Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: COVID: 78 de persoane au decedat. Peste 900 de pacienți la ATI

Ziarul de Vrancea
19 sep 2021 516 vizualizări

230 de copii infectați cu noul coronavirus sunt în spital, 20 dintre ei fiind la ATI n două județe au depășit rata de infectare de 3 la mie

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat luni 3.342 de noi cazuri de infectare cu coronavirus. În ultimele 24 de ore, 78 de persoane au decedat. La ATI sunt internați 952 de pacienți cu COVID-19, numărul lor fiind în creștere. 230 de copii cu COVID-19 sunt în spital, 20 dintre ei fiind la ATI. Județele Ilfov și Satu MAre au depășit rata de infectare de 3 la mie.

"Până astăzi, 20 septembrie, pe teritoriul României au fost confirmate 1.152.052 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.079.814 pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.342 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv", anunță autorităților.

În București sunt 404 cazuri noi de COVID-19, în Timiș - 226, Dolj - 186, Ilfov - 181, Iași - 133, Cluj - 132, Prahova - 104, Constanța - 100.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este 1, 87 la nivel național. Județele Ilfov și Satu Mare au rata infectărilor peste 3. În București, valoarea acestui coeficient este 2, 57.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 399 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 35.592 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 19.09.2021 (10:00) – 20.09.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 78 de decese (43 bărbați și 35 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș, Bacău, Brașov, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Teleorman, Timiș, Vaslui și Municipiul București.

Dintre cele 78 de decese, 4 au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 la categoria de vârstă 50-59 ani, 24 la categoria de vârstă 60-69 ani, 25 la categoria de vârstă 70-79 ani și 21 la categoria de vârstă peste 80 ani.

67 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 8 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 3 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Nu au fost raportate decese anterioare intervalului de referință.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.884. Dintre acestea, 952 sunt internate la ATI.

Din totalul pacienților internați, 230 sunt minori, 210 fiind internați în secții și 20 la ATI.

 

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 9.395.743 de teste RT-PCR și 2.884.497 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 7.109 teste RT-PCR (3.589 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 3.520 la cerere) și 14.010 teste rapide antigenice.

La nivel național sunt libere 19 paturi ATI pentru pacienții bolnavi de COVID-19

Nouăsprezece paturi ATI pentru pacienții bolnavi de COVID-19 mai sunt libere la nivel național - altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 - iar în București nu mai sunt paturi libere la acest moment, a anunțat luni Grupul de Comunicare Strategică.

"În data de 20 septembrie 2021, conform datelor existente în aplicația alerte.ms la ora 14.00, la nivel național există 1087 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19. Dintre acestea, 116 sunt paturi rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2(obstetrică-ginecologie, neonatologie, cardiologie etc.). De asemenea, 952 de paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări. În București sunt avizate de DSP 237 de paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19. La nivel național sunt libere 19 paturi ATI pentru pacienții bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2, iar în București nu mai sunt paturi libere la acest moment", a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

Cele 19 paturi ATI libere la nivel național sunt distribuite astfel: Arad – 1; Brașov -5; Constanța – 1; Iași – 3; Sibiu – 3; Tulcea – 5; Vaslui - 1.

Se lucrează pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare.

"Menționăm faptul că în procesul de operaționalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiții medicale și care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienți prezintă afecțiuni grave ce pot constitui comorbidități și sunt expuși unui risc mult mai mare", precizează Grupul deComunicare Strategică.

Alexandru Rafila: Autoritățile au încurajat transmiterea virusului prin neluarea de măsuri

Deputatul PSD Alexandru Rafila consideră că autoritățile au încurajat transmiterea noului coronavirus prin neluarea de măsuri și organizarea de evenimente publice, el susținând că până în 10 septembrie, când s-a terminat Festivalul Untold, totul era în regulă, iar "catastrofa" a început din 11 septembrie.

Alexandru Rafila a fost întrebat, luni, într-o conferință de presă, dacă poate face estimări pentru valul 4 al pandemiei. "De la 1 august v-am spus că socotelile Ministerului Sănătății nu sunt realiste, mai ales în condițiile în care dânșii nu au luat niciun fel de măsură, ci dimpotrivă autoritățile publice au încurajat transmiterea. Îmi asum foarte clar acest lucru, prin neluarea de măsuri și încurajarea de evenimente publice care au constituit acceleratoare ale transmiterii. În mod evident situația aceasta este mai greu de gestionat, totdeauna e mai greu să gestionezi când mecanismul a fost declanșat și numărul de cazuri este foarte mare și problema de sănătate rămâne și nu doar pentru persoanele infectate cu noul coronavirus, ci și pentru pacienții cu alte patologii", a afirmat Rafila.

