Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Covid 19: Se îndreaptă România către un dezastru?

Ziarul de Vrancea
27 iul 2020 653 vizualizări

Rafila: A crescut de la 130 de cazuri la 1.300, de la 1,5% la 14% proporția cazurilor pozitive n „Dacă nu se schimbă câteva lucruri esențiale, nu avem motive să credem că trendul se schimbă. Abordarea și mesajele transmise ar trebui modificate”, spune șeful OMS România n

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila, afirmă că opt săptămâni de creștere constantă a numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus nu sunt puține. Rafila explică că, de la 120 – 130 de cazuri zilnice, s-a ajuns la 1.300, și de la 1,5% cazuri pozitive din cele testate s-a ajuns la 14%. Alexandru Rafila afirmă, însă, că, dacă nu se schimbă esențial unele lucruri, nu ne putem aștepta la oprirea trendului crescător, făcând referire inclusiv la modificarea mesajelor transmise populației.„Noi nu am avut de ce să ne speriem, pentru că lucrurile au fost ținute sub control și am crezut că în momentul în care s-a ridicat starea de urgență nu mai trebuie să facem altceva, decât să revenim la o activitate sau la o viață normală. Noi putem să revenim, nu e niciun fel de problemă, cu un foarte mic efort și cu un foarte mic efort de înțelegere a motivului pentru care respectăm aceste măsuri care nu sunt doar legate de protecția individului, sunt legate de protecția comunității, sunt legate de funcționarea economiei, pentru că toate astea sunt legate între ele, nu sunt lucruri separate. Adică eu sunt neglijent și înseamnă că am responsabilitate doar în ceea ce privește propria persoană. Sunt legate de comunitate, sunt legate de economie, de păstrarea locului de muncă,și cred că foarte multe alte activități de natură socială. Lumea, până la urmă, o să se convingă că este așa,și chiar ziceam că nu ar trebui să mai repetăm acele măsuri, absolut obsesiv, pentru că ele devin la un moment dat obositoare. Dacă te repeți prea mult, nu mai auzi,și atunci... dar putem să încercăm să lămurim, încet – încet, oamenii că e bine să fie parteneri ei între ei și cu autoritățile”, a declarat Alexandru Rafila.

„Carantina este bună”

Medicul a fost întrebat când crede că se va opri trendul crescător și a precizat: „Nu știu să vă răspund. Mi s-a mai pus în ultimele zile această întrebare și au fost diverse predicții de o săptămână, trei săptămâni. Dacă nu se schimbă câteva lucruri importante în ceea ce privește abordarea din perspectiva sănătății publice și din perspectiva mesajelor care se transmit oamenilor, cred că nu avem foarte multe motive să credem că acest trend se schimbă”.Alexandru Rafila consideră că opt săptămâni de creștere constantă a numărului de infectări este mult.„Totuși, 8 săptămâni de creștere nu sunt puține. A crescut de la 120 - 130 de cazuri la 1.300, a crescut proporția cazurilor pozitive de la1,5%, la circa 14% în raportarea de azi și asta arată că toate elementele importante, plus mai avem 353 de persoane internate în secțiile de Terapie Intensivă. Și mai avem încă ceva ce ar trebui să fie în avantajul nostru, nu avem aceeași evoluție la nivel național, sunt cazurile concentrare în câtva județe și municipiul București și probabil că efortul organizatoric ar trebui concentrat în această zonă”, a mai declarat Rafila.Acesta a precizat că este bună carantinarea localităților, dar mesajele ar trebui adaptate, astfel încât oamenii să înțeleagă că este în avantajul lor.

„Ascultați specialiștii”

„Sunt câteva localități care au fost puse în carantină, dar șicarantina în sine cred că trebuie realizată încât să înțeleagă oamenii că se referă la protecția comunității lor, nu se referă la altceva, la limitarea unor drepturi (...) Trebuie găsit mecanismul de comunicare, încât oamenii să fie parteneri, să fie împreună, nu împotrivă, adică nu sunt cele două tabere, autoritățile de-o parte și oamenii de cealaltă parte, pentru că, dacă se crează două tabere, atunci sigur că rezultatele se lasă așteptate”, a mai afirmat Rafila. Acesta aprecizat că„și factorul politic a intervenit foarte mult și a stimulat această polarizare”, dar afirmă că oamenii ar trebui să asculte specialiștii.„Eu cred că ar trebui să îi asculte pe profesioniști, așa cred că este corect și să încercăm să depolitizăm Cred că un soi de consens se poate găsi și în zona politicăși administrativă încât, sigur, nu se poate să se elimine opiniile contrare, dar e bine ca zgomotul acestor opinii să fie mult redus încât oamenii să nu mai găsească motivații pentru lipsa de respectare a acestor măsuri sau să continue aceste discuții că infecția există, nu există, că infecția e ușoară, nu e ușoarăși așa mai departe”, a mai declarat medicul.

