Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cine va conduce Parchetul General și DNA

Ziarul de Vrancea
26 feb 2023 457 vizualizări

Ministrul Justiției a anunțat ieri propunerile pentru șefia Parchetului General, respectiv a Direcției Naționale Anticorupție

Ministrul Justiției Cătălin Predoiu a anunțat luni propunerile pentru funcțiile de procuror general și de procuror șef al DNA, acestea fiind Alex Florin Florența și, respectiv, Marius Ionuț Voineag. Propunerea pentru funcția de procuror șef al DIICOT va fi anunțată în perioada următoare, după finalizarea analizei candidaturilor.

Pentru ocuparea funcție de procuror general la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, au îndeplit condițiile legale Alex-Florin Florența de la DIICOT și Gabriela Scutea de la PICCJ. Pentru funcția de procuror-șef al DNA, s-a constatat că au fost îndeplinite condițiile de către procurorii Crin Nicu Bologa și Marius-Ionuț Voineag, ambii de la DNA.

Pentru DIICOT, au fost admise candidaturile procurorilor Ioana Bogdana Albani, Alina Albu și Oana-Daniela Pâțu, de la DIICOT.

Conform ministrului Justiției, în analiza candidaturilor și formularea propunerilor au fost luate în considerare multiple date și documente aflate la dosarul fiecărei candidaturi, precum și calitățile și cunoștințele demonstrate în fiecare interviu, pe baza unor criterii combinate care țin atât de cariera, experiența, expertiza, calitățile și caracteristicile profesionale, manageriale și psihologice personale ale candidaților, nevoile de perspectivă ale instituțiilor pentru care s-a candidat, precum și proiecțiile de funcționare eficientă a acestora în cadrul Ministerului Public.

Experiența și expertiza profesională, dosarele soluționate, rezultatele anterioare obținute pe parcursul carierei, au constituit criterii și argumente de prim rang luate în considerare. Funcția managerială de antrenare și mobilizare a eforturilor procurorilor poate fi exercitată cu succes doar de către procurori care se bucură de respectul profesional al colegilor, pe baza măiestriei profesionale personale demonstrate direct și recunoscute în activitatea de apărare a legislației și combatere a infracționalității. Rezultatele obținute în exercitarea funcțiilor de conducere anterioare au reprezentat, de asemenea, un criteriu, fără a fi, însă, absolutizat. Propunerile motivate ale ministrului justiției vor fi înaintate Secției pentru procurori a CSM, în vederea emiterii avizului consultativ motivat al acesteia.

A instrumentat dosarul lui Vântu

Marius Voineag a fost contracandidatul actualului șef DNA, Crin Bologa, și este adjunct al Secției pentru urmărire penală și criminalistică din Parchetul General și fost șef al Serviciului de combatere a macrocriminalității economico-financiare din cadrul DIICOT. Ca procuror de caz, Voineag a instrumentat unul dintre dosarele lui Sorin Ovidiu Vântu și ale sindicalistului Liviu Luca, dosarul Ultrapro Computers, dosarul manipulării pieței de capital privindu-l pe fostul șef al SIF Banat Dragoș Bîlteanu, iar la PG a intrumentat dosare de contrabandă și obținere ilegală de fonduri. Procurorul Voineag a scris în declarația sa de avere că a primit 502.500 de lei la petrecerea de botez.

Alex Florin Florența este procuror DIICOT și a fost contracandidatul actualei șefe a Parchetului General, Gabriela Scutea, a cărei activitate a criticat-o deschis în cadrul interviului pentru funcția de procuror șef. Florența a vorbit de pasivitatea parchetului și a declarat jurnaliștilor că “Ministerul Public nu își mai asumă niciun rol activ în ceea ce înseamnă demararea unor anchete penale”.

