Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Covasna: Grupul statuar Mihai Viteazul, profanat de persoane necunoscute

Ziarul de Vrancea
5 iun 2021 654 vizualizări

Primarul maghiar din Sfântu Gheorghe a condamnat faptele și a cerut sprijin pentru identificarea autorilor

Grupul statuar Mihai Viteazul din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, unde aproximativ 200 de persoane au sărbătorit vineri împlinirea a 101 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon care a consfințit destrămarea Imperiului austro-ungar și unirea Transilvaniei cu România, a fost profanat de persoane necunoscute. Pe soclul statuii, acestea au scris cu vopsea de culoare albă TRIANON 1920 și au desenat un steag roșu-alb-verde. Cel care a semnalat incidentul, pe pagina sa de Facebook, a fost președintele Asociației “Calea Neamului” din Brașov, Mihai Tîrnoveanu, care a organizat manifestarea de vineri.

“Soclul Statuii Voievodului Mihai Viteazu din Sfântu-Gheorghe profanat, vopsit cu steagul Ungariei. Probabil au lucrat noaptea, pe furiș, după manifestarea solemnă a românilor din centrul orașului...asta e replica lor provocatoare! Solicităm organelor de anchetă să-i găsească pe făptași și Primăriei să înlăture grabnic urmele jalnice ale profanarii” , a scris Mihai Tîrnoveanu.

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Covasna a anunțat că a demarat cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere. “La data de 5 iunie, în jurul orei 18,00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Sfântu Gheorghe au fost sesizați cu privire la faptul că grupul statuar Mihai Viteazul din municipiul Sfântu Gheorghe prezintă elemente vopsite și mai multe inscripții. Polițiștii care s-au deplasat la fața locului au constatat că partea din spate a soclului statuii este vopsită și inscripționată. Totodată, stâlpii ce înconjoară statuia au fost vopsiți, iar mai multe plăci de marmură din partea dreaptă a soclului lipsesc. Polițiștii au întocmit un dosar penal și continuă cercetările, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere”, au precizat, într-un comunicat de presă, reprezentanții IPJ Covasna.

Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe a condamnat profanarea statuii lui Mihai Viteazul și a cerut sprijinul cetățenilor pentru identificarea autorilor. “Este evident că vorbim despre o provocare și este foarte important să aflăm cine este autorul. Condamnăm ferm astfel de gesturi”, spune primarul Antal Arpad, citat în comunicat.

 

Românii au sărbătorit, maghiarii au comemorat

Vineri, peste 200 sute de persoane de etnie maghiară au comemorat împlinirea a 101 ani de la semnarea “dictatului” de la Trianon în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, cu câteva ore înainte ca asociațiile românești să sărbătorească acest eveniment istoric. Liderii comunității maghiare au afirmat, printre altele, că ziua de 4 iunie 1920 este una dintre cele mai mari “ tragedii” din istoria națiunii maghiare.

Manifestarea românilor a început mai târziu cu aproximativ o oră, cu un marș de la statuia Ostașului Român aflat în zona Gării până la grupul statuar Mihai Viteazul din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, printre participanți numărându-se numeroase persoane din alte zone ale țării. Ajunși la statuia voievodului Mihai Viteazul, aflată la mică distanță de locul în care a avut loc comemorarea, aceștia au umplut piața cu steaguri tricolore, au cântat cântece patriotice și au derulat un banner pe care scria “Lăsați frustrările deoparte, Trianon este dreptate”.

Tratatul de la Trianon, semnat pe 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, a marcat destrămarea imperiului austro-ungar și unirea Transilvaniei cu România.

Orban: Eu nu sunt genul de om care să fac poze ca să-mi arăt sprijinul

n „Pe mine mă sprijină foarte mulți colegi din partid”, spune fostul premier

 

Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, afirmă că „foarte multe” dintre filialele județene ale PNL îl susțin pentru șefia partidului. El spune că nu este genul de om care să facă poze ca să-și arate sprijinul, subliniind că, atunci când un președinte de filială își arată susținerea pentru un candidat sau altul, exprimă o opțiune personală. Remarca sa vine după ce, înaintea Consiliului Național, premierul Florin Cîțu și-a anunțat candidatura pentru șefia partidului având alături aproape 40 de lideri liberali. De altfel, Orban a afirmat joi că aceștia nu au avut mandatul organizațiilor pe care le conduc. „La Congres vor participa cinci mii de delegați și felul meu de a face campanie evident, este acela de a avea o relație cât mai bună cu liderii filialelor, cu reprezentanții PNL din administrația locală și din administrația centrală, dar felul meu de a face campanie este să fac campanie la fiecare membru al PNL și, în momentul în care vom ști delegații, către fiecare delegat. Oricum, mai e o perioadă lungă până în 25 septembrie, voi participa la toate conferințele județene la care îmi va permite calendarul să particip, de asemenea voi participa la Colegiile Directoare Județene în care se va lua decizia de susținere, pentru că, trebuie să știți, statutar, o filială decide ce moțiune sprijină – poate să sprijine o moțiune sau ambele moțiuni, poate să nu sprijine nicio moțiune, este decizia Colegiului Director Județean”, a afirmat Ludovic Orban.

