Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cioloș: Nu există nicio șansă să continuăm guvernarea cu Florin Cîțu premier

Ziarul de Vrancea
18 sep 2021 612 vizualizări

Co-președintele USR-PLUS, Dacian Cioloș, exclude posibilitatea întoarcerii USR PLUS la guvernare alături de PNL, cu Florin Cîțu prim ministru. "Nu există nicio șansă să continuăm guvernarea cu Florin Cîțu premier și nu pentru că suntem râzgâiați, ci pentru că vrem un premier cu care să putem lucra, pur și simplu. (...) Nu există această variantă, nu pentru că avem noi un fix cu Florin Cîțu ca persoană, ci pentru că am mai încercat deja de două ori, nu are sens să mai încercăm încă o dată", susține liderul USR PLUS.

"Noi așteptăm ca Florin Cîțu să fie, în sfârșit, serios și să dea dovadă de maturitate și să lase la o parte toate provocările acestea copilărești și inutile. El știe foarte bine, pentru că i-am spus-o clar, la ultima ședință de coaliție, ce vrem noi de fapt de la această coaliție. Vrem în primul rând reforme, nu amânarea lor, ci punerea lor în practică, nu declararea lor doar pe hârtie și în programul de guvernare, ci vrem punerea lor în practică. Florin Cîțu a demonstrat că nu asta îl interesează, ci să câștige alegerile în PNL și pentru asta a fost gata să subordoneze Guvernul intereselor lui electorale. Deci da, putem continua în coaliție, dar vrem un premier care să lucreze pentru coaliție și nu pentru interesele lui în partid și dacă PNL va furniza un astfel de premier, evident că suntem gata să ne întoarcem să discutăm condițiile în care putem continua acest proiect", a declarat Dacian Cioloș în emisiunea Insider Politic, difuzată duminică de Prima Tv.

Liderul USR PLUS respinge categoric ideea revenirii USR PLUS la masa negocierilor pentru refacerea coaliției de guvernare, cu Florin Cîțiu în funcția de prim-ministru. Acesta reclamă că primul ministru și-a asumat în cadrul coaliției unele angajamente pe care nu le-a respectat în Executiv

"Nu, nu există nicio șansă să continuăm guvernarea cu Florin Cîțu premier și nu pentru că suntem răzgâiați, ci pentru că vrem un premier cu care să putem lucra, pur și simplu. Am încercat mai bine de opt-nouă luni cu Florin Cîțu să lucrăm. Știți, din primăvară, de când a demonstrat că are reflexe din acestea de gamer, cum văd că circulă, acuma l-au înțeles și alții, provoacă, joacă poker cu Guvernul, nu așa se poate guverna. (...) Cine e copilul răzgâiat până la urmă, cine e cel imprevizibil, cine e cel care de fapt nu vrea cooperarea în coaliție? (...) Nu există această variantă, nu pentru că avem noi un fix cu Florin Cîțu ca persoană, ci pentru că am mai încercat deja de două ori, nu are sens să mai încercăm încă o dată pentru ca apoi iar să se dea vina pe noi că ieșim de la guvernare pentru că, iată, cum ne spune Florin Cîțu, suntem răzgâiați și impredictibili", mai afirmă Dacian Cioloș. 

Cioloș consideră că dacă PNL îl alege pe Florin Cîțu președinte al partidului, aceasta este "problema" celor de la PNL, fiind o decizie internă. El a refuzat să avanseze numele unor politicieni liberali cu care USR PLUS și-ar dori să colaboreze ca premieri, menționând că decizia în acest sens aparține PNL. 

"Nu mergem cu condiții exclusiviste, vrem să avem un premier cu care să putem lucra și să punem în aplicare programul de guvernare, pentru că noi nu intrăm în Guvern pentru funcții și nu asta e prioritatea noastră, să negociem o funcție sau alta, ci vrem să ne asigurăm că reformele pe care le-am promis le putem pune în practică", adaugă Dacian Cioloș.

