Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Ciolacu, Ponta și Tăriceanu, front comun împotriva anticipatelor

Ziarul de Vrancea
17 feb 2020 862 vizualizări

Cei trei lideri politici contestă ordonanța privind organizarea scrutinului parlamentar

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, președintele Pro România, Victor Ponta, și președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, au cerut ieri Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională în legătură cu ordonanța de urgență referitoare la organizarea alegerilor anticipate, dar și cu privire la toate cele 25 de OUG adoptate de Guvernul Orban în ședința din 4 februarie.

În solicitarea adresată Avocatului Poporului se arată că OUG pe anticipate are implicații imediate și directe asupra drepturilor electorale, libertăților și îndatoririlor prevăzute de Constituție.

“Prin modificările și completările aduse, Guvernul legiferează în materie electorală în sensul stabilirii regulilor de desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate, însă fără un suport motivațional legat de existența unei situații politice reale în acest sens. Potrivit preambulului ordonanței, motivarea adoptării acesteia este «criza politică existentă actuală și impactul negativ al acesteia asupra activității Parlamentului și Guvernului», însă fără prezentarea concretă a circumstanțelor care, în opinia Guvernului, ar fundamenta respectiva concluzie”, se precizează în sesizare. Potrivit sursei citate, prin adoptarea într-o singură ședință de Guvern a celor 25 de proiecte de OUG Guvernul și-a arogat efectiv puterea legislativă, încălcând inclusiv principiul separației și echilibrul puterilor în stat, prevăzut de art. 1 din Constituție.

Și maghiarii sunt împotrivă

OUG privind alegerile anticipate a fost respinsă ieri, de senatorii din Comisia juridică. Raportul de respingere a OUG a fost adoptat prin votul senatorilor PSD și al celor de la UDMR. Aceasta în condițiile în care liderul UDMR Kelemen Hunor a anunțat că a trimis o scrisoare oficială Avocatului Poporului, după publicarea în Monitorul Oficial a OUG, considerând că “este inacceptabilă schimbarea mascată a sistemului electoral, mai multe puncte ale actului normativ fiind neconstituționale”. Legea de aprobare a ordonanței va fi trimisă plenului Senatului, împreună cu raportul de respingere. În final, legea va ajunge la Camera Deputaților, care este forul decizional.

Ordonanța de Urgență privind alegerile parlamentare anticipate, adoptată de Guvernul Orban în ultima ședință înaintea demiterii, a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. Actul normativ prevede că în țară alegerile se desfășoară duminică, în timp ce pentru diaspora sunt alocate trei zile, respectiv zilele de vineri și sâmbătă premergătoare datei alegerilor la nivel național. De asemenea, este dublat numărul parlamentarilor din diaspora. De asemenea, alegătorii vor putea vota la orice secție de vot din țară sau din străinătate, în baza unui act de identitate valabil în ziua votării.

CCR decide soarta Guvernului Orban II cu câteva ore înainte de învestire

Curtea Constituțională urmează să se pronunțe în 24 februarie în legătură cu sesizarea PSD vizând nominalizarea lui Ludovic Orban pentru a doua oară ca premier, în aceeași zi în care Cabinetul Orban ll urmează să primească votul de învestitură. Conform anunțului CCR, ședința este programată în 24 februarie, la ora 11,00, vizând cererile președinților Camerei Deputaților și Senatului de soluționare a conflictului dintre Președintele României și Parlament. În aceeași zi, la ora 16.00, este programată ședința Camerelor reunite în care Guvernul Orban ll ar urma să primească votul de învestitură. PSD a anunțat că își va stabili strategia la vot în funcție de decizia CCR.

Curtea Constituțională a fost sesizată în 10 februarie de către președinții celor două Camere ale Parlamentului cu privire la conflictul juridic Parlament - Președinte legat de nominalizarea lui Ludovic Orban pentru a doua oară ca premier. Conform textului sesizării conflictul de natură constituțională constă în exercitarea în mod discreționar a atribuțiilor președintelui. “Nominalizându-l drept premier pe Ludovic Orban, Președintele României încalcă voința Parlamentului, care tocmai i-a retras încrederea acestuia prin recenta moțiune de cenzură. Respingând propunerea de premier formulată de o majoritate parlamentară, Președintele României va declanșa, astfel cum a declarat, un conflict juridic de natură constituțională, împiedicând formarea unui Guvern, cu scopul declarat de a dizolva Parlamentul și de a ajunge la alegeri anticipate”, se arată în sesizare.

