Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cioloș: Sperăm că partidele nu vor prelungi criza

Ziarul de Vrancea
17 oct 2021 655 vizualizări

Guvernul minoritar ar putea să obțină voturile necesare în Parlament doar dacă PSD și PNL vor dori să arunce responsabilitatea crizei sanitare și economice pe umerii USR, crede unul dintre miniștrii propuși

Lista Cabinetului Cioloș și programul de guvernare au fosti depuse ieri la Parlament, conducerile celor două Camere urmând să stabilească data ședinței în care va fi dat votul de învestitură. Premierul desemnat Dacian Cioloș a precizat, după depunerea documentelor la Parlament, referindu-se la programul de guvernare, că în situații execepționale, e nevoie de măsuri excepționale. Noul Cabinet include șase miniștri care au făcut parte și din Guvernul Cîțu. În ceea ce privește programul de guvernare, USR susține că Guvernul „va trebui să repună politica publică pe baze științifice și raționale și să aibă curajul de a sancționa refuzul de vaccinare și de a lua toate măsurile ca cei vaccinați să revină la o stare normală a lucrurilor”. Programul de guvernare al USR reia și principalele promisiuni din campania electorală: alegerea primarilor în două tururi și desființarea pensiilor speciale. USR vrea și ca fondurile publice pentru culte să fie alocate după proceduri identice celor utilizate în acordarea de fonduri europene și susține audit pentru PNDL 1, PNDL 2, investițiile realizate în ultimii nouă ani prin Compania Națională de Investiții și cheltuirea fondurilor ANL în perioada 2013-2021.

“Sperăm că, în ultimul ceas, partidele parlamentare vor da dovadă de responsabilitate și nu vor mai prelungi criza politică”, a declarat premierul desemnat. El a mai transmis că dorește să fie organizate audierile miniștrilor rapid, iar votul să fie cât mai repede, chiar în această săptămână.

Guvernul USR poate trece de Parlament „dintr-un calcul cinic”

Europarlamentarul USR Dragoș Pîslaru, propus de Dacian Cioloș pentru funcția de ministru al Finanțelor Publice, consideră că PNL și PSD ar putea vota un guvern minoritar al USR din considerente „cinice”. “PNL, cumva, scapă de această situație de a fi la guvernare și ne pot lua pe post de ciuca bătăilor și să dea în noi toată iarna aceasta și după ce scăpăm și de criza sanitară și de cea energetică să zică că «Uite, ei știau cum să o rezolve». La PSD e la fel. Ei pot să-și ia și popcorn și să stea să se uite, ei cresc în mod natural”, spune Pîslaru. El acuză PNL că nu are „o viziune” cu privire la rezolvarea crizelor cu care se confruntă România. „Pentru ei cel mai comod lucru în acest moment este să stea în fotoliu”, a adăugat Dragoș Pîslaru.

Întrebat dacă are semnale din Parlament, că guvernul ar putea primi un vot de la PNL și PSD pe aceste considerente, eurodeputatul a răspuns: „Nu pot să spun că am semnale, pentru că ar fi o speculație”.

România, în evul mediu. Medalioane „magice”, cumpărate cu bani publici

Două instituții din subordinea primarului din Voluntari, Florentin Pandele, au cheltuit 30 de mii de euro pe medalioane care promit că protejează oamenii de COVID-19, scrie Buletin De București.

Pure O2 Pack-Solid arată ca un ecuson ușor de purtat la gât. Cei care îl comercializează susțin că el creează un scut de 1.3 metri în jurul purtătorului care, timp de 30-40 de zile, oferă protecție împotriva COVID-19 și care poate și să dezinfecteze măști de protecție. Patronul firmei care le comercializează în țara noastră susține că are toate avizele necesare de la autoritățile din Coreea și că ar deține și autorizație de la FDA.

Informațiile oficiale îl contrazic. Nicio instituție din România, nici European Medicines Agency (EMA) și nici Food and Drug Administration (FDA) nu au aprobat medalionul Pure O2 Pack-Solid. Firma furnizor a fost administrată de un om de afaceri cercetat pentru operațiuni de evaziune fiscală în sistem de criminalitate organizată.