Acesta a menționat, întrebat fiind dacă USR-PLUS este pregătit să intre în opoziție, că partidul este pregătit "pentru orice scenariu", subliniind că el susține ideea de a "încerca rămânerea la guvernare".

El a precizat că USR nu renunță la obiectivele pe care le-a anunțat în programul politic al partidului și că își dorește ministere din care să poată face schimbările pe care și le-a asumat în fața electoratului. Cioloș a menționat că la nivelul USR-PLUS nu s-a discutat despre renegocierea portofoliilor care ar reveni partidului în situația reintrării la guvernare.

Cioloș a mai afirmat că prin acțiunile sale, primul ministru "a aruncat afară de la guvernare" USR PLUS.

3.817 cazuri noi de COVID-19 și 58 de decese

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat duminică 3.817 noi cazuri de infectare cu coronavirus. În ultimele 24 de ore, 58 de persoane au decedat. La ATI sunt internați 849 de pacienți cu COVID-19, numărul lor fiind în creștere. 201 copii cu COVID-19 sunt în spital, 18 dintre ei fiind la ATI. Județul Satu Mare are rata infectărilor peste 3, iar Bucureștiul și județele Bistrița-Năsăud, Cluj, Ilfov , Maramureș, Timiș au rata infectărilor peste 2, în București, fiind 2,44.

"Până astăzi, 19 septembrie, pe teritoriul României au fost confirmate 1.148.710 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.079.408 pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.817 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv", anunță autoritățile.

Bucureștiul are 347 de cazuri noi de COVID-19, Timiș - 291, Ilfov - 277, Constanța, Iași -193, Cluj - 182, Prahova - 172, Maramureș - 126, Dolj - 124, Suceava - 113. Celelalte județe au sub 100 de cazuri noi.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este 1, 73. Județul Satu Mare are rata infectărilor peste 3, iar Bucureștiul și județele Bistrița-Năsăud, Cluj, Ilfov , Maramureș, Timiș au rata infectărilor peste 2, în București, fiind 2,44.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 305 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 35.514 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Au fost raportate de către INSP 58 de decese (32 bărbați și 26 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus.

Dintre cele 58 de decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 ani, 1 la categoria de vârstă 30-39 ani, 2 la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 la categoria de vârstă 50-59 ani, 8 la categoria de vârstă 60-69 ani, 21 la categoria de vârstă 70-79 ani și 21 la categoria de vârstă peste 80 ani.

55 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 3 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități.

Nu au fost raportate decese anterioare intervalului de referință.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.388. Dintre acestea, 849 sunt internate la ATI.

Din totalul pacienților internați, 201 sunt minori, 183 fiind internați în secții și 18 la ATI.

Avocat, fost membru CSM: La Congresul PNL pot participa maximum 200 de persoane, toate vaccinate, dacă se depășește pragul de infectare de 3 la mie

Avocatul Adrian Toni Neacșu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), susține, într-o postare pe Facebook, că viitorul Congres al PNL, programat peste o săptămână la Romexpo, este "un eveniment privat în spațiu închis la care pot participa doar maximum 200 de persoane și asta doar dacă toți au certificat verde" în situația în care Capitala va înregistra un indice de infectare cu SARS-CoV-2 de peste 3 la 1000 de locuitori.

"Dacă până pe 25.09 Bucureștiul depășește incidența de 3/mie, Congresul PNL, la care sunt așteptați 5000 de delegați, nu va putea avea loc nicăieri, nici în spațiu închis nici pe stadion", scrie Toni Neacșu pe Facebook, făcând referire la Hotărârea de Guvern adoptată vineri, care reglementează folosirea certificatului verde în localitățile cu rată de infectare cuprinsă între 3 și 6 la o mie de locuitori.

El susține că, într-o astfel de situație, la eveniment pot avea acces cel mult o mie de persoane. 

