Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Covid-19 în România: Ziua și recordul

Ziarul de Vrancea
22 iul 2020 833 vizualizări

Numărul zilnic de cazuri noi a ajuns ieri la 1.112, după ce cu o zi în urmă a depășit în premieră “cota” 1000 n de remarcat numărul mare de testări realizate la cerere, peste 8.100 în interval de 24 de ore.Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri alte 1.112 cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, confirmate în ultimele 24 de ore, acesta fiind cel mai mare număr de cazuri zilnice de la confirmarea epidemiei de COVID-19 în România.

Bilanțul a ajuns la 41.275 de persoane infectate. De asemenea, 25 de persoane au decedat, numărul total ajungând la 2.126. În ultimele 24 de ore au fost făcute peste 20.000 de teste, 8.107 fiind făcute la cerere. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 393 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până ieri, 2.126 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. În intervalul 22.07.2020 (10:00) – 23.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 25 de decese (16 bărbați și 9 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Călărași, Dâmbovița, Galați, Ialomița, Maramureș, Mehedinți, Prahova, Sibiu, Vaslui, Vrancea și București. Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 la categoria de vârstă 50-59 ani, 8 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 5 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 6 decese la persoane cu vârsta de peste 80 de ani. Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 era de 5.586. Dintre aceștia, la ATI erau internați 285 de pacienți.Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 1.030.692 de teste. Dintre acestea 20.085 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 11.978 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 8.107 la cerere.Pe teritoriul României, 250 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 816 persoane se află în izolare instituționalizată.De asemenea, 1.334 de persoane se află în carantină la domiciliu. În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 5.262 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19.

Record de însănătoșiri

În ultimele zile, numărul de noi îmbolnăviri a bătut zilnic record după record. Pe de altă parte, tot în această ultimă săptămână a fost și ziua în care s-a înregistrat și cel mai mare număr de însănătoșiri. În plus, numărul persoanelor care au scăpat de acest virus în iulie este deja mai mare decât cel din toată luna iunie. Astfel, marți, 21 iulie, s-au vindecat 1.707 persoane, cea mai mare cifră raporată într-o zi, de la apariția primelor cazuri în România. Până acum, cea mai bună zi fusese 14 mai, cu 1092 persoane declarate vindecate. Media zilnică este de aproximativ 200 de persoane vindecate. Până ieri, în această lună s-au vindecat 5812 români, însă numărul de persoane infectate a crescut foarte mult. Spre exemplu, la 14 mai aveam 1.092 de persoane vindecate și 245 de noi cazuri confirmate, iar la 21 iulie am avut 1.707 persoane vindecate și 994 de noi cazuri confirmate. Statistica arată că zilele săptămânii cu cele mai multe vindecări au fost cele de joi, marți și sâmbătă.

Orban: E prematur să discutăm despre amânarea alegerilor locale

Premierul Ludovic Orban a declarat că este prematur să vorbim despre o posibilă amânare a alegerilor locale, care trebuie să se desfășoare pe data de 27 septembrie. Șeful Executivului a adăugat că la numărul de cazuri noi de COVID care există în prezent, nu se pune problema unei amânări a alegerilor. „Vom face o evaluare epidemiologică a fiecărei activități în campania electorală. Se poate face campanie în spații deschise, pe media, online. Se pot organiza secțiile de votare și procesul de votare, astfel încât să nu existe riscurile răspândirii virusului. Deocamdată, la acest număr de cazuri noi, nu se pune problema să amânăm alegerile locale”, a afirmat Ludovic Orban ieri la Constanța. Executivul a adoptat, printr-o hotărâre, programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare organizării și desfășurării în bune condiții a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din acest an. Din 20 iulie, partidele politice, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțele politice, alianțele electorale și candidații independenți au putut începe strângerea de semnături de susținere a candidaturilor pentru consilii locale, consilii județene, primari, președinți ai consiliilor județene, Consiliul General al Municipiului București și primarul general al Capitalei. De asemenea, perioada de înregistrare a alianțelor electorale este 7 - 11 august, iar perioada depunerii candidaturilor este 7 - 18 august. Campania electorală începe în data de 28 august și se va încheia în data de 26 septembrie, ora 07.00.

Medicii ATI, acuzații grave la adresa lui Adrian Streinu-Cercel

Societatea Română de Anestezie Terapie Intensivă (SRATI), condusă de medicul Șerban Bubenek, se opune detașării medicilor și asistenților ATI la Institutul “Matei Balș“, acuzând un abuz de putere comis de directorul institutului, medicul Adrian Streinu Cercel. Ei mai cer trimiterea unei echipe de control la institutul condus de Streinu-Cercel care să controleze modul în care a fost gestionată aprovizionarea cu medicamente antivirale, susținând că au semnale că există pacienți care au decedat în secțiile ATI cu boală COVID-19 și nu au primit nici un fel de medicație antivirală. “Protestăm și ne opunem energic împotriva oricărei viitoare forme de detașare (voluntară sau nu) a personalului de specialitate ATI (medici și asistente) în secția ATI a Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș! Motivul este unul simplu și cunoscut și Dumneavoastră și Ministerului Sănătății: de peste 11 ani, ca urmare a abuzului de putere al Prof.dr. Adrian-Streinu-Cercel, secția ATI de la IBI Matei Balș este condusă ilegal (cu delegație) de către dr.Doina Iovănescu – medic primar de boli infecțioase, fără nici un fel de expertiză în specialitatea ATI! “, se arată în memoriul adresat șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat de către conducerea SRATI. “Nu va fi acceptată detașarea și subordonarea unor medici rezidenți-specialiști primari ATI și nici a asistentelor ATI într-o secție ATI condusă ilegal prin abuz și impostură medicală deoarece nu acceptăm să fim părtași la compromiterea siguranței pacienților dar și a personalului detașat. Vă facem cunoscut că în eventualitatea în care se vor face totuși detașări ale personalului ATI în secția ATI a IBI Matei Balș înainte de demiterea Dr.Doina Iovănescu și numirea cu delegație ca șef secție ATI a unui medic ATI din cei care lucrează în acea secție, SRATI se va adresa de urgență Procuraturii, Instanțelor Judecătorești, Avocatului Poporului, Asociațiilor de Protecție a Pacienților și mass-mediei”, se mai arată în documentul semnat de președintele SRATI, medicul Șerban Bubenek și de prim-vicepreședintele Dorel Săndesc.

