Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cîțu: Suntem pe locul 3 în UE la vaccinarea cu două doze

Ziarul de Vrancea
24 feb 2021 803 vizualizări

În clasamentul mondial, România se află pe locul 7 la numărul de persoane care au primit și rapelul, arată premierul

România, împotriva tuturor celor care nu ne dădeau șanse, are o campanie de vaccinare de succes, susține premierul Florin Cîțu. “Suntem în UE pe locul 3 în ceea ce privește persoanele care au fost vaccinate cu două doze și la nivel global suntem pe locul 7. Nu cred că exista cineva care să dea această variantă când a început această campanie, nu se gândea nimeni că România va avea o campanie de succes. Exact ca anul trecut, ne facem temele, luăm un plan și-l îndeplinim”, a afirmat premierul.

Campania de vaccinare a început în 27 decembrie, până ieri fiind vaccinate 1.466.649 de persoane.

„Tulpina britanică este oarecum sub control”

Florin Cîțu a fost întrebat, ieri, despre scenarile de evoluție a pandemiei anunțate de INSP și a afirmat: “Ar fi bine să ne uităm și la ce înseamnă realitatea versus scenarii, pentru că aceste scenarii se fac de câteva luni de zile, și realitatea a fost de fiecare dată mai bună decât scenariile”. Premierul consideră că, deocamdată, noua tulpină de coronavirus nu a produs în România „efectele devastatoare” din Marea Britanie, situația fiind “oarecum sub control”.

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) anunță o creștere constantă a numărului de cazuri în perioada următoare și se au în vedere trei scenarii, cel mai rău dintre ele anunțând o creștere cu 4% pe zi a cazurilor, ajungându-se la 8.900 de îmbolnăviri zilnic, în 20 martie.

Aproape 450 de români s-au infectat cu COVID după a doua doză de vaccin

În contextul cazurilor de COVID-19 diagnosticate în rândul persoanelor vaccinate în România, 3.969 de persoane au fost diagnosticate după administrarea primei doze și 446 după rapel, anunță ministerul Sănătății. Jumătate dintre cazurile înregistrate la persoanele care au primit o singură doză s-au înregistrat într-un interval de 7 zile de la administrare, în perioada în care organismul nu a putut produce un răspuns imun eficient. La persoanele vaccinate cu ambele doze, jumătate din diagnosticele COVID-19 au fost înregistrate în primele 4 zile de la rapel. „În aceste condiții, până când nu vor fi vaccinate suficiente persoane, iar răspândirea virusului în comunitate nu va fi semnificativ redusă, măsurile de protecție (mască, distanțare, spălatul pe mâini) vor fi în continuare necesare inclusiv pentru persoanele vaccinate, pentru reducerea suplimentară a riscului de infecție”, arată ministerul Sănătății pe pagina de Facebook.

Aproape 4.000 de noi cazuri

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 3.923 de cazuri noi de COVID-19 înregistrate în ultimele 24 de ore. Totodată, au fost consemnate 81 de decese, numărul total fiind de 20.167.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.640. Dintre acestea, 985 erau internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 5.959.349 teste RT-PCR și 279.446 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 28.141 de teste RT-PCR (18.390 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.751 la cerere) și 8.706 teste rapide antigenice.

Cum a vândut cocaină fiul lui Ilie Dumitrescu unui investigator sub acoperire

băiatul fotbalistului a fost contactat pe Instagram de falsul cumpărător

Sică Dumitrescu, fiul fostului fotbalist Ilie Dumitrescu, a fost trimis în judecată de DIICOT pentru trafic de droguri, el fiind acuzat că a vândut cocaină unei persoane care colabora cu procurorii și unui investigator sub acoperire, în apropierea unui local din centrul vechi al Capitalei.

Potrivit rechizitoriului, pe 14 ianuarie, procurorii DIICOT au primit o informație că o persoană cunoscută cu apelativul “Sică Dumitrescu” vinde cocaină pe raza municipiului București. Acesta a fost identificat în persoana lui Sică Dumitrescu, fiul fostului fotbalist Ilie Dumitrescu.

