Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cine face guvernul? PSD și PNL, umăr la umăr

Ziarul de Vrancea
6 dec 2020 967 vizualizări

Social-democrații și liberalii își disputau aseară primul loc, potrivit exit-poll-urilor, câștigătorul urmând să fie cunoscut după numărarea tuturor voturilor n patru partide, UDMR, AUR, PMP și Pro România, aveau emoții privind intrarea în Parlament, procentele cu care erau creditate fiind în marja de eroare

PSD se situează pe primul loc cu 30,5% la votul pentru Camera Deputaților în alegerile parlamentare de ieri urmat de PNL cu 29%, iar la Senat PSD are 30,6% iar PNL29,1%, potrivit xxit-poll-ului CURS-AVANGARDE prezentat aseară de Antena 3, pe baza datelor centralizate pâmă la ora 19:00. Conform datelor parțiale, la Camera Deputaților rezultatele indică următoarele scoruri - PSD – 30,5%, PNL – 29%, USR – 15,9%, UDMR – 5,7%, AUR – 5,2%, Pro România și PMP – 5%. La Senat - PSD – 30,6%, PNL – 29,1%, USR – 16,4%, UDMR – 5,7%, AUR – 5,3%, Pro România și PMP – 5%.

Pragul pentru intrarea în Parlament este de 5%, astfel că Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) are șanse să intre în Parlament, în timp ce Pro Româna și PMP sunt la limită.

Scandal privind votul prin corespondență

Alianța USR-PLUS a anunțat sâmbătă că a primit mii de sesizări de la românii din diaspora care reclamă că votul lor prin corespondență nu a ajuns la AEP și a cerut Guvernului, MAE și BEC să găsească soluții pentru ca aceștia să poată vota fizic în secțiile de votare din străinătate. De asemena, PMP a cerut explicații de la Biroul Electoral Central.

Premierul Ludovic Orban a explicat sâmbătă, referitor la voturile prin corespondență care nu au ajuns la AEP, că e posibil ca unii cetățeni din străinătate să nu fi votat, chiar dacă au primit plicul sau să fi uitat să voteze ori poate au renunțat să voteze prin corespondență și au optat să meargă fizic la secția de votare. Șeful Executivului a mai spus, referitor la „plicurile care au fost validate, că la misiunile diplomatice sunt peste 3.000, plicuri valide”, iar plicurile care au ajuns în țară, care sunt preluate de Poșta Română, sunt în jur de 18.000. El a adăugat că Poșta Română trebuie să prezinte către BEC exact care e situația și câte plicuri au venit și câte plicuri au venit după termenul limită de 3 decembrie. Poșta Română a precizat că a predat către Autoritatea Electorală Permanentă un număr total de 18.421 de plicuri electorale care au ajuns în România până în 3 decembrie, ora 23.59. Președintele AEP Constantin-Florin Mitulețu-Buică a afirmat că AEP nu are încă informații dacă s-a pierdut parte din voturile prin corespondență sau dacă acestea au fost blocate în anumite zone ale oficiilor poștale din țările respective.

Absenteism masiv la alegeri în mediul rural

Peste 5,6 milioane de români au votat ieri, până la ora 20:00, cu o oră înaintea închiderii secțiilor de votare, ceea ce înseamnă o prezență de 31,11 %. Cei mai numeroși sunt votanții din categoria de vârstă 45 - 64, urmați de cei de peste 65 de ani. Cea mai slabă prezență se înregistrează la categoria 18 - 24 de ani. Prezența în mediul urban este considerabil mai mare decât în mediul rural, diferența fiind de aproape 400.000 de alegători.

La alegerile parlamentare din 2016, prezența la vot la închiderea urnelor a fost 39,49%, ceea ce reprezintă 7.212.022 alegători Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2019 a fost 47,66% în primul tur, iar la localele de anul acesta a fost 46%.

Mobilizarea în mediul rural la alegerile parlamentare de ieri a ajuns la un minim istoric, cu doar 1,8 milioane de voturi exprimate până la ora 16.00, adică cu 1,2 milioane mai puțin față de alegerile locale din luna septembrie.

Și numărul de voturi din mediul urban a scăzut față de locale, dar cu o diferență mult mai mică, de doar 365.638.

Traian Băsescu a încălcat regulile CNA

Traian Băsescu a încălcat regulile impuse de Consiliul Național al Audiovizualului și, după ce a ieșit de la urne, a pronunțat în timp ce era transmis în direct, numele partidului cu care a votat: “Am dat un vot pentru Dreapta, care nu poate să facă o majoritate fără PMP. Deci am votat PMP”.

