Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Circul a plecat, începe teatrul de păpuși - Dragnea caută marionetă

Ziarul de Vrancea
21 iun 2017 931 vizualizări

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu a trecut, la limită, cu sprijinul minorităților naționale n în ciuda victoriei, coaliția PSD – ALDE riscă să piardă majoritatea în Parlament n Liviu Dragnea caută un premier care să nu-i iasă din cuvânt n ce nume sunt vehiculate

Moțiunea de cenzură a trecut, ieri, de votul din plen al Parlamentului, iar Guvernul Grindeanu a fost demis. Din cele 251 de voturi valabil exprimate, 241 au fost în favoarea moțiunii și zece împotrivă. Pentru ca moțiunea să fie adoptată, erau necesare 233 de voturi favorabile. Cum parlamentarii opoziției nu au votat, iar câțiva aleși PSD și ALDE au respins moțiunea, voturile împotriva lui Grindeanu au venit de la 13 deputați ai minorităților naționale care au votat după “conștiință”.

Chiar dacă PSD și ALDE au reușit să treacă moțiunea de cenzură, se anunță o victorie pe termen scurt. Bătălia politică din interiorul PSD a lăsat urme foarte adânci și, în acest moment, PSD-ALDE au pierdut majoritatea în Parlament. Practic, după ziua de ieri, coaliția PSD-ALDE se poate baza doar 228 de voturi, insuficiente să asigure majoritatea fără sprijinul UDMR sau al minorităților. Dacă PSD nu are o coaliție majoritară, consfințită prin intermediul unui acord, președintele Klaus Iohannis va avea o largă marjă de manevră la formarea noului Guvern.

Premier din Teleorman?

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, că este ”absolut convins” că luni președintele Iohannis va accepta propunerea de premier pe care el și Călin Popescu Tăriceanu o vor face. Dragnea a făcut și portretul viitorului premier: “un om corect, responsabil, care să nu fie aventurier, capabil de implementarea programului de guvernare, care să aibă capacitate de muncă extraordinară”. Dragnea a precizat că în zilele următoare va avea loc o reuniune a Consiliului Executiv al PSD, iar duminică o întâlnire a grupurilor parlamentare ale partidului, astfel încât, luni, să meargă cu o propunere de premier la consultările cu președintele. El a spus că întâi se va discuta în partid despre candidatul la funcția de premier, iar după ce președintele va desemna prim-ministrul, se vor discuta în CEx propunerile de miniștri. Dragnea a precizat că are în minte patru nume de posibili premieri. Presa a vehiculat în ultimele zile mai multe liste cu posibili șefi ai Guvernului, varianta PSD. Potrivit Antena 3, post tv apropiat de social-democrați, cele mai mari șanse să fie nominalizat le-ar avea președintele Consilului Național al PSD și lider al grupului senatorial al PSD, Mihai Fifor. Acesta a negat, însă, informația. Un alt nume este cel al europarlamentarului PSD Viorica Dăncilă, de loc din Teleorman, o apropiată a lui Dragnea. De asemenea, se vorbește și despre nominalizarea ministrului demisionar de la Interne, Carmen Dan, tot din Teleorman.

Pe de altă parte, Dragnea a negat că PSD și ALDE au pierdut majoritatea parlamentară necesară trecerii noului Cabinet.  „În condițiile în care în acestă încleștare, cu toată presiunea din ultimele zile, noi am reușit să avem o majoritate calificată pentru a trece moțiunea de cenzură, nu se pune problema majorității instalării noului guvern. În 2012, noi am dat jos guvernul Ungureanu cu trei voturi peste limita cerută, azi avem mult mai multe voturi. Nu se pune problema majorității pentru instalarea noului guvern și susținerea lui”, a arătat Liviu Dragnea.

Ponta: “Viața nu se termină dacă nu mai ești membru al PSD”

Premierul Sorin Grindeanu a spus, ieri, în conferința de presă susținută după moțiunea de cenzură, că primul sfat pe care i l-ar da viitorului premier este să nu creadă în prietenia cu Liviu Dragnea. De asemenea, întrebat dacă crede că Liviu Dragnea sau aproiații liderului PSD s-ar putea răzbuna pe el, premierul a spus că marea problemă tocmai aceasta a fost, că nu aveau cu ce și că speră că "s-a depășit acel moment", deși nu este "foarte sigur". Premierul le-a mulțumit tuturor miniștrilor, spunând că trebuie să vină la serviiciu până la numirea unui noi Guvern. De asemenea, Grindeanu i-a mulțumit lui Victor Ponta pentru că a fost alături de el.

