Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE Coincidență, sau execuție în stil mafiot?

Ziarul de Vrancea
13 feb 2019 595 vizualizări

Codruța Kovesi a fost citată în calitate de suspect la o secție “inventată” de PSD chiar în ziua când trebuia să susțină interviul pentru șefia Parchetului European n președintele, opoziția și politicieni europeni sugerează sau acuză în mod direct că ancheta a fost comandată de coaliția aflată la guvernare

Șefa Secției de anchetare a magistraților, Adina Florea, a anunțat că dacă Laura Codruța Kovesi nu se va prezenta la audierea de azi există măsuri procesuale referitoare la modalitățile de citare și la aducerea persoanei cercetate, inclusiv cu poliția. Ea a declarat că dosarul în care este citată Codruța Kovesi a fost deschis în urma plângerii lui Sebastian Ghiță din decembrie 2018. Florea a precizat că se vor respecta drepturile tuturor și în primul rând legea.

Fostă șefă a DNA a anunțat, miercuri seara, că a fost citată la Secția de investigare a infracțiunilor din Justiție. Ea susține că are calitatea de suspect într-un dosar în care acuzațiile sunt de abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă. Laura Codruța Kovesi remarcă faptul că această citație vine în momentul în care ea se pregătește să susțină interviul pentru funcția de procuror-șef european.

Ghiță a anunțat în 9 decembrie 2018 că a făcut o plângere penală pe numele fostei șefe a DNA. El susține că Laura Codruța Kovesi i-ar fi cerut să plătească avionul pentru repatrierea lui Nicolae Popa.

Iohannis: Cer secției de investigare a magistraților clarificarea rapidă a situației

Președintele Klaus Iohannis a cerut Secției de investigare a infracțiunilor din justiție corectitudine maximă, respectarea cu strictețe a legii și clarificarea rapidă a situației în ceea ce privește dosarul deschis pe numele Laurei Codruța Kovesi, “conducerea acestei secții având o imensă răspundere în acest sens”. El acuză majoritatea PSD-ALDE că a ignorat cu bună știință toate avertismentele privind înființarea aceste secții și că tot această majoritate este direct responsabilă pentru generarea conflictului care există acum în rândul magistraților. El amintesște că a contestat încă de la început înființarea unui astfel de organism, sever criticată și de către Comisia de la Veneția, Comisia Europeană și GRECO, pentru că nu prezintă suficiente garanții de independență în raport cu factorul politic și poate afecta încrederea cetățenilor în justiție.

USR și PLUS vor referendum pe justiție

Alianța USR-PLUS îi solicită președintelui Klaus Iohannis să declanșeze referendumul pe justiție, pentru că România nu mai poate aștepta și nu mai poate continua cu acest tip de guvernare, a declarat ieri liderul USR Dan Barna.

Dan Barna a precizat că nu întâmplător Comisia de la Veneția a spus în recomandări că secția specială pentru anchetarea magistraților trebuie desființată, pentru că „este în realitate o miliție pe care și-a construit-o Liviu Dragnea și a cărei primă victimă este în acest zile dna Kovesi”. El a precizat că, din acest motiv, alianța USR-PLUS îi cere președintelui Iohannis declanșarea referendumului pentru justiție. “Este cel mai bun moment pentru societatea din România să avem această dezbatere și întrebarea este una foarte simplă: Sunteți de acord ca persoanele condamnate penal să nu mai poată candida la funcții alese în România? Atât de simplu este. Este o decizie pe care România trebuie să o ia, pentru că ceea ce vedem în aceste zile este doar primul act dintr-un scenariu în care putem vedea pe stradă mașinile negre și dosarele fabricate din anii interbelice. Din acest punct de vedere, cerem președintelui Iohannis declanșarea referendumului pe justiție”, a susținut liderul USR.

 El a spus că îi va transmite și direct președintelui această solicitare.