În cadrul anchetei, procurorii au apelat la o femeie, care colabora cu procurorii, și la un investigator sub acoperire. Aceștia au primit permisiunea de a cumpăra droguri de la Sică Dumitrescu. De asemenea, un judecător a autorizat interceptarea convorbirilor telefonice, localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice, precum și supravegherea video, audio și prin fotografiere a activităților desfășurate de către Sică Dumitrescu, investigatorul sub acoperire și martorul colaborator. Ulterior, pe 18 ianuarie, femeia și investigatorul sub acoperire l-au contactat pe Sică Dumitrescu pe Instagram și au stabilit să se întâlnească, în jurul orei 20,00, în parcarea de la cafeneaua “The Dock” de pe Cheiul Dâmboviței din București. În zonă a fost instalat un dispozitiv de supraveghere operativă.

Discuții despre calitatea mărfii

În seara zilei de 18 ianuarie, cei doi au mers în fața cafenelei “Naked”, unde era parcat un autoturism, la volanul căruia se afla un bărbat îmbrăcat în uniformă militară, identificat ulterior în persoana unui caporal de la o unitate militară din București. Lângă autoturism aștepta Sică Dumitrescu. El a acceptat să-i vândă femeii 3 grame de cocaină, contra sumei de 1.350 lei.

Conform documentelor trimise în instanță, investigatorul sub acoperire și femeia au fost invitați să aștepte în mașina condusă de caporal, aceștia având o conversație despre calitatea “mărfii” pe care urmează să o aducă Sică Dumitrescu. După aproximativ 5 minute, Sică Dumitrescu a revenit la locul de întâlnire, s-a urcat în mașină și i-a înmânat colaboratoarei trei punguțe din material plastic de culoare portocalie ce conțineau o substanță solidă.

După ce au coborât din autoturism și s-au despărțit, colaboratoarea i-a înmânat investigatorului sub acoperire cele 3 punguțe primite de la Sică Dumitrescu, conținutul fiind dus la un laborator pentru analiză.

Analizele de laborator au arătat că era vorba de 2,05 grame pulbere care conținea cocaină.

Fiind audiat, Sică Dumitrescu a recunoscut că i-a vândut cocaină martorului colaborator, însă fără a urmări un interes financiar. Referitor la contribuția caporalului, el a declarat că i-a solicitat sprijinul acestuia pentru a-l transporta cu autoturismul, până la întâlnirea cu martorul colaborator, însă militarul ar fi aflat în acea împrejurare că urmează să le vândă cocaină.

În baza probelor strânse, procurorii au stabilit că acel caporal știa dinainte de vânzarea drogurilor și chiar l-a sfătuit pe Sică Dumitrescu să nu fie “slab la negocieri”. El a fost trimis în judecată alături de fiul lui Ilie Dumitrescu, pentru complicitate la trafic de droguri.

Rețea de exploatare a unor muncitori moldoveni în Franța, destructurată în Franța, România și R.Moldova

În total 38 de persoane au fost arestate în Franța, România și Republica Moldova, cu privire la o presupusă implicare într-un vast trafic de muncitori imigranți, au anunțat joi agenția europeană de poliție Europol și unitatea europeană de cooperare judiciară Eurojust, relatează AFP.

Potrivit celor două organisme, aceste arestări au fost operate în urma unor suspiciuni ale autorităților franceze cu privire la un posibil “trafic de persoane”, “angajare ilegală”, “producere de false documente de identitate” și “spălare de bani”. Aceste arestări au fost efectuate în cadrul unei “zile de acțiune” comune și sunt rezultatul unei anchete comune a polițiilor franceză, română și moldoveană, susținute de Europol, precizează cele două agenții în comunicatele lor. “Rețeaua infracțională a trecut și înregistrat muncitori moldoveni în Franța, cu ajutorul unor documente false, păstrându-le pașapoartele adevărate ca garanție”, precizează Europol.

“60 de euro pe zi”

“În total, 44 de amplasamente au fost percheziționate - 17 în Franța, 14 în România și 20 în Republica Moldova -, iar 15 mașini de lux și 100.000 de euro în numerar au fost confiscate”, precizează Eurojust. În total, “11 conturi bancare au fost blocate”, anunță instituția. Potrivit Europol, această rețea infracțională a furnizat unor imigranți în situație nereglementată cărți de identitate contrafăcute și permise de conducere auto românești.

