Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: CSM acuză presiuni din partea Secției Speciale

Ziarul de Vrancea
15 feb 2020 832 vizualizări

Doi membri ai Consiliului au fost citați la parchetul de investigare a magistraților n citarea și scurgerea în media a informațiilor, în contextul derulării avizării parțial negative a propunerilor de ocupare a funcțiilor de procurori șefi este un factor de presiune, acuză CSM

Secția pentru procurori a CSM precizează că doi membri, Nicolae Solomon și Florin Deac, au fost citați la Secția de Investigare a infacțiunilo din Justiție (SIIJ), ca martori în două dosare deschise în 2018, iar informații despre citarea lor de către procurorul Adina Florea “s-au scurs” în mass-media înaintea desfășurării actului procesual, într-o etapă nepublică a procesului penal. “Secția pentru procurori apreciază că citarea a doi membri ai Secției în maniera arătată, în cauze aflate pe rolul SIIJ încă din 2018, precum și scurgerea în media a informațiilor privind cele două activități procesuale, în contextul derulării procedurii de avizare parțial negativă a propunerilor Ministrului Justiției de ocupare a funcțiilor înalte la nivelul Ministerului Public și al unei campanii media îndreptate împotriva membrilor Secției, reprezintă un factor de presiune și de decredibilizate instituțională”, arată secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Astfel, se arată că în 13 februarie a fost citat Nicolae Solomon, în calitate de martor, într-un dosar înregistrat în 2018 la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, având ca obiect infracțiunile de grup infracțional organizat și abuz în serviciu. Citarea s-a făcut prin organele de poliție judiciară, la sediul CSM, pentru 17 februarie, fiind semnată de către Adina Florea. În 14 februarie a fost citat Florin Deac, în calitate de martor, într-un dosar înregistrat în 2018, având ca obiect infracțiunile de neglijență în serviciu, ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. Citarea s-a făcut tot prin organele de poliție judiciară, la sediul CSM, pentru 19 februarie, fiind semnată de același procuror Adina Florea. Conform sursei citate, informații despre citarea celor doi membri CSM “s-au scurs” în mass media în dimineața zilei de 17 februarie, înaintea desfășurării actului procesual, într-o etapă nepublică a procesului penal. Secția pentru procurori informează că va sesiza Comisia Europeană pentru a aduce la cunoștință aceste împrejurări.

Secția pentru procurori a CSM a trimis, vineri, președintelui Klaus Iohannis propunerile ministrului Justiției privind numirile la șefia Parchetului General, DNA și DIICOT, împreună cu hotărârile prin care s-au dat avizele. Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu, propuse la conducerea Parchetului General și a DIICOT, au primit avize negative.

“Un motiv în plus să desființăm Secția”

Citarea a doi procurori din cadrul CSM pentru audieri la SIIJ reprezintă un motiv în plus pentru desființarea Secției, a afirmat, ieri, prim-ministrul desemnat Ludovic Orban. “Un motiv în plus să desființăm Secția specială. Dacă actualul Parlament nu va adopta reglementarea, cu siguranță, după alegerile anticipate, va exista o majoritate care va aproba această reglementare de desființare a Secției speciale, cum de altfel este necesară adoptarea mai multor reglementări, pentru că obiectivul nostru este ca, într-un timp cât mai scurt, să putem să ridicăm Mecanismul de Cooperare și Verificare prin punerea în practică a recomandărilor cuprinse în raportul anual”, a susținut Orban, într-o declarație de presă.

România urcă în clasamentul armatelor lumii

Armata română a urcat un loc, de pe 40 pe 39, în clasamentul celor mai puternice forțe militare ale lumii, realizat anual de către Global Firepower. De asemenea, a urcat și în topul similar realizat doar pentru statele UE. La nivel mondial, pe primul loc al topului se situează SUA, urmată de Rusia, China, India, Japonia, Coreea de Sud, Franța, Marea Britanie, Egipt și Brazilia, Turcia fiind pe poziția a 11-a, iar Italia se află pe poziția a 12-a, în urcare. România se află pe poziția 39, urcând o poziție față de precedentul top. La nivelul UE, din punct de vedere al forței militare, pe primul loc se situează Franța, care era urmată de Marea Britanie și de Italia, însă odată cu Brexitul, Italia urcă pe poziția a doua. Topul Global Firepower relevă că, în prezent, statul român este a 11-a forță militară a UE, în urcare, și a 14-a a NATO. Conform sursei citate, România are de 70.000 de militari activi și 50.000 de rezerviști. Forțele terestre românești au 943 de tancuri și 1.369 de blindate, iar cele aeriene – 26 de avioane de vânătoare, 12 de transport, 41 de antrenament și 62 de elicoptare.

Forța navală a României este compusă din 3 fregate, 4 corvete și 3 nave de patrulare.

Orban: Alegerile locale vor fi, cel mai probabil, pe 14 iunie

Premierul Ludovic Orban a anunțat, ieri, că alegerile locale vor avea loc, cel mai probabil, pe data de 14 iunie, acestea neputând fi organizate în 31 mai sau 7 iunie, atunci când sunt sărbători creștine.

