Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: "Corupția poate fi învinsă. Nu abandonați!"

Ziarul de Vrancea
9 iul 2018 717 vizualizări

Acesta a fost ultimul mesaj transmis cetățenilor de Codruța Kovesi din postura de șefă a DNA n decizia de revocare din funcție a fost anunțată de purtătorul de cuvânt al președintelui, fapt ce i-a iritat pe simpatizanții lui Iohannis n cine îi ia locul Codruței Kovesi

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA, a anunțat, ieri, purtătorul de cuvânt al șefului statului, Mădălina Dobrovolschi. Ea a citat din decizia Curții Constituționale în care se precizează că președintele trebuie să semneze decretul de revocare a șefei DNA.

Codruța Kovesi a fost procuror general al României, în perioada 2006-2012 și se află la conducerea DNA din mai 2013, iar mandatul său urma să se încheie în anul 2019.

În 22 februarie 2018, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat declanșarea procedurilor de revocare din funcția de procuror șef al DNA a Codruței Kovesi, prezentând un raport de 36 de pagini cu 20 de puncte care prezintă 20 de "categorii de acte și fapte" din perioada februarie 2017 - februarie 2018, pe care Toader i le-a imputat șefei DNA. Raportul ministrului a fost avizat negativ de CSM, dar CCR i-a dat câștig de cauză lui Toader.

“Voința politică în acest moment nu e pentru o justiție eficientă”

Codruța Kovesi a afirmat, la încheierea mandatului, că DNA a demonstrat că legea este egală pentru toți și a arătat că poate fi înfrântă corupția. Ea a spus că voința politică acum e pentru blocarea justiției și că modul brutal în care se forțează modificarea legilor penale arată că politicienii vor protecție. Ea și-a îndemnat colegii procurori să nu abandoneze lupta. ”Este de bun-simț să observăm că voința politică în acest moment nu e pentru o justiție eficientă, ci este pentru blocarea anchetelor și pentru blocarea justiției. Noi nu putem duce o luptă politică, ne interzice legea. Pledoaria noastră este însă pentru o legislație stabilă, prin care procurorii să fie independenți. Independența procurorilor este o valoare incoruptibilă. DNA este o instituție matură, profesionistă, care a demonstrat că își îndeplinește atribuțiile indiferent de provocări. Așa că, dragi colegi, nu abandonați, continuați să vă faceți treaba și nu abandonați!”, a subliniat Codruța Kovesi. Ea a transmis un mesaj și "către cetățeni și societate":  "Corupția poate fi învinsă. Nu abandonați!".

Pe de altă parte, Kovesi a spus că decretul privind revocarea sa din funcție "lasă un mare semn de întrebare" dacă va exista o subordonare discreționară a procurorilor șefi față de ministrul Justiției.

Codruța Kovesi a făcut aceste declarații având alături câteva zeci de angajați ai DNA, care la final au aplaudat-o.

Cine este noul șef interimar al DNA

Procurorul Anca Jurma, fost consilier al Codruței Kovesi a fost delegată în funcția de procuror șef al DNA, anunță Parchetul General.

Anca Jurma a îndeplinit pe parcursul a două mandate atribuțiile de procuror șef al Serviciului de cooperare internațională și programe din cadrul DNA, iar ulterior a fost numită consilier al procurorului șef al Direcției. Din anul 2010 este vicepreședinte al Rețelei Europene Anticorupție (EPAC/EACN). Din 2004 este membră a delegației României la Grupul de State împotriva Corupției (GRECO), organism în cadrul Consiliului Europei.  Anca Jurma este doctor în Drept, la Universitatea din București, Facultatea de Drept.

Deputat USR: Emil Constantinescu are un follower

Președintele USR, Dan Barna, a declarat ieri că România are nevoie de un referendum pentru justiție, iar cetățenii să decidă destinul statului. El spune că România a ajuns în situația de astăzi din cauza "penalilor din funcțiile publice care au transformat România în casa de avocatură a lui Liviu Dragnea". Întrebat dacă USR îl va mai susține pe președintele Klaus Iohannis, Barna a afirmat că formațiunea sa va avea candidat la alegerile prezidențiale și nu comentează mai mult subiectul.

