Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Conferința donatorilor pentru Republica Moldova

Ziarul de Vrancea
20 nov 2022 591 vizualizări

 Moldova a primit mai mulți refugiați pe cap de locuitor decât orice altă țară

45 de țări și instituții s-au întâlnit luni la Paris pentru a promite Republicii Moldova ajutoare de milioane de euro, în contextul în care există temeri că această țară mică ar putea fi destabilizată și mai mult de conflictul din Ucraina.

Republica Moldova a resimțit efectele creșterii prețurilor la alimente și energie, precum și ale afluxului de mii de refugiați ucraineni care au sosit în această țară de aproximativ 2,5 milioane de locuitori. Se estimează că Moldova a primit mai mulți refugiați pe cap de locuitor decât orice altă țară.

Dependentă în mare măsură de aprovizionarea cu energie din Rusia, Moldova se confruntă cu dificultăți și mai mari odată cu venirea iernii și cu reducerea de către Gazprom cu 40 la sută a livrărilor de gaze naturale, ceea ce afectează capacitatea autorităților de a furniza suficientă energie electrică și căldură populației. „Moldova este direct afectată, pentru că este dependentă de aprovizionarea cu energie din Rusia și este o țară care are o parte din teritoriu controlat de soldații ruși, deci este deosebit de vulnerabilă”, a declarat un diplomat francez în cadrul unui briefing de presă.

Ajutorul care ar urma să fie strâns urmează să fie folosit pentru a susține bugetul și aprovizionarea cu energie electrică a Republicii Moldova, precum și costurile pentru găzduirea a mii de refugiați ucraineni.

Este a treia conferință a donatorilor Republicii Moldova și va fi coprezidată ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, alături de ministrul pentru Europa și afaceri externe al Franței, Catherine Colonna, și de ministrul afacerilor externe al Germaniei, Annalena Baerbock.

La conferințele anterioare ale donatorilor Republicii Moldova, organizate la Berlin și București, au fost făcute promisiuni de ajutor în valoare totală de aproximativ 1,3 miliarde de euro (1,34 miliarde de dolari), reamintește Reuters.

Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova este un instrument permanent de sprijin creat la inițiativa miniștrilor de externe ai României, Germaniei și Franței în primăvara acestui an pentru a mobiliza contribuțiile financiare ale comunității internaționale și pentru a sprijini reformele necesare pentru aderarea la UE.

Cum a ajutat România

Potrivit unui comunicat MAE, Bogdan Aurescu va sublinia la Paris că principala necesitate a Republicii Moldova o reprezintă la acest moment obținerea, din partea partenerilor internaționali, de asistență financiară necesară pentru achiziții de gaz și de electricitate. De asemenea, șeful diplomației române va informa participanții despre măsurile de asistență întreprinse de România: sprijinul bugetar direct acordat recent, în valoare de 10 milioane de euro, facilitarea livrărilor de curent electric începând cu 14 octombrie 2022, inițierea implementării Acordului privind asistența financiară nerambursabilă în valoare de 100 de milioane de euro acordată Republicii Moldova de către România.

Organizarea celei de-a treia Conferințe ministeriale la Paris în decurs de șapte luni de la crearea și lansarea Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova „constituie un semnal clar privind consolidarea acestui nou format ca instrument pentru coagularea sprijinului internațional multidimensional și confirmarea rolului său într-o perioadă dificilă în care Chișinăul are mai mult decât oricând nevoie de asistența comunității internaționale”, arată comunicatul MAE.

A început programul Rabla pentru electrocasnice

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) organizează, începând de luni, ora 10:00, o nouă sesiune a Programului național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic. Potrivit AFM, persoanele fizice au la dispoziție 5 zile în vederea înscrierii în program prin crearea contului de utilizator în aplicația informatică începând de luni, 21 noiembrie 2022, ora 10:00.