El a menționat că se așteaptă să fie un număr mare de îmbolnăviri, având în vedere că măsurile luate de autorități sunt nepredictibile, incomplete și "neserioase".

"Ne așteptăm să avem un număr mare de îmbolnăviri, nu pot eu să știu ce va face acest guvern minune pe care îl avem în momentul de față pentru că măsurile sunt nepredictibile, incomplete și câteodată sunt neserioase. Gândiți-vă la un lucru, pe mine m-a frapat chestiunea asta extraordinar de tare, până pe data de 10 septembrie când s-a terminat Festivalul Untold totul era în regulă, catastrofa începând din 11. Chestiunea asta arată o indiferență crasă în ceea ce privește sănătatea oamenilor și funcționarea economiei și a societății în general. Nu se poate să ai o atitudine până în data de 10 și din 11 sau din 12 dintr-o dată avem o problemă de sănătate publică gravă, luăm măsuri în consecință și până atunci nu am făcut absolut nimic", a explicat Alexandru Rafila.

CNAIR: S-a prelungit termenul de depunere a ofertelor pentru Autostrada Sibiu - Pitești, Secțiunea 2: Boița - Cornetu

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunță că s-a prelungit cu zece zile, până la 30 septembrie, termenul de depunere a ofertelor pentru Autostrada Sibiu - Pitești, Secțiunea 2: Boița - Cornetu.

"CNAIR SA a prelungit termenul de depunere a ofertelor pentru procedura de achiziție publică Proiectare și Execuție "Autostrada Sibiu – Pitești, Secțiunea 2: Boița – Cornetu", până la data de 30.09.2021. Menționăm că această prelungire s-a acordat ca urmare a solicitărilor primite cu privire la decalarea termenului pentru depunerea ofertelor, astfel încât aceasta să fie proporțională cu volumul de informații suplimentare aduse deja la cunoștintă operatorilor economici prin clarificările publicate", a transmis CNAIR.

De asemenea, prin această prelungire, CNAIR are în vedere asigurarea unei competitivități și a unei maturități a ofertelor ce vor fi depuse raportat la complexitatea obiectivului de investitie.

Noul termen pentru depunerea ofertelor este 30 septembrie, ora 15:00.

În iulie, CNAIR SA anunța că a finalizat procesul de evaluare a candidaturilor depuse în cadrul procedurii de atribuire Proiectare și Execuție “Autostrada Sibiu – Pitești, Secțiunea 2: Boița – Cornetu", iar candidații calificați pentru etapa a doua pot depune ofertele până în 20 septembrie.

Constanța: Un bărbat a fost reținut după ce a ucis-o pe sora iubitei sale, cu 42 de lovituri de cuțit

Un bărbat a fost reținut de procurorii constănțeni după ce a ucis-o pe sora iubitei sale, cu peste 40 de lovituri de cuțit. Victima încerca să intervină în sprijinul surorii sale, care dorea să îl părăsească pe bărbat. Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, procurorii au început urmărirea penală față de un bărbat, pentru omor calificat. Anchetatorii au stabilit că, duminică după-amiază, în urma unui conflict spontan, bărbatul a înjunghiat o femeie cu 42 de lovituri de cuțit, în zonele toracelui, abdomenului și membrelor. Victima era sora concubinei agresorului, intervenind în sprijinul acesteia deoarece dorea să-l părăsească pe bărbat. El a fost reținut pentru 24 de ore și va fi prezentat Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

CNS Cartel Alfa anunță o acțiune de protest sâmbătă, în perioada în care se desfășoară Congresul PNL

Sindicaliștii din cadrul confederației Cartel Alfa anunță că vor organiza o acțiune de protest la adresa Guvernului sâmbătă, în perioada în care se va desfășura Congresul PNL la care sunt așteptați 5.000 de delegați. Acțiunea va fi precedată de proteste care vor avea loc la nivel județean, până vineri.

