Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE Codruța, flori, Liviu, fiori

Ziarul de Vrancea
26 feb 2019 553 vizualizări

Fosta șefă a DNA a devenit ieri candidatul oficial al Parlamentului European pentru funcția de șef al Parchetului UE n și asta în ciuda “bețelor în roate” puse de la București și Bruxelles de reprezentații partidului condus de Dragnea

Laura Codruța Kovesi a obținut ieri 26 voturi în comisia pentru libertăți civile și justiție (LIBE) a Parlamentului European, clasându-se pe locul întâi pentru ocuparea poziției de procuror-șef al Parchetului European. Pe locul doi s-a clasat Francois Bohnert (Franța) cu 22 voturi, iar pe trei Andres Ritter (Germania), care a obținut un singur vot. Un vot a fost nul. Votul a fost secret cu buletine. Au votat 50 dintre cei 60 de membri ai Comisiei LIBE. Din comisia de numărare a voturilor au făcut parte Monica Macovei și Maria Grapini. “Numele Laurei Codruța Kovesi va fi trimis, după validarea de către șefii grupurilor politice, la membrii Consiliului Uniunii Europene. Aceștia vor decide cu majoritate dacă o susțin sau nu. Ceilalți doi candidați au fost eliminați din cursă”, a explicat europarlamentarul Cristian Preda.

Codruța Kovesi a câștigat și marți seară votul din comisia pentru control bugetar (CONT) a Parlamentului European pentru desemnarea procurorului-șef al Parchetului european, clasându-se peste contracandidații săi din Franța și Germania. Astfel, fosta șefă a DNA a primit 12 voturi, Francois Bohnert (Franța) a obținut 11 voturi, iar Andres Ritter (Germania) a obținut un singur vot.

Laura Codruța Kovesi a fost audiată marți seară timp de 75 de minute în Parlamentul European, fiind ultimul candidat pentru postul de șef al Parchetului European, după Andres Ritter și Francois Bohnert. Kovesi a răspuns multor întrebări legate de acuzațiile aduse de PSD, ALDE și aliații lor mediatici, ea spunând de fiecare dată că a respectat legile. Mai mulți europarlamentari, din diferite grupuri politice, au declarat că o susțin și îi recunosc realizările și s-au declarat solidari cu ea în fața acuzațiilor. Pe de altă parte, europarlamentarul Maria Grapini (membru al partidului fondat de Dan Voiculescu) a stârnit ilaritate în sală cu o serie de acuze identice cu cele vehiculate în fiecare seară de Antena 3.

Procurorul-șef european, care va conduce Biroul Procurorului Public European (EPPO), va fi numit de comun acord de către Parlamentul European și Consiliu. Propunerea rezultată din votul Comisiei LIBE și din recomandarea Comisiei CONT va fi acum trimisă Conferinței Președinților (președinții PE și liderii grupurilor politice) de către președintele Comisiei LIBE. Ei vor decide pașii de urmat la 7 martie, înaintea negocierilor cu Consiliul.

Parchetul European, care ar urma să devină operațional până la sfârșitul lui 2020, va fi un birou independent însărcinat cu investigarea, urmărirea și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupția sau frauda transfrontalieră de TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracțiunilor va putea fi extinsă în viitor pentru a include, de exemplu, activități teroriste.

Până în prezent, 22 de state membre ale UE s-au alăturat Parchetului European. Exceptând Marea Britanie, care va părăsi UE, cele cinci țări care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda și Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

“Un vot pentru tot sistem de justiție din România”

Codruța Kovesi a declarat, ieri la prânz, la sosirea la București, că votul din comisiile Parlamentului European este un vot pentru sistemul de justiție din România, pentru toți magistrații din Europa care lucrează sub presiune. Ea a fost așteptată la aeroporturi de protestatari Rezist, care au felicitat-o și i-au oferit flori. „Sunt foarte onorată pentru acest vot, sunt foarte bucuroasă. Acest vot nu este doar pentru mine, este pentru tot sistem de justiție din România, este pentru cetățenii din România care în ultimii ani au susținut lupta anticorupție și statul de drept, este un vot pentru toți procurorii și judecătorii din Europa care lucrează sub presiune. Le mulțumesc tuturor celor care m-au susținut și aștept decizia decidenților europeni”, a spus Kovesi. Ea a precizat că nu a beneficiat de sprijinul Guvernului de la București. „M-am înscris singură în această procedură, m-am înscris ca procuror, ca profesionist, nu am avut sprijinul Guvernului de la București, nici nu l-am cerut, nici nu l-am așteptat și nici nu-l aștept. Sunt onorată că am trecut prima în urma interviului susținut cu comisia tehnică, sunt onorată pentru votul de astăzi, dar trebuie să așteptăm decizia care se va lua de către politicieni. Va fi o decizie politică, în urma unor negocieri între Consiliu și Parlamentul European. Deci, ceea ce a depins de mine eu am făcut. Încă o dată vă mulțumesc tuturor celor care m-ați susținut. Au fost foarte importante încurajările, mesajele”, a mai declarat Kovesi. Ea a ținut să precizeze că este alături de colegii ei procurori care protestează în România față de OUG 7.

