Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Climatolog român: Vara anului 2021 va intra în istorie

Ziarul de Vrancea
2 aug 2021 706 vizualizări

Doar încălzirea globală poate explica numărul mare de fenomene extreme din ultimele luni, susține Roxana Bojariu

Vara anului 2021 va intra în istoria climatologiei, spune climatologul Roxana Bojariu, potrivit căreia fenomenele extreme prin care trece România în ultimele zile nu sunt doar caracteristici locale, ci este vorba de un fenomen la scară mare, o consecință a încălzirii globale.

Marți, meteorologii au emis o nouă avertizare cod galben de disconfort termic ridicat pentru zilele de marți, miercuri și joi, în Capitală și în 11 județe din sudul și sud-estul țării. De asemenea, până miercuri dimineață sunt sub avertizare cod galben de furtuni 17 județe din Moldova, nordul Munteniei și al Dobrogei, dar și din Transilvania și din zona de munte. În ultimele zile, de altfel, România a fost împărțită între valurile de caniculă și vijelii și ploi torențiale.

Climatologul Roxana Bojariu a explicat că nu doar România se confruntă cu aceste extreme. De exemplu, și în Italia sunt regiuni cu inundații, altele cu caniculă și incendii de vegetație. “Această vară va intra în istoria climatologiei și vom vorbi și vom cerceta aceste fenomene. Un lucru e clar - întreaga emisferă nordică, acum când e vară, a înregistrat astfel de fenomene, iar asta ne arată că nu vorbim doar de caracteristici locale, ci de un fenomen la scară mare. E vorba de încălzirea globală, cea care reușește să aducă mai multă energie și prin asta manifestări severe unor fenomene obișnuite, de altfel, pentru această perioadă din an”, a explicat climatologul, la Digi24.

Verile din trecut, mai puțin sufocante

Climatologul Roxana Bojariu a explicat și de ce este „specială” această vară. “Pentru că am avut valuri de căldură care la o mai atentă studiere a lor s-a văzut că nu s-ar fi putut întâmpla fără aportul semnalului încălzirii globale. Există un studiu făcut imediat după ce în Columbia Britanică s-a înregistrat fenomenala temperatură de 49,6 grade Celsius și acest studiu arată clar, cu experimente numerice, cu observații, că nu am fi putut avea acel val de căldură dacă nu am fi umblat la concentrația de gaze cu efect de seră, dioxid de carbon, metal, acid de azot și dacă nu am fi intensificat noi, oamenii, la scara globală, acest efect. Ce s-a întâmplat acolo nu s-ar fi întâmplat dacă nu modificam noi sistemul climatic. E o concluzie științifică”, a adăugat Roxana Bojariu.

Erau verile de acum câteva decenii mai puțin sufocante? Da, spun mulți dintre cei care acum au peste 60 de ani și deci au apucat și anii 60 și 70. Și datele ANM le dau dreptate: spre exemplu nouă dintre cele mai calde luni august din ultimii 60 de ani au fost după anul 2000, în timp ce lunile cele mai reci au fost toate înainte de 1988.

Când este vorba de luna iulie, cele mai calde patru din ultimii 60 de ani au fost din ultimele două decenii, iar la capitolul cele mai reci zece luni iulie din ultimii 60 de ani toate zece au fost înainte de 1987.

“În cazul nostru, avem de-a face cu o creștere a numărului de valuri de căldură, mai ales în zonele de sud și vestul extrem și această creștere este semnificativă statistic în ultimele decenii și se va amplifica în viitor, cel puțin așa ne arată experimentele numerice. Evident că și ele dau diverse magnitudini ale creșterii, dar este clar că va fi creștere și va fi cu atât mai accelerată cu cât avem un scenariu cu emisii ridicate și cu cât mergem mai mult spre finalul acestui secol”, a spus Roxana Bojariu.

Luni a fost cea mai călduroasă zi din România în acest an

Luni a fost cea mai călduroasă zi a anului, cu temperaturi care au ajuns la 41 de grade în sudul Munteniei, însă în următoarele săptămâni nu se vor mai atinge astfel de temperaturi, a anunțat Meda Andrei, de la Administrația Națională de Meteorologie. Potrivit meteorologilor, în următoarele două săptămâni perioadele de caniculă vor alterna cu cele cu temperaturi mai scăzute, sudul țării va rămâne, însă, cel mai afectat. “Nu se mai preconizează a avea un val de căldură atât de persistent, atât de intens, cu valori de temperatură care să treacă de 40 de grade”, a declarat ieri meteorologul Meda Andrei.

Blinken: Vom da un răspuns colectiv împotriva Iranului, împreună cu România

Anthony Blinken, șeful Departamentului american de Stat, anunță că SUA pregătesc un răspuns coordonat cu România, Marea Britanie și Israelul la atacul Iranului asupra navei „Mercer Street”, în care a murit și un marinar român. „Suntem în legătură strânsă și ne coordonăm cu Regatul Unit, Israel, România și alte țări. Și va exista un răspuns colectiv”, a declarat șeful diplomației americane, Antony Blinken, care a acuzat Iranul de comiterea atacului.  „Iranul continuă să acționeze într-o manieră teribil de iresponsabilă”, a afirmat, de asemenea, secretarul de stat al SUA, în fața jurnaliștilor, la Washington. „Acțiuniule Iranului sunt o amenințare directă la adresa libertății de navigație”, a adăugat el. Duminică, responsabilul american a vorbit despre un „răspuns adecvat și iminent” în coordonare cu aliații Statelor Unite.