"Juridic, el este un eveniment privat în spațiu închis (Romexpo) la care pot participa doar maximum 200 de persoane și asta doar dacă toți au certificat verde. Dacă îl vor considera conferință în spațiu închis, pot fi maximum 150 de participanți, iar dacă îl vor considera alt eveniment cultural în spațiu deschis, (să zicem pe stadion) pot participa maxim 1000 de persoane cu certificat verde. Ca atare, credeți că vom depăși până pe 25.09, ora 24.00, o rată de incidența de 3/mie??", mai scrie fostul membru al CSM pe rețeaua socială.

Toni Necșu arată, în aceeași postare, că alegerile interne nu pot avea loc în format online decât după ce instanța de judecată aprobă modificarea Statutului PNL.

"Congresul PNL nu se poate desfășura online pentru că statutul partidului prevede votul secret în adunare cu prezența fizică, iar orice modificare la statut, pe care o poate face doar chiar Congresul PNL, pentru a produce efecte juridice trebuie încuviințată în prealabil de Tribunalul București. În cel mai negru scenariu posibil, țara va fi paralizată prin organizarea a 2 congrese PNL, unul de modificare a statutului în 25.09 și unul online pentru alegerea președintelui, organizat undeva după cel puțin încă o lună de la acesta", mai arată specialistul în Drept.

Subprefectul municipiului București, Antonela Ghiță, care a preluat atribuțiile de prefect, afirmă că, având în vedere condițiile existente sâmbătă, când indicele de infectare în Capitală este de 2,33 la o mie de locuitori, Congresul PNL s-ar putea desfășura cu peste 2500 de persoane doar dacă toți participanții ar fi vaccinați cu mai mult de 10 zile înaintea evenimentului.

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu, diagnosticat cu COVID-19

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a fost diagnosticat cu COVID-19, fiind internat la Institutul "Matei Balș".

"Nu este în ATI, este pe o secție normală, starea sa este bună", a declarat pentru News.ro directorul medical al Institutului "Matei Balș", medicul Adrian Marinescu.

Conform medicului, lui Sorin Oprescu i se administrează tratament de specialitate.

Sorin Oprescu, în vârstă de 69 de ani, este cunoscut ca suferind de diabet. El era vaccinat anti-COVID, cu schema completă.

Ludovic Orban: Chiar să faci promovare la golf în situația actuală, mi s-a părut total deplasat

Ludovic Orban cataloghează drept "total deplasat" gestul președintelui Klaus Iohannis de a promova golful ca sport, el arătând că acesta este un sport accesibil unor categorii de persoane, și nu tuturor, așa cum a afirmat președintele. Orban a subliniat că pentru practicarea golfului este de asemenea nevoie nu doar de "anumit nivel" al veniturilor, ci și de timp.

"Nu joc golf. Chiar să faci promovare la golf în situația actuală, mi s-a părut total deplasat", a afirmat Ludovic Orban duminică după amiază, într-o emisiune la B1 Tv, întrebat dacă preferă golful sau sporturile de echipă.

De asemenea, întrebat dacă în opinia sa golful este un sport accesibil, Orban a răspuns că pentru practicarea acestui sport este nevoie de un anumit nivel al veniturilor și de timp.

"Toată lumea a demonstrat contrariul. Accesibil celor care au un anumit nivel de venit, care este un venit peste medie și celor care au timpul necesar pentru a putea să practice golf", a adăugat Ludovic Orban.

Președintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă, la evenimentul organizat de compania Dacia Renault cu prilejul decernării premiilor Cupei de Golf "Paul Tomiță", că golful, un sport care nu e deloc exclusivist și care oferă un foarte bun prilej de a petrece mai mult timp în natură, se poate practica la orice vârstă, încurajând pe cât mai mulți să descopere acest frumos sport, care oferă multe satisfacții.

"Mă bucur să întâlnesc aici atâția oameni pasionați de golf, un sport care nu este deloc exclusivist și care oferă un foarte bun prilej de a petrece mai mult timp în natură, de a face mișcare, mai ales în acest context pandemic care face dificilă practicarea multor sporturi. Golful se poate practica la orice vârstă și încurajez pe cât mai mulți să descopere acest frumos sport, care oferă multe satisfacții", a afirmat președintele.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.