Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Coronavirusul a ajuns în toate județele din România

Ziarul de Vrancea
2 apr 2020 888 vizualizări

Bilanțul îmbolnăvirilor cu coronavirus se ridica ieri la amiază la 2738 de persoane, cele mai multe în Suceava și București

Bilanțul îmbolnăvirilor cu coronavirus se ridică la 2738 de persoane. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 278 de cazuri noi, potrivit raportului publicat ieri la prânz. Cele mai multe cazuri sunt înregistrate în Suceava - 701, urmată de București, cu 505 cazuri. Județul Harghita, care până ieri era singurul fără niciun caz de îmbolnăvire, a consemnat aseară primul pacient infectat, o persoană întoarsă din Franța. Numărul deceselor a ajuns la 94. La Terapie Intensivă sunt 78 de pacienți . Un număr de 267 de persoane au fost declarate vindecate și externate.

“Până astăzi, 2 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 2.738 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 267 au fost declarate vindecate și externate din unități spitalicești: 91 la București, 58 la Timiș, 28 la Iași, 23 la Caraș-Severin, 20 la Prahova, 13 la Constanța, 8 la Dolj, 8 la Cluj, 5 la Brașov, 5 la Galați, 2 la Bihor, 2 Argeș, 1 la Brăila, 1 la Mureș, 1 la Neamț, 1 la Alba. Totodată, până acum, 94 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna și Mureș, au decedat. De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 278 noi cazuri de îmbolnăvire”, anunță Grupul de Comunicare Strategică.

Conform distribuției pe județe a cazurilor de îmbolnăvire, Suceava are cele mai multe cazuri - 701, urmată de București - 505 și de Brașov - 117. Județele care au puțin peste 100 de cazuri sunt Brașov, Arad, Cluj, Constanța,Hunedoara, Neamț. Județe cu cele mai puține cazuri, respectiv 6, sunt Sălaj și Tulcea. Județul Harghita nu înregistrează niciun caz de îmbolnăvire cu coronavirus. La ATI, în acest moment, sunt internați 78 de pacienți. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 15.407 de persoane. Alte 114.699 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 28.483 teste.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 217 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 126 în Spania, 57 în Italia, 14 în Franța, 7 în Germania, 4 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 2 în Indonezia și câte unul în Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Belgia și SUA. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 25 de cetățeni români aflați în străinătate, 9 în Italia, 6 în Franța, 4 în Marea Britanie, 5 în Spania și unul în Germania, au decedat.

Prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite 271 de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

Totodată, în ultimele ore, Poliția și Jandarmeria au aplicat, în același interval de timp, 555 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină. Polițiștii au depistat, în același interval de 24 de ore, 7.385 de persoane care nu au respectat măsura privind restricționarea circulației. Acestora le-au fost aplicate sancțiuni contravenționale, în valoare de 10.585.135 de lei.

Arhiepiscopul Tomisului speră la biserici pline de Înviere

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, spune că speră ca bisericile să fie deschise în noaptea de Înviere, cu respectarea normelor de siguranță medicală pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Arhiepiscopul Tomisului a transmis, ieri, un mesaj video în care spune că în această perioadă numai bisericile sunt închise, iar celelalte instituții primesc oamenii și nu resping pe nimeni.

“Iată numai bisericile sunt închise. Celelalte instituții primesc câte unul la distanță, dar nu resping pe nimeni. Nădăjduim să găsim înțelegere ca apropiindu-se cea mai mare sărbătoare, care ne dă tuturor lumină și viață de la cei mai de sus până la cei mai de jos, să o avem cu lumină și cu Sfânta Împărtășanie cu Sfânta Liturghie”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului. El speră că autoritățile vor decide ca bisericile să fie deschise, cu respectarea normelor de siguranță medicală, și ca Învierea să fie făcută împreună cu credincioșii.

“Fără Biserică sufletele se pustiesc, își pierd din noblețea lor, din frumusețea lor, Biserica mereu le înfrumusețează și le înnobilează pentru că Biserica este Hristos care a venit să răscumpere sufletele și viața noastră. De aceea, să ne rugăm cu toții și rugăciunea noastră cu dorință, cu căință, cu credință, cu dragoste, cu lacrimi ajunge la Dumnezeu și Dumnezeu îi va îndupleca pe cei care ne-au silit să nu vă primim pe dumneavoastră, credincioșii, în biserică, să ne dea voie să deschidem bisericile, să păstrăm toate rânduielile medicale ca să nu îmbolnăvească cineva sau să aducă cineva din afară într-un mod mișelesc vreo boală, dar știm că la Dumnezeu sunt toate cu putință și el ne va izbăvi și de boală și de orice greutate. Noi nădăjduim să avem voie cât de curând să venim la Sfânta Biserică și Sfânta Înviere să o facem împreună cu credincioșii”, a mai afirmat Arhiepiscopul Tomisului.

