Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Corina Crețu: Guvernul a blocat autostrada Moldovei

Corneliu Condurache
13 apr 2019 1125 vizualizări

“În celelalte țări din UE, pentru un euro alocat din bani europeni sunt proiecte de trei euro”, a mai spus comisarul european

Comisarul european Corina Crețu, candidat pe lista Pro România pentru Parlamentul European, spune că în fiecare țară din UE pentru un euro alocat din bani europeni sunt proiecte de trei euro, în timp ce România are bani necheltuiți și nu are proiecte. Ea a spus că se minte “cu nerușinare că CE blochează proiecte, în condițiile în care dezvoltarea României e blocată, ținută pe loc sau trasă înapoi” din cauza birocrației și corupției. Ea s-a referit în acest caz la unele proiecte de infrastructură cum ar fi Autostrada Unirii din Moldova.

Corina Crețu a adăugat că în România se fac în prezent pentru accesarea de foduri europene proiecte mici, „fără impact asupra veții oamenilor pentru că sunt făcute în ultimul moment” ea afirmând că „dezvoltarea României  e blocată, ținută pe loc sau trasă înapoi” din cauza birocrației, corupției, responsablităților fragmentate din administrația publică din România. „Rămân cu regretul că îmi închei acest mandat că nu am avut posibilitatea să semnez proiecte care cu adevărat ar lega Republica Moldova de România, care ar lega sudul și nordul țării, că nu au fost depuse proiectele pentru spitalele regionale văzând tot acest dezastru, toate aceste posibilități și șanse pierdute, ne-am dat cu toții seama că acest partid este deturnat de către actuala conducere, un partid care nu mai are nicio legătură cu dorințele electoratului său, nu mai e nimeni care să se  preocupe azi de școli, de spitale, de soarta satului românesc. Satul românesc nu înseamnă numai subvenții pentru agricultură. Nu se poate să le spui primarilor că UE nu primește proiecte pentru comunități mai mici de 2000 de locuitori. Nu e adevărat. Din contră” a spus Corina Crețu.

Crețu a afirmat că în opinia sa alegerile din 26 mai  nu sunt între partide ideologice, ci între pro europeni și anti europeni, ea spunând că există riscul creării unei noi Cortine de fier din cauza curentului anti-european.

Ponta, despre liderii PSD: Când am stat lângă ei, am greșit foarte tare

Președintele Pro România, Victor Ponta, a afirmat sâmbătă, la lansarea candidaților partidului pentru alegerile europarlamentare, că locul său și al colegilor săi din Pro România nu va fi alturi de cei pe care îi critică acum. După ce participanții la lansare au vizionat un film în care apăreau lideri ai PSD în situații care au fost criticate de opinia publică, Ponta a spus că a dorit rularea acelui film pentru că atunci când a stat lângă ei, a greșit foarte tare. “Vă rog să nu mă lăsați să uit acest lucru!”, le-a cerut el celor prezenți. "Am fost odată pe stadion cu foarte mulți oameni și foarte mulți au înțeles că e vorba de aroganță, de sfidare, foarte mulți au înțeles pe bună dreptate că în loc să fiu între oameni am încercat să fim deasupra lor. Să nu facem de două ori aceeași greșeală! Cred că modestia e mai importantă, că realismul e a mai important", a afirmat el. Ponta a acuzat “cea mai dură campanie împotriva apartenenței României la Europa” și a avertizat că există riscul repetării crizei economice. El a răspuns astfel celor care acuză că urmează o alianță cu PSD. “Dace eu o să uit, să nu mă lăsați dumneavoastră să uit”, s-a adresat el sălii.

Ponta a mai spus că "nimeni nu poate să teleormanizeze România și nimeni nu poate să conducă țara noastră cu un Fidesz cu accente de Dâmbovița". "200.000 de euro intră azi în coturile unui partid politic care folosește acei bani pentru campanii împotriva noastră, pentru postaci. Când stăteau lângă mine pe scenă de nu mai aveam loc să respir, nu mai eram securist și mason, acum am aflat chestia asta. Depinde doar de noi să dovedim că putem face lucrurile bune pe care le-am făcut, că învățăm din greșeli. (...) Cred că dacă ne ținem de ce am pornit, Pro România va fi în 2020 principalul partid de centru-stânga și în 2024 va fi principalul partid al țării. Nu am făcut Pro România pentru alegerile pentru PE. Nici măcar pentru prezidențiale și pentru locale. L-am făcut a avea un proiect în care să muncim împreună pe termen lung”, a afirmat el.

