Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cine sunt românii care țin cu Putin

Ziarul de Vrancea
23 feb 2022 841 vizualizări

Tinerii fără job și cei fără studii superioare sunt cei mai predispuși la propaganda anti-occidentală, arată un studiu realizat de SNSPA

Doi din trei români au încredere în Vest și resping Rusia, totuși, 27% dintre ei consideră că aderarea României la NATO și UE a fost “o greșeală”, relevă un studiu realizat de Centrul pentru promovarea Participării și Democrației (CPD) din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA). Potrivit cercetării, se constată o amplificare a narativelor anti-occidentale în peisajul online românesc, publicul cel mai expus la propagandă și dezinformare fiind format din tineri inactivi, fără studii superioare și muncitori fără studii superioare.

În studiu a fost analizată comunicarea pe Facebook (pentru a identifica tendințele de manifestare a vocilor pro-Rusia din România), căutarile pe Google (pentru a identifica nivelul interesului românilor pentru criza din Ucraina, dar și pentru Rusia și NATO), precum și mai multe date de sondaj (pentru evaluarea încrederii românilor în actorii geopolitici principali).

De asemenea, CPD a realizat și o analiză a discursului populist în social media din România.

Potrivit studiului, nivelul încrederii românilor în actorii occidentali rămâne ridicat – 2 din 3 români au încredere în Vest și resping Rusia, și doar 15% susțin “modelul estic”. “Totuși, peste un sfert dintre români (27%) consideră că aderarea României la NATO și UE a fost „o greșeală”. Tot 27% consideră că NATO nu ar ajuta România în cazul unui atac și că Rusia este mai puternică decât NATO”, arată SNSPA.

Potrivit studiului, deși încrederea în Rusia nu depășește 15% la nivelul populației, în rândul tinerilor inactivi și fără studii superioare, acest procent urcă la 23%. “Publicul cel mai expus la propagandă și dezinformare este format din tineri inactivi, fără studii superioare și muncitori fără studii superioare. Împreună, aceste publicuri compun 45% din populație”, mai arată sursa citată.

Iohannis: Niciun român nu trebuie să se teamă pentru siguranța sa

Președintele Klaus Iohannis a declarat ieri, după ședința de urgență a CSAT pe tema situației din Ucraina, că Federația Rusă a ales calea reprobabilă a violenței armate masive împotriva unui stat suveran, a ales forța tancurilor în detrimentul vieților cetățenilor, iar România condamnă ferm această agresiune. Președintele a reluat afirmația potrivit căreia niciun român nu trebuie să se teamă pentru siguranța sa, adăugând că România nu va fi atrasa în conflictul militar din Ucraina. De asemenea, Iohannis a anunțat că România este pregătită să facă față oricăror consecințe economice și umanitare pe care le-ar putea genera un eventual conflict de durată între Rusia și Ucraina. “Oricât de mult rău ar încerca să facă, ultimii revizioniști ai istoriei trebuie să știe că lumea pe care vor să o reînvie a apus demult”, a conchis el.

Două aeronave americane F-35 au aterizat în România

Două aeronave F-35 Lightning II ale Forțelor Aeriene ale Americii din Europa (USAFE) au aterizat ieri, în jurul orei 15,00, în Baza 86 Aeriană “Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea, de unde vor executa, în următoarea perioadă, misiuni și antrenamente în comun cu militari și aeronave ale Forțelor Aeriene Române.

Potrivit MApN, misiunile de instruire în comun au ca principal obiectiv creșterea interoperabilității între aliații din cadrul NATO, iar misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacității de reacție și descurajare. “În același timp, aceste misiuni reprezintă o dovadă concretă a nivelului ridicat de cooperare în domeniul securității și apărării în cadrul Parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite ale Americii și transmite un mesaj puternic de solidaritate între aliați”, arată ministerul.

Mii de oameni la frontierele de nord ale României

Invadarea Ucrainei de către Rusia determină populația ucraineană să părăsească în masă țara aflată în război. Mii de oameni panicați de începerea conflictului militar au stat, ieri, la cozi interminabile la frontiera dintre Ucraina și România. De asemenea, sute de mașini cu numere de Ucraina așteptau la rând în Punctul de Trecere a Frontierei Tereblecea - Siret, pentru a putea ajunge în România.