“Primarii m-au întrebat când estimez că vor fi organizate alegerile locale și am răspuns că cel mai probabil în data de 14 iunie și am prezentat argumentele. Pe 31 și pe 7 fiind sărbători creștine, Rusaliile, ar fi o impietate să organizez alegeri când sunt sărbători creștine, așa ceva nu se face și atunci termenul de 24 mai este un termen destul din scurt și e cu mult înaintea încheierii mandatelor, așa că cel mai probabil va fi data de 14 iunie”, a afirmat Orban.

Băsescu, reclamat pentru declarații “discriminatorii” despre secui

Președintele organizației de tineret a Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (MINTA-PPMT), Brassai Hunor, a declarat, ieri, că l-a reclamat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminări (CNCD) pe europarlamentarul Traian Băsescu, fostul președinte al României, pentru declarațiile făcute de acesta după evenimentele de la Ditrău, la adresa comunității maghiare. “Politicienii români și o serie de personalități publice practică un adevărat sport în a se exprima într-un mod scandalos cu privire la comunitatea maghiară din Transilvania. Recent, Traian Băsescu a spus că românii care locuiesc în județele din HarCov (Harghita și Covasna - n.r.) - fiindcă se ferește de cuvântul Secuime - a spus că au fost expuși în mod constant la acte de xenofobie și a arătat că maghiarii și secuii din Transilvania nu pot conviețui cu alte comunități etnice. În acest sens, Traian Băsescu, fostul șef al statului român, actual membru al Parlamentului European, a fost reclamat la Consiliul Național Antidiscriminare”, a spus Brassai. Președintele PPMT Târgu Mureș a precizat că a sesizat CNCD fiindcă este inacceptabil ca politicienii să pună astfel de etichete pe întreaga comunitate, stigmatizându-i pe toți membrii acesteia. “Trebuie să luăm măsuri de fiecare dată când experimentăm aceste aspecte și, prin toate mijloacele care le avem la dispoziție, să împiedicăm politicienii români să creeze tensiuni între majoritate și minoritate, stigmatizând comunitatea noastră”, a afirmat Brassai Hunor.

Trei bărbați, prinși cu aproximativ 90.000 de euro contrafăcuți

Trei bărbați au fost arestați preventiv de Judecătoria Târgu Jiu după ce au fost prinși cu aproximativ 90.000 de euro contrafăcuți. Doi dintre ei au fost prinși în flagrant cu 16.000 de euro, iar restul sumei a fost găsită în urma unor percheziții făcute la imobilele celui de-al treilea. Astfel, au fost prinși doi bărbați, de 44 și 45 de ani, din Alba Iulia, care aveau la ei 16.000 de euro contrafăcuți, sumă ce ar fi urmat să fie pusă în circulație pe piața românească, arată Poliția Română. Cu sprijinul polițiștilor de la combaterea criminalității organizate, au fost făcute, în municipiul Arad, 3 percheziții domiciliare, la imobilele deținute de un tânăr de 23 de ani. Ca urmare, au fost ridicați 73.820 de euro contrafăcuți, un pistol, 16 cartușe neutilizate, 2 pachete cu aproximativ 3 grame cu substanță sub formă de pulbere, albă, 2 grame de fragmente vegetale verde-oliv și 13.550 de euro. În cauză se continuă cercetările, pentru punerea în circulație de valori străine falsificate și nerespectarea regimului armelor și al munițiilor.

Orban: Ponta nu a fost altceva decât un PSD-ist

Președintele PNL, Ludovic Orban, a fost întrebat, ieri, într-o conferință de presă, ce părere are despre posibila alianță dintre PSD și Pro România. “Această așa-zisă alianță, ea există de mult. Niciodată Ponta nu a fost altceva decât un PSD-ist. Și asta este și acum. Nu e nimic nou sub soare. Sigur că el a încercat vreo doi ani de zile să joace un rol care nu i se potrivește, de opozant al PSD. Iată că astăzi practic se arată lipsa de realitate a conduitei pe care a avut în ultimii doi ani de zile. A revenit la matcă”, a afirmat Orban.

 Președintele Pro România, Victor Ponta, spunea că PSD nu poate câștiga “un scor bun” la alegerile care urmează dacă rămâne “singur, izolat” , el adăugând că nu crede că social-democrații sunt “pregătiți” în acest moment să revină la guvernare. “Eu nu cred că PSD-ul e pregătit acum să se întoarcă la guvernare. Nu cred că Pro România poate guverna cu șapte la sută. Dar avem obligația să pregătim o alternativă”, a mai spus, duminică, liderul Pro România.

 Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, s-a aflat, duminică, la Conferința anuală a Pro România, unde și-a amintit cuvintele mamei sale, adresându-se celor din sală: “Haideți, treceți odată acasă!”. Ciolacu a spus despre Victor Ponta, care acum conduce Pro România, că a fost un prim-ministru bun, dar a fost al PSD.

