Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cîțu, despre masca la birou: O decizie după 1 iunie

Ziarul de Vrancea
15 mai 2021 949 vizualizări

Sâmbătă, a fost publicată în Monitorul Oficial o modificare a unui ordin prin care s-a eliminat varianta ca persoanele vaccinate să nu poarte mască la birou

Premierul Florin Cîțu a anunțat, după un ordin al ministrului Sănătății referitor la purtarea măștii la birou, că autoritățile vor decide după 1 iunie dacă la locul de muncă persoanele vaccinate care lucrează împreună, în spații închise, vor purta sau nu masca de protecție sanitară. El a explicat că Ordinul ministrului Sănătății care prevede că acest aspect rămâne la latitudinea angajatorului, cel mai probabil va fi modificat. „Deocamdată, cu mască la locul de muncă, la interior, acest ordin va fi modificat, după 1 iunie discutăm de alte modificări”, a precizat Cîțu.

Ministrul Sănătății a emis vineri un ordin, care modifică un alt ordin din mai 2020 privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pe durata stării de alertă. Una dintre prevederile introduse în urma modificării este că, în funcție de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unității, pot exista unele excepții de la obligativitatea purtării măștii, una dintre acestea fiind situația în care “angajatul este singur în birou/toate persoanele din birou sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”.

Sâmbătă, a fost publicată în Monitorul Oficial o nouă modificare, prin care este eliminată varianta în care se poate renunța la masă dacă toate persoanele dintr-un birou sunt vaccinate, rămânând doar cea în care angajatul este singur în birou.

Rafila: Dacă toată lumea se testează și nimeni nu se vaccinează, ne reîntoarcem la restricții

Profesorul Alexandru Rafila atrage atenția asupra faptului că numărul persoanelor care se vaccinează în această perioadă cu prima doză de ser anti-COVID este mai mic decât cel al persoanelor care primesc doza de rapel, fapt ce va duce la o diminuare a ritmului vaccinării în următoarele săptămâni. „Ce observăm pe plan național, sigur, crește numărul de persoane vaccinate, nu e momentul însă să ne bucurăm, pentru că, dacă o să vă uitați, din păcate, numărul de persoane care se vaccinează cu prima doză este inferior numărului de persoane care se vaccinează cu cea de-a doua doză și lucrul ăsta trebuie echilibrat, pentru că dorința de a veni la vaccinare, în mod evident este legată de administrarea primei doze de vaccin. Altfel, o să scadă ritmul vaccinării în următoarele săptămâni și diversele ținte nu vor fi atinse”, a afirmat Alexandru Rafila duminică, într-o conferință de presă la Târgu Mureș. El a arătat că în momentul de față „sunt semne îmbucurătoare”, însă a evidențiat că „experiența” României și a altor state europene arată că trebuie menținute unele măsuri de precauție și că trebuie mobilizați oamenii la vaccinare. „Vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie, mesajul ăsta trebuie să fie foarte clar, discriminarea nu trebuie să fie prezentă, trebuie să oferi oamenilor alternative, cei care încă nu s-au hotărât, să se vaccineze, dar trebuie să existe și accesul la o informație credibilă și din cauza asta cred că rolul profesioniștilor este esențial, încât oamenii să vină la vaccinare și să se gândească că reluarea activităților sociale, economice normal depinde de succesul acestei campanii de vaccinare”, a adăugat Alexandru Rafila.

„Asta este cea mai mare greșeală”

El a vorbit și despre testele antigen rapide, arătând că acestea pot fi „o bună alternativă” pentru organizarea unor evenimente, însă consideră că ar fi o greșeală ca vaccinarea să fie înlocuită de utilizarea acestor teste.

„Nu descurajăm vaccinarea pentru că avem o alternativă legată de testare. Asta este cea mai mare greșeală, pentru că trebuie să te testezi tot timpul, pe de o parte, și pentru că nu oferi o perspectivă de sănătate publică de ridicare permanentă a restricțiilor, pentru că dacă toată lumea se testează și nimeni nu se vaccinează o să ne reîntoarcem la restricții și lucrul ăsta trebuie să-l înțelegem, asta e realitatea. Lucrul ăsta se poate întâmpla și nu ar trebui să ne întoarcem la situația anterioară”, a mai afirmat Rafila.

