Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cioloș, cel mai influent politician român în Europa?

Ziarul de Vrancea
18 iun 2019 1347 vizualizări

Fostul premier va conduce a treia forță politică din Parlamentul European, un grup al cărui arhitect a fost președintele Franței n Cioloș va avea pe birou toate dosarele grele negociate la Bruxelles, inclusiv numirea Codruței Kovesi la șefia Parchetului European

Liderul PLUS Dacian Cioloș a fost ales ieri președinte al Grupului Renew Europe din Parlamentul European, o premieră pentru un politician român. “Președinția grupului Renew Europe e doar un pas în construcția politică pe care am gândit-o în ultimii doi ani. E un pas important, dar e doar începutul proiectului nostru. Am dovedit că merităm încredere la alegerile din 26 mai, am dovedit că suntem parte integrantă a forțelor politice relevante ale Europei”, a scris Cioloș pe Facebook. Din Renew Europe fac parte membrii ALDE, La Republique En Marche (partidul președintelui francez Emmanuel Macron) precum și alții. Gruparea are în total 110 locuri în noul parlament, cu 41 mai multe decât vechiul grup ALDE, în mare parte datorită partidului lui Macron precum și Liberal Democraților din Marea Britanie. Delegația franceză este cea mai numeroasă din noul grup.

Liderul USR Dan Barna l-a felicitat pe Cioloș. “Am spus că reprezentanții USR PLUS la Bruxelles ne vor face mândri și nu așa cum ne-am obișnuit până acum doar de rușine. Am spus că USR PLUS va avea o voce care contează în Parlamentul European. Astăzi Dacian Cioloș a fost ales Președintele noului grup, Renew Europe, fondat de USR-PLUS cu ALDE Europe și En Marche. Felicitări, Dacian și mult succes!”, a scris Barna pe Facebook.

Cu popularii sau cu socialiștii?

Poziția lui Cioloș poate deveni una de putere reală și influență semnificativă la Bruxelles dacă Renew Europa va deveni parte a majorității din PE, alături de populari, socialiști și, eventual, verzi.

Câștigarea șefiei unui grup politic îl propulsează pe Dacian Cioloș în conferința președinților, cea care stabilește agenda PE. În plus, dacă grupul său va face parte din majoritatea politică din PE, Cioloș va participa la negocierea marilor funcții la nivel european, precum și la negocierea conducerii comisiilor din Parlamentul European.

Majoritatea din PE este de 376 de voturi (din totalul de 751 de locuri), iar popularii (179 locuri) și socialiștii (153 locuri) nu au împreună suficiente voturi pentru a asigura majoritatea, cum s-a întâmplat în anii trecuți. Popularii și socialiștii și-ar putea asigura majoritatea fie cu Renew Europe (110 locuri), fie cu Verzii (75 de locuri), dar surse din Parlamentul European au declarat pentru site-ul G4Media.ro că negocierile din acest moment sunt duse în patru: popularii, socialiștii, verzii și Renew Europe. O probabilă intrare a grupului condus de Dacian Cioloș în viitoarea majoritate din Parlamentul European îi dă ex-premierului român acces la marile decizii politice de la Bruxelles.

“Prezența în majoritatea din PE a grupului Renew Europe l-ar pune pe Cioloș în poziția de a participa activ la stabilirea agendei Parlamentului European, agendă stabilită de liderii de gupuri politice care compun majoritatea. Iar stabilirea agendei e esențială, pentru că vorbim de prioritățile legislative, de eventuale dezbateri despre țări în care sunt probleme cu statul de drept, de stabilirea funcțiilor de conducere. E realmente o poziție de influență politică și e cu atât mai mare cu cât nu mai există o majoritate populari – socialiști”, a declarat fostul europarlamentar Cristian Preda, acum membru PLUS.

