Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cîțu: În România nu se va aplica certificatul verde

Ziarul de Vrancea
4 apr 2021 940 vizualizări

Premierul a cerut sprijinul bisericii pentru a populariza campania de vaccinare

Premierul Florin Cîțu a afirmat, ieri, că în România nu va fi folosit certificatul verde, despre care se vorbește la nivel european. El a precizat, într-o conferință de presă, că speră ca de la 1 iunie să fie relaxate cât mai multe măsuri. “Eu sper să fie cât mai multe”, a afirmat premierul, adăugând că ar dori “o vacanță mult mai bună ca anul trecut și mai sigură”.

Întrebat dacă se va folosi certificatul verde în România, premierul a negat categoric: “În niciun caz. În România nu se va aplica certificatul verde. Românii vor merge în vacanță fără. De aceea avem acest Comitet interministerial ca să ne asigurăm că se vor aplica regulile”.

Întrebat dacă este posibi, însă, ca în mediul privat să se țină cont de acest certificat, pentru a participa la concerte, meciuri sau alte evenimente, Florin Cîțu a afirmat: “Ăsta este rolul Comitetului interminiterial”.

Comisia Europeană a adoptat propunerea legislativă privind crearea unei adeverințe electronice verzi pentru a facilita libera circulație în interiorul UE în timpul pandemiei, document care va constitui dovada că o persoană a fost vaccinată anti-COVID sau are un test negativ de COVID sau a trecut prin boală.

„Nu relaxăm măsurile”

Premierul Florin Cîțu a fost întrebat ieri și dacă se vor relaxa măsurile în perioada următoare și a afirmat: “În niciun caz. Nu relaxăm măsurile”. El a adăugat: “Măsurile pe care le-am luat în ulimele zile au avut impact pozitiv”. Întrebat ce mesaj are pentru cei care protestează, premierul a afirmat: “Să respecte legislația în vigoare”. Ultimele restricții impuse de Guvern au generat proteste în zeci de localități din țară, dar participanți nu au respectat măsurile sanitare și nici interdicțiile de circulație. Prim-ministrul a mai declarat că România va avea dozele de vaccin necesare pentru ca până la finele lunii mai, în cel mai pesimist scenariu, 5 milioane de persoane să fie vaccinate anti-COVID. El a lansat un apel către politicieni și reprezentanți ai bisericii ca în această perioadă să se implice în accelerarea campaniei de vaccinare.

Biserica Ortodoxă, favorabilă vaccinării

Clericii Bisericii Ortodoxe Române le transmit credincioșilor informațiile despre vaccinare cuprinse în broșura oficială pe care toate cultele religioase au primit-o în ianuarie, a afirmat ieri purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, care pledează “în mod ferm” pentru implicarea preoților în acest act de informare. “Este ceea ce pot face acum reprezentanții cultelor, care, fără excepție, sunt favorabile vaccinării”, a declarat Bănescu. El pledează “în mod ferm” pentru implicarea preoților în actul de informare “onestă” a credincioșilor. “Biserica Ortodoxă și-a exprimat și reiterat poziția sa favorabilă vaccinării, salutând cu bucurie apariția vaccinurilor. În calitatea pe care o am, îi îndemn personal pe cei ce încă ezită să se informeze cât mai atent și din surse sigure cu privire la beneficiile vaccinului și, în urma consultării cu medicul de familie, să ia decizia cea mai bună pentru sănătatea lor și a celor dragi. Eu am făcut-o, vaccinându-mă”, a spus Vasile Bănescu.

Număr record de pacienți la ATI

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri alte 3.611 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, confirmate în ultimele 24 de ore. 120 de pacienți au decedat, numărul total ajungând la 24.190. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 14.165. Dintre acestea, 1.478 erau internate la ATI, un număr record.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 6.825.004 teste RT-PCR și 648.373 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 8.452 de teste RT-PCR (6.013 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.439 la cerere) și 5.851 de teste rapide antigenice.