Zona roșie se extinde cu alte 12 state

călătorii din Marea Britanie, Germania sau Olanda vor intra direct în carantină

De vineri începând cu ora 00.00 zona roșie pentru care se aplică măsura carantinei instituționalizate tuturor pasagerilor care ajung în România va fi extinsă la 12 țări, inclusiv Marea Britanie, Germania, Olanda, Belgia sau Statele Unite ale Americii. În continuare zona galbenă va fi valabilă pentru toate celelalte destinații internaționale și va presupune izolare la domiciliu pentru 14 zile. Pe de altă parte, Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat, aseară, în ședința de Guvern, că va propune Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) ca, începând de vineri, să fie suspendate toate zborurile spre și dinspre țările care se află în “zona roșie”. Până la închiderea ediției nu a fost luată o decizie.

Potrivit legii, carantina se instituie pentru toate persoanele care nu prezintă simptome dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus (COVID-19) - zona roșie. Carantina va dura o perioadă de 14 zile și va fi organizată în spații special amenajate, puse la dispoziție de autoritatea locala, în colaborare cu DSP, informează Compania Aeroporturi București.

Autoizolarea la domiciliul va continua să se aplice pentru toate persoanele care sosesc dintr-o călătorie internațională. Aceste persoane se vor autoizola la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile de la data intoarcerii din calatorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoana simptomatica/confirmata. În acest timp, vor fi monitorizate de către medicul de familie sau, în lipsa acestuia, de către direcția de sănătate publică. Lista este disponibilă online, pe website-ul Institutului Național de Sănătate Publică.

Ministrul Sănătății recunoaște că unii pacienți sunt condamnați

Mulți dintre pacienții care vin cu alte afecțiuni vor avea și Covid-19 la spitalele din Suceava, Arad, Deva sau Câmpulung, a declarat ieri Tătaru

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că, în scenariul în care se află România în prezent, în spitale precum cele de la Suceava, Arad, Deva sau Câmpulung mulți dintre pacienții care se vor prezenta cu alte afecțiuni vor avea și Covid-19. “Noi trebuie să ne gândim că, la gradul de infectare care este în Suceava, nu vor veni doar pentru un singur lucru, vor avea, mulți dintre ei, și Covid prezent”, afirmă el.

“În funcție de patologie și de tipul dinamicii pandemiei, numărul de cazuri intenționăm... deci spitalul Covid suport este un spital în care va fi internat doar Covid, va fi internat orice patologie care are Covid. Deci noi trebuie să ne gândim că, la gradul de infectare care este în Suceava, nu vor veni doar pentru un singur lucru, vor avea, mulți dintre ei, și Covid prezent. Deci suntem într-un scenariu patru în care fiecare pacient care vine la primire urgențe este suspect din start, având în vedere și gradul în care personalul medical s-a infectat. Nu este cazul numai aici. Este cazul și la Arad, este cazul și la Deva, este cazul și la Câmpulung”, a spus Nelu Tătaru, joi, în urma vizitei pe care a făcut-o la Spitalul Județean din Suceava, considerat centrul epidemiei de Covid-19 din zona Moldovei. Întrebat dacă intenționează să înceapă o testare în masă a populației la Suceava, ministrul Sănătății a răspuns că va fi respectat protocolul conform căruia sunt testați cei care prezintă simptome și contacții acestora, precum și personalul medical. “Ministerul Sănătății nu testează populația nicăieri. Noi avem un protocol pe care-l știți toată lumea, cine se testează. Și atunci noi respectăm acel protocol pe care l-am extins la orice persoană care are simptomatologie respiratorie fără să fi avut vreun contact sau vreo relație cu zonele carantinate sau zonele galbene. Vor fi testați inclusiv cei din linia întâi, personalul medical, precum și contacții contacților în momentul în care avem un rezultat pozitiv”, a mai spus Nelu Tătaru. Acesta a explicat din nou că Ministerul Sănătății nu este implicat în testarea în masă din Capitală.

