Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Covid-19: România învață să numere de la 2.000 în sus

Ziarul de Vrancea
29 sep 2020 926 vizualizări

Pentru prima dată de la începutul pandemiei, în țara noastră au fost raportate peste două mii de cazuri zilnice de noi infectări n

Alte 2.158 de noi cazuri de infectare cu coronavirus au fost raportate în ultimele 24 de ore în România, bilanțul COVID-19 ajungând la 127.572, potrivit datelor raportate miercuri de Grupul de Comunicare Strategică. Este prima dată de la debutul pandemiei în România când bilanțul zilnic depășește 2.000 de îmbolnăviri. În ultima zi s-au înregistrat alte 33 de decese, numărul ajungând la 4.825.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.496. Dintre acestea, 550 erau internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 2.419.691 de teste. Dintre acestea 26.021 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 16.233 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.788 la cerere.

Orban: Sunt îngrijorat de ce am văzut astăzi

Premierul Ludovic Orban a declarat, ieri, întrebat despre videoconferința cu prefecții și reprezentanții altor instituții implicate în gestionarea pandemiei de COVID-19, că se va face o analiză și că dorește “o mai mare seriozitate” în implementarea măsurilor existente.  “Facem o analiză, sunt îngrijorat de ce am văzut astăzi, facem o analiză foarte serioasă și vom anunța după videoconferința cu prefecții, la care va participa ministrul de Interne, ministrul Sănătății, vicepremierul Raluca Turcan, secretarul de stat Raed Arafat, deci toți factorii implicați în bătălia contra COVID, vom face o conferință de presă după”, a explicat el, precizând ulterior că s-a referit la numărul mare de persoane confirmate cu COVID-19. El a spus că restricții pe regiuni “sunt deja existente”. “Vrem o mai mare seriozitate în implementarea lor”, a afirmat Orban.

Liderii PSD s-au autoizolat

Prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu a anunțat că va intra și el în autoizolare până va avea rezultatul testului pentru COVID-19, chiar dacă nu a avut contact direct vineri cu liderii PSD Sălaj confirmați cu noul coronavirus. El a adăugat că Marcel Ciolacu este în autoizolare până când îi vin rezultatele la testul pentru virus. „Am vorbit de mai multe ori cu el. E în regulă. Doar că respectă procedura și stă în izolare. M-am testat și eu în urmă cu puțin timp. O să intru și eu în aceeași procedură, deși nu am avut contact direct cu cel cu care a avut Marcel Ciolacu”, a afirmat Sorin Grindeanu ieri, într-o conferință de presă la sediul PSD. Lideri PSD Sălaj au fost confirmați cu noul coronavirus și au ajuns în spital. Aceștia s-au întâlnit recent cu lideri ai partidului. Este vorba de Marcel Ciolacu, secretarul general al PSD Paul Stănescu și președintele Consiliului Național al PSD Vasile Dîncu. Întâlnirea a avut loc în aer liber, în Amfiteatrul din Parcul Central al municipiului, iar cei prezenți au respectat măsurile de prevenire împotriva infectării cu virusul COVID-19.

Raport moderat critic al Comisiei privind statul de drept în România

Măsurile controversate cu impact negativ asupra independeței sistemului judiciar continuă să fie aplicate în România, cum ar fi Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, indică Raportul CE privind statul de drept prezentat ieri, care consemnează însă că în 2020 Guvernul a continuat să-și afirme decizia de a relua reformele după regresul din perioada 2017 - 2019. “În 2020, Guverul a continuat să-și afirme angajamentul de a relua parcursul refomelor în sistemul judiciar după regresul din 2017 - 2019. Aceasta a dus la o scădere semnificativă a tensiunilor cu sistemul judiciar.  Recenta numire a unor noi conduceri la parchetele - cheie ar putea crea condițiile pentru o continuare mai eficientă a activității procurorilor. Progresul în ceea ce privește modificarea legislației relevante a fost amânat din cauza pandemiei de COVID-19 și a alegerilor la nivel național. Măsurile controversate cu impact negativ asupra independeței sistemului judiciar continuă să fie aplicate, cum ar fi Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, care are ca atribuiții exclusive anchetarea infracțiunilor comise de judecători și procurori. Continuarea implementării acestor măsuri sporește incertitudinea în ceea ce privește funcționarea sistemului judiciar, în special prin efectul lor combinat”, se arată în Raport. În opinia CE, unele dintre aceste măsuri pot avea impact negativ asupra resursei umane din sistemul judiciar cu implicații asupra eficienței acestuia. România are un cadru național cuprinzător pentru strategia anticorupție, bazat pe larga participare a actorilor instituționali naționali și locali. În pofida progreselor înregistrate de România în lupta anticorupție în ultima decadă, provocările cu care s-a confruntat sistemul judiciar în perioada 2017 - 2018 au ridicat semne de întrebare în ceea ce privește sustenabilitatea reformelor anticorupție”, indică documentul CE. Chiar dacă actualul contexrt politic implică mai puține dispute, instituțiile - cheie se confruntă cu provocări, ceea ce are impact asupra implementării cadrului legal și asupra capacității instituționale, arată CE.