În schimb, deputatul USR Cristian Sleider  l-a ironizat pe președinte pentru decizia revocării șefei DNA și mai ales că a făcut anunțul prin intermediul purtătorului de cuvânt.  ”6,3 milioane de voturi luate pe numele tău. 1,8 milioane de like-uri pe fb, obținute pe numele tău. Decizie de importanță majoră pentru lupta anti-corupție. Tu trimiți purtătorul de cuvânt!? Emil Constantinescu are un follower”, a scris deputatul USR pe pagina sa de Facebook. De altfel, sute de internauți l-au criticat pe președintele Iohannis, pe pagina lui de Facebook, pentru anunțul de ieri.

Zegrean: Cine se bucură acum se bucură prea devreme

Fostul preșeedin te al Curții Constituționale (CCR) Augustin Zegrean a declarat, ieri, că în ceea ce privește revocarea procurorului șef al DNA, președintele a făcut ceea ce trebuia să facă, pentru că nu putea să nu respecte decizia CCR. ”Cine se bucură de îndepărtarea doamnei procuror de acolo se bucură prea devreme”, spune Zegrean care este convins că lupta antocorupție în România nu se va opri aici. Potrivit acestuia, instituțiile statului sunt puternice și au legislația necesară pentru a continua această luptă, fiind ”bine consolidate”.

”Îmi pare rău pentru Laura Codruța Kovesi este persoana care și-a făcut datoria acolo cu prisosință și merita să-și ducă mandatul la capăt, dar, dacă politicienii asta au vrut, asta au avut. Nu cred că se va opri aici lupta antocorupție, instituția este mare, este puternică, are legislație suficientă pentru a-și face treaba în continuare. Cine se bucură de îndepărtarea doamnei procuror de acolo, se bucură prea devreme și degeaba pentru că, sigur, se va găsi un procuror care să-i țină locul și care să ducă treaba mai departe. Este prea susținută lupta anticorupție de o parte din societate și de partenerii externi ca să se oprească aici”, a mai spus Zegrean.

Avertisment dur de la Comisia Europeană

Comisia Europeană ar putea fi nevoită să-și reevalueze concluzia referitoare la sustenabilitatea luptei anticorupție din România, din rapoartele din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), în condițiile în care capacitatea DNA de a menține un istoric bun al rezultatelor în circumstanțe dificile ar fi pusă sub semnul întrebării, a declarat ieri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene

Reacția vine după revocarea Codruței Kovesi de la șefia DNA.

“Nu comentăm hotărâri ale instanțelor naționale sau punerea lor în aplicare. După cum știți, am subliniat în mod repetat că independența sistemului judiciar din România și capacitatea sa de a lupta eficient împotriva corupției sunt de o importanță capitală. Acesta este elementul central al rapoartelor Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV). Comisia a fost clară, în rapoarte MCV succesive, că capacitatea Direcției Naționale Anticorupție de a-și menține performanțele în circumstanțe dificile era un semnal important al sustenabilității. Dacă acest parcurs în lupta împotriva corupției ar fi pus sub semnul întrebării, Comisia ar putea fi nevoită să-și reevalueze această concluzie”, a declarat sursa citată.

Zeci de mii spectatori la Neversea: “PSD, ciuma roșie!”

Un incident a avut loc duminică seară la Festivalul Neversea, desfășurat pe o plajă din Constanța, când, în timpul recitalului lui Grasu XXL, sunetul și luminile de pe scenă au căzut la scurt timp după ce cântărețul a înjurat Guvernul României, iar apoi cei câteva mii de spectatori au scandat "PSD, ciuma roșie". Ulterior, organizatorii au rezolvat problema și au spus că pana de curent a fost determinată de un generator defect, iar artistul s-a urcat pe scenă și a afirmat că generația tânără va schimba țara. Cântărețul a formulat injurii, la un moment dat, în timpul unei piese, la adresa Guvernul României, iar după câteva minute scena a rămas fără curent și sunet, moment în care spectatorii au scandat "PSD, ciuma roșie". Apoi, cineva a urcat pe scenă și a spus celor prezenți : "Sper să fie o problemă de jos și nu de sus". A urmat o pauză de aproximativ 40 de minute , după care Grasu XXL și-a continuat showul.