Europarlamentar german: Cer autorităților române să abandoneze mentalitatea stalinistă

Europarlamentarul german Elmar Brok a condamnat, într-o declarație pentru Ziare.com, practicile staliniste ale puterii politice de la București în ceea ce privește încercările de a o împiedica pe Codruța Kovesi să ajungă la conducerea Parchetului European. Oficialul cere autorităților române să-și reanalizeze acțiunile. „Există multe metode prin care poți încerca să oprești ascensiunea unui candidat pe care nu-l simpatizezi din considerente politice. Ceea ce se întâmplă acum este în mod evident un truc politic, însă unul care încalcă domnia legii într-un stat de drept. Felul în care a fost făcut, exact înainte ca dumneaei să vină la Bruxelles, pentru a fi audiată, dovedește clar că este vorba despre o acțiune politică, nu despre un demers judiciar credibil”, a declarat Elmar Brok.

 „Acțiunea judiciară este folosită drept alibi pentru un comportament politic extrem de negativ. Este complet neacceptabil din punctul de vedere al Uniunii Europene ca Justiția să fie folosită pentru motivații politice. Vom analiza la nivelul Parlamentului European acest caz, dar pentru mulți europarlamentari este deja clar că guvernul român încalcă principiile statului de drept, similar cu ceea ce s-a întâmplat în Ungaria și Polonia”, a susținut eurodeputatul german.

 La final, Brok a adăugat: “Cer autorităților române să abandoneze mentalitatea stalinistă și să reanalizeze situația din perspectiva statului de drept”.

Orban: PNL va desființa secția specială de anchetare a magistraților

Liderul PNL Ludovic Orban consideră că Secția specială de anchetare a magistraților este un instrument politic de presiune și intimidare și dă asigurări că PNL o va desființa la preluarea guvernării. “Partidul Național Liberal își ia angajamentul de a desființa secția specială de anchetare a magistraților, de a implementa toate recomandările formulate în privința sistemului de Justiție, astfel încât România să obțină ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare prin îndeplinirea angajamentelor asumate odată cu aderarea la Uniunea Europeană. În ceea ce privește cazul fostului procuror general și fost șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, considerăm că acțiunea declanșată în cazul său nu poate fi pusă sub semnul coincidenței, ci mai degrabă sub acela al unei răzbunări politice orchestrată de ministrul Justiției, Tudorel Toader, sub coordonarea directă a președintelui PSD, Liviu Dragnea”, afirmă Orban.

Zegrean: Cei care o cheamă pe Kovesi la audieri se bucură prematur

Cei care o cheamă la audieri la Parchet pe fosta șefă a DNA acum, în plin proces de selecție a procurorului european, se bucură prematur că ar putea bloca astfel numirea ei în funcția de procuror-șef european, pentru că oficialii de la Bruxelles angrenați în această procedură cunosc foarte bine și respectă prezumția de nevinovăție, a declarat pentru HotNews.ro fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean. El se declară aproape convins că Laura Codruța Kovesi va fi aleasă în această funcție. Zegrean spune, însă, că este posibil ca Laura Codruța Kovesi să fie împiedicată să plece din țară, printr-o interdicție de părăsire a țării impusă în acest dosar, iar într-o astfel de situație “nu are decât” să ceară amânarea procedurii la Bruxelles, până când își rezolvă problemele din țară. De asemenea, Zegrean nu exclude nici emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele lui Kovesi, pentru a bloca alegerea ei în funcția de procuror-șef european și într-o astfel de situație sigur că nu va sta nici Europa după noi până când ne spălăm toate rufele în public și vor spune <<cu românii nu ne facem de lucru, că uite ce fac, o numim procuror european și ei o arestează>>“.

Bărbatul care și-a ucis soția și cei doi copii, condamnat la închisoare pe viață

Bărbatul care și-a ucis soția și cei doi copii, în luna martie a anului trecut, după ce i-a înjunghiat în timp ce dormeau, a fost condamnat, joi, de Tribunalul pentru Minori și Familie Brașov la închisoare pe viață. Decizia instanței nu este însă definitivă. De asemenea, instanța a decis că bărbatul trebuie să plătească daune morale de câte 150.000 de euro către părinții soției sale și 45.000 de euro către sora femeii, aceștia constituindu-se părți civile în acest dosar. De asemenea, el este obligat să continue în penitenciar tratamentul prescris de medici.