Premierul: Purtarea obligatorie a măștii afară, luată la nivel local și numai pentru anumite activități

Premierul Ludovic Orban a anunțat ieri că obligativitatea purtării măștii în spații deschise va fi luată la nivel local, iar măsura se va aplica pentru anumite tipuri de activități și în zonele foarte aglomerate.“Există o propunere formulată din partea specialiștilor din cadrul Consiliului de Suport Tehnico-Științific să nu decidem noi la nivel național, ci să lăsăm, să împuternicim, să dăm posibilitatea, pârghia, către comitetele județene pentru situații de urgență să decidă, pentru că ei cunosc mai bine situația. Este vorba de anumite tipuri de activități. De exemplu, pe faleză ni s-a semnalat că în zona Galați, zona Brăila pe faleză este o asemenea aglomerație, interacțiunea dintre oameni este foarte apropiatăși că singura soluție de a reduce riscul epidemiei este purtarea măștii”, a declarat Orban, într-o conferință de presă. 

El a mai precizat că purtarea măștii ar putea fi obligatorie și în piețe, târguri sau în zona fabricilor, unde oamenii așteaptă mijloacele de transport în comun. “Obiectivul nostru este să nu ajungem la două mii de cazuri pe zi. Și în direcția asta acționăm prin toate pârghiile legale pe care le avem la dispoziție, de la evaluarea zonele de risc la intensificarea controalelor, ca să-i protejăm pe cei care respectă regulile trebuie cumva să îi sancționăm pe cei care nu respectă”.

Record de gravide după izolare, în București

în context, primarul Gabriela Firea e acuzată că profită și își face campanie

Gabriela Firea pare să folosească orice prilej pentru a-și face campanie electorală. În timp ce rețelele sociale abundă în mesaje de revoltăși ironii legate de faptul că foarte mulți bucureșteni nu au apă caldă, primarul Capitalei a scris pe Facebook că Bucureștiul a înregistrat un record de gravide, după perioada de izolare, lăudându-se cu programul de susținere a viitoarelor mame.„Record de gravide în București, după perioada de izolare! În lunile iunie și iulie s-au depus 5.000 de solicitări pentru stimulente financiare, în valoare de 2 000 de lei de persoană, acordate de Primăria Capitalei, pentru achitarea analizelor și tratamentelor necesare în sarcina. Suntem alături de viitoarele mămici din București pe care doresc să le asigur că programul 'Voucher Maternă', lansat la inițiativa mea în anul 2018, continuă!”, a transmis Firea.

Edilul mai susține că programul este esențial pentru sănătatea tinerelor însărcinate, pentru că acestea, cu ajutorul stimulentelor financiare acordate, își pot cumpără medicamente sau pot achita analize sau proceduri medicale esențiale, care nu sunt decontate de Casă de Asigurări de Sănătate și care, de cele mai multe ori, sunt inaccesibile că preț.„Este un program care s-a bucurat de un succes enorm : până în prezent, aproape 40 000 de femei însărcinate au primit vouchere în valoare de 2.000 de lei, bugetul acestui proiect fiind de peste 11 milioane de euro! Lunile iunie și iulie ale acestui an au reprezentat depuneri record de solicitări, fiind lunile în care s-au primit cele mai multe dosare de la debutul programului - aproape 2500 de dosare în fiecare luna de vara”, a mai scris Gabriela Firea, pe Facebook.

În prezent sunt circa 5 000 de dosare în analizăși procesare pentru care urmează să se acorde voucherele Maternă în perioada imediat următoare, a mai menționat ea.

Reformă și concedieri în administrație, la orizont?