Acesta a explicat că după finalizarea, în 10 august, a conferințelor județene de alegeri, au loc reuniunile Colegiilor directoare. „Este prematur să facem evaluări, eu nu sunt genul de om care să fac poze ca să-mi arăt sprijinul. Pe mine să sprijină foarte mulți colegi din partid, sunt un om care, practic, aproape viața mea s-a identificat cu viața PNL după 1990 septembrie, când am intrat în PNL. (...) Nu e suficient să apară într-o poză un președinte de organizație. O organizație are mii de membri, are zeci de primari, sute de consilieri locali, opțiunile oamenilor sunt opțiunile fiecărui membru al PNL în parte. Sigur că dacă un președinte se poziționează alături de un candidat, exprimă nu neapărat opțiunea membrilor din filiala respectivă sau opțiunea filialei respective, ci exprimă opțiunea sa, personală, care poate avea un anumit efect asupra membrilor din filiala respectivă, dar nu un efect decisiv”, a adăugat Orban.

El a reafirmat că are o colaborare bună și se consultă cu Florin Cîțu, reprezintă împreună PNL la reuniunile coaliției, unde au „poziții comune, nu poziții diferite”.

„Obiectivul nostru fundamental este ca această competiție să nu afecteze actul de guvernare ci, dimpotrivă, să asigurăm o bună guvernare României”, mai spune liderul PNL.

Relația PNL cu USR PLUS „singura formulă bună pentru România”

Sâmbătă, aflat la Timișoara, Orban a vorbit despre partneriatul PNL cu USR PLUS după ce fostul primar al municipiului, Nicolae Robu a afirmat că asocierea este una nocivă. “Am condus negocierile din partea PNL, prima oară la alegerile locale, in special la București, unde am reușit să câștigăm alegerile, iar ulterior, dupa alegerile parlamentare pentru formarea colaiției. Este o relație care suferă o permanentă îmbunătățire. Întotdeuna intr-o colaiție trebuie asigurată o coeziune a comunicării și mai ales o coeziune în funcționare a coaliției. Am avut momente grele prin care am trecut, dar asta e singura formulă bună pentru România”, a declarat Ludovic Orban.

 Fostul primar al municipiului Timișoara și fost lider al PNL Timiș Nicolae Robu a prezentat o listă cu numele care, în opinia sa, ar putea conduce Partidul Național Liberal. Robu a precizat că este obligatorie condiția, pentru noul președinte al PNL, de debarasare de “aliatul toxic USR”. “Iată condiția pe care eu, personal, o consider obligatorie: debarasarea PNL de aliatul toxic USR! Scurt și clar! A fost o greșeală asocierea PNL cu socialiștii, cu PSD, în 2011, este cel puțin la fel de nocivă asocierea de-acum, cu neomarxiștii, cu USRÂPLUS. Acest curent, neomarxismul, este străin de interesele României, iar exponenții lui, ajunși în diverse funcții, printr-o manipulare fără precedent a oamenilor de bună credință, aspiranți legitimi la un mai bine pentru comunitățile / țara lor -dacă părea posibil, de ce nu?- sau prin negocieri de-o obrăznicie iarăși nemaiîntâlnită sunt de o incompetență și rea credință catastrofale! PNL n-are ce căuta alături de asemenea oameni și de un asemenea curent!”, a scris Nicolae Robu pe pagina sa de Facebook.

Doliu în familia premierului. Mama lui Florin Cîțu a murit

Elena Cîțu, mama premierului Florin Cîțu, a murit vineri, după o luptă grea cu o boală incurabilă, au confirmat pentru site-ul HotNews.ro surse guvernamentale.

Premierul era plecat în Maramureș la ora tristului eveniment dar a revenit de urgență la București, anulându-și imediat programul de sâmbătă. Elena Cîțu trăia alături de soțul ei, Vasile Cîțu, într-un sat din județul Vâlcea.

Vasile Cîțu, tatăl premierului, spunea la scurt timp după ce băiatul a ajuns premier că nu și-a dorit ca fiul său să ajungă în fruntea Guvernului din cauza responsabilităților pe care le implică această funcție. “Vă spun sincer, eu nu îmi doream să fie premier. E și așa tare greu, îl văd rar, are multe responsabilități (…) Vine pe aici mereu, plimbă câinele prin pădure, normal că ține la locurile astea”, a declarat Vasile Cîțu pentru un post de televiziune.