Joi, petrolierul Mercer Street a fost ținta unui atac cu dronă în Marea Arabiei. Atacul s-a soldat cu doi morți, un britanic angajat al companiei de securitate Ambrey, și un român membru al echipajului.

Israelul, Statele Unite, Regatul Unit și România susțin că Iranul s-a aflat în spatele atacului. Autoritățile de la Teheran resping aceste acuzații și au amenințat cu un „răspuns ferm”.

Cel mai mare număr de infectări din ultimele două luni

Alte 233 de cazuri de COVID-19 au fost raportate în România în ultimele 24 de ore, în urma a 33.867 de teste, potrivit datelor transmise ieri de Grupul de Comunicare Strategică. Este cel mai mare număr de îmbolnăviri din ultimele două luni. În ultima zi au fost înregistrate 5 decese.

Până ieri, 3 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.083.711 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.047.915 pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor făcute la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 233 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 34 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până ieri, au decedat 34.297 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 441. Dintre acestea, 60 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 8.723.697 de teste RT-PCR și 1.882.726 de teste rapide antigenice.

Accident mortal pe DN 1, la Brașov

Un bărbat a murit și alte cinci persoane au fost transportate la spital în urma unui accident produs, marți dimineață, pe DN 1, în județul Brașov.  Accidentul a avut loc pe DN 1, la km 241, între localitățile Beclean și Dridif din județul Brașov, fiind implicate trei autovehicule. “În urma impactului au rezultat 6 victime, 5 dintre acestea fiind transportate la spital. Pentru cea de-a 6-a persoană, respectiv unul dintre conducătorii auto, a fost declarat decesul de către cadrele medicale sosite la fața locului”, a anunțat Poliția Județeană Brașov. La testarea celorlalți doi șoferi din punctul de vedere al prezenței alcoolului în aerul expirat rezultatul a fost 0.

Polițiștii fac cercetări pentru a stabili cu exactitate cauzele și împrejurările producerii accidentului rutier.

Arafat vorbește despre un „fenomen” al certificatelor false

Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne, Raed Arafat, a susținut că există un adevărat “fenomen” legat de persoanele care prezintă la graniță certificate false de vaccinare antiCOVID sau trecere prin boală. Pe numele multor persoane a fost întocmit dosar penal pentru fals și uz de fals. “Noi avem acum un fenomen cu care ne confruntăm. La intrare în țară sunt persoane care îndrăznesc să ne prezinte, la DSP și la Frontieră, să prezinte documente false. Deja sunt mai multe dosare penale întocmite de Poliție. Deci oameni care au prezentat documente false de vaccinare sau de trecere prin boală sau de testare. Acest lucru este extrem de grav pentru că oamenii ăștia vin din zone roșii chiar. Când vii în țară și ești în stare chiar să prezinți un document fals, înseamnă că nu te interesează nimic, înseamnă că tu vii și ești dispus să răspândești boala, să răspândești totul. Vii dintr-o zonă unde varianta Delta e la maxim, vii în România unde stăm bine, prezinți un certificat fals, nu ești vaccinat, nu ești trecut prin boală, probabil să fii și pozitiv și să vii să stai în familie și să spui că eu i-am șmecherit la graniță, am trecut și nu mai trebuie să stau în carantină. Acest lucru este foarte grav”, a declarat Raed Arafat, la Digi24.

Raed Arafat a dat un exemplu cu un avion venit în România, din Marea Britanie, în care 30 de pasageri aveau documente care dovedeau că au trecut prin boală în același timp. „Nu știu dacă toți 30, dar un număr dintre ei au dosar penal pentru fals și uz de fals care în ambele situații înseamnă, fie închisoare de la 3 luni la 2-3 ani sau amendă penală, ceea ce înseamnă că te trezești cu cazier. Nu înțeleg de ce riscă oamenii și mă întreb dacă riscau la fel dacă mergeau în Germania sau în Belgia sau în Gracia, oare ar fi riscat să prezinte certificate false la intrare acolo?”, a declarat Raed Arafat.

Secretarul de stat a mai precizat că încă sunt oameni care “cred în inepțiile de pe Facebook” și nu ascultă părerea specialiștilor.

Români, acuzați că ar fi omorât un bebeluș, în Marea Britanie

Un cuplu de români stabiliți în Marea Britanie a ajuns în fața instanței, după ce au fost acuzați că și-ar fi ucis bebelușul de doar șase luni.

Bebelușul de șase luni a murit după ce a suferit răni grave la cap, inclusiv o fractură craniană. Poliția a fost chemată la proprietarea din Mersey Road după care copilul a fost transportat la spital unde a și decedat. După moartea bebelușului, părinții acestuia, în vârstă de 28, respectiv 35 de ani, au fost arestați și ulterior acuzați că ar fi provocat moartea micuțului, însă, amandoi au negat acuzațiile aduse.

Bebelușul a murit la data de 21 februarie anul acesta, iar acuzația adusă părinților este că ar fi permis că ar fi provocat sau ar fi permis moartea bebelușului.

Românii au fost arestați preventiv, urmând să fie judecați de 4 octombrie anul acesta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.