Fostul soț al Biancăi Drăgușanu, trimis în judecată pentru proxenetism

Alex Bodi, fostul soț al Biancăi Drăgușanu, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, alături de alte 29 de persoane, într-un dosar de trafic de persoane și proxenetism. Alex Bodi este acuzat că a recrutat mai multe tinere pe care le-a obligat să se prostitueze, el fiind acuzat și de o infracțiune de șantaj. Potrivit DIICOT, sub coordonarea liderului, căruia membrii grupării i se adresau cu apelativul “nașu”, s-au pus bazele unei grupări infracționale specializată, în principal, în traficul de persoane, trafic de minori și proxenetism, în secundar în șantaj (consecință a plății unor taxe de protecție). După ce au ieșit din penitenciar, membrii grupării infracționale au continuat să recruteze și alte victime, le-au transportat, adăpostit în locații din state occidentale (Germania, Spania, Italia, Marea Britanie, Elveția) și le-au constrâns să practice prostituția în favoarea lor, în diverse cluburi de profil. Conform DIICOT, la gruparea infracțională au aderat, în timp, și alți membri ce făceau parte din același anturaj. O parte dintre ei aveau rolul de a recruta victimele, dar și de a le transporta pe teritoriul Germaniei (de la locațiile în care erau adăpostite, până la bordeluri), de a le adăposti și a le supraveghea, precum și de a “colecta” veniturile obținute din prostituție (de cele mai multe ori, transportau banii personal în țară, unde erau împărțiți între membrii grupării; uneori, erau folosite sistemele de transfer financiar, caz în care evitau, pe cât posibil, să apară la rubrica “beneficiar”, folosind intermediari). De asemenea, unii dintre membri identificau localuri unde urmau a fi duse victimele și purtau “negocieri” cu reprezentanții acestora, prin prisma relațiilor pe care le dezvoltaseră cu membrii unei grupări de motocicliști sau la cluburi din Italia, dar și raportat la numărul mare de tinere a căror angajare o intermediau la respectivele localuri.

Odată ajunse în străinătate, victimele erau constrânse (fizic și psihic) de inculpați să se prostitueze în folosul lor, în condițiile în care nu cunoșteau limba, erau izolate de prieteni și familie și nu dispuneau de resurse financiare pentru a se întoarce în țară la momentul în care își dădeau seama de situația reală. Victimele care refuzau să practice prostituția erau sechestrate și supuse unor violențe extreme, pentru a fi determinate să nu mai opună rezistență. În cele din urmă, din cauza violențelor la care erau supuse și a amenințărilor cu acte de violență îndreptate împotriva membrilor familiilor lor, victimele erau nevoite să se prostitueze în beneficiul membrilor grupării infracționale.

Deputat USR PLUS, despre restricții: O brambureală

 oamenii nu mai au încredere în măsuri fiindcă politicienii au preferat să externalizeze deciziile nepopulare, susține Tudor Benga

Deputatul USR PLUS Tudor Benga reclamă “brambureala ultimelor săptămâni” și vorbește despre “bâlciul cu măsurile ultimelor zile”, referindu-se la ultimele restricții impuse de Guvern. “Mă abțin de niște luni bune deja să o zic”, afirmă deputatul, precizând însă că este resonsabilitatea celor votați să răspundă în fața cetățenilor. “M-am abținut s-o spun și fiindcă este și gălușca noastră, a USR-ului, și iar mi se vor leza diverși colegi deși le-am zis de atunci că nu facem bine ce facem. Însă trebuie să o zic din două motive: unu, fiindcă ipocrizia PSD-ului depășește orice limite zilele astea. Și doi, ca măcar să învățăm ceva din brambureala ultimelor săptămâni. Și să pricepem odată, cu toții, aleși și alegători, că prima și cea mai importantă responsabilitate a celor votați în funcție publică este să răspundă în fața oamenilor pentru deciziile luate în numele lor”, a scris Tudor Benga pe Fcebook.

Deputatul se referă la ultimele măsuri luate de Guvern.

“Tot bâlciul ăsta cu măsurile ultimelor zile, cu închisul magazinelor la 18.00 și închisu-n case la 20.00, cu sus carantina jos carantina, incidență de 4 și de 7.5, cu CNSU-ul vieții care ia decizii de pe o zi pe alta cu impact direct asupra libertății de mișcare a milioane de oameni și GCS-ul ascuns de ochii lumii, pleacă de fapt de la un vot dat în Parlament în primăvara trecută. Un vot dat pe 13 mai 2020 mai exact, devenit apoi legea 55/2020. Este legea care reglementeaza starea de alertă și a fost votată covârșitor, deși nu unanim, de toate partidele care erau parlamentare și anul trecut și sunt parlamentare și anul ăsta. Iar votul ăla de fapt a fost o ditamai lașitatea întregii clase politice care a preferat să delege unor funcționari nealeși de nimeni responsabilitatea unor decizii cu impact direct asupra vieții de zi cu zi a douăzeci de milioane de oameni. Ca să nu trebuiască politicienii să asume direct decizii complicate si nepopulare în plin an electoral”, a mai scris deputatul.

