Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Ciolacu, despre pensiile militarilor și polițiștilor: “Nu sunt pensii speciale”

Ziarul de Vrancea
17 iul 2022 857 vizualizări

Deși admis că “e inexplicabil să ai o pensie mai mare decât venitul din activitate”, liderul PSD a exclus posibilitatea ca pensiile militarilor și polițiștilor să fie supraimpozitate

Președintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat, ieri, la sediul partidului, despre o supraimpozitare a pensiilor militarilor, că din punctul lui de vedere, acestea sunt pensii ocupaționale, nu pensii speciale. “Mai mult ca sigur se va negocia și se va discuta. Vedeți ce diferență mare, când eram în opoziție și spuneam că e o catastrofă tot ce s-a negociat pe această zonă, în PNRR, în zona de agricultură, toate lumea ridica din umeri și părea că este perfect. Uitați că, după numai un an de zile, ni s-a dat dreptate la absolut toate capitolele. În zona de pensii speciale, în acest moment, cred că am picat cu toții de acord, este aproape inexplicabil cum să ai o pensie mai mare decât ai avut în activitate”, a spus liderul PSD.

Ciolacu a precizat: “Aici, categoric vom veni cu o impozitare foarte mare. Restul, rămâne să avem o discuție și o decizie în coaliție”.

Liderul PSD a spus că nu a avut o discuție cu ministrul Vasile Dîncu privind o majorare a pensiilor militarilor. “Nu am avut această discuție cu domnul Dîncu, am avut altă discuție, punctuală, pentru anumite venituri suplimentare la cei care asigură permanența, unde are perfectă dreptate, mai ales în contextul actual, cu Ucraina. Nu am avut o discuție aplicată, în ceea ce privește pensiile”, a afirmat el. Despre o supraimpozitrare a pensiilor militarilor, Ciolacu a spus: “Din punctul meu de vedere, sunt pensii ocupaționale, nu pensii speciale”.”Același lucru am văzut că este și la Ministerul de Interne. Din punctul meu de vedere și nu l-am avut numai acum, sunt pensii ocupaționale, nu pensii speciale”, a afirmat el.

“Vom vedea și în funcție de decizile CCR-ului ce soluție vom găsi, pentru a îndeplini jalonul impus de către domnul Ghinea”, a completat Ciolacu.

Premierul Nicolae Ciucă este unul dintre beneficiarii de pensie militară, care i-a adus în 2020 venituri de 215.880 lei, cu mult peste salariile de ministru, care au totalizat în același an 168.613 lei, potrivit celei mai recente declarații de avere.

Cu toate acestea, Ministerul Apărării și Ministerul de Interne au returnat la Ministerul Muncii propunerea prin care pensiile militare sunt incluse în reforma sistemului de pensii, care se va baza pe contributivitate. Cele două ministere se opun acestei mișcări, deși presa a relatat constant în ultimul deceniu despre militarii și polițiștii care au ajuns să câștige pensii mult mai mari decât veniturile din timpul activității.

Astfel, deși Ciolacu a admis că “e inexplicabil cum să ai o pensie mai mare decât venitul din activitate”, el a exclus posibilitatea ca pensiile militarilor și polițiștilor să fie catalogate ca pensii speciale și, prin urmare, să fie supraimpozitate.

România, locul doi în lume la Olimpiada de Fizică

Elevii români au obținut patru medalii de aur și una de argint la Olimpiada Internațională de Fizică, organizată online de Elveția și care a reunit 369 de concurenți, conform Agerpres.

“Un alt rezultat excepțional al elevilor români! La Olimpiada Internațională de Fizică (IPhO2022), echipa României a obținut un rezultat excepțional, clasându-se pe locul 2 la nivel mondial, fiind de departe cea mai bună echipă din Europa”, a anunțat, duminică, pe Facebook, ministrul.

A 52-a Olimpiadă Internațională de Fizică a fost organizată online de Elveția și a reunit 369 de concurenți.

Echipa țării noastre a fost coordonată de profesor dr. Delia Constanța Davidescu și de conferențiar universitar dr. Adrian Dafinei, participarea României fiind susținută de Ministerul Educației, împreună cu Societatea Română de Fizică.

“Felicit elevii români care au obținut acest rezultat excepțional: Vlad Ștefan Oros, elev la Liceul Grigore Moisil Timișoara – medalie de aur, cel mai bun concurent european; Andrei-Darius Dragomir, elev la Liceul Internațional de Informatică București – medalie de aur; Alexandru Momoiu, elev la Liceul Internațional de Informatică București – medalie de aur; Răzvan-Gabriel Marcu, elev la Liceul Internațional de Informatică București – medalie de aur; George-Cristian Ardeleanu, elev la Liceul Internațional de Informatică București – medalie de argint. Încă o dată, felicitări copiilor și mulțumiri tuturor celor care au contribuit la această performanță deosebită!”, a transmis Cîmpeanu.