“Programul Rabla pentru Electrocasnice s-a bucurat încă de la început de un succes uriaș în rândul populației, astfel că am luat hotărârea ca bugetul alocat în anul 2022 să fie cel mai mare de până acum, alocând 100 milioane pentru cele două sesiuni din acest an, cu 25 de milioane mai mult față de anul trecut. Reamintim tuturor celor interesați să participe în program, în oricare dintre etape, că este necesar să își creeze un cont de utilizator. Este foarte important acest pas, deoarece prin intermediul acestui cont veți putea selecta electrocasnicele dorite în fiecare dintre cele trei etape. În cazul în care aveți deja un cont de utilizator, creat în edițiile anterioare ale programului, nu trebuie să vă creați alt cont, ci doar să vă autentificați utilizând adresa de e-mail și parola setată de dumneavoastră. În cazul în care ați uitat datele contului, acestea pot fi recuperate urmând pașii descriși în aplicația informatică”, a declarat președintele AFM, Laurențiu-Adrian Neculaescu.

După înscrierea solicitanților prin crearea conturilor de utilizator, demarează etapele de selecție, în aplicația informatică, a voucherelor aferente echipamentelor incluse în program.

Detalii tulburătoare despre fiul procurorului care s-a împușcat

n tânărul i-a trimis un sms de adio tatălui său

Apar informații tulburătoare despre ce anume l-a determinat pe fiul procurorului din Constanța să își ia viața în mod abrupt. Se pare că bărbatul de 31 de ani avea probleme în casnicie, iar soția l-ar fi părăsit, luând cu ea și copilul lor de numai patru ani. După succesiunea evenimentelor dramatice, pare că acesta și-a premeditat faptele. Tânărul s-a dus în casa părinților săi, acolo unde știa că tatăl său deține arme. El a spart cutia în care se afla pistolul, apoi s-a întors la propria casă unde stătea cu chirie.

Înainte de a comite gestul fatal, el i-a trimis un sms de adio tatălui său, procurorul Teodor Niță din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța. În ciuda faptului că procurorul s-a grăbit să ajungă la locuința fiului, nu a mai avut ce face.

Imaginile pe care le-a găsit au fost unele îngrozitoare. Tânărul zăcea într-o baltă de sânge, în sufrageria apartamentului de acolo.

A fost preluat de către medicii de la SMURD și transportat la spital. Leziunile au fost însă extrem de grave și bărbatul a decedat.

România a acordat Ucrainei ajutor energetic de avarie în ultimele luni

România a acordat Ucrainei ajutor energetic de avarie în lunile august și septembrie ale acestui an, constând în livrări de electricitate menite să echilibreze tensiunea din rețeaua interconectată a Europei Continentale, care devenise oscilantă ca urmare a sincronizării de urgență la ea în martie a sistemelor energetice vecine din Ucraina și Republica Moldova. Ajutorul a fost solicitat de ucraineni după ce un stat occidental le-a cerut să-și întrerupă complet exporturile de energie, relatează Profit.ro.

“Motivul acordării ajutorului de avarie către Ucraina l-a constituit faptul că în interconexiunea Europa Continentală au fost detectate oscilații interzonale de tensiune pe direcția est – vest, cu o amortizare foarte slabă, iar OTS (operatorul de transport și sistem – n.r.) din Spania a solicitat Ucrainei, conform procedurilor de interconectare în regim de urgență a sistemelor energetice din Ucraina și Republica Moldova, să reducă soldul de export la 0 MW”, se arată într-un document oficial analizat de Profit.ro.

Ucrainenii au plătit pentru această energie suma totală de peste 9,6 milioane lei, astfel că prețul mediu a fost de circa 2.580 lei/MWh.

În lunile august și septembrie, prețul mediu de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU) de la bursa românească de profil OPCOM a fost de 2.400 lei/MWh, respectiv 1.855 lei/MWh.

A fost reținut taximetristul care a rănit două persoane și a fugit de la locul faptei

Taximetristul, de 33 de ani, care duminică a intrat cu mașina pe contrasens, a lovit un alt autoturism rănind două persoane și a fugit de la locul faptei abandonând autovehiculul, a fost reținut de polițiști, informează, luni, Inspectoratul de Poliție Județean Galați. Potrivit sursei citate, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Galați l-au depistat pe bărbat, care se sustrăgea cercetărilor și se refugiase în interiorul unui apartament situat într-un bloc de pe raza municipiului Galați, unde locuia cu chirie. A fost testat alcoolscop, iar rezultatul a fost de 0,27 mg/l alcool pur în aerul expirat.