 La finalul recitalului, Grasu XXL a spus celor prezenți: "Mă uit așa la voi și eu văd speranță. Cred că noi, ăștia tineri, o să schimbăm țara asta. Nu mă interesează politica, nu m-a interesat niciodată, dar ce știu este că energia asta o să salveze România. Trebuie să știți că în lumea asta plină de ură, de igoranță, până la urmă, doar dragostea învinge”, a spus Grasu XXL.

Viorel Cataramă, exclus din PNL

Viorel Caramă, prim-vicepreședinte PNL Sector 2, a fost exclus ieri din partid, decizia fiind luată în Biroul Executiv al PNL. Liderul liberal, Ludovic Orban, a susținut că au fost aplicate prevederile legale "pentru cine vorbește în afara partidului și nu respectă deciziile acestuia". Decizia de excludere a lui Cataramă din PNL a fost luată în Biroul Executiv al PNL, la propunerea lui Ludovic Orban, care a invocat atacurile acestuia la adresa partidului.

Liderul PNL a spus că va fi luată aceeași decizie în cazul tututor membrilor partidului care "se duc și transmit informații negative despre PNL". "Am aplicat statutul. Cine are de exprimat puncte de vedere, are cadrul partidului la dipozițe. Eu am permis, ba chiar am încurajat exprimarea punctelor de vedere de către colegii mei în interiorul partidului. Cine vorbește în afara partidului , cine nu respectă deciziile partidului, cine se duce și transmite informații negative despre PNL în mass-media, voi aplica prevederile", a spus Ludovic Orban.

În 6 mai, Viorel Cataramă anunța, la conferința filialei București, că vrea să fie candidatul PNL la alegerile din 2020 pentru Primăria generală. Cataramă susținea că sunt colegi care îi propun să facă o alianță cu Dacian Cioloș, pe care îl numea "un impostor care a supt seva din PNL". El a intrat de mai multe ori în conflict cu actuala conducere a PNL.

Bacalaureat 2018: Rata generală de promovare este de 69,7%

Rata generală de promovare a examenului de bacalaureat după contestații, incluzând și absolvenții din promoțiile anterioare, este de 69,7%, în creștere de la 67,7%, a anunțat, ieri, Ministerul Educației Naționale (MEN). În medie, după reevaluarea lucrărilor contestate, notele au fost modificate cu până la 0,5 puncte. Înscrierea candidaților pentru a doua sesiune se va derula între 10 și 13 iulie.

Potrivit MEN, rata de promovare (după soluționarea contestațiilor) înregistrată de absolvenții care au finalizat studiile liceale în promoția 2017-2018 și au susținut probele examenului de Bacalaureat în prima sesiune este de 74,7%, în creștere cu 2% față de rata inițială (72,7%). Astfel, au promovat 86.162 de candidați dintr-un total de 123.619 candidați prezenți.

Nota minimă de promovare pentru fiecare disciplină este 5, iar media finală pentru promovarea examenului este minimum 6. Procentul de promovare s-a calculat din totalul candidaților prezenți, incluzând în această categorie și candidații eliminați.

Ratele finale de promovare în anii precedenți au fost de: 72,9% în 2017, 68,1% în 2016, 67,8% în 2015 și 60,6% în 2014.

Vreme capricioasă în următoarele două săptămâni

Vremea se va încălzi în următoarele zile, până spre finalul acestei săptămâni urmând să se atingă și chiar depăși 30 de grade Celsius, însă din 16 iulie regimul termic va fi în ușoară scădere în majoritatea regiunilor, se arată în prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) publicată ieri, valabilă pentru perioada 9 - 22 iulie.

În Moldova, vremea va intra într-un proces de încălzire până în jurul datei de 12 iulie, când media valorilor termice diurne va atinge 30 de grade. În următoarele două zile va scădea cu aproximativ trei grade, apoi, până în 18 iulie, nu se va mai modifica semnificativ. O ușoară încălzire se va resimți din nou după data de 20 iulie. În cea mai mare parte a intervalului, media temperaturilor nocturne va fi de 16 - 17 grade. Condiții de ploaie vor fi în fiecare zi, dar mai ales în primele două zile și după data de 15 iulie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.