Pe echipe, rezultatele IPhO2022 arată astfel: Echipa Chinei a obținut cinci medalii de aur, echipele României și Coreei de Sud au obținut câte patru medalii de aur și una de argint, iar echipa Statelor Unite ale Americii – trei medalii de aur și două de argint.

Dintre participanții din țările europene, echipa Germaniei a obținut două medalii de aur, două de argint și una de bronz, echipele din Bulgaria și din Ungaria – câte o medalie de aur, echipa Vietnamului a câștigat trei medalii de aur, una de argint și una de bronz. Au mai obținut câte două medalii de aur echipele din Taiwan, Emiratele Arabe Unite și India. Echipele din Australia, Singapore, Israel, Kazakhstan, Indonezia, Georgia și Hong Kong și-au adjudecat câte o medalie de aur.

Cinci dintre cei șase componenți ai lotului olimpic de matematică și patru din cei cinci de la lotul de fizică – ambele echipe clasate pe locuri fruntașe la concursurile de săptămâna trecută – provin din învățământul privat, și nu din cel de stat, potrivit Edupedu.ro. Mai precis, cei nouă performeri la matematică și fizică sunt elevii Liceului Internațional de Informatică București, liceu privat operat de rețeaua turcă de educație “Lumina”.

La Olimpiada Internațională de Matematică 2022, echipa României a ocupat locul I în Europa și locul 5 la nivel mondial.

Unde este plaja din România cu cel mai fin nisip din Europa

România are o plajă cu nisip fin, apa mării este mică ca adâncime până în larg și este foarte limpede, lipsită de alge.

Plaja Sulina este situată la aproximativ 3 km de orașul Sulina și se poate ajunge pe jos în 20-30 de minute. Plaja Sulina este cea mai lată porțiune de acest fel de pe litoralul Mării Negre si are cel mai fin nisip, din Europa. Se spune despre nisipul de pe plaja din Sulina că e bun de clepsidră, deoarece este curat și mărunt. “În toată lumea pe unde am umblat n-am văzut nisip mai fin. În Europa nu ai așa ceva. E nisip de aluviune foarte fin. Poți face castele de nisip. Plaja e mega-sigură prin prisma faptului că mergi 100 de metri și apa are un metru, un metru și jumătate. Nici nu ai nevoie de salvamar”, explică Dragoș Năstase, un antreprenor din Sulina, membru al Asociației Delta Dunării, conform Adevărul.

Ca să ajungi la plaja Sulina trebuie să iei un taxi care costă 17 lei cursa. De asemenea, poți închiria o bicicletă, care costă 35 de lei pe zi. Fiind parte din Rezervația Biosfera Deltei Dunării, aici există doar câteva beach baruri.

Pe plajă există și o zonă unde poți închiria șezlonguri cu 20 de lei toată ziua.

O porție de hamsii costă 20 de lei, o saramură de pește - 35 de lei, un piept de pui la grătar cu cartofi prăjiți - 26 de lei, iar pe o pizza vei da tot cam atât. O cafea e 7-8 lei, iar un frappe e 15 lei, o bere rece la pahar cu 6 lei.

Cazarea în Sulina costă între 300 și 360 de lei camera cu două locuri pe noapte, cu mic dejun inclus, într-o pensiune de trei stele, dar cu condiții de patru stele.

Val de aer tropical peste România

urmează temperaturi de peste 37 de grade la umbră

Masa de aer tropical va aduce temperaturi de foc în țara noastră. Acestea vor depăși 35 de grade Celsius la umbră.

Este vorba despre aceeași masă de aer cald care afectează puternic vestul Europei. Astfel, temperaturile ridicate vor fi resimțite și în România de zilele următoare. De miercuri, românii se vor confrunta cu temperaturi cuprinse între 35 și 37 de grade Celsius la umbră și disconfort termic accentuat.

Pe de altă parte, precipitațiile lipsesc cu desăvârșire. În cazul în care acestea vor apărea, vor fi extrem de slabe și trecătoare.

Însă căldura pune stăpânire peste țara noastră treptat. De marți temperaturile cresc și se vor situa undeva între 26 și 33 de grade Celsius. Iar de miercuri pragul de caniculă va fi depășit. Începând de joi temperaturile minime pornesc de la 30 de grade.

Seceta extremă a făcut dezastru în multe județe din țară. Cele mai afectate sunt însă județele din estul și sudul țării. În Vrancea, Buzău și Galați toate culturile sunt uscate, iar în Mehedinți culturile de floarea soarelui și de porumb sunt compromise.

Liderul PSD: Aș accepta un candidat la prezidențiale din afara partidului

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că viitorul candidat al social-democraților la alegerile prezidențiale va fi ales de filiale și că ar accepta și o persoană din afara partidului pentru această poziție.