Peste 10.000 de cazuri la 34.600 de teste

Alte 10.141 de cazuri de COVID-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore în România, în urma a 34.610 de teste, ceea ce înseamnă o rată de infectare de peste 29%, conform datelor transmise luni de către autorități. În ultima zi au fost înregistrate 261 de decese ale unor persoane infectate, în timp ce la terapie intensivă sunt internați 1.764 de pacienți.

Două tinere de 19 și 20 de ani au murit de COVID-19. Ele aveau și alte afecțiuni și nu erau vaccinate.

Până ieri, au decedat 42.042 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2.

Ajutor din Republica Moldova

​O echipă de medici din Republica Moldova a ajuns ieri în România pentru a le oferi ajutor colegilor în lupta cu pandemia de COVID-19. Medicii și paramedicii din Republica Moldova vor ajuta la tratarea pacienților infectați care se află la spitalul modular din comuna Lețcani, din județul Iași.

12 medici, 10 asistenți medicali și 10 paramedici din Republica Moldova au venit în misiune în România. Timp de 12 zile, aceștia vor trata pacienți de COVID-19 împreună cu colegii lor la spitalul modular. Medicii spun că, astfel, vor să-i ajute pe colegii lor din România, dar și să le mulțumească pentru ajutorul pe care l-au oferit de-a lungul pandemiei. „Este o misiune umanitară, de ajutor, acordată sistemului medical din România. Știm că și la noi sunt foarte multe cazuri la mia de locuitori, dar acolo sunt practic de șase ori mai multe cazuri. Acesta este un mulțumesc românilor, pentru ajutorul pe care ni l-au acordat și ei nouă. A fost și o alegerea a mea să plec”, spune medicul Ana Ermicioi, specialist în terapie intensivă la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău.

Ministrul Sănătății de la Chișinău, Ala Nemerenco, a declarat că această acțiune este un mod de a manifesta recunoștință României pentru sprijinul acordat în timpul pandemiei, atât prin donația de vaccinuri, echipamente medicale, cât și pentru echipa medicală formată din medici români care a fost într-o misiune în spitalele din Republica Moldova.

Desant al DIICOT în lumea filmului românesc

Procurorii anchetează o sută de persoane fizice și juridice din industria filmului pentru presupusă evaziune fiscală n Ada Solomon și Corneliu Porumboiu apar printre suspecți

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Structura Centrală anchetează 100 de persoane fizice și juridice din industria filmului pentru presupusă evaziune fiscală și spălare de bani, potrivit unui comunicat publicat ieri pe site-ul instituției, iar prejudiciul cauzat bugetului de stat este de peste 9,9 milioane de lei.

„În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2013-2015, mai multe societăți comerciale au înregistrat în contabilitate și au declarat fiscal mai multe achiziții de servicii și bunuri de la societăți comerciale ce aveau comportament specific societăților fantomă.  O parte din membrii grupului infracțional figurau ca asociați sau administratori în cadrul mai multor societăți comerciale, dintre cele implicate în activitatea infracțională. De asemenea, facturile emise și supuse controlului de către organele fiscale aveau același tipar, le lipseau mențiunile obligatorii legate de mijloace de transport sau delegat și vizau servicii care nu ar fi putut fi prestate în realitate de către societățile prestatoare”, arată comunicatul DIICOT.

Potrivit unor surse judiciare citate de G4Media.ro, printre suspecți se află producătorul Ada Solomon și regizorul Corneliu Porumboiu. În cazul Adei Solomon, ar fi vorba despre două facturi considerate false, una în valoare de 2.000 de lei, și alta de 200 de lei. Contactată de News.ro, Ada Solomon - producătoarea unor filme precum „Poziția copilului”, „Aferim!” și „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, premiate la Berlinală - a spus că nu comentează referitor la aceste informații. Regizorul Corneliu Porumboiu, care a semnat între altele „A fost sau n-a fost” și „La Gomera”, nu a putut fi contactat. Porumboiu și Solomon au fost aduși luni la DIICOT și puși sub acuzare pentru evaziune fiscală și spălare de bani, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. În dosar ar fi implicate și casele de producție Pro Cinema și Castel Film. Luni dimineață o parte dintre inculpați au fost audiați timp de mai multe ore.