Zeci de redacții și jurnaliști cer autoritățilo acces la informații și transparență referitoare Covid-19

Un număr de 87 de redacții și 154 jurnaliști cer autorităților publice centrale și locale acces la informații și transparență referitoare la Covid-19. Într-un apel lansat ieri, adresat Guvernului României, Ministerului de Interne și Grupul de Comunicare Strategică, jurnaliștii solicită, în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, informații despre numărul de cazuri, vârsta și sexul persoanelor infectate Covid-19, al celor vindecate, carantinate, izolate, precum și numărul, vârsta și sexul persoanelor decedate, pe localități. Este cerut și numărul la zi al medicilor infectați, carantinați sau izolați, precum și, dacă va fi cazul, numărul medicilor decedați din cauza infecției Covid-19, pe localități.

Mai sunt cerute informații actualizate privind situația spitalelor în contextul pandemiei Covid-19 (secții în carantină, secții închise pentru dezinfecție etc); numărul de teste preluate și procesate, cu menționarea localității din care au fost preluate, precum și a locului în care respectivele teste sunt procesate; numărul de pacienți unici testați, defalcat pe localități; informații actualizate privind necesarul de aparate și echipamente de protecție pentru personalul din spitale (măști chirurgicale, măști de protecție (FFp2 și FFp3), combinezoane, halate impermeabile, șorțuri impermeabile, mănuși de unică folosință și echipamente pentru protecția ochilor, necesarul de dezinfectanți), la nivel de spital; informații actualizate privind numărul de aparate și echipamente de protecție pentru personalul din spitale achiziționate, la nivel de spital. Este solicitat să fie numiți purtători de cuvânt în toate instituțiile publice, așa cum stipulează Legea 544/2001 la articolul 16. Numele și contactele acestora trebuie să fie publice.

La fel și numele și funcția membrilor Grupului de Comunicare Strategică. „Solicităm ca informațiile să ne fie furnizate cel puțin o dată pe zi, pe toată durata situației de urgență, atât pe website-ul Ministerului de Interne, cât și prin comunicatele de presă distribuite la nivel național și local de autoritățile competente”.

Este vital ca la nivel local să fie înființate, la nivelul celulelor de criză locale, departamente de comunicare care să fie mandatate să ofere jurnaliștilor informații în timp real, mai susțin jurnaliștii.

„Blocada informațională instituită de autoritățile publice din România este fără precedent. Legea accesului la informațiile de interes public este încălcată și prin aceasta, se încalcă și dreptul fundamental al cetățenilor de a fi informați. Într-o perioadă de criză, obligația autorităților de a fi transparente și de a oferi cetățenilor, și prin intermediul mass-media, informații este una fundamentală”.

Ei afirmă că practicile Guvernului de a ascunde informațiile au stârnit deja îngrijorarea OSCE, care transmite României că: „Dispozițiile decretului de urgență, așa cum arată astăzi, prezintă un risc de restricționare nejustificată a activității jurnaliștilor, de autocenzură pentru actorii media care încearcă să informeze publicul, și ar putea fi chiar contraproductivă. Mass-media și jurnaliștii independenți au un rol important în lupta împotriva dezinformării, în special online, și nu ar trebui să fie restricționate în mod necorespunzător în raportarea lor asupra pandemiei”.

Ministrul Finanțelor: Nu luăm în calcul tăieri de salarii și pensii

Ministrul Finanțelor florin Cîțu a declarat ieri, la Digi24, că Guvernul nu ia în calcul scenariul tăierii de salarii sau pensii, în contextul crizei economice provocate de epidemia de coronavirus. De asemenea, el a mai precizat că nici despre restructurări în sectorul bugetar nu se discută în acest moment. „Nu sunt luate în calcul tăieri de salarii și pensii”, a declarat ministrul Finanțelor. De asemenea, întrebat de o posibilă restructurare de personal în sectorul bugetar, în contextul în care în privat aproape 800.000 de oameni au fost trimiși în șomaj tehnic, Florin Cîțu a spus că nu se discută acest lucru. „Nu, în acest moment nu ne uităm la o restructurare a aparatului public”, a mai precizat ministrul, completând că totuși sectorul bugetar este ineficient. El a spus că eforturile se îndreaptă către rezolvarea crizei din sănătate și a vorbit despre o rectificare bugetară, săptămâna viitoare, care să asigure fonduri pentru sănătate, echipamente, concedii medicale.