La rândul său, Victor Ponta s-a declarat dezamăgit de faptul că și-a văzut colegii social-democrați bucurându-se că ”moțiunea împotriva PSD a trecut” și a precizat că va sta lângă premierul Sorin Grindeanu până la finalul interimatului. Întrebat ce va face mai departe, în contextul în care nici nu mai e membru al PSD, Ponta a spus: ”Eu cred că viața nu se termină dacă nu mai ești membru al PSD. Sunt român și voi face orice pot pentru România”.

Comunitatea "Corupția Ucide": Îi cerem președintelui să nu cedeze PSD

Președintele PMP, Traian Băsescu, susține că alianța PSD-ALDE a pierdut majoritatea, pentru că moțiunea de cenzură a trecut cu voturile minorităților, el susținând că este normal ca PSD-ALDE să piardă și guvernarea. ”Dragnea și Tăriceanu, ați pierdut! Fără voturile minorităților, moțiunea de cenzură nu ar fi trecut. Alianța PSD-ALDE a pierdut majoritatea. Deci, este normal să piardă și guvernarea”, a scris Traian Băsescu pe pagina sa de Facebook.

Comunitatea "Corupția Ucide" de pe Facebook, una dintre organizatoarele protestelor masive de după Ordonanța 13, a anunțat pe rețeaua de socializare o serie de proteste intitulate "Vrem un Guvern fără corupți" ce ar urma să țină până pe 4 iulie. "După demiterea Guvernului Grindeanu, democrația din România se află într-un moment critic. Liviu Dragnea va încerca să își impună o nouă marionetă la Palatul Victoria. Va încerca să își justifice propunerea vorbind din nou despre majoritatea parlamentară PSD-ALDE și va trece sub tăcere faptul că PSD este un partid fragmentat de tensiuni interne, care tocmai și-a devorat omul prin care a încercat să arunce țara în haos, cu OUG 13.  Liviu Dragnea are nevoie de un alt Sorin Grindeanu, de data aceasta unul de a cărui fidelitate să fie absolut sigur și cu ajutorul căruia să mai încerce încă o dată să îi pună la adăpost pe cei acuzați de corupție, inclusiv pe sine însuși. Îi cerem președintelui Iohannis să nu cedeze presiunii PSD și să desemneze pentru formarea unui cabinet un prim/ministru independent de cercurile de interese ale corupților, o persoană profesionistă și integră, mai presus de orice suspiciune că ar urma să satisfacă interesele nelegitime ale grupului construit în jurul lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tariceanu", se scrie la descrierea evenimentului creat pe Facebook.

Și europarlamentarul Monica Macovei a declarat, ieri, că nominalizarea unui premier fidel președintelui PSD, Liviu Dragnea, este “o amenințare la adresa anticorupției și justiției”.

Regele cocainei din Bulgaria, condamnat definitiv la București

Cetățeanul bulgar Evelin Banev, supranumit "regele cocainei din Bulgaria", a fost condamnat definitiv în lipsă, ieri, de Curtea de Apel București, la zece ani și șase luni de închisoare pentru trafic de droguri, după ce, în 2012, a introdus în România 51 de kilograme de cocaină în scopul comercializării. Evelin Banev, supranumit "Regele cocainei" din Bulgaria, a fost condamnat în lipsă, în 25 mai 2016, de Tribunalul București, la 14 ani de închisoare și interzicerea unor drepturi, pentru trafic ilicit internațional de droguri de mare risc și trafic ilicit de droguri de mare risc. Cetățeanul bulgar a contestat sentința dată de magistrații Tribunalul București la Curtea de Apel București. Pe lângă condamnarea la 14 ani de închisoare, lui Banev i s-a interzis să se afle pe teritoriul României după ispășirea pedepsei.

Procurorii DIICOT l-au trimis în judecată pe Evelin Banev, alături de un complice, Radoslav Georgiev Atanasov, în iunie 2014, pentru că ar fi introdus pe teritoriul României, în cursul lunii aprilie 2012, cantitatea de 51,058 kilograme de cocaină, în vederea vânzării. Drogurile au fost apoi livrate altor persoane cu ajutorul lui Radoslav Georgiev Atanasov și al altor complici neidentificați, potrivit anchetatorilor.