Achitarea lui Vasile Blaga, anulată. Dosarul se rejudecă de la zero

n în acest dosar, fostul ministru de Interne este acuzat că a primit mită 700.000 de euro pentru a-și folosi influența astfel încât o firmă să obțină contracte cu companii de stat

Curtea de Apel București a admis ieri apelul DNA și a anulat decizia primei instanțe prin care Vasile Blaga, fost secretar general al PDL, a fost achitat în octombrie 2017 pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. Curtea de Apel a dispus ca dosarul să se reîntoarcă la Tribunalul București, spre rejudecare. Vasile Blaga a fost trimis în judecată pe 29 noiembrie 2016 de DNA Ploiești, fiind acuzat că a primit 700.000 de euro de la o societate comercială în schimbul exercitării influenței, astfel încât respectiva firmă să obțină contracte cu două companii naționale. “În perioada 2011 - 2012, în calitate de secretar general al unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit în patru rânduri, de la o societate comercială reprezentată de inculpatul Berdilă Horațiu Bruno, suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenței prin intermediul inculpatului Ștefan Gheorghe (vicepreședinte al aceluiași partid) asupra unei persoane care a deținut consecutiv funcții de conducere la două companii naționale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horațiu Bruno să obțină contracte la cele două companii naționale”, afirmă procurorii. Potrivit DNA, Blaga a primit 500.000 de euro prin intermediul fostului primar al municipiului Piatra Neamț Gheorghe Ștefan și 200.000 de euro printr-un alt intermediar. În rechizitoriul întocmit de DNA se arată că o serie de firme care aveau comportament de tip fantomă erau folosite de Gheorghe Ștefan și Vasile Blaga pentru a scoate bani din companii naționale pentru PDL. Conform documentului, la nivelul anului 2009 în cadrul PDL a existat o înțelegere între secretarul general Vasile Blaga și vicepreședintele Gheorghe Ștefan, în sensul obținerii de bani pentru partid. “Potrivit înțelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniștrilor desemnați politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naționale și instituțiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziție publică către firme dispuse să «cotizeze» pentru formațiunea politică din care cei doi făceau parte. În acest sens, Ștefan Gheorghe a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană. Respectiva persoană (...) a fost dispusă să contribuie - indirect - la finanțarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferențială a unor contracte de achiziție publică spre diverse societăți indicate. (...) Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie națională - prin licitații trucate - cu firma lui Berdilă Horațiu Bruno, acesta din urmă a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procent prestabilit din valoarea contractelor”, arată DNA.

România a ajuns la cea mai mare populație de zimbri din ultimii 200 de ani

Opt zimbri aduși din Germania și Elveția au ajuns miercuri în zona de resălbăticire din Măgura Zimbrilor (Armeniș), unde peste câteva luni de acomodare se vor alătura celor peste 57 exemplare libere din Carpații Meridionali, transmite organizația WWF România. Populația de zimbri din România a ajuns la un număr-record în ultimii 200 de ani, potrivit sursei citate. Cele 6 femele și 2 masculi de zimbru și-au început lungul drum către sălbăticie din 6 rezervații din Germania și Elveția (Wisentgehege Springe, Wisentgehege Donaumoos, Wildpark Bruderhaus, Nationalpark Kellerwald-Edersee, Nationalparkverwaltung Bayerischer Wald, Wisentgehege Hardehausen). Grupul de femele a fost găzduit de rezervația Springe timp de mai multe luni pentru a forma o turmă compactă și astfel a le mări șansele de adaptare într-un mediu nou. O echipă internațională de filmare a acompaniat transportul și va realiza un documentar despre cel mai mare mamifer terestru din Europa.

Moldova: Șpagă între 50 și 90 de euro pentru un test negativ fals la vamă

Doi angajați ai Poliției de Frontieră și doi șoferi susnt suspectați de procurorii din Republica Moldova că falsificau certificate medicale care atestau că anumiți cetățeni nu sunt infectați cu Covid-19, transmite publicația Diez.md. Pe durata stării de urgență instituite în Moldova, șoferii de microbuze care făceau naveta în străinătate ar fi făcut înțelegeri cu vameșii moldoveni pentru a facilita traversarea ilegală a frontierei, punându-le la dispoziție, contra mită, certificate medicale false cu rezultat negativ la COVID-19, dar și contracte de muncă falsificate, potrivit sursei citate. Astfel, pentru certificatul de COVID-19 negativ și contractul de muncă se cereau între 50 și 90 de euro, iar pentru a nu fi plasat în autoizolare obligatorie de 14 zile la intrare – încă 100 de euro. De notat că multe dintre traseele transportatorilor moldoveni spre vestul Europei trec prin România.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.