Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Copilul lui Octavian Jurma, infectat cu COVID. „Probabilitatea era de 100%”

Ziarul de Vrancea
24 ian 2022 667 vizualizări

Medicul critică autorităților acuzându-le că nu au luat nicio măsură pentru protejarea copiilor în cel de-al cincilea val al pandemiei, dimpotrivă

Medicul Octavian Jurma a anunțat, ieri, că fiul său cel mare, elev în clasa a XI-a, s-a infectat cu coronavirus. “Momentul acela în care statistica devine realitate a ajuns și la noi în familie. Băiatul nostru cel mare, elev în clasa a XI-a, e pozitiv. Guvernul a refuzat să ne permită să ne retragem copiii în case în fața valului de infectări, astfel încât să facă școală online sănătoși, de acasă. Prin urmare, îi trimite pandemia infectăți acasă, astfel încât fac școală online bolnavi de acasă. Găsiți voi logică prin care «online bolnav» e mai bine decât «online sănătos», că acestea sunt singurele opțiuni în timpul unui val pandemic dacă nu faci nimic pentru siguranță copiilor în școală”, a scris, marți, pe Facebook, medicul Octavian Jurma.

Acesta afirmă că “probabilitatea ca un copil care merge la școală în mediu urban să se infecteze este de 100% în două săptămâni după ce se depășește incidența de 6 la mie”. “Astăzi băiatul nostru cel mare ne-a trezit dimineață pentru niște simptome ușoare. L-am testat și este pozitiv. Ne-am testat toată familia și suntem negativi, însă șansele să rămânem negativi sunt mici. Acest moment este inevitabil pentru orice familie cu elevi în casă într-un val ca Omicron, dacă sunt abandonate toate măsurile de apărare colectivă”, a mai scris medicul.

Acesta susține că apărarea împotriva COVID19 ar fi trebuit organizată în fronturi, cu linii clare de apărare publică succesivă.  “În spatele frontului, dincolo de ultima linie de apărare, ar fi trebuit să punem la adăpost copiii noștri, viitorul țării. La noi autoritățile au făcut exact pe dos. În valul 4-Delta, Guvernul a decis, fără nicio rațiune medicală sau umană, să mute copiii în linia 1 a frontului COVID-19 și apoi au decis să suspende măsurile de siguranță decât să trecă în online. În valul 5-Omicron au decis și că ne vor ține copiii în linia 1 până când se vor interna suficient de mulți adulți în spitale pentru a justifică renunțarea la infectarea copiilor”, a mai scris medicul.

Acesta susține că singura barieră este apărarea individuală: vaccinare, portul măștii FFP2, distanțare fizică, testare. “Singură vulnerabilitate pe care nu o putem închide individual este prezența copiilor la școală (...) Consecința se vede în spitale unde aproape 1 din 10 internați este minor. Pur și simplu criteriile alese pentru trecerea unei clase în online, garantează că în această perioada școlile sunt adevărate centre de infectare, mult mai eficiente decât centrele de vaccinare care sunt aproape abandonate odată cu abandonarea campaniei de vaccinare”, a mai scris medicul.

Acesta afirmă că părinții nu vor uita prea curând partidele care i-au obligat să-și trimită copiii la școală în plin val pandemic.

Potrivit datelor transmise, marți, de autorități, media națională a infectărilor a ajuns la 8,32 la mie, majoritatea județelor fiind în scenariul roșu.

Cel mai grav bilanț de la începutul pandemiei

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 19.685 de cazuri noi de COVID-19, acesta fiind cel mai mare bilanți zilnic de la începutul pandemiei. De asemenea, au fost raportate 44 de decese. La ATI sunt internate 650 de persoane, cu 21 mai mult decât în ziua anterioară.

Până ieri, 59.632 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Cîțu: Niciun fel de soluții

Președintele PNL, Florin Cîțu, a afirmat, ieri, despre măsurile luate de Guvern pentru prevenirea valului 5 al pandemiei că, în vară, era acuzat de oameni care astăzi au puterea deciziei că nu crește campania de vaccinare, că sunt persoane care sunt infectate în număr mare. “Astăzi vedem același lucru, fără niciun fel de soluții. Așa se întâmplă în viață, câteodată te prind din urmă ipocrizia și...”, a comentat Cîțu.

Președintele PNL a afirmat că se uită, ca orice român, la situația pandemiei, și vede două elemente, și anume că crește numărul persoanelor infectate și scade numărul persoanelor vaccinate.

Starețul care îndemna oamenii să nu se vaccineze pentru că le vor crește solzi, internat cu COVID

Starețul Zenovie Grigore de la Mănăstirea Nechit, din județul Neamț, care anul trecut afirma că administrarea vaccinului va favoriza apariția solzilor pe corp, se află internat la spitalul de Boli Infecțioase din Iași având Covid.

“Este internat la noi, dar nu la ATI, ci pe secție. Prezintă un grad de insuficiență respiratorie, dar starea lui este stabilă. Pacientul este conștient și cooperant”, a precizat medicul Florin Roșu.

