RT-PCR și 934.640 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 25.848 de teste RT-PCR și 12.625 de teste rapide antigenice.

Ce caută un urs pe un câmp din Botoșani?

Un urs, a cărui prezență pe teritoriul județului Botoșani este total atipică, a fost surprins, miercuri, pe raza localității Havârna, animalul fiind filmat de un amator în timp ce alerga pe un câmp deschis, imaginile fiind postate pe rețelele de socializare.

Specialiștii susțin că ursul ar putea veni fie din pădurile din județul Suceava, fie din cele din Ucraina, în condițiile în care de-a lungul istoriei în județul Botoșani nu au fost înregistrate oficial exemplare ale acestei specii.

“Este un animal oportunist și este posibil ca, dată fiind creșterea populației de urs la nivel național, recoltarea fiind interzisă de doi-trei ani, acesta să migreze. E clar că la noi în Botoșani nu am avut niciodată urs. Niciodată în istoria Direcției Silvice nu a fost semnalat urs pe raza județului. Este o prezență total atipică”, a declarat directorul Direcției Silvice, Marius Havriș.

La rândul său, comisarul șef al Comisariatului din Botoșani al Gărzii de Mediu, Cristina Kashyap, susține că ursul are capacitatea de deplasare foarte ridicată, el putând să parcurgă distanțele dintre pădurile înalte din vecinătatea județului Botoșani și locul în care a fost observat într-o singură zi. “Sperăm să fie o prezență accidentală, iar animalul să se întoarcă în habitatul de origine. Este un animal sălbatic și are o rază de deplasare mare și poate să străbată zilnic și 150 de kilometri. El nu se îndrepta spre sat, ci spre pădure și, de aceea, eu nu consider că este un pericol pentru populație”, a afirmat Kashyap.

Catedrala Mântuirii Neamului a intrat în Cartea Recordurilor

Catedrala Mântuirii Neamului deține cel mai mare iconostas ortodox din lume, cu o lungime de 23,8 m și o înălțime de 17,1 m, confirmă Academia Recordurilor Mondiale (Academy of World Records), potrivit Agenției de Știri Basilica a Patriarhiei Române. Catapeteasma Catedralei Naționale a fost realizată sub conducerea pictorului Daniel Codrescu, în decursul anului 2018. Iconostasul cuprinde 45 de icoane realizate în stil bizantin și așezate pe patru registre. Mozaicul este realizat din tesere fabricate în atelierul Orsoni din Veneția. Catapeteasma va fi acoperită cu mozaic pe ambele părți, însumând un total de 800 de metri pătrați de pictură.

Academia Recordurilor Mondiale menționează că, după ce catedrala va fi pictată integral, va deține cea mai mare colecție interioară de picturi în mozaic. De asemenea, pe absida altarului este cea mai mare reprezentare a Maicii Domnului (Platytera) din România, având 16 metri de la bază până la vârful aureolei.

Înaltă de 120 de metri, catedrala va fi dotată cu opt lifturi. Clopotele catedralei au o greutate totală de 33 de tone și se află la o înălțime de 60 de metri.

SUA: Români, acuzați de jefuirea unor temple prin “metoda rugaciunilor”

Mai mulți cetățeni români din Statele Unite ale Americii au fost arestați după ce au jefuit un templu budist. Românii au găsit o metodă ingenioasă prin care au reușit să dea lovitura, transmite Adevărul.ro. Templul budist se afla într-o casa din Lakeside Drive, Benton County, statul Arkansas, iar spargerea a avut loc la 20 aprilie. Pentru asta, banda de români a recurs la, „metoda rugăciunilor”. Potrivit Arktimes, patru românce, membre ale bandei, frecventau templele budiste pentru a solicita rugăciuni pentru un membru al familiei. Odată intrate în templu, una dintre românce se prefăcea că are nevoie de o toaletă și distrăgea atenția, timp în care celelalte românce furau banii și bunurile găsite. Însă pe 18 aprilie nu a fost ziua lor norocoasă. Ca de obicei, româncele s-au dus la un templu budhist vietnamez, însă au fost refuzate pe motiv că întreaga ceremonie se face doar în vietnameză. Însă româncele nu au renunțat și au insistat până când au fost date afară. Și pentru că țineau cu orice preț să jefuiască templul, au comis prima și ultima mare greșeală. Două zile mai târziu, ele au revenit cu forțe noi. Cinci femei și un bărbat, toți cetățeni români, au intrat cu forța în templu și au furat tot ce au găsit acolo, de la banii donați și până la bijuteriile și obiectele valoroase de artă de acolo. Au fost însă surprinși, iar reprezentanții templului au chemat Poliția.

Cel puțin 12 vulpi, descoperite într-o casă din județul Botoșani

Cel puțin 12 vulpi au fost găsite, joi, într-o casă părăsită de pe raza localității Blândești din județul Botoșani, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean, Dan Izotov. Potrivit acestuia, animalele, în special pui de vulpe, au fost observate de localnici, care au sunat la 112, cerând intervenția autorităților. “Jandarmii au sfătuit locuitorii să nu se apropie de locul respectiv, apoi au luat legătura cu reprezentanții Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Botoșani, care vor lua măsurile necesare pentru relocarea animalelor sălbatice în afara perimetrului locuit al comunei”, a afirmat Izotov. Tot joi, jandarmii din cadrul Grupei de supraveghere și intervenție Dorohoi au acționat în proximitatea comunei Coțușca, unde mai mulți câini au atacat și rănit un vițel aflat la păscut pe imaș.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.