Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Contracandidatul lui Simion demisionează din AUR

Ziarul de Vrancea
28 mar 2022 887 vizualizări

“Am fost amenințat că o să fiu călcat de o mașină”, spune parlamentarul

Deputatul Dănuț Aelenei a anunțat, ieri, că demisionează din grupul parlamentar al AUR și că își va continua activitatea ca neafiliat. El a cerut protecția instituțiilor statului, susținând că ar fi fost amenințat. Este cel de-al doilea deputat care părăsește partidul, după ce în urmă cu o zi Nicolae Roman și-a anunțat adeziunea la partidul înființat de Liviu Dragnea.

Dănuț Aelenei a candidat la șefia AUR la congresul de duminică, la care George Simion a fost ales președinte al partidului.

Deputatul AUR și-a anunțat demisia marți, în plenul Camerei, unde l-a acuzat pe Simion de „lucruri ilegale și nestatutare”. Mai mult, el a susținut că ar fi fost amenințat că va fi călcat de mașină. „La Constanța există un număr de 18 înregistrări luate în mod ilegal parlamentarilor AUR, înregistrări transmise, tolerate și folosite împotriva mea tocmai de conducerea de partid. În ultimele zile am fost amenințat verbal că o să fiu călcat de o mașină, dar nu pot demonstra acest lucru. Chiar astăzi asupra mea și soției a avut loc o încercare de atentat pentru care am dovezi. Drept urmare, în calitate de demnitar român, cer protecția instituțiilor de specialitate pentru mine și familia mea, într-un interval de 24 de ore”, a declarat Aelenei, în plenul Camerei Deputaților.

Cum se administrează comprimatele cu iodură de potasiu în caz de accident nuclear

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, ieri, că toate Direcțiile de Sănătate Publică din țară au primit comprimatele cu iodură de potasiu fabricate de Antibiotice Iași. Ministrul Alexandru Rafila a arătat din nou că pastilele nu se administrează preventiv și a anunțat dozele recomandate fiecărei categorii de vârstă. Ministrul a făcut publice, de asemenea, informații privind modul de păstrare a comprimatelor cu iod, menționând că acestea nu se lasă la îndemâna copiilor și nu se aruncă împreună cu deșeurile menajere.

Astfel, pentru bebelușii cu vârsta de până la o lună se administrează un sfert de comprimat, copiii între o lună și trei ani primesc o jumătate de comprimat, copiilor între 3 și 12 li se administrează un comprimat, în timp ce pentru copiii peste 12 ani, pentru adulți și pentru femeile gravide sau care alăptează doza recomandată este de două comprimate.

Persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani nu li se recomandă administrarea de iodură de potasiu, „cu excepția cazurilor excepționale în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare și lucrul ăsta se întâmplă doar în cazul expunerii directe, adică dacă adultul este chiar în zona în care se petrece incidentul nuclear”, a menționat ministrul.

Alexandru Rafila a explicat că tratamentul se administrează în maximum opt ore de la anunțul autorităților și nu în termen mai mare de 24 de ore.

“Tratamentul se administrează într-un timp optim de maxim opt ore de la anunțul autorităților, iar posibilitatea administrării nu trebuie să depășească 24 de ore pentru că atunci este inutilă și nu are să administrezi o cantitate suplimentară de iod. Administrarea se face în doză unică”, a adăugat el.

Acesta a precizat că pastilele se păstrează în ambalajul original, la o temperatură de cel mult 25 de grade și nu se lasă la îndemâna copiilor și, dacă nu e folosit, nu se aruncă laolaltă cu deșeurile menajere, ci trebuie duse la farmacie pentru neutralizare.

Rafila a menționat că optează pentru distribuirea iodurii de potasiu prin intermediul medicilor de familie.

“Ne-am consultat cu Casa de Asigurări Sănătate, în primul rând, ca să putem să vedem care sunt persoanele eligibile de pe lista fiecărui medic de familie. Optăm pentru această formă de distribuție prin intermediul medicilor de familie. I-am invitat oficial la discuții, joi dimineață, am invitat Societatea Națională pentru Medicina de Familie să găsim cea mai bună soluție convenabilă pentru ca această distribuție să nu se facă intempestiv, ci să se facă rațional fără să perturbe semnificativ activitatea medicilor de familie și lucrul ăsta să nu fie birocratic, să fie să fie realizat cât mai scurt”, a transmis ministrul Sănătății.

El a mai afirmat că un incident nuclear este fi posibil, dar nu probabil.