USR: Votul pentru Kovesi, încă o palmă primită de PSD-ALDE din partea Europei

Votul din Comisia LIBE care o plasează pe Codruța Kovesi pe primul loc pentru postul de procuror-șef european arată pentru întreaga Europă că fosta șefă a DNA este un procuror profesionist și, de asemenea, este “o palmă primită de la partenerii externi de către PSD-ALDE și de Guvernul care face de râs România”, a declarat liderul USR, Dan Barna. El a vorbit, din nou, și despre “încercarea disperată a PSD de a transforma toate instituțiile în servicii de interes privat”.

România a repurtat două victorii remarcabile la nivelul Parlamentului European (PE) prin votul din comisiile CONT și LIBE, care a fost acordat candidatului român, a declarat ieri și președintele PNL, Ludovic Orban. El i-a felicitat pe parlamentarii PNL și “partenerii” din Partidul Popular European (PPE) pentru efortul “remarcabil” pe care l-au depus pentru a contribui la această reușită.

În context, liderul liberal a criticat poziția coaliției majoritare PSD-ALDE, afirmând că “a trădat România” și “a orchestrat o campanie de denigrare” la adresa candidatului român la funcția de procuror șef al Parchetului European.

Dragnea: I don't speak english

Pesediștii au evitat ieri să facă declarații despre votul primit de Codruța Kovesi în comisia LIBE pentru postul de procuror european. Întrebat de presă cum comentează votul primit de fosta șefa DNA, președintele PSD Liviu Dragnea a refuzat să comenteze pe această temă. “I don't speak english” (n.r. – nu vorbesc engleza) a fost reacția lui Liviu Dragnea în momentul în care a fost întrebat de un jurnalist german, în limba engleză, cum comentează votul dat lui Kovesi.

Nici vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache nu a vrut să facă declarații în acest sens. În schimb, omologul său de la Senat, social-democratul Claudiu Manda, cunoscut mai mult ca soțul Olguței Vasilescu, și-a declarat nemulțumirea și a subliniat “că fosta șefă DNA ar trebui să-i ancheteze și pe europeni, cum a anchetat în țară”.

Gigi Becali, din nou la pușcărie?

n el este acuzat că a amenințat un director de penitenciar

Gigi Becali este acuzat de ultraj, după ce, pe 19 august 2017, a recunoscut într-o emisiune la România TV că a transmis o serie de mesaje de amenințare directorului Penitenciarului Jilava pe motiv că nu ar fi aprobat o învoire pentru vărul său, Victor Becali.

La sesizarea Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, ca urmare a autodenunțului televizat pe care acesta l-a făcut la 19 august 2017, ieri, au început audierile în dosarul în care Gigi Becali este acuzat de ultraj. “La acea dată, într-o emisiune televizată, fostul deținut Gheorghe Becali a recunoscut că a transmis o serie de mesaje de amenințare directorului Penitenciarului Jilava pe motiv că nu ar fi aprobat o nouă învoire pentru vărul său, Victor Becali. Această faptă îmbracă elementele constitutive ale infracțiunii de ultraj și, având în vedere că cel în cauză a mai fost condamnat pentru infracțiuni care implică amenințări duse până la capăt, am cerut intervenția autorităților”, arată un comunicat al Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.

De asemenea, potrivit sindicaliștilor, șefii penitenciarelor încearcă să mușamalizeze neregulile deținuților-vip. Este foarte posibil ca ANP să nu fi transmis sesizarea către Parchet, așa cum instituția a comunicat în mod oficial prin purtătorul de cuvânt, afirmă FSANP, care a formulat un denunț a cărui soluționare face acum obiectul dosarului penal și pentru care Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a fixat termen ca până la 15 martie 2019 să fie efectuate verificări și audieri. “Constatăm, așadar, că ANP a dezinformat opinia publică și continuă să acopere neregulile în legătură cu detenția și, după liberare, amenințările lui Gigi Becali, așa cum a făcut-o și în situația fostului și actualului deținut Cristian Borcea, recentul beneficiar a 10 permisii într-un singur an, campion din pix la muncă, învățătură, învoiri și câștiguri pentru liberarea condiționată”, subliniază Sindicatul.