Într-un interviu dat lui Mihai Morar, Florin Cîțu a vorbit despre familie și despre locul în care a copilărit, cătunul Tulei, din comuna Golești. “Ai mei au fost puțin mai relaxați și îmi spuneau «vreau să faci treabă la acele materii, spune-mi care sunt». Au fost engleză, matematică, fizică, cam aici ne opream. Mergeam la țară, părinții mei ne trimiteau la țară la muncă în fiecare vacanță. Și cum era ultima zi de școală, eram în autobuz și seara eram la țară. Primul lucru pe care îl făceam, mă uitam cu fratele meu și vărul meu în calendarul ortodox să vedem când e cruce cu roșu. Atunci nu mergeai cu vacile, nu munceai, nu făceai nimic. Mergeam la pește cu sapa pentru că așa deviam râul și peștele rămânea. (...) Sunt multe momente frumoase și făceam multe prostii. Familia mea este acolo, merg acolo cu plăcere. Este un loc uitat de lume, este un drum îngrozitor, sunt trei case pe un deal și vreo cinci pe alt deal, dar e fantastic”, a povestit Cîțu.

Ministrul Mediului critică investițiile în centrale de apartament

Ministrul Mediului Tanczos Barna a declarat ieri, în emisiunea Insider Politic, de la Prima TV, că nu crede că drumul pe care s-a pornit acum 15-20 de ani, de a avea pentru fiecare apartament câte o centrală, este bun, precizând că soluția nu este instituirea unei taxe, ci de un nou concept de încălzire rezidențială, care să se aplice la blocurile noi. Ministrul a vorbit despre metodele de reducere a poluării generate de centralele de apartament. „Cel puțin la blocurile noi trebuie să avem centrale comune termice care să asigure încălzire pentru mai multe apartamente sau pentru un bloc întreg”, a afirmat Tanzos Barna. În opinia sa, soluția centralelor termice pentru fiecare apartament nu a fost una bună.

Consilier din Ministerul Sănătății, diagnosticat cu fibroză chistică, nevoit să plece din țară pentru tratament

Un consilier onorific din Ministerul Sănătății, Mihăiță Bariz, și-a anunțat, sâmbătă, demisia, explicându-și gestul prin faptul că, bolnav fiind de fibroză chistică, va fi nevoit să plece din țară pentru tratament. El este de asemenea nemulțumit că România nu pune la dispoziția pacienților cu această afecțiune medicația necesară. „La Ministerul Sănătății - România a fost o experiență frumoasă, în care am cunoscut oameni buni si frumoși dar care nu sunt lăsați sa facă lucruri deoarece deciziile cele mai importante atât pentru cadrele medicale, cât și pentru pacienți sunt la anumiți funcționari publici”, a spus fostul consilier din Minister. În vârstă de 21 de ani, Mihăiță Bariz suferă de fibroză chistică și este foarte implicat în sprijinirea pacienților care suferă de această afecțiune. O perioadă, respirația lui a depins de un concentrator de oxigen și urma să fie supus unui transplant de plămâni deoarece plămânii lui funcționau în unele situații la capacitatea de 21%, după cum el însuși a mărturisit public. În luna februarie, în urma donațiilor făcute de 4000 de oameni, tânărul a reușit să-și cumpere un tratament în urma căruia a ajuns „omul care poate alerga liber, poate juca fotbal și care poate avea un job normal ca toți ceilalți”, el explicând că funcția plămânilor săi a atins aproape 60% în doar 3 luni de la administrare. Acum, a decis să renunțe la funcția onorifică din Ministerul Sănătății după ce a constatat că pacienții români care suferă de aceeași afecțiune ca a sa nu beneficiază de tratament. „Țin să anunț încheierea activității mele de la Ministerul Sănătății - România, am luat această decizie datorită situației mele medicale în care, cu toate rezultatele fabuloase ale noului medicament, el nu a putut fi adus în timp util pentru pacienții cu fibroză chistică din România. Pe data de 15.06 sunt nevoit să părăsesc Romania pentru un timp deoarece în septembrie voi rămâne fără tratamentul pe care mi l-am achiziționat datorită societății civile. La Ministerul Sănătății - România a fost o experiență frumoasă, în care am cunoscut oameni buni si frumoși dar care, nu sunt lăsați sa facă lucruri deoarece deciziile cele mai importante atât pentru cadrele medicale cât și pentru pacienți sunt la anumiți funcționari publici. Funcționari publici ce nu pot fi demiși atat de ușor pe cat se crede, si da, sunt si excepții, sau mai bine spus o singură excepție pe care am remarcat-o eu”, a scris tânărul, sâmbătă, pe Facebook.

Vaslui: Un băiețel care a încercat să-și apere mama de tatăl violent a fost rănit cu cuțitul

Un copil de doar zece ani din comuna vasluiană Pogonești a încercat să-și apere mama de tatăl furios, care voia să o taie cu cuțitul, dar a sfârșit prin a fi el însuși rănit de părintele violent. Băiatul a fost tăiat de tată, care i-a secționat un deget, potrivit publicației Vremea Nouă. Sora copilului, în vârstă de 12 ani, a sunat la 112 și a cerut intervenția poliției. Băiețelul rănit a fost transportat inițial la spitalul din Bârlad și mutat apoi la Iași. Sora sa de 12 ani a fost scoasă imediat din familie și instituționalizată la Centrul de Primire în Regim de Urgență a Copilului Abuzat, Neglijat și Exploatat (CPRU CANE) din Bârlad, aparținând Protecției Copilului din Vaslui, potrivit Vremea Nouă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.