Închisoare până 12 ani pentru orice faptă ce implică contact sexual cu un minor

Orice faptă care implică contact sexual cu un minor sub 14 ani se pedepsește cu închisoare de la 5 la 12 ani, potrivit unui amendament la proiectul legislativ inițiat de parlamentari din majoritatea spectrului politic, al cărui raport a fost admis ieri de Comisia juridică din Senat.

Inițiatorul amendamentului, Șerban Nicolae, a precizat că se impune ridicarea limitei minime a pedepsei, de la patru la cinci ani, dar și a celei maxime, de la 11 la 12 ani, “dată fiind gravitatea faptei săvârșite cu un minor care nu a împlinit vârsta de 14 ani, dacă făptuitorul a împlinit vârsta de 18 ani”. Potrivit proiectului de act normativ, inițiativa propusă urmărește creșterea pedepselor pentru cazurile de abuz împotriva minorilor, astfel încât în astfel de cazuri să nu mai poată fi pronunțate sentințe cu suspendare, mai ales în contextul unei diferențe mari de vârstă.

Proiectul legislativ va ajunge în plenul Senatului, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată.

Părinții Alexandrei s-au întâlnit cu Dincă

 “Vă dați seama că îmi venea să îl omor”, a povestit tatăl fetei

Curtea de Apel Craiova a respins, ieri, ca nefondată cererea de strămutare de la Tribunalul Olt a dosarului Caracal, cerere formulată de părinții Alexandrei Măceșanu, care s-au întâlnit pentru prima dată cu Gheorghe Dincă. De asemenea, instanța i-a obligat pe părinții Alexandrei, Tudorița și Ion Măceșanu, să plătească cheltuielile judiciare, câte 25 de lei fiecare. Decizia Curții de Apel Craiova este definitivă.

Avocatul familiei Măceșanu, Aurel Moldovan, a afirmat că au solicitat strămutarea acestui dosar, pentru că au suspiciuni rezonabile că acel judecător va fi imparțial și va judeca după cum i se va dicta, nu după probele administrate în această cauză. “Oricum, indiferent unde va fi, noi am invocat cel puțin cinci excepții pe cameră preliminară urmând să se pronunțe și atunci vom vedea dacă va fi imparțial sau nu. Din punctul meu de vedere, pentru a înlătura orice suspiciune rezonabilă cu privire la acest aspect, ar trebui să trimită dosarul undeva spre Tribunalul Mehedinți sau oriunde în altă parte, mai puțin în Dolj și Olt. Știm bine că procurorul Vasilescu a instrumentat această cauză și, din câte am înțeles, soția acestuia este judecător la Curtea de Apel Craiova”, a spus avocatul familiei Măceșanu, înainte de pronunțare.

“Era senin, aranjat, îmbrăcat, bărbierit, chiar arăta bine”

Prezenți în sala de judecată, părinții Alexandrei s-au întâlnit pentru prima dată cu Gheorghe Dincă, moment pe care l-au suportat foarte greu. Întrebat cum i s-a părut Gheorghe Dincă, Ion Măceșanu, tatăl Alexadrei, a afirmat că acesta “era senin, aranjat, îmbrăcat, bărbierit, chiar arăta bine, ca și când nu ar fi făcut nimic”. “Când l-am văzut am simțit ca și când ai merge cu mașina și la un moment dat îți dai seama că ai rămas fără frâne. Vă dați seama că îmi venea să îl omor”, a spus Ion Măceșanu. Întrebat de instanță dacă dorește ca dosarul să fie strămutat, Gheorghe Dincă a spus că el vrea ca dosarul să fie judecat de magistrații din Olt. “Nu am nicio legătură cu interlopii de acolo”, a spus el.

