MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cine este Elena Lasconi, noua șefă a USR
Fosta vedetă Pro TV, primar în Câmpulung, îi ia locul lui Cătălin Drulă după ce acesta a scos-o de pe lista de europarlamentare pentru că a votat la referendumul pentru familie
Elena Lasconi (52 de ani) a câștigat miercuri alegerile interne din USR pentru funcția de președinte al partidului cu peste 68% din voturile exprimate. Ea a devenit o figură publică în calitate de ziarist și prezentator la Pro TV. A intrat în USR și a câștigat alegerile pentru primăria Câmpulung-Muscel (Argeș) în 2020, fiind reconfirmată în funcție și la alegerile din 2024. Stilul ei de comunicare, cu accente populiste, contrastează puternic cu cel al predecesorilor săi în fruntea USR.
Lasconi îi ia locul la șefia USR lui Cătălin Drulă, care a demisionat după rezultatele slabe ale partidului la alegerile europarlamentare și locale din 9 iunie. Chiar Drulă îi ceruse în noiembrie 2023 să renunțe la prima poziție pe lista candidaților USR la europarlamentare după ce Elena Lasconi a recunoscut public că a votat da la referendumul pentru familie.
Declarația de atunci a lui Lasconi a provocat o respingere publică din partea fiicei sale și un scandal intern în USR. În cele din urmă, ea a renunțat la poziția de cap de listă la europarlamentare și apoi a demisionat și de la șefia organizației de partid din Argeș, ca urmare a neînțelegerilor cu Drulă. Ieșită din cărți pentru europarlamentare, ea a câștigat din nou alegerile pentru primăria Câmpulung cu aproape 70% din voturi.
Elena Lasconi s-a născut în Hațeg și este de profesie economist (absolventă de ASE). Ea și-a construit cariera în domeniul jurnalismului: a lucrat aproape 25 de ani la PRO TV ca reporter, realizator și moderator TV, dar și ca director de vânzări.
Ea a fost implicată ca activist în mai multe cauze umanitare și a câștigat și o ediție a concursului MasterChef – Proba Celebrității.
Primarul din Câmpulung Muscel a câștigat funcția de președinte al partidului USR din primul tur cu mai mult de două treimi din voturile exprimate. 11.333 din 25.607 de membri USR au votat în primul tur al alegerilor pentru președintele partidului, potrivit lui Ionuț Moșteanu. Scrutinul s-a desfășurat online timp de două zile. Elena Lasconi a primit 7. 701 de voturi.
Își va depune candidatura pentru președinția României
Noul preşedinte al USR a precizat că îşi va depune candidatura pentru preşedinţia României, ea precizând că trebuie să o facă cel târziu joi pentru că sâmbătă, 29 iunie, va avea loc congresul USR. „O să îmi depun candidatura, pentru că, după cum bine ştiţi, pe data de 29, sâmbătă, o să avem congres şi în USR funcţionează democraţia şi probabil că o să avem mai muţi candidaţi care vor dori să devină candidatul USR pentru funcţia supremă în stat, iar eu îmi voi depune această candidatură pentru sâmbătă”, a spus Lasconi. Întrebată dacă îşi va da demisia, dacă nu va reuşi să aibă majoritate în Biroul Naţional, Elena Lasconi s-a arătat încrezătoare, spunând că „va avea majoritate”.
Despre faptul că unii membri USR nu au votat deloc la aceste alegeri interne, Elena Lasconi a explicat că „au trecut 16 zile de la alegeri, foarte din scurt”. „Acum a fost un pic mai din scurt, nu mai punem la socoteală că este şi frumos afară, de plecat la munte, la mare”, a completat aceasta.
Cum se împart taberele pentru Biroul Național
După alegerea preşedintelui USR, urmează să fie stabilit noul Birou Naţional, prin vot al delegaţilor la Congres. Cei 24 de noi membri ai noului Birou Naţional vor fi aleşi în Congresul partidului, convocat pentru 29 iunie.
Trei tabere din USR vor concura pentru Biroul Naţional, forul colectiv de conducere al partidului, relatează News.ro. Pe lista Elenei Lasconi pentru Biroul Naţional vor candida nume ca Lucian Stanciu-Viziteu, Claudiu Năsui, Cristina Prună şi Radu Mihaiu. Gruparea rivală reuneşte lideri influenţi în partid, ca Vlad Voiculescu, Dominic Fritz, Clotilde Armand şi, posibil, Allen Coliban. Fostul primar al Braşovului are de ales între a merge cu o listă proprie sau a candida alături de Vlad Voiculescu. A treia tabără este grupată în jurul lui Cristian Seidler şi reuneşte foşti „nicuşoristi”. De asemenea, Ionuţ Moşteanu va candida pentru un loc în BN, fie pe listă cu Seidler, fie separat, susţin surse din conducerea USR pentru News.ro.