Și președintele PMP Constanța, Claudiu Palaz, a pronunțat numele partidului în momentul în care a făcut declarații la ieșirea de la urne. La Constanța lista PMP pentru Camera Deputaților este deschisă chiar de fiica cea mică a președintelui, Elena Băsescu.

Scrutinul în Noua Zeelandă, câștigat de USR PLUS

Alegerile în Noua Zeelandă au fost câștigate de USR PLUS, care a obținut peste 50 dintre cele 93 de exprimate, atât la Camera Deputaților, cât și la Senat, potrivit numărătorii permanente a formațiunii. Potrivit Alianței USR PLUS, în Noua Zeelandă s-a finalizat numărătoarea lor.

Numărătoarea paralelă realizată de reprezentanții formațiunii arată că Alianța USR PLUS a câștigat scrutinul. Pentru Camera Deputaților s-au înregistrat următoarele voturi : USR PLUS – 54, PNL – 17, PSD – 6, PMP – 6, AUR – 2, Pro România și PER câte un vot. Pentru Senat, rezultatele sunt următoarele: USR PLUS – 58 voturi, PNL – 14 voturi, PSD – 7 voturi, PMP – 5 voturi, AUR – 2 voturi și Ștefan Voloseniuc - 4 voturi.

Procesul de votare în Noua Zeelandă s-a încheiat la ora 10.00, ora României.

Un bărbat a murit în curtea unei secții de votare

Un bărbat de 80 de ani a murit, ieri, în curtea unei secții de votare din județul Argeș. El a intrat în stop cardio-respirator și nu a putut fi resuscitat.

“La o secție de votare din localitatea Teiu, județul Argeș, un bărbat, în vârstă de 80 ani, a leșinat în curtea secției de votare. La sosirea echipajelor de intervenție acesta era în stop cardio-respirator și, în ciuda eforturilor echipei medicale, a fost declarat decedat”, a transmis, duminică, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog. Procesul electoral nu a fost afectat.

Număr record de pacienți la terapie intensivă

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 5.231 de cazuri noi de infectare cu coronavirus. În ultimele 24 de ore, 134 de persoane au decedat, numărul total ajungând la 12.320.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.587. Dintre acestea, 1.289 erau internate la ATI, o cifră record de la începutul pandemiei.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 4.255.481 de teste. Dintre acestea, 17.530 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 11.391 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 6.139 la cerere.

Mitropolitul Ardealului: Biserica este marginalizată și hulită

n IPS Laurențiu a cerut iertare credincioșilor că stau afară, în frig

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a cerut iertare credincioșilor pentru că au fost nevoiți să asiste la slujbă “în frig, afară”, deși Catedrala Mitropolitană are o capacitate de peste 2.000 de locuri, putându-se respecta distanța fizică. Înaltul prelat susține că Biserica “este, astăzi, marginalizată, este hulită”. “Iubiți credincioși, vă rugam să intrați în biserică respectând acele reguli, care sunt impuse, mai ales astăzi, in ziua de votare. Mergeți pe rând, cu toții, veniți sa primiți sfintele taine. V-am așteptat aici, pentru ca să vă cerem iertare, pentru că a trebuit să stați în frig, afară, deși catedrala noastră poate să cuprindă o mare mulțime de credincioși, respectând întru totul distanța. Avem însă bucuria cea mare a acestui îndoit praznic: Sfântul Ierarh Nicolae este prăznuit astăzi, după ce două duminici la rând am auzit care este rolul pe care Dumnezeu l-a rânduit bunurilor materiale și, mai ales, folosul pe care trebuie să-l avem noi pe urma lor, încercând să nu ne lipim de ceea ce nu ne aparține decât trecător. Iată că astăzi Sfântul Ierarh Niculae ne arată modul în care o mare personalitate a Bisericii, un chemat, un ales al lui Dumnezeu, a reușit în viața sa să împlinească această poruncă, acest comandament, de a ajuta pe cei sărmani “, a spus mitropolitul Ardealului, în predica ținută la finalul slujbei ținute la Catedrala Metropolitană Sibiu.

 Mitropolitul a continuat, arătând că Sfântul Nicolae are două mari virtuți care sunt pildă pentru credincioși: dăruirea totală lui Hristos și modul în care a apărat credința. În acest context, înaltul prelat a afirmat că „Biserica este marginalizată, hulită”.