Pe rețelele de socializare, apropiații părintelui Zenovie Grigore au scris că starea acestuia este stabilă și “spre revenire”.

“Întrucât circulă multe zvonuri despre starea de sănătate a părintelui stareț Arhimandrit Zenovie, ținem să vă anunțăm că starea părintelui este stabilă și spre revenire. În momentul de față rugăciunile tuturor contează mai mult decât orice. Nădăjduim în mila lui Dumnezeu că părintele se va reface complet”, este mesajul postat, marți, pe pagina oficială a Mănăstirii Nechit. 

Starețul Zenovie Grigore de la Mănăstirea Nechit, din județul Neamț, a încercat anul trecut să își convingă enoriașii în timpul unei slujbe că vaccinarea anti-Covid va duce la “cea mai gravă epidemie care a apărut pe pământ”, că oamenii se vor îmbolnăvi și că administrarea serului “va favoriza apariția solzilor pe corpul uman”.

“Este orice, vaccin nu este. Toți cei care și-au făcut vaccinul să se aștepte la următoarele boli: boli teribile de piele, insuficiență renală, accidente vasculare cerebrale, boli cardiace, boli neurologice, paralizie. Oamenii care au fost vaccinați, în combinație cu noua necunoscută - epidemia - nu vor avea putere să meargă, vor fi zombi, exact cum îi vedem pe cei drogați. Va fi cea mai gravă epidemie care a apărut pe pământ”, afirmat atunci starețul.

El a continuat: “Oamenii care sunt astăzi fericiți că și-au făcut vaccinul, mâine vor fi foarte nefericiți, pentru că nici măcar nu vor avea timp să se pocăiască pentru ceea ce au făcut împotriva lui Dumnezeu. Dacă mintea nu va mai funcționa la capacitatea normală, ai atentat la Dumnezeu. După vaccinare, după o perioadă mică de timp și în combinație cu noua boală, pielea oamenilor se va umple de solzi, ca la pești. Nu va exista nicio explicație cu privire la originea acestei noi boli, mortale, care va afecta și sistemul imunitar. Nu există un nume pentru această boală. Oamenii se vor umple de solzi și cancere de sânge, care vor fi transmise către întregul corp uman. Se vor umple cu răni, din care va curge lichid, va fi înfricoșătoare această boală”.

Cioloș: PNL-PSD au făcut un pod între vacanța de Crăciun și cea de 24 ianuarie

Liderul USR Dacian Cioloș a criticat dur, ieri, într-o conferință de presă, actuala coaliție de guvernare PNL-PSD, despre care a spus că a promis stabilitate și în schimb am primit incompetență, gafe, întârzieri, numiri politice și scandaluri. El l-a criticat și pe președintele Klaus Iohannis, care nu a ieșit să explice populației cum se pregătește România pentru conflictul din Ucraina. “Actuala coaliție de guvernare PNL-PSD se află într-un concediu prelungit, această coaliție ne-a promis stabilitate și în schimb am primit incompetență, gafe, întârzieri, numiri politice și scandaluri. Așa arată guvernarea PNL-PSD, după două luni de la instalare. Liderii coaliției pare că au făcut un pod între vacanța de Crăciun, cea de revelion și cea de 24 ianuarie”, a spus liderul USR, adăugând că vedem ședințe ale coaliției din când în când, online, și nu din teama COVID-19, ci pentru că sunt în concediu.  “Or fi pe undeva, dar noi nu îi vedem”, a mai spus Dacian Cioloș, acuzând actuala coaliție că a greșit legea privind compensarea și plafonarea prețurilor la energie. “Au spus că vor repara legea, dar în schimb au creat o problemă și mai mare, cu drame în familile care au primit facturi mărite, peste un milion, spun ei, greșite. Au produs apoi o altă plafonare, deci o plafonare la plafonare, dar care nu rezolvă problema”, a spus Cioloș, criticând și anunțul privind amenzile pe care le vor da autoritățile, pentru că, spune el, nu rezolvă dramele românilor care au primit astfel de facturi mărite.

Dacian Cioloș a mai spus că actuala coaliție a promis că ca gestiona pandemia mai bine decât fostele guvernări. “Țineți minte cum ne dădea domnul Rafila lecții, când era PSD-ul în Opoziție, despre cum trebuie făcut și cum nu trebuie făcut. Ce vedem acum, dincolo de faptul că avem un record de infectări (...) nu am văzut nicio măsură suplimentară, sau mai bine aplicată decât cele care au fost înainte. Ba, mai mult, certificatul COVID, un proiect depus de PNL în Parlament, a rămas aici până la Sfântul Așteaptă și această guvernare nu a venit cu nimic nou care să rezolve problema”, a mai declarat Cioloș.

Președintele USR a amintit și despre lipsa de investiții în infrastructură și despre faptul că nici până în prezent nu avem un ministru numit la Digitalizare. “Între timp, au numit un secretar de stat în Digitalizare, care este specializat în cazane și aburi”, a mai spus Cioloș.