Reprezentanții sindicatului mai spun că “directorul ultragiat nu susține entuziast sesizarea” lor, deși “a confirmat primirea mesajelor de amenințare pe care le-a și redirecționat parțial, la acea dată, la solicitarea directorului general”. “Amintim însă că, nu demult, persoane sechestrate afirmau că s-au urcat în portbagajul aceluiași Gheorghe Becali «pentru a nu-i murdări banchetele» și sperăm că, de această dată, motivele să nu fie din același registru”, încheie FSANP.

Patriarhul Daniel deplânge sărăcia de la sat

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a atras atenția, miercuri, asupra dramei satului românesc în prezent, unde țăranul este adesea uitat și ignorat, și a îndemnat la solidaritate și la asumarea obligației morale de a-i ajuta pe cei care trăiesc în mediul rural. “Sunt sate care, în timp de ploaie și frig, iarna, au drumuri foarte anevoioase, foarte grele. S-a arătat chiar și, adesea, cât de greu se merge cu mortul la groapă într-un sat unde drumurile s-au deteriorat de la an la an, nu s-au reparat. Deci, țăranul este adesea izolat, uitat, ignorat și atunci trebuie nu doar să privim nostalgic și mioritic la satul de odinioară, ci să vedem și drama satului românesc de astăzi”, a spus patriarhul Daniel la vernisajul expoziției de fotografie “Chipul satului românesc”, deschisă în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei. Patriarhul consideră că, în fața problemelor cu care se confruntă satul românesc - depopularea, singurătatea, boala, lipsa de acces în așezările rurale, lipsa apei curente - “avem nevoie de o cultură de responsabilitate și solidaritate cu oamenii de la sat”. “Să nu uităm biserica din sat, cimitirul din sat, crucea eroilor, să nu uităm școala din sat, noi, care ne-am născut la sat și ne-am mutat la oraș și să nu uităm pe oamenii săraci din satul în care ne-am născut, să-i ajutăm, cel puțin la marile sărbători, la hramul satului și să salvăm unele case de la sat care sunt părăsite. Să le reparăm, să le cumpărăm, să le facem case de vacanță. (...) E foarte important, dacă avem posibilitatea, să ajutăm, că aproapele nu-i doar vecinul. Este și cel cu care te-nrudești. Și, în general, oamenii de la sat prețuiesc faptul că n-au fost uitați”, a mai spus patriarhul Daniel.

Încă un fals medic, reținut de polițiști. Cum a fost descoperit

Un bărbat de 26 de ani care practica fără drept profesia de medic, într-un cabinet din Sectorul 3, a fost reținut de polițiști. Aceștia au găsit la percheziții mai multe ștampile cu inscripții aferente mai multor specializări medicale, dar și diplome și certificate, despre care se suspectează că ar fi false. “În luna ianuarie, polițiști din cadrul Secției 11 au fost sesizați de către o femeie, în vârstă de 34 de ani, cu privire la faptul că la data de 17 decembrie 2018 a plătit o sumă de bani unei societăți comerciale cu profil medical, din Sectorul 3, pentru efectuarea unui examen de specialitate, iar reprezentantul firmei i-a eliberat un buletin de analiză, fără a o supune vreunui control sau a o conecta la un aparat. Ulterior, un medic specialist din cadrul unui spital i-a adus la cunoștință că buletinul de analize respectiv nu reprezintă un examen imagistic”, a transmis, ieri, Poliția Capitalei.

Din datele și probele administrate în cauză a rezultat că într-un imobil, situat în Sectorul 3, sunt amenajate mai multe spații folosite ca puncte de lucru de către mai multe societăți. Astfel, cabinetul indicat de către reclamantă a fost închiriat unei societăți comerciale, reprezentată de un bărbat, în vârstă de 26 de ani. “Acesta a fost depistat, iar asupra sa au fost găsite mai multe ștampile, cu inscripții aferente mai multor specializări medicale. De asemenea, au fost identificate și ridicate mai multe documente, diplome și certificate, ce urmează a fi expertizate, având în vedere existența unei suspiciuni rezonabile că acestea sunt false”, au mai precizat polițiștii. Din verificările efectuate la instituții cu atribuții în domeniul sănătății a rezultat că în evidențele acestora nu există vreun medic cu datele de identificare ale celui în cauză.