Investigațiile au fost declanșate în 12 octombrie 2011, ca urmare a sesizării din oficiu a Inspectoratului General al Poliției Române - Direcția de Combatere a Criminalității Organizate - Serviciul Antidrog cu privire la traficarea unor cantități mari de cocaină, pe ruta America de Sud - România - țări din Europa de Vest. Pe numele celor doi inculpați, care se sustrăgeau urmăririi penale, au fost emise mandate europene de arestare preventivă pe 5 februarie 2013. Radoslav Georgiev Atanasov a fost predat temporar autorităților judiciare române de către autoritățile judiciare italiene, acesta fiind în executarea unei pedepse cu închisoarea, drept urmare, în data de 21 februarie 2014, Tribunalul București a confirmat măsura arestării preventive a inculpatului și a dispus executarea mandatului de arestare preventivă. În ianuarie 2015, el a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București la o pedeapsă de șase ani de închisoare.

Pe numele inculpatului Banev Evelin Nikolov a fost emis de către Tribunalul București mandatul de arestare preventivă, care nu a fost pus în executare până la data pronunțării sentinței tribunalului. DIICOT precizează că s-au făcut demersuri pe lângă autoritățile judiciare bulgare pentru predarea temporară a acestuia, însă solicitarea a fost refuzată.

O adolescentă s-a aruncat pe geam pentru că părinții nu au lăsat-o la o petrecere

O adolescentă de 15 ani din Copșa Mică, județul SIbiu, a ajuns la spital cu mai multe fracturi, după ce s-a aruncat de la etajul al treilea al blocului în care locuiește, pentru că părinții au încuiat-o în casă pentru a nu pleca la o petrecere. Polițiștii au deschis o anchetă, deși familia nu este cunoscută cu probleme. ”Fata dorea să participe la o petrecere, însă mama sa nu a lăsat-o și a încuiat-o în casă. Pentru că dorea totuși să participe, adolescenta s-a aruncat de la etajul al treilea”, au precizat surse judiciare.

Adolescenta a suferit multiple fracturi și a fost transportată, inițial, la Spitalul Municipal Mediaș, ulterior la Spitalul de Pediatrie din Sibiu. Starea ei este bună și este conștientă. Polițiștii au deschis o anchetă în acest caz pentru a stabili împrejurările în care s-a produs incidentul și dacă se impun măsuri, cu toate că familia nu este cunoscută ca având probleme.

Numărul migranților ilegali prinși la granița de vest s-a triplat în primele luni

Numărul migranților ilegali prinși în timp ce încercau să treacă fraudulos vămile din Arad și Bihor s-a triplat în primele cinci luni ale acestui an comparativ cu aceeași perioadă din 2016, cei mai mulți fiind irakieni, potrivit unei statistici prezentate, ieri, de către șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, chestorul de poliție Marin Bondar. Marin Bondar a precizat că anul trecut Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea a identificat în primele cinci luni 240 de persoane care au încercat să treacă fraudulos frontiera, în timp ce în primele cinci luni din 2017 numărul acestora a ajuns la 716 persoane. "Dacă anul trecut pe primele cinci luni am avut aproximativ 240 de persoane care au încercat să treacă fraudulos frontiera, anul acesta, pe primele cinci luni, avem 716 persoane. S-a constatat creșterea numărului de persoane în perioada ianuarie - aprilie, dar deja din luna mai nu a mai fost o creștere spectaculoasă și datorită faptului că s-a redus presiunea la granița cu Serbia. Din luna mai, din câte știm, au schimbat ruta pe Croația asta și datorită faptului că, ajungând în România, migranții reușesc foarte greu să mai iasă și să ajungă în țările din Spațiul Schengen”, a spus Bondar.

Potrivit sursei citate, în primele cinci luni ale acestui an 495 din numărul total de migranți au fost irakieni, restul persoanelor care au încercat să treacă fraudulos frontiera fiind sirieni, iranieni, pakistanezi și afgani.

Cele mai recente cazuri identificate de Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea au fost sâmbătă, când polițiștii de frontieră din Vama Borș au descoperit 32 de irakieni ascunși într-un TIR ce transporta mobilă, iar marți au prins alți 22 de migranți din Irak, Iran, Siria, India și Pakistan. În cel de-al doilea caz, străinii sunt solicitanți de azil în România și au fost prinși pe câmp și într-un taxi, în zona Vămii Borș.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.