Minciuna lui Dragnea cu fondurile europene, demontată de USR-PLUS

Alianța 2020 USR PLUS afirmă, ironic, după ce Liviu Dragnea a susținut că Guvernul PSD a absorbit mai multe fonduri UE decât Guvernul Cioloș, că acesta minte de-a înghețat Belina și că, de fapt, coaliția PSD-ALDE a atras cu 22% mai puține fonduri europene de coeziune decât Guvernul Cioloș în 12 luni. "Dragnea a mințit de-a înghețat Belina. Spune că guvernele PSD ALDE au absorbit de 4 ori mai multe fonduri europene decât Guvernul Cioloș. Credem că îi lipsesc noțiuni elementare de matematică. Pentru că în 2016 au intrat în România 7,4 miliarde de euro, în total. În ultimii doi ani, guvernele Dragnea - toate 3 - au reușit să atragă câte 4,7 miliarde pe an. Oricum ar întoarce cifrele domnul Dragnea cu tot PSD-ul realitatea e alta decât cea pe care o vinde ieftin", afirmă reprezentanții Alianței.

Ei susțin că, dacă scădem subvențiile agricole, "adică fondurile europene negociate de Dacian Cioloș în calitate de comisar european și primite acum de România pentru care guvernul PSD nu trebuie să facă nici un efort că să le primească", realitatea e că în 28 de luni coaliția PSD-ALDE a atras cu 22% mai puține fonduri europene de coeziune decât Guvernul Cioloș în 12 luni. "Adică doar 3,4 miliarde adunate în 2017, 2018 și 2019 față de 4,4 miliarde în 2016", conchid reprezentanții Alianței.

Liderul PSD Liviu Drganea a susținut sâmbătă seară, într-o postare pe Facebook, că  guvernul PSD a adus de patru ori mai multe fonduri europene față de guvernul precedent.

Scandalul ambasadei din Israel. Avertismentul Egiptului

Ideea de a muta Ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim presupune o decizie care comportă mai multe riscuri decât dividende și va avea un impact în relațiile Bucureștiului cu arabii și lumea musulmană și chiar și cu anumite țări europene, avertizează ambasadorul Egiptului la București, Salah el-Sadek, într-un interviu pentru Digi24. Întrebat la Digi24 despre faptul că premierul Dăncilă a menționat posibilitatea mutării ambasadei noastre din Israel, de la Tel Aviv, la Ierusalim și despre consecința acestui gen de mutare, în rândul țărilor arabe, ambasadorul a răspuns: "Pe termen lung, trebuie să vedem cine are dreptul de decizie și de a se ocupa cu relațiile internaționale în această țară, așa cum spune Constituția voastră, nu a noastră. Este președintele. Voi sunteți acum la președinția Consiliului Uniunii Europene. Asta înseamnă că ar trebui să-i uniți pe europeni, nu să îi divizați. Va avea un impact în relațiile cu arabii și lumea musulmană și cred că și cu anumite țări europene, dacă luăm în calcul faptul că anumiți membri europeni au puncte de vedere diferite față de decizia colectivă a europenilor și nu este vorba doar de europeni, este majoritatea lumii, cu excepția a foarte puține țări, și acest lucru l-am văzut la votul care a avut loc la Adunarea Generală a ONU. Este, așadar, ceva împotriva voinței comunității internaționale. Dacă revenim la România, da, cred că va afecta relațiile, pentru că noi, liderii noștri în general sunt mult influențați de dorința popoarelor lor". El a subliniat că  că pentru viziunea pe termen scurt, când ceva de genul acesta este spus în public, în fața media internaționale, are efect imediat.  Ambasadorul Egiptului a amintit că era o vizită pregătită din timp pentru regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, care era aproape pe drum spre aeroport, pentru că delegația lui era deja în România, și a fost nevoit să o anuleze, ca impact pentru o astfel de declarație.  De asemenea,  o altă vizită planificată, pentru președintele Senatului, în Maroc,  a fost anulată. "Personal nu cred că România, care are relații stabile cu Orientul Mijlociu de zeci de ani, ați investit în oameni și bunăstare în această zonă, ar trebui să riște toate acestea pentru motive neclare, pentru dividende care nu se vor returna, dacă ar face o astfel de mișcare", a precizat diplomatul.