Florin Cîțu: Reforma în sistemul public se va face. În perioada pandemiei s-a lucrat foarte bine cu un număr mai mic de funcționari publici

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a declarat că reforma în aparatul bugetar a început deja prin reorganizarea unor ministere sau instituții și va continua. Cîțu a precizat că, pe durata pandemiei de coronavirus, s-a constatat că se poate lucra „mult mai bine”și cu mai puțini funcționari în ministere.„Am început digitalizarea, este un mod transparent și eficient de a face aparatul public mai suplu și bineînțeles reorganizarea fiecărui minister. Reorganizarea la Ministerul de Finanțe este aproape finalizată, în acest moment. A fost reorganizat ANAF-ul, de fiecare dată au dispărut locuri de muncă, dar este adevărat și înțeleg frustrarea, sectorul privat se uită către sectorul bugetar. Le spun că reforma în sistemul public se va face și se face, dar cred că cel mai obiectiv mod de a face aceste reforme esteinformatizarea, prin digitalizare, după aceea vom vedea care va fi forma finală a aparatului bugetar”, a declarat Florin Cîțu la Realitatea Plus, luni seară.Ministrul a mai declarat că„organizarea continuăși cred că mesajul a fost clar de la început, vom continua reforma în aparatul administrativ”. Florin Cîțu a mai adăugat că pe perioada pandemiei s-a lucrat la fel de bine cu mai puțini funcționari.„Noi ce am văzut în perioada pandemiei? S-a lucrat foarte bine, mult mai bine, cu un număr mai mic de funcționari publici în ministerele importante. Au fost anumite ministere unde s-a văzut că s-a putut lucra la fel de bine cu mai puțini angajați. Este o lecție pe care am învățat-o în perioada de pandemie”, a mai precizat ministrul.

Blue Air anulează mai multe zboruri spre Italia și Cipru

Compania aeriană Blue Air a anunțat ieri că este nevoită să anuleze un număr semnificativ de zboruri între România și Italia și între România și Cipru, ca urmare a restricțiilor impuse de autoritațile italiene și cipriote, astfel că 64 zboruri planificate în perioada 3 - 31 august sunt afectate, potrivit datelor actuale.„În contextul restricțiilor impuse de autoritațile italiene și cipriote, Blue Air este nevoită să anuleze un număr semnificativ de zboruri între România și Italia și între România și Cipru. Ca urmare a deciziei autorităților italiene și cipriote de a introduce măsura autoizolarii obligatorii de 14 zile și a supravegherii medicale pentru toate persoanele care sosesc din România sau care s-au aflat în tranzit prin țara noastră în ultimele două săptămâni, Blue Air este nevoită să anuleze un număr semnificativ de zboruri între România și Italia și între România și Cipru”, arată compania într-un comunicat.În acest moment, sunt afectate un număr de 64 zboruri planificate în perioada 3 – 31 august 2020, urmând ca lista să fie actualizatăpermanent în funcție de durata restricțiilor impuse de autoritățile italiene, spun reprezentanții Blue Air.Rutele afectate de aceste anulări sunt: București Otopeni – Milano Malpensa, Florența, Napoli; Bacău – Bergamo, Torino, Roma Fiumicino; Iași – Torino; București Otopeni - Larnaca.Pasagerii Blue Air afectați de aceste anulări vor primi toate detaliile referitoare la opțiunile pe care le au la dispoziție.

Tariful maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe scade cu 30%

Tariful maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe va fi redus cu 30%, începând cu data de 1 noiembrie 2020, a anunțat ieri Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), care precizează că noul tarif maxim pentru terminarea apelurilor la puncte fixe va fi de 0,098 eurocenți/minut.„ANCOM a dezbătut, în cadrul unei ședințe online a Consiliului Consultativ, reducerea cu 30% a tarifului maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe. Astfel, începând cu data de 1 noiembrie 2020, noul tarif maxim pentru terminarea apelurilor la puncte fixe va fi de 0,098 eurocenți/minut. Noul tarif a fost determinat în urma actualizării mai multor parametri ai modelului de calculație a costurilor de tip LRIC pur, metodă utilizată pentru stabilirea tarifului actual, precum și a costului capitalului”, arată autoritatea într-un comunicat.Operatorii de telefonie fixă desemnați de autoritate ca având putere semnificativă vor putea aplica un tarif de maxim 0,098 eurocenți/minut în cazul apelurilor naționale, apelurilor inițiate din Spațiul Economic European (SEE), precum și în cazul apelurilor inițiate din rețele din afara SEE, dacă acordurile internaționale în vigoare nu permit instituirea unui regim diferit de tarifare. Această reglementare se va aplica începând cu data de 1 noiembrie 2020.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.