Noul Parlament European va relua negocierile cu Consiliul UE pentru stabilirea viitorului șef al Parchetului European. Parlamentul European a desemnat-o pe Laura Codruța Kovesi candidat, în timp ce Consiliul UE l-a preferat pe francezul Jean-Francois Bohnert. Noul Parlament European rezultat din alegerile din mai trebuie să desemneze o nouă comisie de negociere cu Consiliul UE, dat fiind că doi membri ai precedentei comisii de negociere și-au pierdut mandatele. Iar Cioloș ar putea avea un cuvânt de spus la formarea acestei noi comisii de negociatori.

Pensiile speciale, apărate de senatorii PSD și ALDE

Senatul a respins, ieri, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă inițiată de un grup de parlamentari PNL prin care pensiile speciale erau eliminate. În favoarea proiectului au votat 20 de senatori (PNL și USR), 52 au fost împotrivă (PSD și ALDE) și 8 s-au abținut (UDMR). Propunerea legislativă prevede, prin abrogarea sau modificarea unor articole de lege din mai multe acte normative care reglementează activitatea mai multor categorii de persoane, eliminarea, după cum este stipulat și în titlul proiectului, a „pensiilor de serviciu pentru deputați și senatori, judecători și procurori, personal auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, polițiști, funcționari publici cu statut special, funcționari publici parlamentari, membrii corpului diplomatic și consular al României, membrii Curții Constituționale și personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România”.

Liderul grupului PSD din Senat, Șerban Nicolae, consideră că pentru această temă a pensiilor speciale, de serviciu și a indemnizațiilor este necesară o discuție elaborată pe fiecare categorie de pensie în parte. El a subliniat că votarea actului normativ în forma propusă „ar schimba intenția inițiatorilor”. Senatorul Florina Presadă a anunțat susținerea USR pentru „proiectul în sine”. Senatorul PNL Eleonora Hărău a explicat, după votul de respingere, că, deși proiectul „are lacune de tehnică legislativă, are meritul de a deschide problema rezolvării unei situații în legătură cu care oprobriul public este uriaș“.

Senatorul Cseke Attila a precizat că prin amendamentele UDMR, respinse de plen, s-a încercat reintroducerea principiului contributivității în calculul pensiilor vizate.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Vot anticipat de 8 zile la alegerile prezidențiale?

Președintele Klaus Iohannis a cerut, ieri, Guvernului să elaboreze urgent un proiect de lege care să fie adoptat de Parlament în actuala sesiune parlamentară, astfel încât situațiile precum cele de la votul din 26 mai, când mai mulți alegători nu au putut vota, să fie evitate.

“Dacă situația o va impune, voi cere, conform prerogativelor constituționale, convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru discutarea în regim de urgență a proiectului de lege care urmează să fie supus dezbaterii, astfel încât proiectul de lege să fie adoptat înaintea următoarei sesiuni parlamentare”, a spus Iohannis. El s-a referit la proiectul de lege destinat simplificării sistemului de vot, care ar urma să poată fi implementat încă de la alegerile prezidențiale de anul acesta. În documentul transmis, președintele cere modificări substanțiale ale legislației electorale, printre care vot anticipat timp de 8 zile la alegerile prezidențiale, crearea unui sistem în care listele suplimentare să fie generate în mod electronic la secțiile din străinătate, creșterea numărului de secții de vot, a cabinelor de vot și ștampilelor. Propunerile sunt rezultatul discuțiilor din grupul de lucru constituit în cadrul Administrației Prezidențiale cu reprezentanți ai autorităților responsabile, precum și ai organizațiilor non-guvernamentale și experți în domeniul electoral.

Ministrul român al Apărării, comparat de Ambasada Rusiei cu un sinucigaș

Ambasada Rusiei la București a publicat o postare pe Facebook în care îl compară pe ministrul Apărării, Gabriel Leș, cu un fost secretar american al apărării, James Forrestal, care s-a sinucis în primii ani ai războiului rece într-un spital de psihiatrie strigând “vin rușii”.