Elena Udrea: Nu m-ar mira dacă Dăncilă ar trece la Pro România

Fostul ministru Elena Udrea afirmă, într-o postare pe Facebook, că nu ar mira-o dacă Viorica Dăncilă ar trece la Pro România, argumentând că, odată cu femeile susținute de Liviu Dragnea în funcții publice, "a căzut și povestea că femeile ar fi mai loiale și mai devotate decât bărbații". "Situația lui Dragnea din zilele acestea mi-a prilejuit o constatare. Odată cu femeile susținute de el în diverse funcții publice importante, a căzut și povestea că femeile ar fi mai loiale și mai devotate decât bărbații", scrie fostul ministru.  Nu m-ar mira dacă, după Grindeanu și Tudose, și Viorica Dăncilă ar trece la Pro România", afirmă ea.

 Președintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, joi seară, că Viorica Dăncilă este mai stăpână acum pe Guvern decât era în primele zile de la preluarea funcției și că în ultimele luni au discutat mai puțin, dar că relația dintre ei este bună. Întrebat dacă PSD ia în calcul schimbarea premierului, liderul social-democraților a răspuns: “Nu văd de ce. Chiar nu văd de ce”.

Patru militari români, răniți în Afganistan

Patru militari români au fost răniți sâmbătă, în jurul orei 10 (ora României), când o coloană de vehicule blindate MRAP , care se deplasa în Provincia Kandahar, Afganistan, a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat, urmat de un atac cu armament ușor de infanterie executat de insurgenți. Doi dintre ei au fracturi în zona membrelor inferioare, unul are traumatism cranian închis și cel de-al patrulea are fractură toracală, starea lor fiind stabilă. Militarii răniți în atac sunt plutonierul Dănuț Donțu și caporalii clasa a III-a Cosmin-Cătălin Goleanu, Cristian Gabăr și Ionel Cristea.

Infanteriștii români au acționat conform procedurilor și au respins atacul insurgent, având sprijin terestru și aerian din partea forțelor americane. Cei patru militari răniți în urma incidentului au fost evacuați pe cale terestră către spitalul militar al Bazei Aeriene Kandahar, toți fiind conștienți și în stare stabilă.

Orban: Estimăm o prezență la vot de 50% la europarlamentare

Liderul liberal Ludovic Orban spune că PNL estimează o prezență la vot de 50% la alegerile europarlamentare și critică faptul că Ministerul de Externe deschide puține secții de vot în străinătate. El susține că cei mai mulți dintre românii din diaspora au plecat din cauza PSD și ar opta preponderent pentru PNL sau pentru partidele de opoziție, iar faptul că nu vor putea vota ar vicia rezultatul scrutinului. "Pe cercetările noastre sociologice prezenta la vot va fi în jur de 40-42%. Raportat la o listă electorală permanentă care nu este reală. Noi știm foarte bine că pe liste sunt 18.300.000 și în realitate, în țară sunt vreo 14.500.000. Deci prezența la vot va fi aproximativ de 50%, estimarea noastră actuală. Din cei reali. Din cei care există pentru că știți foarte bine că mulți dintre cei care muncesc în țări din Europa foarte greu merg la vot pentru că și de data aceasta, după cum vedem că se mișcă Ministerul de Externe, va deschide foarte puține secții de votare în Diaspora", a declarat Orban. El a afirmat că este îngrijorat, pentru că, românii, oriunde s-ar afla,  au aceleași drepturi ca și românii de acasă și nu li se poate interzice dreptul de vot. "Noi știm foarte bine că mulți dintre cei care sunt astăzi în Diaspora au plecat din cauza PSD, din cauza lipsei de perspectivă și de încredere în șansa lor de a reuși în viată într-o țară care este condusă de PSD de atâta timp ori marea lor majoritate au, practic, opțiuni politice preponderent spre Partidul Național Liberal sau alte formațiuni din opoziție. A le interzice dreptul de vot înseamnă a vicia rezultatul electoral", a afirmat Ludovic Orban.

Femeie atacată la intrarea într-un magazin din Capitală: Agresorul s-a sinucis

O femeie a fost atacată, ieri, la intrarea într-un magazin de pe raza Secției 18 de Poliție din București de către un bărbat care, ulterior, și-a produs mai multe răni la gât cu un cuțit. Bărbatul a murit, informează Poliția Capitalei. Femeia, în vârstă de 22 de ani, se află la spital pentru a primi îngrijiri medicale.

Surse apropiate anchetei au precizat, pentru Mediafax, că atacatorul a lovit femeia, apoi a folosit un cuțit pentru a-și provoca rănile de la gât. Procurorii de la Parchetul Parchetul de pe lângă Tribunalul București și polițiștii de la Serviciul Omoruri au fost sesizați.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.