Un preot a murit în urma unui incendiu provocat intenționat

Un preot și-a pierdut viața, în județul Constanța, în urma unui incendiu produs, în noaptea de luni spre marți, în locuința sa, pompierii afirmând că focul ar fi fost provocat intenționat.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, pompierii au fost solicitați să intervină, în noaptea de luni spre marți, la un incendiu izbucnit la o casă pe strada Crizantemei din satul Petroșani. “Incendiul se manifesta generalizat, la o casă de aproximativ 200 de metri pătrați. Din păcate, în interiorul casei a fost găsită o persoana de sex masculin, decedată, carbonizată”, a afirmat ISU Dobrogea. Bărbatul care a murit era preot în localitatea Petroșani.

Arhiepiscopia Tomisului a transmis că dorește ca autoritățile să lămurească modul cum s-a produs incendiul, precizând că e greu de crezut că ar fi fost produs intenționat.  “Sperăm ca autoritățile să ne lămurească în scurt timp cine ar fi putut provoca incendiul”, au declarat reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului.

Arhiepiscopul Tomisului cele trei amenzi primite pentru că nu a respectat carantina

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, va contesta decizia de carantinare, care i-a fost aplicată după ce a revenit săptămâna trecută din Iordania, țară aflată în zona roșie. De asemenea, ÎPS Teodosie va contesta cele trei amenzi primite în cursul zilei de luni. “Din surse oficiale, vă informăm că decizia de carantinare a IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, de către DSP București a sosit în mail-ul personal al ÎPS, luni, în jurul orei 13.00. Aceasta i-a fost adusă la cunoștință în jurul orei 15.00, în cadrul unui eveniment la care ÎPS participa. În măsura în care amenzile date ÎPS Teodosie sunt reale, căci până acum nu ni s-a comunicat nimic oficial, considerăm că acestea sunt ilegale, fiind date înaintea aducerii la cunoștință a deciziei de carantinare. Ca atare, vor fi contestate. E absurd să fii amendat fără să fii vinovat”, a transmis Arhiepiscopia Tomisului.

 Arhiepiscopul Tomisului a fost amendat, luni, de trei ori, de polițiștii constănțeni, valoarea totală a sancțiunilor fiind de 3.000 de lei.

Prima amendă a fost luată de ÎPS Teodosie în timp oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța. A doua sancțiune a venit la o manifestare culturală dedicată Zilei Unirii Principatelor, pe faleza Cazinoului. Ultima amendă i-a fost dată Arhiepiscopului Tomisului, în Sala Magna a Centrului Eparhial Tomis la conferința “România, vechea vatră a Europei”, susținută de către Acad. Prof. Constantin Barbu. Conform prevederilor legale, Arhiepiscopul Tomisului trebuie să stea în carantină 10 zile.

Bârlad: Bărbat găsit mort pe stradă

Un bărbat de 47 de ani a fost găsit, marți, decedat pe o stradă din municipiul Bârlad, după ce acesta s-ar fi deplasat spre Spitalul de Urgență “Elena Beldiman”, dar a refuzat să intre în unitatea medicală pentru a fi consultat.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vaslui, bărbatul se simțea rău, iar la îndemnul soției și împreună cu aceasta, a mers la unitatea sanitară, dar ulterior nu a mai vrut să intre în spital și a spus că pleacă la serviciu. Femeia a plecat apoi spre casă, iar bărbatului i s-a făcut rău și a căzut pe stradă, fiind observat de trecători.

“La examinarea sumară a cadavrului s-a constatat că acesta nu prezintă urme de violență. Cadavrul bărbatului a fost ridicat și transportat la Serviciul de Medicină Legală Vaslui în vederea efectuării necropsiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, Mihaela Manoliu.

Florin Cîțu: Zona Ardeal va propune ministrul Digitalizării

Președintele PNL Florin Cîțu a declarat, marți, că este posibil ca joi să aibă loc o ședință a conducerii partidulului pentru nominalizarea ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării. El a precizat că propunerea care va fi supusă votului partidului va veni din zona filialelor din Ardeal. “Suntem liberali, și reprezentanții sunt din toate zonele. Aici este zona de Ardeal care va propune ministru (..) Vom vedea propunerea colegilor mei”, a spus președintele PNL.

Întrebat dacă Marcel Boloș este o variantă pe care ar susține-o, Florin Cîțu a răspuns: “Eu am încredere în colegii mei, că o propunere pe care o vor face, va fi bună și va vota partidul, nu doar eu. (..) Dați-le șansa colegilor mei să își susțină candidații”.

Despre momentul în care va fi votat noua propunere de ministru în PNL, Cîțu a arătat că miercuri este ședința CSAT.  “Mai avem câteva discuții, s-ar putea să fie joi dimineață o ședință de BPN”, a mai spus el.

Ministerul Digitalizării a rămas fără ministru după ce Florin Roman a demisionat, în luna decembrie, în urma inadvertențelor din CV-ul său, privind diploma de absolvire a facultății.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.