Un supraviețuitor de la Colectiv, candidat la o primărie de Sector

Adrian Albu, supraviețuitor al incendiului de la Colectiv, a fost desemnat, în urma alegerilor interne, să candideze din partea PLUS pentru funcția de primar al Sectorului 2. Conform unui comunicat PLUS transmis ieri, Albu lucrează de peste 18 ani într-o corporație și este activist pentru drepturile pacienților. El a început să activeze civic din 2016 și s-a înscris în PLUS încă din primele zile. A participat la campania “Fără penali în funcții publice” și “Oameni noi în politică” din postura de membru al Grupului Civic #Rezistența. În august 2019 a fost ales coordonator al Comunității Locale Tei. “Am decis să mă implic în administrația locală a Sectorului 2, sector unde m-am născut, locuiesc și lucrez. Sunt un om energic, cinstit și bine intenționat, cred într-o guvernare participativă și am siguranța că știu ce este de făcut pentru ca integritatea și profesionalismul să fie puse în slujba tuturor concetățenilor mei din Sectorul 2. Am văzut cum corupția ucide sau ne afectează viețile. De aceea, siguranța și calitatea vieții vor fi prioritățile mele și voi începe din prima zi să lucrez la obținerea avizelor PSI pentru toate unitățile de învățământ din Sectorul 2: creșe, grădinițe, școli și licee”, a declarat Adrian Albu. “Ce-l mână în luptă nu se compară cu motivația niciunuia dintre noi. La Colectiv, și-a pierdut sora și asta îl face să fie unul dintre cei mai motivați candidați, care va lupta pentru siguranța oamenilor din sectorul pe care-l reprezintă. De când l-am cunoscut, am văzut în el un om care nu renunță niciodată”, a spus Vlad Voiculescu, candidatul PLUS la PMB.

Alianța USR PLUS va avea candidați comuni atât în alegerile locale, cât și în cele parlamentare, amintește comunicatul. După desemnarea fiecărui candidat al partidelor, vor urma dezbateri și negocieri până la jumătatea lunii martie, în vederea stabilirii unor reprezentanți comuni.

Costache: Starea românului infectat cu coronavirus este bună

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a anunțat, duminică seară, că starea românului de pe nava de croazieră din Japonia, infectat cu coronavirus, este bună și stabilă. El a precizat că în aceeași stare se află și ceilalți români de pe navă. Ministrul a prezentat măsurile luate de Guvern pentru a proteja populația de acest virus. “Am refăcut stocurile, tot ce înseamnă biocide, materiale de protecție deoarece stocurile, cel puțin ale Ministerului Sănătății, erau aproape zero. De asemenea, am introdus și am legalizat noțiunea de carantină. Toți cei care intră în momentul de față în România din zona afectată intră în carantină. Am identificat centre la nivel național în care aceste persoane care călătoresc din această zonă sunt puse în carantină”, a declarat Costache, la Realitatea Plus. El a arătat că, la momentul actual, în București se află două persoane în carantină. Ministrul a subliniat, însă, că nu este vorba de pacienți infectați, ci de persoane fără probleme de sănătate care vin din zone de risc. “Ce se întâmplă cu ceilalți care vin din alte zone? Sunt în izolare voluntară al domiciliu și sunt în legătură cu cei de la DSP. În momentul de față avem undeva în jur de 340 de astfel de persoane care au venit din zone mai puțin afectate și sunt în izolare la domiciliu”, a explicat demnitarul. În ceea ce privește capacitatea de diagnostic a coronavirusului la nivel național, Victor Costache a afirmat că există peste 1.500 de teste cu ajutorul cărora se poate pune un diagnostic în 3-4 ore.

INSP: 35 de persoane au murit din cauza gripei

Numărul persoanelor care au murit, până în prezent, din cauza gripei a ajuns la 35, a anunțat, luni, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică. Ultima persoană care a murit de gripă este un bărbat în vârstă de 84 de ani, din județul Cluj, confirmat cu virus gripal tip B. Acesta avea condiții medicale preexistente și nu fusese vaccinat antigripal.

Procurorii cer arestarea preventivă a lui Mario Iorgulescu

Procurorii de la Parchetul Tribunalului București au cerut, ieri, instanței, arestarea preventivă a lui Mario Iorgulescu, pentru omor și conducere a unui vehicul sub influența alcoolului, în urma accidentului din septembrie anul trecut, în care a murit un tânăr de 24 de ani. În cazul lui Mario Iorgulescu, care este internat într-o clinică din Italia, anchetatorii au schimbat încadrarea juridică a faptelor după ce au stabilit că el a intrat cu mașina în intersecție pe culoarea roșie a semaforului, fără a frâna, “iar în momentul coliziunii pedala de accelerație era apăsată la maximum”. Astfel, “inculpatul a fost indiferent față de urmările acțiunilor sale, pe care le-a prevăzut, punând în pericol participanții la trafic, lăsând producerea sau evitarea unei coliziuni pe seama hazardului și astfel ucigând-o pe victimă cu intenție indirectă”, susțin procurorii. Anterior, Mario Iorgulescu a fost anchetat pentru omor din culpă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.