"Pe data de 25 septembrie 2021, va avea loc o acțiune de protest în timpul congresului PNL pentru a le reaminti membrilor partidului care încă ocupă birourile din Palatul Victoria că a guverna înseamnă a lua măsuri pentru creșterea bunăstării cetățenilor, a tuturor cetățenilor, nu doar a celor 1% care câștigă peste 3000 euro. Mai concret, va avea loc o acțiune de distribuire de materiale informative privind revendicările lucrătorilor, cerându-le delegaților ca intervențiile și deciziile din cadrul congresului să aibă prioritar în vedere agenda cetățenilor și obiectivul bunăstării generale", au anunțat, luni după-amiază, printr-un comunicat de presă, oficialii Cartel Alfa.

Potrivit acestora, acțiunea din ziua Congresului PNL va fi precedată de proteste organizate la nivel local, până vineri, 24 septembrie, și va fi urmată de un miting în Piața Victoriei, programat pentru 7 octombrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Muncii Decente.

Membrii de sindicat solicită în continuare creșterea valorii salariului minim și "adoptarea unui calendar clar de majorări pentru ca într-un interval rezonabil de timp de trei ani, salariul minim să ajungă la valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent", deblocarea negocierilor colective prin modificarea Legii dialogului social, "stoparea creșterii aberante a prețurilor la energie", aplicarea integrală a legii 153/2017 privind salarizarea în sectorul public și "pensii echitabile".

"În loc de dialog, Guvernul Cîțu a ales atacurile și campaniile de delegitimare a mișcării sindicale, catalogând sindicatele drept structuri «mafiote», iar președintele, în ciuda apelurilor repetate, a refuzat și ignorat sistematic rolul de mediator pe care Constituția i-l impune. Lupta acerbă pentru a pune mâna pe resursele publice a deturnat cu totul acțiunea guvernamentală către interese personale și pentru satisfacerea clientelei proprii de partid. Abuzul de putere se manifestă la toate nivelurile și a acaparat toate instituțiile statului. Acțiunile anti-cetățeni - sărăcirea populației prin înghețarea veniturilor și pensiilor, explozia necontrolată a prețurilor, destructurarea serviciilor sociale și subfinanțarea serviciilor publice – sunt cu atât mai cinice cu cât la nivel european, prin președinte Iohannis, România s-a angajat să orienteze eforturile de revenire din criza sanitară prin politici centrate prioritar pe bunăstarea cetățenilor, creșterea veniturilor și reducerea inegalităților sociale", susțin sindicaliștii de la Cartel Alfa.

Radu Oprea, despre intenția lui Dragnea de a-și face partid: Vă aduc aminte de alți președinți ai PSD care au avut aceleași demersuri / Au mai fost încercări și toate au avut exact același traseu

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a afirmat, referindu-se la intenția lui Liviu Dragnea de a-și face un partid nou, că au mai fost foști președinți social-democrați care au avut demersuri similare și toate au urmat același traseu.

Radu Oprea a fost întrebat, luni, într-o conferință de presă, cum vede PSD intenția lui Liviu Dragnea de a-și face partid.

"Nu e o idee nouă în PSD. Au mai fost încercări de a face și alte formațiuni politice, vă aduc aminte de alți președinți ai PSD care au avut aceleași încercări, aceleași demersuri. Sunt în zona neparlamentară. Bănuiesc că se va întâmpla același lucru, adică nu văd ce ar putea fi nou astfel încât acest demers să fie de o altfel de natură. Au mai fost încercări și toate au avut exact același traseu", a afirmat purtătorul de cuvânt al social-democraților.

Întrebat cum comentează afirmațiile lui Dragnea, conform cărora PSD este predat președintelui Iohannis și că lideri social-democrați se află sub influența serviciilor secrete, Radu Oprea a răspuns: "Primul lucru pe care l-aș spune este faptul că am câștigat alegerile, așa că suntem atât de predați către oricare altă instituție încât le-am făcut în ciudă și i-am bătut de i-am snopit, adică am câștigat alegerile și promitem, noi cei de la PSD, că o să facem la fel și data viitoare. O să câștigăm alegerile. Sigur că de fiecare dată când se mai întâmplă ceva, cum ar fi un congres al PNL sau al USR PLUS și se declanșează o criză politică, apar și înspre PSD divese scenarii. Ne-am obișnuit cu ele, sunt aceleași dintotdeauna".

Purtătorul de cuvânt al PSD a mai precizat că social-democrații înțeleg suferința lui Liviu Dragnea și îi urează multă sănătate.

"Liviu Dragnea a fost președintele PSD. A trecut printr-o suferință, a fost într-o zonă pe care dumnealui a descris-o ca un iad. Din punctul acesta de vedere înțelegem suferința prin care a trecut, îi urăm foarte multă sănătate", a transmis Radu Oprea.