Bărbatul care a ucis șapte pacienți la spitalul Săpoca nu avea discernământ

Bărbatul de 38 de ani internat la Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Săpoca pentru etilism cronic, care în noaptea de 17 spre 18 august 2019 a lovit cu un stativ metalic pentru perfuzii 13 pacienți, dintre care șapte au decedat, nu a avut discernământ în momentul comiterii faptei, pe fondul unor crize epileptice, a stabilit Comisia de expertiză neuropsihiatrică. Bărbatul urma să fie trimis în judecată pentru infracțiunea de omor calificat, tentativă la omor calificat și distrugere, dar în urma expertizei va fi internat pe o perioadă nedeterminată la Secția Ojasca a Spitalului de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Săpoca. “Autorul faptelor nu răspunde penal, Parchetul a primit raportul de expertiză neuropsihiatrică, comisia a stabilit că acesta a săvârșit fapta fără discernământ, pe fondul unor crize epileptice și a unor afecțiuni preexistente”, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Parchetului, primul procuror-adjunct Valerică Văsâi.

Potrivit sursei citate, procurorii vor trimite raportul spre confirmare la Institutului Național de Medicină Legală “Mina Minovici”, care ar putea solicita o contra-expertiză.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău au stabilit inițial că în noaptea de 17 spre 18 august 2019, L.N. în vârstă de 38 de ani, ce se afla internat voluntar în Spitalul de Neuropsihiatrie și Măsuri de Siguranță Săpoca datorită unor afecțiuni medicale cauzate de consumul de alcool, cu un stativ metalic pentru perfuzii, a lovit trei pacienți din același salon, care au decedat. Cu același obiect, acesta a mai lovit alți 10 pacienți din saloanele învecinate, patru dintre aceștia decedând ulterior. După comiterea faptei, bărbatul a încercat să părăsească spitalul, fiind însă prins și imobilizat de un echipaj de poliție aflat într-o altă misiune în acest loc. Potrivit unui comunicat al Parchetului de lângă Tribunalul Buzău, pe data de 20 august 2019, în cadrul aceluiași dosar, procurorii au dispus extinderea urmăririi penale in rem, sub aspectul infracțiunilor de neglijență în serviciu și ucidere din culpă, fapte in legătură cu activitatea desfășurată de către angajați din cadrul unității spitalicești.

Asociația “Dăruiește Viața” construiește un spital special pentru Covid-19

Asociația „Dăruiește Viață” anunță că începe ridicarea unui spital modular pentru pacienții cu COVID-19, care va fi amplasat în curtea Spitalului Elias București, în baza acordului dat de conducerea unității medicale. Acesta va fi finalizat în patru săptămâni, iar dotarea și funcționarea lui vor fi în sarcina Spitalului Elias și a Ministerului Sănătății, informează asociația, într-un comunicat de presă. De asemenea, „Dăruiește Viață” face apel la companii și la donatorii din țară și din străinătate să se alăture proiectului. „Situația din sistemul medical românesc, aflat la limita avariei, modul de evoluție și de manifestare a bolii, precum și experiența altor state arată că România are nevoie să crească urgent numărul de paturi pentru a putea trata bolnavii de COVID-19. Felul în care au procedat și alte țări, precum China, Spania, Franța, SUA, ne arată că ridicarea de spitale modulare poate să compenseze capacitățile reduse ale sistemului medical românesc, în condițiile în care COVID-19 înseamnă multiplicare exponențială și nevoia de a trata mulți pacienți, în același timp, pe o perioadă lungă de timp. Soluția pe care o propune «Dăruiește Viață» este construcția unui spital modular, pentru care a dezvoltat deja planul, împreună cu partenerii Tesseract, IMSAT și Linde”, se menționează în comunicat.

Oana Gheorghiu, fondator al asociației, a precizat că spitalul urmează să găzduiască aproximativ 50 de paturi pentru cazurile grave. „România are avantajul de a fi cu câteva săptămâni în urma celorlalte state, însă nu va evita vârful epidemiei pe care-l vedem în Italia și Spania. Atunci, mii de cazuri vor invada spitalele din România, deja supra-aglomerate și incapabile să-și protejeze pacienții din cauza infecțiilor și lipsei de aparatură medicală. Este esențial ca acest timp să fie folosit pentru a acționa în sensul în care au nevoie pacienții și medicii”, a precizat și Carmen Uscatu, fondator „Dăruiește Viață”.

Organizația a transmis o propunere în acest sens și premierului Ludovic Orban, în data de 25 martie, în speranța că modelul va fi replicat și în Moldova și Transilvania. „«Dăruiește Viață» așteaptă răspunsul din partea Executivului și speră că acesta va fi pozitiv, având în vedere că pune la dispoziția statului român atât proiectul realizat de specialiști, cât și expertiza sa și o parte din materiale”, se arată în comunicat.

Până în prezent, asociația a trimis echipamente de protecție și echipamente și aparatură medicală (inclusiv trei ventilatoare mecanice invazive) către 16 unități spitalicești din Timișoara, Craiova, București, Petroșani, Brașov, Fălticeni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.