Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: COVID-19 în România: 25.000 de cazuri noi pe zi?

Ziarul de Vrancea
5 nov 2020 778 vizualizări

Medicul Rafila consideră că acest scenariu „de groază” nu trebuie exclus n el spune că țara noastră ar trebui să ajungă la capacitatea de a testa peste 80.000 de persoane în 24 de ore n numărul infectărilor zilnice se apropie de 10.000

Medicul Alexandru Rafila, candidat PSD la alegerile parlamentare, a declarat, ieri, că este posibil ca în România, până în luna decembrie, să se depășească 25.000 de cazuri pe zi de persoane infectate cu noul coronavirus. „Dacă astăzi avem aproape 10.000 de cazuri, vă dați seama că am avut câte un salt de la o săptămână la alta și mă refer la media cazurilor, nu la o zi nume, inițial de 500 de cazuri, ulterior de 1.000, acum avem un salt de aproape 2.000 de cazuri de la o săptămână la alta și atunci, în mod evident, dacă asistăm la intervale de 7 zile, 10 zile, că avem un salt major. Se poate ajunge la această situație cu 25.000 de cazuri”. El a adăugat că problema “majoră” nu este a numărului de cazuri, ci este legată de pacienții care au forme medii și care trebuie internați și de cei care au forme grave și trebuie duși la terapie intensivă. “Noi deja suntem ca nivel cu Uniunea Europeană, cu toate că incidența cumulată din ultimele două săptămâni ne plasează undeva pe locul 10-12, ca mortalitate suntem pe locul 3-4. Asta ne arată că în momentul în care eu, ca număr de cazuri, o să ajung la una dintre primele poziții în UE o să explodeze mortalitatea, se va dubla, se va tripla”, a explicat Rafila. Alexandru Rafila a mai declarat că trebuie să crească capacitatea de testare în România și să ajungem la 80.000 - 100.000 teste efectuate zilnic sau chiar să depășim jumătate de milion de teste făcute în cursul unei săptămâni. „La situația actuală din România capacitatea de testare trebuie să crească substanțial. Părerea mea este că trebuie să putem să testăm între 80.000 și 100.000 zilnic, adică să depășim chiar jumătate de milion de teste efectuate în cursul unei săptămâni, iar acest lucru trebuie făcut permanent. Există însă probleme legate de funcționarea unor laboratoare, mai ales în zilele de week-end, când se lucrează mai puțin. Mai mult, avem o problemă legată de proporția de teste pozitive din totalul testelor efectuate. Gândiți-vă că duminică am avut 40%, acum, în fiecare dintre zilele care au urmat, avem undeva între 25 și 28%”, a explicat Alexandru Rafila.

Rafila: Transportul public în comun, principala sursă de transmitere a bolii

Medicul Alexandru Rafila a mai spus ieri că transportul public în comun este principala sursă de transmitere a COVID-19 în momentul de față, iar deschiderea școlilor nu a avut o influență importantă în ceea ce privește numărul de îmbolnăviri. “Transportul public este principala sursă de transmitere a bolii în momentul de față și acele apeluri de colaborare cu toți angajatorii, încât toată lumea să își împartă personalul în 3, cei care nu pot lucra de la domiciliu și mijloacele de transport sunt maxime pe parcursul celor 3 ore necesare transportului la locul de muncă și la întoarcere și lucrurile funcționează. Noi am închis școlile. Spuneți-mi în ce țară din Uniunea Europeană școlile, din clasa întâi până în a VIII-a, sunt închise. Pentru că nu s-a evaluat impactul deschiderii școlilor. Suntem la 2 săptămâni de la închiderea școlilor. Vi se pare că a scăzut numărul de cazuri? E clar că școlile nu au avut o influență importantă în ceea ce privește numărul de cazuri”, a spus Rafila. “S-a închis HORECA fără să existe niciun fel de legătură în acel moment a funcționării restaurantelor cu transmiterea. Mai mult, peste 2 zile s-a reevaluat și au fost din nou deschise. Referința la 3/1.000, a fost o nebunie legată de localitățile care aveau 3/1.000 și în special Bucureștiul a fost obiectul acestei discuții. Au schimbat baza de calcul, după 6 luni în care s-a raportat într-un fel, au schimbat baza de calcul ca să scadă sub 3. Au scos pacienții din focare ca să scadă sub 3, apoi am auzit de măsurile de carantinare pe străzi”, a mai spus Rafila.

Peste o mie de români infectați, la terapie intensivă

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat joi 9.714 cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus. De asemenea, au fost înregistrate 121 de decese. Până ieri, 7.540 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.061. Dintre acestea, 1.014 erau internate la ATI. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 3.379.609 teste. Dintre acestea, 37.685 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 21.622 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 16.063 la cerere.