Majoritatea victimelor au un “nivel slab de educație” și erau “mai vulnerabile” la exploatarea acestei rețele criminale, adaugă Europol.

“Ei lucrau 55 de ore pe săptămână, cu 60 de euro pe zi”, potrivit agenției.

Întreprinderi mari din domeniul construcțiilor și renovării sunt implicate, de asemenea, în acest “sistem criminal”, precizează agenția europeană de poliție, care prezintă activitatea rețelei drept “extrem de profitabilă”, estimând profitul la aproape 14 milioane de euro. “Suspecții au spălat active criminale prin intermediul a opt firme paravan”, precizează Europol, iar “majoritatea acestora” au sediul în Franța.

Liderul și fondatorul trupei Cargo, internat la ATI, cu COVID-19

Liderul și fondatorul formației rock Cargo, Adi Bărar, a fost confirmat cu COVID-19 și este internat în stare gravă pe Secția ATI a Spitalului Județean Timișoara. Potrivit medicilor, starea lui este una critică, dar stabilă.

Adi Bărar, în vârstă de 61 de ani, se află sub supravegherea medicilor de două zile, după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19. El are și unele afecțiuni mai vechi, astfel că medicii l-au internat pe Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Timișoara.

Trupa Cargo a transmis un mesaj pe pagina de Facebook a formației.

“Azi, ziua de joi, îl găsește pe Adi Bărar la spital! Suntem îngrijorați pentru situația în care se află! Starea lui de sănătate este mai fragilă dacât ne-am fi putut închipui, obișnuiți fiind cu un Adi cu o constituție fizică puternică. Toate gândurile noastre sunt acum alături de el, dorindu-ne totodată ca trecerea prin aceste momente să fie făcută cu respect și decență din partea tuturor. Mulțumim! Vă vom tine la curent!”, au transmis membrii grupului.

Sute de mesaje de încurajare au fost postate din partea fanilor.

Cargo a fost înființată în Timișoara, în 1985, în formula: Adi Bărar (chitară), Carol Bleich (baterie), Tavi Iepan (chitară), Tibi Gajdo (bas), Dinel Tollea (clape) și Nae Tarnotzi (voce). După mai multe schimbări de componență, Leo Iorga a fost cooptat ca solist. El a făcut parte din trupă până în 1989, an în care Ovidiu Ioncu, poreclit “Kempes”, a câștigat concursul organizat pentru postul de solist.

În prezent, grupul e format din Adi Bărar (chitară), Adrian „Baciu” Igrișan (voce/chitară), Tavi Pilan (tobe), Ionuț Cârjă (clape) și Alin Achim (bas).

Bologa: DNA are un deficit de personal de 30%

Procurorul-șef al DNA, Crin Bologa, a anunțat, ieri, că instituția funcționează cu un deficit de 45 de procurori, ceea ce înseamnă aproximativ 30% din schema de personal. “Dacă modificările nocive ale legilor Justiției nu vor fi înlăturate de urgență va fi foarte greu să ne desfășurăm activitatea”, a afirmat procurorul-șef al DNA. “În anul 2020 am avut un minus de 45 de procurori, ne-am desfășurat activitatea cu un procent de aproximativ 70% din personal, cel mai mic procent de ocupare a funcțiilor de procurori din Ministerul Public și din păcate ne îndreptăm spre un procent de 60% (…) Dacă modificările nocive ale legilor Justiției nu vor fi înlăturate de urgență, dacă nu va fi redusă vechimea necesară pentru a ajunge ca procuror la DNA, dacă nu va fi schimbată și procedura pentru a ajunge la DNA, noi vrem o procedură ca și în cazul DIICOT, nu vrem altceva, va fi foarte greu să ne desfășurăm activitatea”, a declarat Crin Bologa.

Acesta a prcizat că instituția a solicitat mărirea schemei de personal cu privire la ofițeri de poliție judiciară. “Am avut cuprins în Strategia Națională Anticorupție 2016 – 2020 suplimentarea schemei de personal cu 90 de polițiști, încă nu s-a adoptat o hotărâre de guvern în acest sens, dar acum a fost pus în dezbatere publică și sperăm ca în cel mai scurt timp să putem să ne întărim serviciul tehnic cu aducerea unor noi polițiști în rândul Direcției”, a mai declarat Bologa.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.