Expert în politici de sănătate publică: Există mulți medici care doresc să se întoarcă în țară

 ei se întorc formați, dar trebuie să scădem birocrația pentru recunoașterea specializărilor, spune expertul

Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică, susține că există mulți medici care doresc să se întoarcă în țară, precizînd că dacă autoritățile au ce să le ofere, ei doresc să revină în România. Ea a precizat că trebuie scăzută birocrația pentru recunoașterea diplomelor în vederea angajării acestor medici români.

Ioana Stăncel a fost întrebată, luni, la Prima News, dacă patru ani sunt suficienți pentru ridicarea Spitalului Regional Iași. “Cred că este arhisuficientă această perioadă de patru ani, putem să ne limităm la construcție, infrastructură și dotare la trei ani și operaționalizare – un an. Echipele medicale există deja, Iașul este un centru medical de excelență în formare, și academică și medicală și post-universitară și din experiența mea, cât am lucrat la Ministerul Sănătății o perioadă de timp la Direcția de Politici de Resurse Umane în Sănătate, există mulți medici care doresc să se întoarcă în țară. Dacă avem ce să le oferim, ei se vor întoarce în țară. Se întorc formați, trebuie să scădem birocrația pentru recunoașterea diplomelor, pentru angajarea acestor medici care sunt români, au fost formați de școala medicală românească, au ultraspecializări în străinătate, sunt lideri de domeniu și doresc să se întoarcă acasă. O parte dintre ei sunt din zona Iașului și sunt convinsă că dacă putem să le oferim infrastructura medicală și infrastructura socială pentru acești medici, putem să îi aducem acasă cât mai repede. Acolo autoritățile locale s-au mobilizat și sunt convinsă că se vor mobiliza să le poată oferi și condițiile sociale de relocare și eventual stimulente din partea statului pentru toate județele unde doresc să se întoarcă medicii acasă”, a explicat Ioana Stăncel.

Fostul primar din Reghin, trimis în judecată pentru achiziționarea de dezinfectant cu 545% mai scump

Fostul primar al municipiului Reghin, Maria Precup, și alți trei angajați ai administrației publice locale au fost trimiși în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Târgu Mureș, pentru achiziționarea a 3.000 de litri dezinfectant de mâini, neautorizat la comercializare în România, care ar fi fost achiziționat la un preț cu 545% mai mare decât oferta unui alt furnizor.

Potrivit DNA, alături de aceasta au fost trimiși în judecată secretarul general al Primăriei municipiului Reghin, Mirela Minodora Radoi, un consilier în cadrul Biroului Achiziții Publice, Natalia-Ramona Moldovan, fostul consilier al primarului, Crina Slev, și administratorul unei societăți comerciale. “În perioada 02.04 - 26.06.2020, inculpata Precup Maria, în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi aprobat achitarea în mod nelegal către societatea omului de afaceri, trimis în judecată în prezenta cauză, a sumei totale de 456.960 lei (TVA inclus), ce reprezintă contravaloarea unei cantități de 3.000 de litri dezinfectant de mâini, care nu era autorizat la comercializare în România și care ar fi fost achiziționat la un preț cu 545% mai mare decât prețul furnizorului inițial. De precizat este faptul că nici la momentul emiterii prezentului rechizitoriu nu exista vreun site în limba română pe care să figureze dezinfectantul de mâini respectiv cu eticheta în limba română, cu traducerea compoziției chimice și a modului de utilizare”, au precizat reprezentanții DNA.

Direcția anticorupție a arătat că, pentru a “ocoli” prevederile legale care impuneau instituțiilor publice un prag de 135.060 lei până la care autoritatea contractantă putea achiziționa direct produse și servicii, s-ar fi divizat comanda în patru contracte distincte.