Un fost polițist nu poate justifica o avere de 141.000 de euro

Agenția Națională de Integritate a constatat faptul că un fost ofițer de poliție din Constanța nu poate justifica suma de 141.000 de euro prin veniturile realizate, fiind sesizată în acest sens Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Constanța. Potrivit unui comunicat al ANI, inspectorii de integritate au constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 562.220 lei (141.831 euro) între averea dobândită și veniturile realizate de către Ioan Mocanu, fost funcționar public cu statut special (ofițer de poliție) în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța. În acest caz, Agenția Națională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Constanța, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate în perioada exercitării funcției publice de către Ioan Mocanu. De asemenea, ANI a constatat că un polițist din Capitală s-a aflat în stare de incompatibilitate. Astfel, Cristinel Șerban, agent de poliție în cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, Sectorul 2 Poliție, Secția 9 Poliție, a exercitat simultan, în perioadele 1 noiembrie 2016 - 1 aprilie 2018, respectiv 4 iunie 2018 - 14 ianuarie 2019, calitatea de funcționar public cu statut special și pe cea de angajat cu contract individual de muncă în cadrul a două societăți comerciale, aflate în legătură directă sau indirectă cu atribuțiile din fișa postului.

USR cere ca referendumul “Fără penali” să fie pe 6 decembrie

Senatorul USR Nicu Fălcoi, președintele Comisiei de Constituționalitate, a trimis, ieri, o nouă solicitare către Comisia Juridică a Senatului în care cere urgentarea procesului legislativ în cazul inițiativei cetățenești de revizuire a Constituției „Fără penali în funcții publice”. Formațiunea cere ca scrutinul să aibă loc în 6 decembrie. La rândul său, Dan Barna, copreședintele USR PLUS, a făcut un apel către senatorii din toate partidele politice. “«Fără Penali în funcții publice» trebuie să devină realitate. Domnilor de la PSD și PNL și, de fapt, din întregul Parlament, ați susținut în Camera Deputaților această inițiativă, haideți să o punem pe ordinea de zi, haideți să facem referendumul odată cu alegerile și să închidem odată această traumă a societății și să rezolvăm inițiativa unui milion de cetățeni români. Să rezolvăm inițiativa unei generații care vrea ca în România să nu mai avem această tară morală. Fără Penali în funcții publice trebuie să devină literă în Constituție. La alegerile următoare din decembrie putem să transformăm acest lucru în realitate. Mai avem câteva zile, haideți să o punem pe ordinea de zi a Senatului, haideți să o votăm, haideți să închidem povestea penalilor în politica românească”, transmite Dan Barna, copreședintele USR PLUS. USR a precizat că inițiativa trebuie votată între 9-12 noiembrie pentru ca referendumul să fie organizat odată cu alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020. Inițiativa a fost semnată de peste 1 milion de români și din septembrie 2018 se află în Parlament.

Un nou ministru la Mediu

Președintele Klaus Iohannis a semnat, ieri, decretul prin care ia act de demisia lui Costel Alexe din funcția de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor și pe cel prin care îl numește în această funcție pe Mircea Fechet. Mircea Fechet era secretar de stat în Ministerul Mediului. Costel Alexe a demisionat din funcție după ce a fost ales, la alegerile locale din 27 septembrie, președinte al Consiliului Județean Iași.

Droguri de un milion de euro, capturate în Capitală

Polițiști de la Serviciul Antidrog București și procurorii DIICOT au indisponibilizat droguri în valoare de aproximativ un milion de euro, respectiv 96,2 kg de canabis, pregătit pentru distribuire în Capitală, precum și 80 de kg de masă verde și 100 de plante de canabis, dar și cocaină și ecstasy. Potrivit unui comunicat al DIICOT, în perioada 1 - 31 octombrie 2020, procurorii au desfășurat o serie de activități în vederea prevenirii și combaterii traficului de droguri în București. Acțiunile au vizat palierele medii și superioare ale rețelelor de distribuție. Astfel, în cadrul a 28 dosare penale, a fost documentată activitatea infracțională a 51 de persoane, dintre care față de 36 au fost dispuse măsuri preventive: 31 de inculpați au fost arestați preventiv, unul este în arest la domiciliu, iar patru se află sub controlul judiciar. De asemenea, au fost efectuate 26 de acțiuni de prindere în flagrant, în urma cărora au fost indisponibilizate cantitățile de 96,2 kilograme de canabis (inflorescențe), 80 de kilograme de masă vegetală verde, 100 de plante de canabis ajunse la maturitate, 422 grame de cocaină, 500 comprimate de ecstasy, precum și alte cantități și tipuri de droguri. Totodată, în urma acțiunilor efectuate, au fost indisponibilizate prin aplicarea unor măsuri asigurătorii sumele de 65.600 lei, 37.480 euro, 320 dolari, 2 pistoale, 6 autoturisme, 2 instalații speciale destinate creșterii plantelor de canabis și alte bunuri provenite din săvârșirea de infracțiuni.

Un polițist de 34 de ani din Brașov a murit după ce a fost confirmat cu COVID-19

Un polițist în vârstă de 34 de ani de la Poliția Transporturi Feroviare Brașov a murit după ce a fost confirmat cu COVID-19. Poliția Județeană Brașov a anunțat, joi,decesul lui Ionuț Hanganu, care era șeful Biroului de Investigații Criminale de la Poliția TF Brașov și care avea doar 34 de ani. El absolvise Liceul Militar “Neagoe Basarab” Buzău în anul 2005, iar în anul 2010 a absolvit Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” București, fiind repartizat la Inspectoratul de Poliție Județean Brașov. În urma promovării unui concurs, în luna martie a acestui an fusese numit șef birou Investigații Criminale în cadrul Secției Regionale Poliție Transporturi Brașov.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.