Acesta se referă și la PSD care a anunțat că va contesta decizia îchiderii magazilelor la ora 18.00. “PSD-ul anunță cu surle și trâmbițe că atacă în contencios măsura de închidere a magazinelor la ora 18. Foarte frumos, minunat, cavalerii pe cai albi ai PSD venind să salveze țărișoara. Păi stimați ipocriți de la PSD cine a votat anul trecut să dați Guvernului și CNSU puterea de a face fix asta, să schimbe programul magazinelor de pe o zi pe alta printre altele, nu voi? Vă zic eu, voi toți, 113 deputați PSD mai exact, cu două excepții din întreg grupul parlamentar. Când am venit public după votul din 13 mai să explic oamenilor care m-au ales de ce nu am votat în numele lor legea asta, mi-am luat o grămadă de hatereala, și din interiorul partidului și din afara lui. Însă am spus clar încă de pe atunci că legea e o cârpeală, că pune drepturi și libertăți fundamentale, care constitutional nu au voie să fie restrânse decât prin lege, în mâna Guvernului și a altor instituții. Și implicit a unor oameni care nu vin să dea socoteală direct cetățenilor”, a mai spus deputatul. Acesta crede că cetățenii nu mai au încredere în măsuri pentru că politicienii au delegat responsabilitatea. “Iar fără o clasă politică care să își asume responsabilitatea deciziior și care să vină să dea socoteală oamenilor simpli de pe stradă zi de zi nu poți construi încredere intre stat și cetățeni”, a încheiat deputatul.

Tumoră de 24 kilograme, extirpată din abdomenul unei femei, care avea și COVID

 „Am așteptat să decedeze un pacient din ATI ca să o pot opera”, a povestit medicul care a realizat operația

O tumoră chistică ovariană care cântărea 24,38 kilograme a fost extirpată din abdomenul unei femei din Botoșani, care a fost diagnosticată cu COVID-19, a declarat, ieri, medicul chirurg Iulian Preda de la Spitalul Județean de Urgență “Mavromati”. Potrivit acestuia, femeia, care este mamă a opt copii, s-a prezentat la spital cu o obezitate malignă, iar în urma unei ecografii și a unei radioscopii toracice a fost diagnosticată tumora.

“Am așteptat șansa să o putem opera, să o putem băga în sala de operație, iar după operație doamna să beneficieze de un loc în Secția ATI la COVID pozitiv. Cu alte cuvinte, am așteptat să decedeze un pacient din ATI ca să o pot opera, după terminarea operației pacienta trebuind să fie internată în Secția ATI cu COVID. Pacienta se sufoca din două motive: unul era COVID-ul și unul era tumora din cavitatea abdominală”, a afirmat Preda.

Chirurgul Iulian Preda susține că aceasta este cea mai mare tumoră extirpată în cariera sa profesională. “Este cea mai mare tumoră pe care am operat-o eu la mâna întâi. Am mai avut una de vreo 20 de kilograme, dar nu am putut proba, că nu am avut cântar, și încă una acum câțiva ani de vreo 17 kilograme. Doamna incriminează boala de patru luni de zile. Eu zic că are o dezvoltare de câțiva ani, dar doamna spune că se simte bolnavă de patru luni”, a adăugat Preda.

Medicul susține că în prezent starea pacientei este bună, urmând ca în cursul zilei de luni să fie externată de pe Secția ATI rezervată pacienților cu COVID-19 și transferată pe o altă secție a spitalului.