Premiul de aproximativ 4 milioane de euro la Joker, câștigat cu un bilet jucat la Galați

Premiul de aproximativ 4 milioane de euro la tragerea Joker de duminică a fost câștigat cu un bilet jucat la o agenție din Pechea (județul Galați). “La tragerea Joker de duminică s-a câștigat premiul de categoria I în valoare de 19.646.531,20 lei (aproximativ 4 milioane de euro). Biletul norocos a fost jucat la agenția 17-081 din Pechea, județul Galați și a fost completat cu șapte variante la Joker și o varianta la Noroc Plus, prețul acestuia fiind de 51,50 lei”, anunță Loteria Română.

Acesta este primul câștig de categoria I obținut la Joker în acest an. Ultima dată, premiul de categoria I la Joker a fost câștigat în data de 23.04.2022 și a fost în valoare de 3.232.736 lei. De asemenea, la tragerea Loto 5/40 de duminică s-au înregistrat două premii de categoria I în valoare de 1.193.209,50 lei (peste 242.600 de euro) fiecare.

Biletele norocoase au fost jucate la agenția 24-068 din Baia Mare, județul Maramureș și la agenția 31-009 din Zalău, județul Salaj, prețul acestora fiind fiind de 21,50 lei, respectiv 582,50 lei.

Conform Regulamentului privind organizarea și administrarea jocurilor de tip loto tradițional, câștigătorii au la dispoziție 90 de zile începând cu data tragerii pentru a-și revendica câștigul.

Ce spune MISA, după ce un membru a fost acuzat că a violat o fată de 11 ani

Școala de yoga MISA protestează față de ceea ce numește asocierea “tendențioasă, mincinoasă și senzaționalistă” a numelui Asociației cu o persoană suspectă de comiterea infracțiunii de viol. MISA precizează că nu este responsabilă de ceea ce fac cursanții în afara celor câteva ore pe săptămână când frecventează cursurile, reacționând astfel la comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea potrivit căruia un bărbat “membru în Mișcarea de Integrare Spirituală în Absolut (MISA)” a întreținut raportul sexuale cu o fetiță de 11 ani, “profitând de imposibilitatea minorei de a-și exprima în mod liber și conștient voința, datorită vârstei fragede”.

“Pentru corecta informare a opiniei publice și în spiritul adevărului, reamintim că din anul 1990 și până în prezent zeci de mii de oameni au participat la cursurile școlii noastre de yoga ezoterică integrală. Aceasta nu înseamnă că Asociația noastră este în vreun fel responsabilă de ceea ce fac aceste persoane în afara celor câteva ore pe săptămână când frecventează cursurile noastre, și nici nu îi face pe aceștia “membri MISA”, așa cum în mod obsesiv afirmă presa despre fiecare persoană care a avut cea mai mică tangență cu vreun curs de yoga al școlii noastre”, transmit reprezentanții asociației. Ei precizează că învățăturile Școlii de yoga MISA promovează “împărtășirea unor valori și aspirații de natură spirituală, promovarea unui stil de viață în deplină armonie cu principiile spirituale universale, dumnezeiești”.

“Nu încurajează în niciun fel comportamente care sunt contrare legilor țării și valorilor spirituale, dar nici nu este responsabilă de acțiunile și comportamentul tuturor persoanelor care decid să frecventeze cursurile noastre”, subliniază MISA.

Un bărbat din Bacău și-a incendiat casa construită de voluntari, cu bani din donații

Duminică seara, în jurul orei 17.00, un bărbat din comuna Gura Văii, beat fiind, și-a dat foc la casa pe care o avea datorită unor donații și a unor voluntari care au ajutat la construirea ei, anunță Ziarul de Bacău.

Pompierii au intervenit de urgență și au lichidat incendiul. De asemenea, la fața locului a venit și o ambulanță SMURD, precum și reprezentanții Delgaz Grid care au sistat alimentarea cu energie electrică și gaz, până la rezolvarea problemei.

Primarul comunei Gura Văii este cel care a afirmat că respectiva casă era făcută din donații: „Autoincendiere sub influența alcoolului. Casa a fost făcută de voluntari și din donații! Dar nici alta casa nu vor mai vedea!”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.