 „Al doilea lucru foarte important pentru noi, mai ales pentru vremurile de astăzi: Sfântul Ierarh Nicolae ne arată cum trebuie să ne apărăm dreapta credință. Biserica este, astăzi, marginalizată, este hulită. Chiar se pornește o acțiune împotriva ei, pe față. Nu mai recunoaște nimeni, nici Biblia, nici pe Hristos. Vom auzi tot mai multe atacuri de acestea, dar avem însă certitudinea că, așa cum Dumnezeu l-a apărat pe Sfântul Ierarh Nicolae ne va apăra și pe noi” a adăugat Mitropolitul Ardealului. ÎPS Laurențiu a mai susținut, în fața credincioșilor, dând ca pildă povestea femeii gârbove, că Mântuitorul „a exclamat și i-a mustrat pe cei care țineau la forma legii, nu la fondul ei”. „Păcatele ne apasă în așa fel încât nu mai ave poziția aceasta pe care ne ne-a rânduit-o Creatorul poziție doxologică, de a-L preamări, de a-L vedea pe Dumnezeu, ci nu doar în smerenia voită, ci ne-voită, să nu poți să privești spre cer. Femeia gârbovă a fost vindecată în sinagogă în zi de sâmbătă. Dumnezeu acționează atunci când credința omului se îndreaptă spre El. Nimeni nu-l poate opri, nici măcar restricțiile acelea care au fost impuse. Dar Mântuitorul a exclamat și i-a mustrat pe cei care țineau la forma legii, nu la fondul ei: «fățarnicilor, voi nu vă dezlegați animalele și să le adăpați în zi de sâmbătă? Oare această femeie care 38 de ani a fost legată de Satana nu trebuia să fie dezlegată de păcatul acesta?»“, a mai afirmat prelatul.

Municipiul Sibiu este în continuare în carantină.

Căutat pentru furt calificat, prins întrucât nu purta masca de protecție

Un bărbat de 36 de ani, care era dat în urmărire întrucât pe numele său fusese emis un mandat de arestare preventivă pentru furt calificat, a fost prins de jandarmi. Aceștia îl opriseră pe stradă întrucât nu purta masca de protecție, iar după verificări au stabilit că era căutat.

Potrivit Jandarmeriei București, ieri, în jurul orei 12.00, o patrulă de jandarmerie a observat, pe o stradă din Sectorul 5, un bărbat care nu purta masca de protecție sanitară, conform prevederilor legale în vigoare. “Bărbatul a fost oprit, iar în urma legitimării și verificării datelor de identificare, a reieșit faptul că acesta era căutat, din luna noiembrie a.c., existând un mandat de arestare preventivă emis pe numele său, pentru săvârșirea unei infracțiuni de furt calificat”, arată sursa citată. Bărbatul, în vârstă de 36 de ani, a fost predat polițiștilor pentru dispunerea măsurilor legale.

Șefa Secției de neurologie de la Spitalul Municipal Dej a murit în urma infectării cu noul coronavirus

Șefa Secției de neurologie din cadrul Spitalului Municipal Dej, Carmen Mocan Ceaca, a murit în urma infecției COVID-19. Ea era internată de mai multe săptămâni după ce dezvoltare o formă gravă a bolii.

Carmen Mocan Ceaca, în vârstă de 50 de ani, diagnosticată cu COVID-19, a murit sâmbătă seară, au declarat pentru News.ro reprezentanți ai Spitalului Municipal Dej.

 “Suntem adânc întristați că am pierdut dintre noi încă un medic profund dedicat pacienților și profesiei sale, un om de o deosebită calitate, corectitudine și o înaltă ținută morală, o bună prietenă”, a transmis conducerea unității sanitare.

 Carmen Mocan Ceaca lucra la Spitalul Municipal Dej din anul 2001, timp în care a tratat peste 10.000 de pacienți.

 În 11 noiembrie, Spitalul Municipal Dej a distribuit pe Facebook o postare a unei ONG din Cluj care solicita ajutor din partea celor care ar fi putut dona plasmă convalescentă pentru medicul Carmen Mocan Ceaca.

 “Este nevoie urgentă de PLASMĂ CONVALESCENTĂ COVID-19! Dna Dr. Carmen CEACA-MOCAN este internată în la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj-Napoca și necesită administrarea de plasmă convalescentă COVID-19. Dacă ați trecut prin infecția cu noul coronavirus, puteți dona plasmă la Centru Regional de Transfuzii Sanguine Cluj-Napoca. (...) Nu uitați să menționați că donați pentru Dr. Carmen MOCAN-CEACĂ”, preciza postarea distribuită de colegii medicului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.