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunță vreme deosebit de rece pentru această perioadă, în prima parte a intervalului 5 – 18 aprilie, urmată de o revenire la temperaturile normale perioadei. Spre finalul celei de-a doua săptămâni se va înregistra o nouă răcire a vremii. În prima parte a săptămânii, în Moldova, vremea se va răci astfel că de la valori ușor sub cele medii multianuale la început (maxime de 12...14 grade și minime în jurul a 0 grade), temperaturile vor ajunge în intervalul 7-9 aprilie cu mult mai scăzute decât normalul primei decade ale lunii aprilie, respectiv 5...8 grade, în medie, la amiază și -3...-2 grade, noaptea. În următorul interval, 10 -18 aprilie, se estimează puține variații ale regimului termic, care se va situa ușor sub cel normal la mijlocul acestei luni, cu medii ale temperaturilor maxime de 11...14 grade și a celor minime de 1...3 grade. Regimul pluviometric va fi în general deficitar, dar în intervalul 6-8 aprilie și după data de 12 aprilie, probabilitatea pentru apariția precipitațiilor va fi mai ridicată.

Familia unei victime de la Onești cere daune de 2 milioane de euro de la Poliție

Familia uneia dintre victimele din cazul Onești cere 2 milioane de euro cu titlu de despăgubiri morale de la agenții care au fost implicați în operațiunea eșuată de salvare, conducerea Poliției și a Ministerului de Interne. Este vorba despre unul dintre cei doi muncitori, cel mai tânăr. Fratele, cumnata și nepoții persoanei decedate s-au constituit părți civile în anchetă. 1.000.000 euro cere fratele, 500.000 euro cumnata și câte 250.000 euro cei doi nepoți, a anunțat avocatul acestora, Adrian Cuculis. Pe 1 martie, un bărbat de 68 ani a sechestrat doi muncitori într-un apartament din Onești, după care a anunțat la 112 că îi va omorî. La fața locului au venit forțele de ordine și un negociator care au încercat, mai multe ore, să îl determine pe bărbat să nu recurgă la faptă. Bărbatul i-a înjunghiat pe cei doi muncitori, moment în care forțele de ordine au intrat în apartament și l-au împușcat pe agresor. În prezent, agresorul, Gheorghe Moroșan, este arestat pentru infracțiunea de omor calificat, iar șeful IPJ Bacău, adjunctul acestuia, precum și șeful Poliției Onești și adjunctul acestuia au fost înlocuiți din funcții.

Moarte bruscă a unui medic de 28 de ani

Un medic în vârstă de 28 de ani, din Timișoara, care lucra la Spitalul Județean pe Secția ATI, a fost găsit decedat în locuința sa, ieri dimineața. “La data de 4 aprilie, în jurul orei 22:00, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că o femeie și-a găsit baiatul decedat în casă. A fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, în care se efectuează verificări pentru stabilirea cauzei decesului”, a transmis IPJ Timiș. Potrivit reprezentanților Spitalului Județean Timișoara, bărbatul era medic rezident și a lucrat cu pacienți infectați cu COVID-19, o perioadă de timp.  “Medicul rezident avea 28 de ani. A lucrat pe COVID o bună perioadă de timp, în ultimele zile a lucrat pe ATI normal. Am fost informați în această dimineață de faptul că acesta a fost găsit decedat în locuinta sa. Colectivul Spitalului Județean Timișoara își exprimă regretul vis a vis de această tragedie nemărginită”, transmit reprezentanții Spitalului Județean Timișoara. Presa locală scrie, citând surse din anchetă, că există suspiciuni că tânărul s-ar fi sinucis, injectându-și substanțe folosite în ATI, însă colegii din spital și cei apropiați așteaptă rezultatul necropsiei.

Rafila: În noiembrie, cea mai mare mortalitate în România de la al doilea Război Mondial încoace

​​În luna noiembrie a anului trecut, România a înregistrat cea mai înaltă mortalitate lunară de la cel de-al doilea Război Mondial, a declarat ieri Alexandru Rafila. “Lucrul acesta, de fapt, ne arată că există în continuare vulnerabilități la nivelul sistemului de sănătate și avem ocazia acum să încercăm să abordăm aceste lucruri”, a spus la Profit Health.forum, Alexandru Rafila, deputat PSD și vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Numărul deceselor din primele 11 luni ale anului trecut a fost mai mare cu peste 23.000 de persoane față de perioada similară din anul anterior, arată datele transmise de Institutul Național de Statistică. Începând din luna iunie 2020, în fiecare lună numărul deceselor a fost mai ridicat decât în 2019. Iar în noiembrie 2020, diferența a fost foarte mare. Practic, numărul deceselor înregistrate în luna noiembrie 2020 a fost de 34.769 de români, față de puțin peste 20.000 în noiembrie 2019.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.