Europarlamentarul PMP Eugen Tomac se alătură grupului Renew
Grupul Renew Europe câștigă trei membri aleși în Camera Europeană, după ce a acceptat cererea de aderare a altor trei eurodeputați, Nikola Minchev (PP – Să continuăm schimbarea, Bulgaria), Hristo Petrov (PP – Să continuăm schimbarea, Bulgaria) și Eugen Tomac (Partidul Mișcării Populare, România), în urma sosirii noului europarlamentar belgian Yvan Verougstraete (Les Engagés, Belgia) săptămâna trecută. Membrii Grupului urcă astfel la 75, fiind încă departe de locul trei deținut de ECR, potrivit Rador Radio România.
Billy Kelleher a fost ales prim-vicepreședinte al liberalilor. „Renew Europe crește din nou, nu doar ca dimensiune, ci și ca experiență și ambiție. Avem acum o echipă de management puternică, care reflectă diversitatea și talentele grupului nostru. Renew Europe se află acum într-o poziție puternică pentru a avea un rol de prim plan n Parlamentul European și a realiza o schimbare adevărată”, a subliniat președintele Valerie Hayer.
Din grupul ECR (Conservatorii Europeni) face parte și AUR. Amintim că PMP-ul condus de Eugen Tomac a intrat în Parlamentul European în alianță cu USR, care face parte din grupul Renew Europe. Anterior, PMP facea parte din grupul popularilor europeni, PPE.
Dacian Cioloș se retrage din viața politică
Europarlamentarul Dacian Cioloș spune într-un interviu pentru aktual24.ro că se va retrage din politica activă și că urmează să se orienteze spre proiecte din zona societății civile și consultanță. El mai spune că vrea să-și folosească experiența pentru a pune în valoare educația, sănătatea, politicile sociale, dezvoltarea locală și urbană din societatea românească.
„Am mai multe idei pe care nu vreau sa le dezvolt acum, pentru ca o să vad în ce măsura ele sunt aplicabile. Dar sunt legate de ceea ce se întâmplă în România. Eu am observat în ultimii ani că foarte multe lucruri bune care se întâmplă societatea românească, din păcate, nu vin dinspre leadership-ul politic, ci vin dinspre societatea civilă și mediul antreprenorial. Care conlucrează inclusiv pentru a reforma anumite servicii publice care, prin definiție, sunt în responsabilitatea statului”, a spus Cioloș pentru aktual24.ro.
Cioloș își dorește să scape de eticheta de politician. „Vreau să-mi dedic mai mult timp și mai multă energie fără să mai am atât de puternic lipită eticheta asta de politician. Oamenii se feresc de tine ca de râie când ești politician. Pentru că, în background, tot timpul, au impresia ca ai un interes politic și că orice faci, în orice direcție te duci, cu oricine discuți, o faci din interes politic. Ei bine, nemaifiind activ într-un partid sau în politica de partid, sper sa fiu mai util și mai eficient în a sprijini astfel de mișcări și astfel de proiecte care am observat, mai ales în ultimii 2 ani, că dau rezultate la nivel local, în foarte multe locuri, dar încă nu au suficient impact la scară mai largă, la nivel național. Obiectivul meu ar fi să-mi folosesc experiența pe care o am de a fi lucrat și în afara unui partid politic, în responsabilități publice, dar și asumându-mi anumite opinii politice. Să folosesc experiența asta ca să contribui la a pune mai bine în valoare ceea ce se întâmplă bun în societatea românească pe partea de educație, de sănătate, de politici sociale, de dezvoltare locală, dezvoltare rurală și așa mai departe. Și, sigur, cu un focus în mod specific pe tot ce ține de natură, alimentație, sănătate, ferme mici, dezvoltare locală, acolo unde am un background și poate o experiența mai aplicată”, a mai spus Dacian Cioloș.
Europarlamentarul va rămâne membru al REPER, însă fără vreo implicare activă. „Eu rămân deocamdată în REPER, câtă vreme și partidul și colegii acceptă ideea asta. Dar, așa cum am anunțat deja după alegerile europarlamentare, nu mai intenționez să joc un rol activ, să candidez, și intenționez să găsesc alte mijloace de exprimare. În ce fel o să fac în mediul acesta al societății civile, în mediul antreprenorial, urmează să văd! Și nici nu vreau să dau detalii până când nu voi avea mai multă claritate. Am niște idei, într-adevăr, despre ce și cum aș putea să fac. Oricum, o să iau, cel puțin o perioadă, vreo două-trei luni, o pauză de reflecție. Și să văd cu familia, cu prietenii, mediul ăsta pe care l-am neglijat foarte mult în ultima perioadă. Am un cerc de prieteni, de colaboratori, foști colaboratori cu care am mai și lucrat pe domeniile astea în ultima perioadă, chiar dacă a fost mai puțin vizibil”, a adăugat Cioloș. El mai spune că nu vrea să iasă la pensie din politică.