O femeie a murit din cauza frigului la Iași

Temperaturile scăzute din ultimele zile au făcut primele victime la Iași. Un bărbat din localitatea Păușești a fost găsit în hipotermie în propria casă, iar o femeie a murit după ce a fost găsită căzută în curte.

Bărbatul în vârstă de 67 de ani locuia într-o casă neîncălzită și era cunoscut drept consumator cronic de alcool. A fost dus în Unitatea de Primire a Urgențelor de la Spitalul Sf. Spiridon, unde medicii au reușit să îl stabilizeze. „Apelantul este o persoană de la o fundație de caritate care mai fusese în urmă cu câțiva ani, acum mergea să îi ducă mâncare periodic, iar ieri (n.red. duminică) l-a găsit hipotermic, 27 de grade. Pacient consumator cronic de etanol, fără antecedente. A evoluat favorabil în 12 ore, a fost încălzit, a rămas internat”, a precizat Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD.

Celălalt caz este al unei femei în vârstă de 75 de ani de la Mogoșești care a fost găsită căzută în curte, cu hainele ude pe ea. A ajuns în UPU cu un echipaj cu medic de la Serviciul de Ambulanță Județean Iași, însă nu a mai putut fi salvată. „Este o pacientă cu patologie psihiatrică, seara a rămas în casă prin grija vecinei care o îngrijește, dimineața a găsit-o în curte căzută. Este al doilea episod de hipotermie anul acesta, primul a fost în ianuarie. Temperatura intrarectal era de 28 grade, iar la sosire era în comă. În 5 minute a instalat stop cardio-respirator, nu a răspuns la resuscitare, din păcate a fost constatat decesul”, a completat Diana Cimpoeșu.

Comisia juridică a avizat cererea DNA de percheziție informatică în cazul deputatului PSD

Comisia juridică din Camera Deputaților a avizat, luni, cu unanimitate, cererea DNA privind încuviințarea percheziției informatice în cazul deputatului PSD Daniel Tudorache.

Deputatul PNL Ioan Cupșa a declarat pentru News.ro că solicitarea DNA a fost aprobată de comisia juridică, înregistrându-se unanimitate.

Șeful DNA Crin Bologa a inițiat, miercuri, demersurile prin care se solicită încuviințarea de către Camera Deputaților a unei percheziții informatice în dosarul în care fostul primar al Sectorului 1 Daniel Tudorache este suspectat de complicitate la abuz în serviciu vizând achiziții nelegale, supraevaluate, ale unor tablete pentru elevi și produse necesare în timpul pandemiei de COVID-19, precum nebulizatoare de decontaminare și termoscannere. În acest dosar sunt urmărite penal 56 de persoane, între care și fostul primar și fost consilier local Marian Vanghelie, existând suspiciuni că membrii grupării ar fi obținut foloase necuvenite de peste 67 de milioane de lei.

Procurorii susțin că Vanghelie ar fi constituit gruparea care a acționat în anul 2020, pentru a influența derularea achizițiilor efectuate de instituțiile publice aflate în subordinea consiliilor locale Sector 1 si 5. Astfel, membrii grupării ar fi obținut foloase necuvenite de peste 67 de milioane de lei.

Bacău: Accident grav pe DN 2. Două persoane au murit

Un grav accident de circulație s-a produs, luni, pe DN 2, în județul Bacău, Două persoane au murit, după ce o mașină și un camion s-au ciocnit.

“Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că pe DN 2G, la kilometrul 11Â500 de metri, în zona localității Luncani, județul Bacău, s-a produs un accident rutier în care au fost implicate un autoturism și un autocamion, care au intrat în coliziune frontală”, a transmis, luni, Centrul Infotrafic. La rândul lor, reprezentanții IPJ Bacău au precizat că, din primele cercetări, un bărbat de 45 de ani, din comuna Ghimeș-Făget, în timp ce conducea un autoturism pe DN 2G, pe raza localității Luncani, cu direcția de deplasare Moinești- Bacău, a intrat în coliziune cu un camion, care circula regulamentar pe sensul opus de mers.

“Din impact, a rezultat decesul conducătorului autoturismului și al pasagerului, un bărbat de 39 de ani”, a precizat IPJ Bacău.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.