Acesta consideră că este nevoie de o campanie de informare a părinților cu privire la vaccinarea copiilor cu vârste de peste 12 ani, el arătând că din datele pe care le are „eficacitatea este chiar mai mare la copii decât la populația adultă și este bine ca aceste lucruri să fie cunoscute de către părinți”. În ceea ce privește efectele care ar putea apărea în urma ridicării unor restricții la nivel național, Rafila a afirmat că există riscul ca unii să considere că riscul de îmbolnăvire a trecut și că nu mai e cazul să se vaccineze, el arătând că „sustenabilitatea ridicării restricțiilor este condiționată de succesul campaniei de vaccinare”. Rafila a atras atenția și asupra faptului că definirea spațiilor aglomerate este „relativă” și că e nevoie de „educarea populației, el arătând că un spațiu aglomerat este un loc în care nu se poate menține distanța de un metru și jumătate între două persoane.

MAE: Vizele pentru SUA, menținute din cauza ratei mari de refuz

rata de refuz este de 9-10%, limita acceptată fiind 3%

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu afirmă că situația României privind obligativitatea obținerii vizelor de scurtă ședere pe teritoriul SUA este una generată de legislația americană, care prevede o rată de refuz pentru vize de cel mult trei procente. El a explicat că de trei ori mai mulți români care aplică pentru viză în SUA nu îndeplinesc condițiile pentru a o obține. „Plafonul ratei de refuz prevăzut de legislația americană – adică transpus în procente numărul de vize care nu sunt acordate atunci când se fac aplicații pentru aceste vize de scurtă ședere în Statele Unite – plafonul acesta este de trei la sută din numărul total de solicitări. În momentul de față, noi nu suntem la acest plafon. În momentul de față suntem în jur de 9-10 la sută, or, această situație nu este imputabilă nici autorităților române, nici autorităților americane, ci se referă exact la situația neîndeplinirii condițiilor de către cetățenii români, fiecare în parte, care aplică pentru a obține viză”, a afirmat Bogdan Aurescu, ieri, la emisiunea Insider Politic difuzată de Prima Tv.

Ministrul de Externe a adăugat că a discutat subiectul vizelor cu oficiali americani, iar în perioada „imediat următoare” vor lucra „pentru a decela exact care sunt aceste motive pentru care sunt refuzate în jur de 9-10% dintre vizele cerute de cetățeni români”, iar în funcție de acestea va avea loc o campanie de informare comună, astfel încât românii să știe care sunt condițiile de intrare în SUA și să nu aplice dacă nu au șanse de a obține viza. „Atunci, dacă fiecare cetățean român știe exact dacă se încadrează sau nu în acești parametri, știe să nu facă o astfel de cerere dacă ea nu are șanse să fie acceptată și în felul acesta procentul de refuz va scădea”, a explicat ministrul. Aurescu a menționat că, de-a lungul discuțiilor cu oficiali americani, au fost luate în discuție posibilitatea de exceptare de la rata de 3% sau varianta în care să se poată admite intrarea cetățenilor unui stat puternic aliat, partener strategic important al SUA, însă aceste inițiative „nu au avut foarte mult succes în Congres”, iar după schimbarea legislativului american, nu au fost păstrate ca inițiative pe agenda Congresului.

O franțuzoaică de 37 de ani, mamă a trei copii, s-a îndrăgostit de un puști român de 14 ani

O profesoară de franceză din Loudeac, un orășel situat în nord-vestul Franței, s-a îndrăgostit de un adolescent român pe care îl medita.

Părinții băiatului au fost cei care au decis, nemulțumiți pentru că fiul lor avea carențe serioase la limba franceză, să-i dea meditații, iar pentru asta au apelat la o vecină. Femeia în vârstă de 37 de ani și mamă a trei copii a acceptat să-l ajute pe tânărul român, însă ulterior lucrurile au scăpat de sub control, scrie Le Télégramme. Curând, părinții adolescentului au realizat că se întâmplă ceva cu el. Băiatul se îndrăgostise de profesoara sa, iar curând sentimentele au devenit reciproce. Din momentul în care familia românului a aflat ce se întâmplă, i-au cerut profesoarei să nu se mai vadă cu băiatul lor și să rupă absolut orice legătură.