“Experiența internațional arată că în cazul unui incident nuclear, cum a fost, de exemplu, cel din Japonia, de la Fukushima, nu există timpul necesar pentru distribuirea comprimatelor de iodură de potasiu. S-ar crea panică, haos și atunci trebuie să poți să le distribui din timp populației, așa cum s-a întâmplat în mai multe țări din Uniunea Europeană. Pastilele distribuite au un termen de valabilitate de trei ani și pot fi păstrate”, a mai transmis ministrul Sănătății.

El a explicat că persoanele neasigurate se pot înscrie pe lista medicilor de familie și vor primi iodură de potasiu.

“Pentru persoanele neasigurate, pe listele medicilor de familie există atât persoane asigurate, cât și persoane neasigurată, persoanele aflate în situația de a nu fi asigurate se pot înscrie pe listele medicilor de familie ca și neasigurați și vor primi aceste comprimate cu iodură de potasiu. Avem o cantitate suficientă încât să putem să furnizăm și o cantitate suplimentare care să acopere și persoanele neasigurate. Ca și cifre brute, există cam 16 milioane de persoane pe listele medicilor de familie asigurați, 19 milioane cu tot cu neasigurați”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Nutriționist: De ce ne este mult mai foame în această perioadă a anului

Trecerea la ora de vară poate avea un impact extrem de puternic asupra organismului uman, a declarat nutriționistul Adina Rusu, menționând că aceasta poate fi cauza alegerilor alimentare nesănătoase și a unui apetit dereglat.

Ea arată că oamenii au un simț natural al timpului, un ritm circadian care se dezvoltă chiar înainte de naștere, din viața intrauterină. În opinia sa, perturbarea acestui ritm poate fi extrem de periculoasă, studiile scoțând în evidență o creștere a numărului de accidente de mașină, precum și a incidenței infarctului de miocard, a atacurilor vasculare cerebrale și a altor afecțiuni cardiovasculare, în perioada imediat următoare trecerii la ora de vară.

“Organismul nostru funcționează cu o anumită ritmicitate, în anumite tipare bine definite. Atunci când aceste tipare sunt perturbate, apar diferențe în nivelul hormonilor de stres, precum și modificări ale presiunii arteriale. Ambele pot fi factori declanșatori pentru unele evenimente cardiovasculare. Trecerea la ora de vară poate cauza și o creștere a incidenței episoadelor depresive, ritmul circadian fiind implicat și în mecanismele care stau la baza afecțiunilor din această sferă. De asemenea, în perioada adaptării la ora de vară sunt frecvente tulburările de somn care pot afecta memoria, capacitatea de concentrare și de luare a deciziilor, precum și viteza de reacție. Transformările prin care trece organismul nostru în această perioadă ne pot influența și apetitul și ne pot face să simțim o senzație de foame mult mai puternică. Responsabil pentru acest efect este nivelul fluctuant al hormonilor care acționează asupra centrilor foamei și sațietății de la nivelul creierului. Astfel, chiar și un deficit mic de somn crește nivelul grelinei, un hormon care cauzează senzația de foame, și suprimă leptina, un hormon responsabil cu apariția senzației de sațietate după masă. Deficitul de somn crește și rezistența la insulină și transmite corpului mesajul de a stoca mai multe calorii sub formă de grăsime”, a explicat, Adina Rusu, nutriționist-dietetician.

Ce leguminoase sunt recomandate

Mai mult, susține ea, la apariția acestei senzații nefirești de foame, există și riscul de a opta pentru alimente nesănătoase, bogate în zahăr și în grăsimi.

“Atunci când dormim mai puțin, facem mai puține alegeri sănătoase. Privarea de somn afectează funcțiile lobului frontal, responsabile, în mod normal, și cu autocontrolul. Cu cât dormim mai puțin, cu atât există un risc mai crescut să cedăm impulsurilor și să facem alegeri alimentare nesănătoase. Putem ajuta organismul să se adapteze mai ușor la aceste transformări impunându-ne o disciplină în ceea ce privește programul de somn și alimentația. Astfel, deși ne simțim poate mai obosiți, mai spoliați de energie, este indicat să evităm consumul de cafea în a doua parte a zilei și să încercăm, de la o zi la alta, să adormim cu 15-20 de minute mai devreme până reușim să ne stabilizăm programul de somn. De asemenea, este important să încercăm să respectăm programul meselor principale ale zilei. Dacă înainte masa de seară era luată, de exemplu, la ora 19,00, după schimbarea orei, există riscul să mâncăm la ora 20,00, fapt ce ne poate afecta odihna, greutatea și, în timp, sănătatea. În plus, masa de seară trebuie să fie cât mai redusă cantitativ și cu un conținut mic de grăsimi, pentru a favoriza, astfel, o bună digestie”, a precizat Adina Rusu.

Nutriționistul ne recomandă ca pe parcursul zilei să optăm pentru alimente care să dea senzația de sațietate, evitând astfel apariția numeroaselor gustări între mese și a unui apetit necontrolat.