Cei care au intrat în contact cu falsul medic sunt rugați să se adreseze direct Secției 11 Poliție, care instrumentează cazul.

Procurorul General: Violența în familie și darea de mită, în creștere

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, ieri, la prezentarea bilanțului de activitate pentru anul 2018, că procurorii au avut de soluționat peste 1,7 milioane de cauze, fiind vizați aproape 59.000 de inculpați. Potrivit statisticilor, au crescut semnificativ cazurile de violență în familie, 2,3 la sută dintre inculpați fiind acuzați de astfel de fapte, dar și cazurile de dare de mită. Creșterea în cazurile de dare de mită a fost de 34,2%.

Procurorul general a precizat că în climatul “neprietenos” în care și-au desfășurat activitatea, procurorii au continuat să își îndeplinească atribuțiile prevăzute de lege.

În anul 2018, procurorii au avut de soluționat 1.753.540 cauze, din care au fost soluționate 543.971 (cu peste 10.000 mai mult decât în 2017). Au fost emise 46.441 soluții de trimitere în judecată (cu 510 mai multe decât în 2017) privind 58.979 inculpați (din care 242 persoane juridice).

Președintele Klaus Iohannis a afirmat ieri, la bilanțul Ministerului Public, că în 2018 subiectele legate de domeniul justiției au continuat să facă agenda publică, din cauza insistenței obsesive a actualei majorități de a interveni politic în justiție. El a remarcat că atunci “când tocmai persoanele care au interese directe să scape de cercetări penale sunt cele care fac legile în domeniul justiției, însăși temelia statului de drept este amenințată”.

Liderul UDMR, despre OUG 7: Nu este rațională, ar trebui abrogată integral

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat la RFI că OUG 7 nu este rațională, iar soluția ideală ar fi abrogarea integrală. În plus, Kelemen Hunor afirmă că Ministerul Justiției intră în conflict cu Parlamentul și cu sistemul judiciar. Kelemen Hunor a declarat că “în acest moment, această Ordonanță nu are nicio utilitate, nu este rațională această Ordonanță. Eu nu pot să înțeleg de ce a dat domnul Toader această Ordonanță de Urgență, sunt câteva chestiuni care nu numai că ar fi trebuit discutate, dar nici măcar nu ar fi trebuit modificate din legislația adoptată în 2017 și în 2018”. Liderul UDMR subliniază că “acum, brusc, Parlamentul se trezește că tot ce am făcut se modifică și Parlamentul nu mai are nicio treabă, deci domnul Toader din acest punct de vedere iarăși greșește. Noi am susținut că în interiorul CSM-ului, Secția de procurori și Secția de judecători trebuie separate, fiecare merge pe pârtia lui. Noi am susținut vechimea de 18 ani pentru a accede la Înalta Curte și la Parchetul General. Iarăși, nu e bine să schimbi, permanent intră în conflict ministerul cu Parlamentul și cu sistemul judiciar. Controlul ierarhic trebuie păstrat”.

Bucureștiul era în 2017 mai bogat decât Budapesta

În 2017, Bucureștiul a fot mai bogat decât Budapesta, iar Banatul și Transilvania sunt mai dezvoltate decât multe regiuni din Ungaria, conform unui raport al Eurostat citat de Business Review și preluat de hotnews.ro. Datele Eurostat arată că, în 2017, regiunea Vest a României a fost mai dezvoltată decât 6 din cele 8 regiuni din Ungaria - excepțiile fiind Budapesta și Nyugat Dunántúl. Unele regiuni din Romania pot fi considerate “dezvoltate” în comparație cu standardele internaționale.

Cu toate acestea, multe alte regiuni rămân în urmă și ar putea fi considerate sărace chiar și după standardele locale. București este cea mai bogată zonă a țării, cu un PIB de 22.000 euro/locuitor în 2017, de peste două ori mai mare decât media națională de 9.600 euro. Astfel, regiunea este una foarte dezvoltată, datorită PIB-ului real pe cap de locuitor (standardul puterii de cumpărare - PPS) cu 44 de puncte procentuale peste media Uniunii Europene. Regiunea era puțin peste media UE încă din 2007, anul aderării României.

Budapesta avea în 2017 un PIB/per capita exprimat în standardul puterii de cumpărare de 41.900, în timp ce Bucureștiul are 43.200 PIB/per capita PPS.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.