O fostă directoare de școală și-ar fi însușit timp de trei ani bursele elevilor

Inspectoratul Județean de Poliție Ialomița a demarat o anchetă în cazul unei profesoare, fost director de școală, care, timp de 3 ani, și-ar fi însușit bursele mai multor elevi.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Ialomița, Ludmila Dascălu, polițiștii au demarat cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu și delapidare a unor fonduri instituționale în cazul unei femei de 54 de ani, director al unei școli profesionale, care și-ar fi însușit o parte din banii destinați burselor școlare. „Din verificări a reieșit că, în perioada 2018-2021, o femeie, în vârstă de 54 de ani, director al unei școli profesionale din județul Ialomița, și-ar fi însușit o parte din fondurile alocate pentru bursele școlare. Prejudiciul este estimat la 22.000 de lei”, a declarat reprezentantul IPJ Ialomița.

În fapt, fostul director al Școlii Profesionale Reviga din județul Ialomița și-ar fi însușit o parte din sumele ce li se cuveneau elevilor care proveneau din familii cu venituri reduse. Faptele au fost descoperite de noua directoare a școlii, care a sesizat Inspectoratul Școlar, instituție ce a cerut un control la școala respectivă. Femeia acuzată că și-ar fi însușit banii copiilor, continuă să predea.

Două femei cu COVID-19 transferate în Ungaria au decedat

Două femei cu COVID-19, în vârstă de peste 60 de ani, transferate în Ungaria de la București și Timișoara, au decedat. Conform Ministerului Sănătății, s-au înregistrat două decese în rândul pacienților care au fost transferați în centrele universitare din Ungaria.

Este vorba despre 2 femei: una în vârstă de 64 de ani, din Timișoara, transferată în Szeged și o alta, în vârstă de 63 de ani, din București, transferată în Debrecen. Un număr de 50 de pacienți cu COVID-19 urmează să fie transferați din România la spitale din Ungaria. Operațiunea de transfer a început joi.

Botoșani: Trei tineri au murit într-un accident rutier

Trei tineri, cu vârste de 21, 22 și 24 de ani, și-au pierdut viața, în noaptea de duminică spre luni, în urma unui accident rutier produs pe raza comunei Ripiceni, a anunțat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), Dorina Lupu. Potrivit sursei citate, un al patrulea tânăr, în vârstă de 24 de ani, care a suferit o fractură de antebraț, a fost transportat la spital. “Autoturismul în care se aflau cei patru s-a răsturnat pe un câmp, într-un lan de porumb. Cei trei tineri decedați au fost găsiți pe câmp. Al patrulea pasager era în mașină”, a afirmat reprezentantul ISU.

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

Regimul termic prognozat pentru următoarele două săptămâni (18 - 31 octombrie) este unul oscilant, cu perioade în care valorile maxime vor crește până la 22 de grade Celsius, dar și cu episoade de răcire accentuată, relevă prognoza de specialitate publicată, ieri, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În Moldova, în debutul perioadei, nu vor fi variații termice față de zilele anterioare, însă în zilele de 20, 21 și 22 octombrie, vremea va deveni mult mai caldă decât în mod obișnuit, cu maxime la nivelul regiunii, în general de 20 - 23 de grade și minime nocturne care vor ajunge la 7 - 9 grade. Vremea se va răci în perioada 24 - 26 octombrie, astfel că se va ajunge la o medie a maximelor de 12 grade și de 2 - 3 grade pentru minime. Pentru finalul lunii octombrie sunt estimate valori termice ușor mai ridicate, maxime în medie de 14 - 15 grade și minime de 4 - 6 grade. Pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, regimul pluviometric se va menține în general deficitar. Excepție va face ziua de 23 octombrie și perioada 27 - 31 octombrie când sunt posibile ploi locale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.