“Leguminoasele, cum ar fi lintea, năutul și fasolea, sunt foarte eficiente în crearea senzației de sațietate, fiind bogate atât în fibre, cât și în proteine. Alte alimente sățioase sunt cerealele integrale și pâinea integrală, acestea putând fi asociate cu leguminoasele pentru a obține suficiente fibre, dar și o proteină completă, o proteină care să conțină toți aminoacizii esențiali, necesari pentru o bună funcționare a organismului. Dacă senzația de foame apare totuși într-un moment în care nu era planificată o masă sau o gustare, câteva nuci pot salva situația, acestea fiind foarte sățioase, prin conținutul lor bogat în fibre, grăsimi sănătoase, proteine și micronutrienți. Și, nu în ultimul rând, să nu uităm că plimbările în aer liber pot fi extrem de utile atât pentru sincronizarea ritmului biologic al organismului, cât și pentru sinteza de vitamina D, pentru reglarea apetitului și pentru obținerea unui somn mai bun și mai odihnitor”, a mai spus Adina Rusu. AGERPRES

Viorica Dăncilă pleacă din PSD, după 26 de ani

Fostul președinte al PSD Viorica Dăncilă și-a anunțat, ieri, plecarea din formațiunea politică. Ea a afirmat că nu a trădat PSD, dimpotrivă a fost trădată, la fel ca mulți dintre alegători. “Cred că mulți dintre d-vs v-ați întrebat dacă mai există o șansă ca România să ne aparțină. Mi-am pus și eu, de nenumărate ori, această întrebare, și da, cred cu convingere că acest lucru se poate realiza. Cum? Doar dacă fiecare dintre noi luăm decizii radicale. Eu am luat acum această decizie. După 26 de ani de carieră politică în PSD, m-am hotărât să o iau de la capăt. De astăzi sunt membru al unei formațiuni politice noi. Partidul Națiune Oameni Împreuna (NOI). Un partid tânăr, cu oameni tineri, dar valoroși, oameni care au decis să nu mai stea deoparte”, a scris, marți, pe Facebook, Viorica Dăncilă.

De asemenea, Viorica Dăncilă a demisionat luni de la BNR, unde fusese angajată în 2021 pe postul de consultant al guvernatorului Mugur Isărescu, a declarat pentru site-ul G4Media Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale. Dăncilă a fost angajată în 15 mai 2021, iar salariul său net a fost de circa 10.000 de lei lunar.

Viorica Dăncilă este absolventa Facultății Forajul Sondelor și Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi de la Institutul de Petrol și Gaze. Ulterior, a terminat și un master în Spațiul Public European la SNSPA.

Ea a deținut funcția de premier, a fost președintele PSD și candidatul formațiunii la alegerile prezidențiale din 2020. Ulterior, Dăncilă a fost de acord să demisioneze de la conducerea PSD și a intrat într-un con de umbră.

DNA: 32 de inculpați au fost condamnați definitiv în februarie în dosare de corupție

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a informat, marți, că în luna februarie au fost condamnați definitiv 32 de inculpați în dosare de corupție. “În luna februarie, în dosarele de corupție instrumentate de DNA au fost condamnați 32 de inculpați prin 24 hotărâri judecătorești definitive, pentru infracțiuni de luare și dare de mită, trafic de influență, fraudarea fondurilor europene. Între persoanele condamnate figurează un președinte de consiliu județean, un deputat în Parlamentul României, un primar de municipiu, un director regional companie de interes național, un ofițer de poliție rutieră, un inspector ANAF, doi comisari Protecția Consumatorilor, un consilier APIA”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Potrivit sursei citate, pedepsele dispuse de judecători față de cei 32 de inculpați variază între 7 ani și 10 luni și 1 an și 3 luni cu amânarea aplicării pedepsei.

Iohannis, discuție cu Zelenski: România va continua să aibă grijă de fiecare ucrainean care ajunge pe teritoriul său

Președintele Klaus Iohannis a discutat, ieri, cu omologul său Volodimir Zelenski despre situația critică din Ucraina. “Am discutat cu președintele Zelenski despre situația critică din Ucraina. România va continua să aibă grijă de fiecare cetățean al Ucrainei care ajunge în România”, a scris șeful statului, pe Twitter.

El a adăugat că peste 125 de camioane cu ajutoare, ambulanțe și mașini de pompieri din partea României și a altor state membre ale Uniunii Europene au ajuns în Ucraina prin hub-ul umanitar din Suceava.

Președintele Klaus Iohannis a mai discutat la telefon cu omologul ucrainean pe 24 februarie și pe 13 martie.