Gheorghe Dincă și Ștefan Risipițeanu rămân în arest preventiv, după ce Tribunalul Olt a dispus pe 7 februarie menținerea acestei măsuri preventive față de cei doi inculpați, iar Curtea de Apel Craiova a menținut această decizie, respingând pe 17 februarie contestația formulată de Risipițeanu. Dincă este acuzat că le-a ucis pe cele două fete - Luiza Melencu și Alexandra Măceșanu - în locuința sa din Caracal și a fost trimis în judecată, de către procurorii DIICOT, pentru trafic de persoane, trafic de minori, viol, omor calificat și profanarea de cadavre. Risipițeanu a fost trimis în judecată pentru viol.

Tribunalul Olt este și instanța care va judeca pe fond dosarul cauzei, după ce solicitarea de strămutare formulată de familia Măceșanu a fost respinsă marți de Curtea de Apel Craiova.

Peste 300 de comune nu au niciun medic de familie

Peste 300 de comune nu au niciun medic de familie, iar 1.414 localități (comune și orașe) au un număr insuficient, potrivit unei hărți a accesului cetățenilor români la serviciile de asistență medicală primară oferite de cabinetele de medicina familiei, realizată de doctorul Cătălin Petrencic de la Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie. “În total 328 de localități (comune) nu au niciun medic de familie. Necesarul calculat în funcție de populația din aceste localități este de 376 de medici de familie. Populația totală a acestor comune este de 559.611 locuitori - adică 2,52% din populația României. Dintre acestea, 282 de localități au peste 900 de locuitori, niciun medic de familie și un necesar de 330 de medici de familie”, arată sursa citată. 1.414 de localități (comune și orașe) au un deficit total de 2.187 de medici de familie. Deși 28 de localități au peste 3.000 de locuitori, acestea nu au cei 64 de medici de familie necesari. Dintre cele 76 de localități care au sub 900 de locuitori, doar 30 au medic de familie. “Doar 1.496 de localități din România (47%) nu au deficit de medici de familie. În România există 3.181 de localități - comune, orașe, municipii. Un total de 2.490 de medici de familie asigură în aceste localități accesul la servicii de asistență medicală primară pentru o populație de 4.620.506 de locuitori”, se arată în analiză. Potrivit acesteia, 271 de localități au un excedent total de 575 de medici de familie. Aceste localități sunt atât orașe, cât și comune, cel mai mare excedent fiind în municipiul București - 100 de medici de familie.

Ordonanța privind vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul, neconstituțională

Ordonanța de urgență privind vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul adoptată de Guvernul Dăncilă este neconstituțională, a decis ieri Curtea Constituțională. Amintim că după cazul Caracal Guvernul Dăncilă a impus prin OUG obligația ca operatorii de telefonie mobilă să colecteze datele personale ale celor care cumpără cartele prepay, motivul invocat de autorități fiind identificarea și pedepsirea celor care fac farse la 112, dar și reducerea timpilor de intervenție.

Curtea Constituțională s-a pronunțat ieri asupra excepției de neconstituționalitate după o sesizare depusă în septembrie 2019 de către Avocatul Poporului, care susținea că actul normativ “afectează drepturi, libertăți și îndatoriri cetățenești”. În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că OUG este neconstituțională, în ansamblul său.

Șofer cu alcoolemie de 4,15 g/l, prins după o urmărire de 20 de km

Un bărbat cu o alcoolemie de 4,15 g/l alcool pur în sânge, cu permisul anulat și cu țigări de contrabandă în autoturism, a fost reținut de polițiști după o urmărire de 20 de kilometri în trafic, se arată într-o informare transmisă, ieri, de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Galați. Potrivit sursei citate, polițiștii au intenționat să oprească în trafic un autoturism care circula pe DJ 242, în localitatea Vârlezi.