Autoritățile ucrainene au permis ieșirea din țară doar a femeilor, copiilor, iar în cazul bărbaților este permisă părăsirea țării doar pentru cei care au rezidență pe teritoriul altui stat. În acest context, la porțile metalice ale punctului de frontieră așteptau numeroase femei cu copii în brațe sau cu copii în cărucioare. Mulți dintre refugiați au reușit să ia cu ei cel mult o valiză în care au pus obiectele de strictă necesitate.

“Lumea e speriată toată, fiecare fuge care încotro, care la rude, care mai au case pe la munte. Se ascunde lumea, pentru că e o situație dificilă”, a declarat, pentru Agerpres, o ucraineancă ce a părăsit țara.

Durata de așteptare pentru a intra în România era foarte mare, însă, cu toate acestea, nicio persoană aflată la rând nu părea dispusă să renunțe.

Coada de mașini la graniță se întindea pe o lungime de 3 - 4 kilometri.

Patron de gater, unui activist de mediu: „Îți tai capul dintr-o lovitură”

Un activist de mediu din echipa lui Daniel Bodnar a fost amenințat cu moartea de un bărbat în timp ce se afla într-o mașină, într-o parcare din Suceava. Polițiștii din Suceava au anunțat, joi, că bărbatul a fost identificat, fiind reținut pentru 24 de ore. “S-a stabilit că, la data de 21 februarie, în jurul orelor 14.00, în timp ce se afla pe raza comunei Moldovița, staționat cu autoturismul în parcarea din zona intersecției dintre D.J. 176 cu D.C. Putna Secrieș, un tânăr din orașul Solca a fost acostat de către o persoană de sex masculin, a cărei identitate nu o cunoaștea, care se deplasa cu un autoturism de teren, a oprit în dreptul vehiculului său și i-a adresat injurii și amenințări cu moartea. Persoana vătămată a fost preluată de către polițiști și îndrumată să formuleze plângere penală”, a transmis IPJ Suceava.

Polițiștii au stabilit că agresorul este un bărbat de 35 de ani din comuna Izvoarele Sucevei. El a fost reținut pentru 24 de ore.

Incidentul a fost filmat, iar imaginile au fost postate de către activistul de mediu Daniel Bodnar pe pagina sa de Facebook.

“Patron de gater cu apucături de criminal! Cum poate să amenințe în asemenea hal, ziua în amiaza mare? Cine îi protejează pe acești patroni? Cred că s-a ajuns prea departe! Dani și ceilalți băieți au rămas în zona Moldovița-Vatra Moldoviței-Vama! Era parcat în așteptarea unui camion, iar patronul a venit și l-a avertizat dacă îl va filma: « îți tai capul dintr-o lovitur㻓, a scris Bodnar pe Facebook.

Jandarmii au intervenit după ce o femeie a fost lovită cu sticle în cap de fostul iubit

Jandarmi tulceni au intervenit după ce o femeie a fost lovită cu sticle în cap de fostul iubit, evenimentul petrecându-se la locul de muncă al victimei.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Tulcea a transmis, ieri, că jandarmii au fost solicitați să intervină, miercuri seară, prin apel 112, la un local din municipiul Tulcea deoarece o femeie era agresată de un bărbat. “Jandarmii s-au deplasat la fața locului, unde au găsit un bărbat ce prezenta urme de sânge la nivelul feței și o rană la mâna stângă, iar într-un colț al localului, au observat o femeie, în vârstă de 19 ani, agitată și speriată, ce avea hainele ude și acuza dureri foarte mari la nivelul capului. Imediat a fost solicitat un echipaj medical, care a acordat pe loc îngrijiri medicale bărbatului și a transportat femeia la Spitalul Județean de Urgență Tulcea pentru efectuarea unor investigații medicale de specialitate”, se arată în comunicat.