În aceste discuții, șeful statului l-a asigurat pe președintele ucrainean de întregul sprijin al României, atât la nivel bilateral, cât și în cadrul Uniunii Europene.

Ce spune Maria Băsescu, despre starea de sănătate a soțului ei

Soția fostului președinte Traian Băsescu, Maria Băsescu a declarat, ieri, la România TV, că soțul ei se află încă în spital, la Bruxelles și că se simte ca în spital. Vineri au apărut informații despre probleme de sănătate pe care fostul președinte le-ar fi avut, în urma deciziei definitive a instanței, care a decis că a colaborat cu Securitatea. “În acest moment, se află în spital. Se simte ca în spital”, a spus Maria Băsescu, întrebată de reporterul RTV cum se simte fostul președinte al României.

Maria Băsescu a confirmat că Traian Băsescu se află internat la Bruxelles.

Vineri, pe surse au apărut informații potrivit cărora fostul președinte s-a simțit rău, în urma deciziei instanței supreme, privind colaborarea sa cu Securitatea și că ar fi ajuns la spital, în Paris. Ulterior, s-a spus că acesta a mers la un control și în Capitală, pentru analize, și că în prezent s-ar afla internat la Bruxelles.

Un apropiat al său, Cristian Hrițuc, a scris, vineri, pe Facebook, că Traian Băsescu era în acea dimineață la Bruxelles și că nu e în spital, infirmând zvonurile privind starea de sănătate a fostului președinte.

Reprezentnații PMP nu au dorit să facă niciun fel de comentariu și au precizat că Traian Băzsescu va veni cu lămuriri oficiale pe acest subiect.

Cinci bărbați, anchetați după ce au furat 390 de metri de șină de cale ferată

Cinci bărbați sunt cercetați de polițiștii de la Transporturi Feroviare (TF), fiind învinuiți că ar fi furat 390 de metri de șină de cale ferată, cu o greutate de peste 23 de tone.

Furtul a fost reclamat polițiștilor pe 22 martie, când în zona stațiilor Merișor și Ohaba de Sub Piatră a fost semnalată lipsa mai multor bucăți de șină ce fusese depozitată de-a lungul căii ferate. O zi mai târziu, polițiștii TF din Petroșani au depistat în trafic, în zona intersecției Petroșani - Aninoasa - Defileul Jiu, lângă DN 66, o autoutilitară și un autoturism de teren în care se aflau mai multe cupoane de șină. Cercetările au arătat că bucățile de șină fuseseră furate din zona liniei Subcetate-Hațeg.

“În urma probatoriului administrat de către organele de poliție s-au identificat prezumtivii autori ai furturilor comise din localitatea Ohaba de sub Piatră, cât și sustragere de șina dintre stațiile CF Bănița și Merișor, în persoana a cinci bărbați cu vârste cuprinse între 43 și 29 de ani. Față de aceștia a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar”, a precizat, într-un comunicat, IPJ Hunedoara.

Șinele sustrase, în greutate de 23.100 kg, au fost găsite luni la sediul unei societăți comerciale.

Șpagă de 5.000 de euro la ISJ

O inspectoare pentru învățământ primar de la Constanța a recunoscut că a luat mită 5.000 de euro de la părintele unui copil, prin intermediar, pentru a-l transfera pe elev de la o școală gimnazială la un colegiu național, potrivit unui comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

Iulia Cristina Cabrancea este profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială nr. 24 “Ion Jalea”, din Constanța. În 2019 apărea ca profesor mentor în proiectul ROSE, potrivit Ziua de Constanța, care scria că are o vechime de peste 20 de ani la catedră.

Procurorii spun că au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatei Cabrancea Iulia-Cristina, la data faptei inspector școlar pentru învățământ primar în cadrul Inspectoratului Județean (ISJ) Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

Un polițist a primit peste 15.000 de euro mită pentru informații din dosare

Un agent de poliție din Vâlcea a fost reținut pentru 24 de ore, după ca fost prins în flagrant în timp ce primea 500 de euro de la o persoană cercetată pentru infracțiuni informatice într-un dosar al DIICOT. În total, agentul este suspectat că a primit peste 15.000 de euro de la aceeași persoană, inclusiv pentru a-i oferi informații confidențiale din dosarele DIICOT.

DNA a precizat că agentul, începând din toamna anului 2020 și până în luna martie 2022, ar fi pretins periodic mai multe sume de bani de la o persoană cercetată într-un dosar penal al D.I.I.C.O.T pentru săvârșirea unor infracțiuni informatice.  “Ar fi primit în total suma de 15.400 euro, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare acestor îndatoriri”, arată procurorii DNA.  “În același context, la data de 28 martie 2022, inculpatul Dandea Mihai ar fi primit suma de 500 euro, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, a mai transmis DNA.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.