Florin Mircea Buliga și-a ucis familia în 27 martie 2018. El a spus în cadrul anchetei că a mers la Mănăstirea Șinca Veche, unde s-a rugat și a participat la o prelegere ținută de o măicuță, care prezenta mănăstirea unor turiști. Pe drumul spre Brașov, bărbatul spune că a avut o revelație și a conștientizat păcate comise de el, motiv pentru care ar fi vrut să-și ia viața. Cu ajutorul unui cuțit pe care îl avea la el, susține că a încercat să se înjunghie în inimă, dar anchetatorii spun că rana produsă a fost una superficială. Bărbatul a ajuns acasă, iar prima persoană pe care a omorât-o a fost soția sa. Femeia adormise pe o masă de masaj, iar bărbatul a înjunghiat-o cu un cuțit în inimă. La jumătate de oră după comiterea faptei, acasă a venit fata lui, în vârstă de 18 ani. El a stat de vorbă cu ea, fără a-i spune însă ce făcuse, iar la un moment dat fata a mers în camera ei și s-a culcat. Apoi, bărbatul a mers și a înjunghiat-o în inimă cu același cuțit cu care el ar fi încercat să se sinucidă. Ultima victimă a fost băiatul său, de 13 ani - bărbatul a mers în camera acestuia și l-a înjunghiat în inimă.

El a povestit anchetatorilor că prin aceste fapte ar fi făcut un bine membrilor familiei sale, considerând că lumea este nedreaptă, iar soția și copiii săi se află acum într-o lume mai bună și sunt liniștiți. Bărbatul a recunoscut că în trecut a avut probleme cu alcoolul și că ocazional mai consuma cannabis.

Expertiza psihiatrică a stabilit că bărbatul a avut discernământ scăzut în momentul comiterii faptelor. Anchetatorii susțin că rezultatul acestei expertize psihiatrice înseamnă că bărbatul poate răspunde penal pentru faptele sale.

De asemenea, analizele toxicologice au arătat că în corpul bărbatului a fost găsită o substanță provenind de la consumul de cannabis, însă că aceasta era inactivă. Totuși, substanța activă care ar fi putut avea efect asupra bărbatului nu a fost descoperită. Procurorii au precizat că este posibil ca acesta să fi consumat droguri cu mai mult de 6-8 ore înainte de comiterea faptei, fiind posibil ca la momentul producerii crimelor să nu se mai fi aflat neapărat sub influența drogului.

Sondaj: Românii au mai multă încredere în Armată decât în Biserică

Românii au cea mai mare încredere în armata națională și în NATO, pe ultimul loc în clasamentul instituțiilor interne, respectiv internaționale, regăsindu-se Parlamentul României și Comisia Europeană, potrivit unui sondaj INSCOP, realizat în perioada 21 ianuarie - 5 februarie, la comanda Fundației Konrad Adenauer. Conform unui comunicat transmis ieri, în urma cercetării sociologice a rezultat că Armata continuă să fie instituția internă în care românii au cel mai ridicat nivel de încredere, 64,1% dintre respondenți declarând că au încredere mare și foarte mare în această instituție (66,7% spuneau același lucru în noiembrie 2018). Urmează Biserica - 54,5% (52,8% în noiembrie 2018), Jandarmeria cu 43,5% (49,3% în noiembrie 2018) și Poliția cu 41,2%.

Potrivit aceluiași sondaj, 39,7% dintre români au încredere multă și foarte multă în DNA, iar 39,1% au încredere multă și foarte multă în Președinție (33,7% în noiembrie 2018). Lor le urmează, la egalitate, Primăria și BNR, ambele instituții fiind cotate cu 34,7%. Un procent egal de români (31,4%) au încredere multă și foarte multă în SRI și SIE, în timp ce 27,7% dintre respondenți declară că au încredere multă și foarte multă în presă. Pe următoarele poziții se situează Consiliul Județean cu 20,1% încredere multă și foarte multă, Curtea Constituțională cu 18,4% (19,9% în noiembrie 2018) și Guvernul cu 12,8% (13,7% în noiembrie 2018). Pe ultimele locuri ale clasamentului încrederii în instituțiile interne, arată sondajul, se situează partidele politice, cu 11,8 % încredere multă și foarte multă (9,1% în noiembrie 2018) și Parlamentul - cu 9,8% încredere multă și foarte multă. În topul încrederii in instituțiile internaționale, pe prima poziție se situează NATO, cu un procent de încredere multă și foarte multă de 49,9%, urmat de UE cu 47,8%. Parlamentul European beneficiază de un capital de încredere de 44,7%, iar Comisia Europeană este cotată cu 43,8% încredere multă și foarte multă.