Conducătorul auto nu a oprit însă la semnalele luminoase și acustice, continuându-și deplasarea în viteză, pe DN 24D. După aproximativ 20 de kilometri de urmărire în trafic, polițiștii au blocat autoturismul pe DJ 251A, pe raza localității Drăgușeni. La volan au identificat un bărbat de 35 ani, din comuna Drăgușeni, care emana halenă alcoolică. Totodată, s-a constatat că bărbatul are permisul de conducere anulat, fiind condamnat pentru infracțiuni la regimul rutier. După oprirea autoturismului și verificarea acestuia, polițiștii au găsit în portbagaj 171 de pachete țigarete de proveniență Republica Moldova, pe care le-au ridicat în vederea continuării cercetărilor. Conducătorului auto i-au fost prelevate mostre biologice, pentru stabilirea alcoolemiei și, în urma analizelor de laborator, a rezultat valoarea de 4,15 g/l alcool pur în sânge.

Predoiu: În ultimii ani, crima organizată s-a modernizat mai mult decât parchetele

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, spune că grupurile organizate de infractori s-au dotat cu tehnică, de la aparatură de bruiaj, drone și microfoane, precizând că în ultimii ani crima organizată s-a modernizat mai mult decât parchetele. “E un fapt și în acest context cred că devine legitimă întrebarea ce fel de stat vrem să fim? Se lucrează pe o strategie de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020 din care s-au realizat aproximativ 16 la sută din măsuri. Din 153 de măsuri prevăzute în strategie, 24 sunt aplicate, restul nerealizate sau neinițiate”, a afirmat, ieri, Predoiu.

Bulai (USR): PNL vrea să votăm “pentru” în comisie și “împotrivă” în plen

Deputatul USR Iulian Bulai a declarat ieri că PNL își dorește ca Guvernul Orban 2 să fie respins în plen, dar membrii săi să obțină totuși aviz favorabil la nivelul comisiilor. “Astăzi este despre jocul PNL. Pentru că toți vrem anticipate, trebuie să votăm împotriva Guvernului Orban 2 în plen. PNL se supără totuși dacă în comisie votăm împotriva miniștrilor. Adică vrea să votăm «pentru» în comisie, chiar dacă în plen trebuie vot împotrivă. Adică, pentru a salva onoarea PNL, să votăm «pentru» în comisie, ca să dea bine în plen când va trebui să respingem Guvernul, dar care să fi fost votat în comisii. Adică și blat cu PSD, sacrificând alegeri în două tururi, și cu onoarea salvată - să treacă propunerile de miniștri în comisie, și cu Guvernul respins, doar în plen, ca să avem anticipate”, a scris deputatul USR pe Facebook. El a adăugat că PSD și USR “sunt invitați să voteze împotriva Guvernului PNL, dar doar acolo unde dă bine pentru calupul de miniștri PNL, nu ca erodare personală” a propunerilor individuale în comisii. “Eu voi audia ministrul Culturii și pe cel al Fondurilor Europene. Împărtășesc cu voi planul meu: îi întreb înainte ce le priește mai bine. Vot negativ în comisie ca să fie coerent cu votul negativ din plen sau vot pozitiv ca să plece cu fruntea sus la respingerea din plen, ca să declanșăm anticipate”, a menționat Bulai.

Soț și soție reținuți, după ce l-au omorât în bătaie pe bunicul femeii

Doi soți au fost reținuți pentru 24 de ore de procurorii vâlceni, după ce l-au bătut pe bunicul femeii, în vârstă de 84 de ani, iar bătrânul a murit în urma rănilor suferite.

Potrivit unui comunicat al parchetului, procurorii au decis reținerea lui Laurențiu Cornățanu și a Adinei Maria Cornățanu, pentru loviri sau vătămari cauzatoare de moarte. “Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că, în perioada 12-14 februarie, ambii inculpați au exercitat la locuința de domiciliu acte de agresiune fizică de o intensitate ridicată asupra victimei G.V., în vârstă de 84 de ani, bunicul inculpatei Cornățanu Adina Maria, cu care aceștia conviețuiau, provocându-i victimei leziuni traumatice severe care i-au provocat în final decesul, survenit în data de 16 februarie, la Spitalul Județean de Urgență Vâlcea, unde victima se afla internată din data de 15 februarie”, se arată în comunicat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.