Numai că femeia, care între timp se îndrăgostise și ea de puștiul român, nu a vrut sub nicio formă să renunțe la relație, astfel că părinții adolescentului s-au adresat justiției. O zi mai târziu, băiatul a depus și el o plângere, dar împotriva părinților, și a fugit acasă la profesoară. Cazul a ajuns în instanței penale Saint-Brieuc, iar femeia a fost acuzată de agresiune sexuală și răpire de copii. „Sunt îndrăgostită nebunește și îl iubesc sincer”, a spus femeia în fața judecătorului. „Sunteți un adult”, i-a replicat magistratul, însă îndrăgostita nu s-a dat bătută. Spre surprinderea tuturor, ea a explicat cu calm că la început a refuzat avansurile adolescentului, dar mai apoi „complicitatea, bucuria și fericirea s-au stabilit de-a lungul lunilor și iată...”, a adăugat ea.

Voronin: „Vreți să vină soldații NATO aici și să vi se nască copii de culoare?”

Vladimir Voronin, fostul președinte comunist al Republicii Moldova, a avut o ieșire rasistă și xenofobă în timpul unei emisiuni televizate, în contextul apropierii alegerilor anticipate de pe 11 iulie. Voronin a avertizat cetățenii Republicii Moldova că, dacă vor vota pentru forțele proeuropene, li se vor naște copii de culoare. „Asta vă doriți, dragi alegători, când veți vota pentru parlament? Vă doriți ca ei să voteze pentru eliminarea statutului de neutralitate al țării? Și pentru ca soldații NATO să vină aici și să aveți copii cu pielea închisă la culoare, nu doar cu pielea albă? Asta vă doriți? Iar după ei să vină jandarmii români?”, a declarat Voronin în cadrul unei emisiuni la TVC 21.

Reamintim că pe 28 aprilie președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul privind dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate pe 11 iulie. Vladimir Voronin este cap de listă în blocul electoral format împreună cu PSRM.

„Bătălia” de la Luton: Autoritățile britanice au reținut 17 români

Ministerul de Externe precizează, referindu-se la o bătaie între români care a avut loc pe Aeroportul Luton, că incidentul a fost generat de o dispută între membrii aceleiași familii, iar autoritățile britanice au reținut 17 persoane implicate. Patru persoane au fost transportate la spital, fără a fi necesară internarea acestora. Niciunul dintre cei implicați nu a solicitat asistență consulară. Incidentul a fost relatat de publicația Independent, care subliniază că imaginile difuzate pe rețelele sociale arată că erau pete de sânge pe podea. De asemenea, un purtător de cuvânt al aeroportului a declarat pentru The Independent: “Suntem șocați și întristați de acest incident”. “Avem zero toleranță față de violență și continuăm să acordăm sprijin poliției în anchetă. Cerem scuze pasagerilor afectați”, au mai transmis reprezentanții aeroportului. Sindicatul Europol a postat pe pagina sa de Facebook imagini din timpul bătăii, însoțite de un comentariu ironic: “Românii din Londra au furat startul la relaxare pe aeroportul din Luton chiar înainte de a pleca spre România”.

GCS: 565 de cazuri noi de persoane infectate în ultima zi

Grupul de Comunicare Strategică anunță ieri 565 de noi cazuri de coronavirus și decesul a 38 de persoane în ultimele 24 de ore. De la începutul pandemiei, 29.523 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 4.904. Dintre acestea, 777 erau internate la ATI. Până ieri la nivel național, au fost prelucrate 7.644.702 teste RT-PCR și 1.033.521 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 12.957 de teste RT-PCR și 5.792 de teste rapide antigenice.

Prahova: Motociclist decedat într-un accident produs în orașul Urlați

Un motociclist a decedat, sâmbătă după-amiază, într-un accident care a avut loc pe o stradă din orașul prahovean Urlați, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova. Conform sursei citate, în eveniment au fost implicate un autoturism și o motocicletă, iar în urma impactului, motociclistul a fost declarat decedat de către echipajele medicale. Elicopterul SMURD, care se îndrepta către locul accidentului, s-a întors la bază. Potrivit datelor comunicate de Poliția Prahova, ambii șoferi, atât cel al autoturismului, un bărbat de 50 de ani, cât și motociclistul, un tânăr de 24-25 de ani, circulau dinspre comuna Iordăcheanu către ieșirea din Urlați.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.