 În local au fost găsiți și agenții de pază care au solicitat prezența jandarmilor. Ei au declarat că au intervenit după ce o persoană a apăsat butonul de panică din local. “Când au ajuns la fața locului, în local nu se afla nimeni, însă se auzeau strigăte de ajutor din magazia localului, unde au găsit un bărbat care lovea o femeie. Bărbatul, în vârstă de 23 de ani, a fost imobilizat, iar femeia a declarat că cel în cauză este fostul ei iubit de care s-a despărțit în urmă cu două săptămâni. Din spusele acesteia, bărbatul și-a făcut apariția în localul unde ea lucrează, a consumat alcool și a început să o amenințe cu acte de violență, după care a împins-o în magazia localului și a început să o lovească cu mai multe sticle de alcool în cap”, a precizat sursa

Fost director al Maternității din Ploiești, condamnat pentru luare de mită

Un fostul director financiar-contabil al Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploiești a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, 80 de zile de muncă în folosul comunității iar instanța a dispus confiscarea de la el a sumei de 19.888 de lei primită ca mită pentru angajarea în maternitate a două asistente medicale și pentru acordarea unor contracte către o firmă.

Cristian Daniel Petrică, fost director financiar-contabil al maternității din Ploiești, anchetat pentru mai multe infracțiuni de luare de mită, a semnat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției.

Conform anchetatorilor, Petrică a fost trimis în judecată după ce a primit mită câte o mie de euro pentru angajarea a două asistente în maternitatea din Ploiești, iar de la o societate comercială a primit, în perioada iunie-iulie 2020, servicii în valoare de 10.000 de lei, pentru facilitarea încheierii unui contract.

Primarul din Baia Mare, condamnat la cinci ani de închisoare

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru luare de mită, joi, în ședința publică a Tribunalului Cluj. Sentința nu este definitivă și poate fi contestată de inculpat. Instanța a mai dispus confiscarea sumei totale de la 65.000 lei și 5.000 de euro, urmând ca în cazul în care nu se găsesc sumele menționate, confiscarea să se realizeze prin echivalent.

Procurorii anticorupție susțin în rechizitoriul trimis în instanță că, în cursul anului 2013, Cătălin Cherecheș, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, a pretins, a acceptat și a primit de la mai mulți oameni de afaceri diverse sume de bani în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu.

Clădiri și simboluri în galben-albastru

În actualul context al conflictului militar din Ucraina cauzat de Rusia, în semn de solidaritate cu poporul ucrainean, primarii USR Clotilde Armand (Sectorul 1), Allen Coliban (Brașov) și Gabriel Pleșa (Alba Iulia) au anunțat că vor ilumina în culorile galben și albastru clădirile primăriilor și alte obiective din orașele pe care le administrează, arată un comunicat de presă al partidului.

„Sectorul 1 este alături de poporul ucrainean. Sunt mulți ucraineni la graniță cu România care fug de războiul lui Putin. Acești oameni și-au lăsat totul în urma lor din cauza unui dictator care vrea să schimbe granițele Europei după cum vrea el. În aceste momente este nevoie de măsuri urgente de ajutor. Iar Primăria Sectorului 1 își oferă sprijinul pentru toți ucrainenii aflați în dificultate. Vom asigura condiții pentru toți refugiații care ne solicită ajutorul”, a declarat Clotilde Armand, conform sursei citate.

Și edilul Brașovului Allen Coliban a precizat că speră ca răspunsul UE și al comunității internaționale să fie pe măsura agresiunii ruse.

“Îmi exprim speranța că răspunsul Uniunii Europene și al întregii comunități internaționale va fi pe măsura agresiunii ruse. Suntem alături de poporul ucrainean în lupta lor pentru integritatea statală, pentru prezentul și viitorul pe care și le-au ales. Dacă situația o va cere, Brașovul are capacitatea și va asigura condiții pentru potențialii refugiați din Ucraina”, a declarat Allen Coliban.

La rândul său, primarul Municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a anunțat că Cetatea Alba Iulia a fost iluminată în galben și albastru.

„În contextul situației de conflict armat în care se află Ucraina, în semn de solidaritate față de poporul acestei țări, greu încercat în aceste momente, Cetatea Alba Carolina va rămâne iluminată în culorile galben și albastru, culori pe care fiecare ucrainean le poartă în suflet și pe drapelul național. Semnificația lor, de pace și prosperitate, să-i întărească în lupta pentru a-și păstra suveranitatea și integritatea teritorială”, a explicat Gabriel Pleșa, potrivit sursei menționate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.