O adolescentă s-a aruncat de la etajul 9 al blocului, după o ceartă cu mama sa

O adolescentă de 13 ani din Brăila s-a aruncat, ieri, de la etajul 9 al blocului în care locuiește după ce s-a certat cu mama sa. Fata a fost transportată la Spitalul Județean din Brăila. Există informații că, înainte de a se fi aruncat în gol, fata s-ar fi certat cu mama sa, astfel că polițiștii iau în calcul varianta unei tentative de sinucidere, nu a unui accident. În cădere, adolescenta s-a lovit de creanga unui copac, după care a căzut pe ciment. Ea a fost transportată la Spitalul Județean Brăila. Potrivit directorului medical al Spitalului Județean Brăila, Alina Neacșu, fata are politraumatisme prin cădere de la înălțime, o plagă fesieră nepenetrantă, însă computerul tomograf arată că nu prezintă leziuni incompatibile cu viața. Ea va fi transferată pe secția de chirurgie infantilă a spitalului, medicii susținând că ar avea șanse mari să își revină.

Directrul fermei deținută de fiul lui Dragnea, condamnat la 7 ani de închisoare

Dumitru Mișu, directorul general al fermei de porci din Teleorman unde acționar majoritar a fost fiul lui Liviu Dragnea, a fost condamnat joi de Tribunalul București la 7 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.

De asemenea, instanța a admis acțiunea civilă exercitată de statul român, prin ANAF, și l-a obligat pe Dumitru Mișu să plătească, în solidar cu SC Romcip SA (actuala SC Ferma Salcia SA), despăgubiri pentru prejudiciul cauzat de aproape un milion de lei (596.525 lei - debit principal, 251.077 lei - dobânda legală calculată până la data de 27 decembrie 2018, 145 553 lei - penalități de întârziere).

Judecătorii au mai dispus menținerea sechestrului asigurător.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

În octombrie 2017, Parchetul General a trimis în instanță un dosar în care administratorul fermei de porci, Ilie Liviu Dragne, este acuzat de săvârșirea infracțiunii de folosire, cu rea-credință, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu.

Parchetul susține că Dumitru Mișu, în calitate de director general, în luna februarie 2014, în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat, a dispus înregistrarea în contabilitatea societății a unor cheltuieli fictive, reprezentând achiziții nereale de prestări servicii/execuție lucrări, în baza unei facturi fiscale emisă în numele unei societăți comerciale.

Profesoară de 34 de ani din Alba, reținută după ce s-a culcat cu un elev de 14 ani

O profesoară în vârstă de 34 de ani din Alba Iulia a fost reținută de polițiști din Alba Iulia pentru comiterea infracțiunii de act sexual cu un minor. Băiatul cu care a întreținut relații sexuale profesoara este în clasa a VIII-a și are doar 14 ani, potrivit adevarul.ro. Femeia este profesoară la Școala Gimnazială din comuna Săliștea Inculpata a fost reținută pentru o perioadă de 24 de ore, reprezentantul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia apreciind, ulterior, că cercetarea poate continua cu aceasta în stare de libertate, sub control judiciar, dar cu interdicția de a mai merge la școală. Surse din cadrul anchetei au precizat că sesizarea anchetatorilor a venit din partea reprezentanților școlii. Profesoara ar fi întreținut relații sexuale cu minorul de trei ori în perioada octombrie 2018 – ianuarie 2019. Pentru fapta sa, femeia riscă pedeapsa cu închisoarea între 3 și 10 ani de închisoare, fapta fiind agravată de faptul că minorul se afla în educarea acesteia, respectiv îi era profesoară la școala respectivă.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.