Tăriceanu propune organizarea alegerilor parlamentare în luna martie 2021

Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, propune ca alegerile parlamentare să fie organizate în martie 2021, invocând motive de siguranță sanitară. “Curtea Constituțională a stabilit că legea care prevede că Parlamentul României este cel care stabilește data alegerilor parlamentare este constituțională. În aceste condiții, cred că este foarte potrivit ca Parlamentul să hotărască rapid o dată pentru alegerile parlamentare. Noi suntem în favoarea organizării lor în luna martie 2021. Pentru acest punct de vedere avem câteva argumente: să ne lămurim unde suntem cu criza coronavirus. Vedem cifre din ce în ce mai mari de infectări și încă nu au venit valurile de la deschiderea școlilor și alegerile locale. O amânare a alegerilor ne va permite să trecem peste sezonul virozelor și gripelor de sezon care vor complica și mai tare situația medicală”, a scris Tăriceanu miercuri pe Facebook. El susține că, prin amânarea alegerilor parlamentare, “noile administrații locale vor avea șansa să se așeze, să facă pregătiri pentru iarnă și nu să fie concentrate doar pe alegerile parlamentare”. “Va da timp guvernului Orban să negocieze cu statele în care trăiesc mulți români pentru a putea organiza în siguranță secții de vot”, a adăugat Tăriceanu.

Ministerul de Interne, sancționat de CNCD în urma acordului încheiat cu BOR, de Paște

Ministerul de Interne a fost sancționat cu avertisment contravențional de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru acordul încheiat exclusiv cu Biserica Ortodoxă Română (BOR), de Paște. “Lipsa unui acord cu privire la reguli de participare la Sărbătorile Pascale din anul 2020 pentru toate cultele creștine recunoscute de lege reprezintă faptă de discriminare”, consideră CNCD. “Colegiul director recomandă Ministerului Afacerilor Interne ca, în viitor, să respecte obligația de echidistanță față de toate cultele recunoscute din România și să stabilească reguli nediscriminatorii în exercitarea dreptului la libertatea conștiinței”, se arată într-un comunicat de presă transmis de CNCD. Hotărârea a fost adoptată cu șapte voturi “pentru” și un vot “împotrivă”. În luna aprilie, Ministerul de Interne și Biserica Ortodoxă au încheiat un acord pentru distribuirea Sfintelor Paști și a Luminii sfinte. După criticile primite, inclusiv din partea președintelui Klaus Iohannis, Marcel Vela a modificat acordul, astfel încât să fie păstrată distanța socială și să fie respectate ordonanțele militare.

Satu Mare: Anchetă privind distrugerea de cruci ale ostașilor români din cimitirul de la Socond

Mai multe cruci din județul Satu Mare închinate memoriei ostașilor români din cel de-al Doilea Război Mondial au fost distruse, prefectul Radu Bud dispunând efectuarea unei anchete a informat ieri instituția pe Facebook. “Prefectul Radu Bud s-a autosesizat, după ce a fost informat că mai multe cruci din Ansamblul Monumental de la Socond închinat memoriei ostașilor români căzuți pentru eliberarea Transilvaniei la 19 octombrie 1944 au fost distruse. Prefectul a dispus inspectorului șef al Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, Sorin Stan, să trimită o echipă operativă de cercetare la fața locului, solicitând ca în cel mai scurt timp să identifice autorii”, precizează sursa citată. Ansamblul Monumental de la Socond cuprinde 23 de cruci ale soldaților români morți în timpul bătăliilor din cel de-al Doilea Război Mondial.

Orban: Interzicem organizațiilor PNL alianța cu PSD

Președintele PNL, premierul Ludovic Orban, a anunțat, ieri, că filialelor liberale le este interzis să încheie alianțe sau înțelegeri cu PSD, recomandarea fiind ca acestea să colaboreze cu PMP, USR PLUS și UDMR. “Am stabilit politica de alianțe foarte clară. Prima decizie este că interzicem tuturor organizațiilor locale să facă vreo înțelegere sau vreo alianță cu PSD. Partidele afine cu care suntem în colaborare de patru ani de zile cu care am recomandat filialelor să facă alianțe sunt PMP și USR PLUS. De asemenea, în județele cu populație maghiară, acolo unde se pot găsi puncte comune și programe comune, de asemenea, am permis realizarea de înțelegeri și alianțe cu reprezentanții UDMR din administrația locală”, a declarat Orban, după ședința Biroului Politic Național al PNL. El a afirmat că o singură excepție va fi posibilă și aceasta vizează o alianță cu PER în Dolj, însă a subliniat că acest lucru depinde de orientarea acestei filiale. “Din ceea ce știu eu, există o înțelegere la nivel național între PSD și celelalte două PSD-uri mai mici în care ei au zis că se unesc peste tot unde sunt împreună. Singura excepție care mai este, PER, care a intrat în Dolj, dar depinde de orientarea filialei PER, că, de exemplu, filiala PER din Vâlcea a jucat cu PSD. PSD nu și-a pus candidat la primărie și PER nu și-a pus candidat la președinția Consiliului județean și a sprijinit candidatul PSD. Acolo nici vorbă de vreo înțelegere cu PER în Vâlcea”, a spus Orban.

Profesor, amendat pentru că a sancționat o elevă care a nu a vrut să intre în biserică

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis, ieri, amendarea cu 2.000 de lei a unui cadru didactic care i-a dat nota 3 unei eleve care nu a vrut să intre într-o biserică și a numit-o pe aceasta “țigancă păgână”. Potrivit CNCD, gestul cadrului didactic “reprezintă faptă de discriminare multiplă și încalcă dreptul la demnitate”. Opt membri din Colegiul director au votat pentru amendă și unul împotrivă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.