“La nivelul PSD și al președintelui PSD, nu au început aceste discuții (despre candidatul partidului la alegerile prezidențiale - n.r.). Singura discuție pe care am avut-o foarte clar - viitorul candidat al PSD va fi ales de către fiecare organizație, de fiecare consilier comunal, municipal, viceprimar, primar, în conferințe de alegeri în întreaga țară. Schimbăm cu totul sistemul de desemnare a candidatului pentru funcția de președinte al României”, a precizat Ciolacu, la sediul central al PSD. El a adăugat că există deja “un colectiv de lucru” pentru modificarea Statutului partidului, care se ocupă de aceste modificări. “Din punctul meu de vedere aș accepta și oameni din afara partidului, ca să fie o competiție cât mai deschisă”, a afirmat acesta.

Marcel Ciolacu a menționat că PSD va face un congres ordinar în care să fie decise și modificările la statut.

Timișoara: Un bătrân s-a aruncat de la etajul 8 al unui bloc de locuințe

Un bătrân de 87 de ani s-a aruncat în gol de la etajul 8 al unui bloc de locuințe de pe bulevardul Dragalina din Timișoara. Bărbatul a decedat pe loc, în urma impactului cu solul.

Incidentul a avut loc luni dimineață, în jurul orei 6.00. “La data de 18 iulie a.c, în jurul orei 6:00, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că pe Bulevardul Dragalina din Timișoara,un bărbat s-a siuncis. Ajunși la fața locului, polițiștii au constatat că este vorba de un bărbat în vârstă de 87 de ani, care s-ar fi aruncat de la etajul 8 al imobilului în care locuia. În urma impactului cu solul, acesta a decedat”, transmite IPJ Timiș.

Bărbatul locuia împreună cu soția lui, în vârstă de 89 de ani. Cei doi nu s-au certat, însă bărbatul a încercat inițial să își taie venele de la mâini, dar nimeni nu a sunat la numărul de urgențe 112. Ulterior, el a decis să se arunce de la etaj.

Polițiștii au deschis un dosar penal sub aspectul săvărșirii infracțiunii de ucidere din culpă.

Poliția de Frontieră: 11.187 de cetățeni ucraineni au intrat duminică în România

Poliția de Frontieră anunță că 11.187 de cetățeni ucraineni au intrat duminică în România, în scădere față de ziua precedentă. “În data de 17.07.2022, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii țări au efectuat formalitățile de control (atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire) aproximativ 303.650 de persoane, cetățeni români și străini, cu peste 73.300 mijloace de transport.Pe sensul de intrare în România, au fost 152.380 de persoane, dintre care 11.187 de cetățeni ucraineni (în scădere cu 9,6% față de ziua precedentă)”, a transmis luni Poliția de Frontieră.

Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 17.07.2022, ora 24.00, la nivel național, au intrat în România 1.603.182 cetățeni ucraineni.

A murit unul dintre cei mai iubiți duhovnici români

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților anunță plecarea la cele veșnice a părintelui arhimandrit Grigorie Halciuc, proinstareț al Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.

Părintele arhimandrit Grigorie Halciuc s-a născut în comuna Poșta din Tulcea, în 8 februarie 1938, părinții săi fiind Iacob și Tatiana. În 24 noiembrie 1955, a intrat în viața monahală, la Schitul Rarău. Aici s-a format ca monah, fiind ucenic al părintelui ieroschimonah Daniil – Sandu Tudor, starețul schitului. A fost rasoforit în 25 decembrie 1955.

În 1959, regimul comunist a dat Decretul 410, prin care foarte mulți călugări au fost dați afară din mănăstiri. Părintele Grigorie a trebuie să părăsească mănăstirea, dar verticalitatea l-a ajutat să nu se îndepărteze de chemarea la viața monahală.

În 1965 a intrat în obștea Mănăstirii Putna. Aici a fost călugărit în 8 aprilie 1974, deși cererea de călugărie a fost depusă din 1966. El și părintele Tudor Pavlo, consăteanul său, cu care viețuise împreună la Rarău, au fost călugăriți luni, în Săptămâna Pătimirilor, cu ușile închise, întrucât nu se primea aprobare de la regimul comunist.

A fost hirotonit întru diacon pe 23 martie 1975, în Duminica Ortodoxiei, de către Preasfințitul Părinte Adrian Hrițcu, Episcop-vicar al Mitropoliei Iașilor, și hirotonit întru ieromonah pe 25 martie 1975, la sărbătoarea Bunei Vestire, de Înaltpreasfințitul Părinte Iustin, Mitropolitul Moldovei.

În 1978 a fost hirotesit protosinghel, iar în 1985 a fost hirotesit arhimandrit, de către Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist, pe atunci Mitropolit al Moldovei.

După absolvirea Seminarului și a Institutului Teologic din București, în 1978 a fost numit stareț la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, ascultarea pe care a avut-o până în 1 septembrie 2020.

La 25 decembrie 2021, a primit Ordinul „Crucea Bucovinei”, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în semn de apreciere pentru întreaga activitate desfășurată în timpul deceniilor în care a fost cu vrednicie starețul Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.