Gabriel Leș a declarat vineri, la conferința internațională „Black Sea and Balkans Security Forum” ce se desfășoară în stațiunea Mamaia, că evoluția securității în regiunea Mării Negre presupune îngrijorări serioase, cea mai mare îngrijorare fiind Rusia. “Rusia are o atitudine agresivă constantă. România este inclusă ca țintă potențială pentru capabilitățile de atac ale Rusiei, fiind percepută ca centru de decizie NATO”, a declarat Leș.

Într-o postare pe Facebook cu titlul „Fantoma lui James Forrestal a apărut în Constanța?”, ambasada Rusiei de la București îl compară pe Gabriel Leș cu un fost secretar american al Apărării (echivalentul ministrului Apărării), care s-ar fi aruncat pe fereastra unui spital de psihiatrie strigând “vin rușii!”.

Vera Jourová: România nu se află în situația activării articolului 7

România nu se află în situația activării articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene, a declarat ieri comisarul responsabil pentru justiție, Vera Jourová, prezentă la Palatul Parlamentului, în vederea participării la reuniunea ministerială UE-SUA a miniștrilor justiției și afacerilor interne. “Am mai fost aici într-un moment în care reforma mergea într-o direcție greșită. În același timp, sunt bucuroasă că a existat o întâlnire utilă între prim-ministrul Viorica Dăncilă și domnul Juncker. S-au luat angajamente de partea română pentru a reveni pe calea reformelor pe care am recomandat-o și îi doresc României toate cele mai bune. Articolul 7 există pentru momente în care constatăm că situația dintr-o țară este gravă și că ar putea exista o breșă sistemică în ce privește statul de drept. Nu este cazul României, în acest moment”, a arătat ea, într-o declarație acordată presei. Întrebată dacă ar trebui desființată Secția pentru investigarea magistraților, Vera Jourová a replicat că aceasta este decizia autorităților de la București. În ce privește referendumul din 26 mai pe teme legate de justiție, Vera Jourová a apreciat că acesta a reprezentat un “pas în direcția bună”.

Comisar european: “În curând, România va deveni membră a spațiului Schengen”

Comisarul european pentru migrație și afaceri interne, Dimitris Avramopoulos, a declarat că România nu este departe de momentul aderării la spațiul Schengen, în prezent lucrându-se la aspectele tehnice pentru acest demers. Avramopoulos a mai spus că țara noastră și-a îndeplinit îndatoririle. „Aș dori să transmit un mesaj clar prietenilor noștri români: în curând, România va fi membră a spațiului Schengen. Fiind responsabil din punct de vedere politic de acest lucru, am lucrat îndeaproape cu autoritățile române. România a îndeplinit aproape toate îndatoririle, așadar suntem foarte aproape de a deschide ușile pentru prietenii noștri români”, a declarat comisarul european pentru migrație și afaceri interne, Dimitris Avramopoulos.

„Au mai rămas niște aspecte, majoritatea tehnice, și practice. (...) Suntem foarte aproape. Nu este o chestiune de timp, ci de îndeplinirea ultimelor detalii. (...) La fel este și pentru Bulgaria și pentru Croația”, a mai spus Dimitris Avramopoulos.

Închisoare cu suspendare pentru femeia care a făcut sex cu un copil de 12 ani

Asistenta socială din Cluj acuzată că a întreținut relații sexuale cu un copil de 12 ani, pe tot parcursul anului 2017, a primit 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare și va trebui să muncească două luni într-o primărie. Decizia este definitivă.

Potrivit sentinței Curții de Apel Cluj, magistrații au stabilit pentru femeie un termen de supraveghere de 3 ani și 6 luni și o obligă ca pe durata acestuia să se prezinte la Serviciul de Probațiune Cluj și să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile.

De asemenea, magistrații Curții de Apel Cluj au impus femeii să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probațiune sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate.

„Instanța dispune ca pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Primăriei comunei Aiton sau în cadrul Primăriei comunei Tureni, pe o perioadă de 60 de zile”, se mai arată în postarea Curții de Apel Cluj.

Femeia, asistent social, a fost reținută în iulie anul trecut pentru că ar fi întreținut relații sexuale cu un copil în vârstă de 12 ani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.