Fostul lider al PSD Liviu Dragnea anunță că patru "oameni obișnuiți" în colaborare cu fostul secretar general al PSD Codrin Ștefănescu, unul dintre apropiații săi, au pus bazele unui nou partid politic, denumit Alianța pentru Patrie, al cărui principal obiectiv este "bunăstarea românilor", el fiind animat de "patriotism economic". "Nu este un partid naționalist, nu este un partid radical, nu este un partid xenofob, nu este un partid radical, nu este un partid anti-european sau anti-atlantic. Dimpotrivă", afirmă Dragnea, care anunță că i-a cerut avocatei sale să inițieze un demers în instanță pentru a lămuri dacă are sau nu voie să activeze politic.

Fostul lider PSD Liviu Dragnea afirmă că PSD-ul "este predat total la Iohannis" de către actuala conducere, că sunt partide "infiltrate" de serviciile secret și că "cel mai mult este infiltrat PSD-ul, conducerea PSD, cu o excepție, Gabriela Firea".

Loteria vaccinării: 19 extrageri până la 31 decembrie cu premii în valoare de 15 milioane de lei

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a semnat, luni, ordinul pentru organizarea loteriei de vaccinare. Documentul vizează condițiile de participare și organizare. Vor fi 19 extrageri până la 31 decembrie și se vor acorda 1.139 premii, în valoare totală de 15 milioane de lei.

MInisterul Sănătății anunță, luni, printr-un comunicat de presă, că ministrul Cseke Attila a semnat Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Economiei, Anteprenoriatului și Turismului privind condițiile de înscriere la Loteria de vaccinare și stabilirea atribuțiilor instituțiilor implicate.

Conform documentului, Loteria de Vaccinare constă în extragerea pentru acordarea de premii în bani a tuturor persoanelor vaccinate cu schema completă de vaccinare, care și-au generat certificatul digital al UE privind 

COVID-19 pe baza CNP-ului și care se înscriu pentru participare în aplicația accesată de pe site-ul https://certificat-covid.gov.ro.

“În acest context epidemiologic, cu creșteri semnificative ale numărului persoanelor infectate cu noul coronavirus, este deosebit de importantă susținerea procesului de vaccinare, inclusiv prin acordarea de recompense. Într-o perioadă scurtă, am reușit să finalizăm cadrul legislativ pentru aceste măsuri recompensatorii. Odată semnat și de ministrul Economiei, actul normativ poate fi publicat în Monitorul Oficial, astfel încât să producă efecte", a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății.

Loteria de Vaccinare se va desfășura în perioada 01.10.2021 – 31.12.2021 și constă în 19 extrageri organizate în zilele de duminică/vineri, pe parcursul a 14 săptămâni, astfel:

- 14 extrageri, respectiv câte 1 extragere pe săptămână

-  3 extrageri, respectiv câte 1 extragere în fiecare lună

-  2 extrageri organizate în săptămâna 14, respectiv în ultima săptămână a acțiunii.

La Loteria de Vaccinare se acordă un număr total de 1.139 premii, în valoare totală de 15.000.000 lei, după cum urmează:

- 81 de premii săptămânale (80 premii săptămânale în valoare de 10 000 lei  1 premiu mare săptămânal în valoare de 300 000 lei);

-  3 premii lunare, (câte 1 premiu în ultima săptămână a fiecărei luni în valoare de 100 000 lei);

-  2 premii la finalul Loteriei Programului Național de Vaccinare, în valoare de 500 000 lei, respectiv 1 000 000lei.

Fiecare participant la Loteria de Vaccinare va avea 4 șanse de câștig, respectiv posibilitatea de a câștiga 4 premii: 1 premiu în valoare de 10.000 lei sau de 100.000 lei, 1 premiu de 300.000 lei, 1 premiu de 500.000 lei și premiul cel mare în valoare de 1.000.000 lei, adică premii în valoare maximă cumulată de 1.910.000 lei.

Sumele virate către Compania Națională «Loteria Română» — S.A , necesare pentru asigurarea fondului de premiere pentru Loteria de vaccinare vor fi asigurate de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Guvernul a adoptat, în 30 august, ordonanța simplă care prevede acordarea unor tichete de masă pentru persoanele care se imunizează împotriva COVID-19, cât și organizarea Loteriei de vaccinare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.