București: Un tânăr și-a ucis iubita de 17 ani și apoi s-a sinucis
O tânără de 17 ani şi un bărbat de 24 de ani au fost găsiţi morţi într-o cameră a unui hotel din Sectorul 6 al Capitalei. Din primele date, bărbatul a ucis-o pe fată, iar apoi s-a sinucis. ”La data de 25 iunie 2024, Poliţia Capitalei- Secţia 20 Poliţie a fost sesizată de către o femeie, angajată a unei unităţi hoteliere din Sectorul 6, în jurul orei 12.00, prin apel 112, cu privire la faptul că într-unul dintre spaţiile de cazare s-ar afla două persoane, care prezintă urme de agresiune. La adresă s-au deplasat poliţişti din cadrul subunităţii şi un echipaj de prim-ajutor, care a constatat decesul celor două persoane, un bărbat şi o femeie, în vârstă de 24, respectiv 17 ani, ce se aflau într-o cameră a hotelului menţionat”, a anunţat joi Poliţia Capitalei. În urma cercetării efectuate la faţa locului, s-a stabilit faptul că bărbatul în vârstă de 24 de ani a ucis-o pe tânără, după care s-a sinucis.
Potrivit unor surse judiciare, incidentul a avut loc la hotelul Le Blanc, unde tânărul ar fi fi intrat într-o cameră, împreună cu fata, iar cei doi au rămas acolo câteva ore. Ulterior, spre seară, ea a rămas în camera de hotel, iar el a plecat singur spre un magazin din zonă, de unde a cumpărat un cuţit, după care s-a întors în cameră.
Cazul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, împreună cu poliţişti din cadrul Serviciului Omoruri, în vederea stabilirii împrejurărilor în care s-a produs evenimentul.
O deputată USR a depus plângere la CNCD împotriva lui Teodosie
Deputatul USR Diana Buzoianu anunţă că a depus plângere împotriva arhiepiscopului Tomisului, Teodosie, la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), după ce a înaltul prelat a sfătuit o femeie, care a relatat că e abuzată de soţ, să îşi "ducă crucea", fiindcă a primit "taina cununiei".
"I-am făcut plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării lui Teodosie pentru declaraţiile halucinante cum că femeile au nişte cruci de dus în căsătorie...printre altele una fiind abuzul psihologic. Ce faci dacă eşti abuzată psihologic de soţul tău? Ne spune Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, adică, în caz că nu ştiaţi, ce trebuie făcut, cică. Trebuie 'să-ţi duci crucea .... soluţia nu este să vă despărţiţi'. Adică, să rămâi pasiv. Că tu ai un sacrificiu de dus mai departe în numele căsătoriei. Căsătoria e sacră, dar drepturile tale fundamentale, nu prea. Suntem în anul 2024. Şi nu, femeile nu trebuie să-şi ducă nicio cruce ca acum sute de ani în care nu prea aveau niciun drept", a scris Diana Buzoianu, miercuri, pe Facebook.
Aceasta susţine că sunt mulţi "care şi în prezent ar vrea ca femeile să fie la fel de lipsite de apărare şi drepturi ca în 1800, doar că sunt milioane de oameni, inclusiv de români, care nu mai acceptă asta". "Declaraţiile domnului Teodosie discriminează şi încalcă legea din zilele noastre. Dacă le făcea în 1800, atunci nu era niciun instrument să fie sancţionate. Dar în 2024... dacă cei care trebuie să ne apere drepturile, cu legea în mână, nu sunt orbi... în câteva zile această declaraţie ar trebui amendată. În loc de concluzie: abuzul nu e niciodată o 'cruce ce trebuie dusă'. Nu. Abuzatorii nu trebuie scuzaţi pentru că se întâmplă să fie căsătoriţi şi cumva asta îi dezleagă de a mai fi oameni decenţi. Abuzul nu trebuie tolerat în numele a nicio scuză. Abuzul trebuie oprit şi sancţionat. Doar aşa vom ajunge să nu mai fim în topul ruşinos al ţărilor cu privire la violenţa domestică. Că toate aceste probleme au la bază inclusiv ideea că femeia trebuie să îndure, în anumite contexte, anumite abuzuri. Ei bine, nu", a adăugat Diana Buzoianu.
Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a sfătuit o femeie, într-o emisiune la Radio Dobrogea, să îşi "ducă crucea", fiindcă a primit "taina cununiei", după ce aceasta a relatat că este abuzată de soţ. Teodosie a spus că femeia trebuie să se roage ca Dumnezeu "să-i suplinească" bărbatului empatia.
Prima lovitură definitivă în războiul chefilor cu Antena 1
Victorie în instanță pentru chef Sorin Bontea în războiul cu Antena 1. Bucătarul a obținut o decizie definitivă într-un dintre procesele deschise de fostul angajator.
Reprezentanții Antena TV Group i-au dat în judecată pe cei trei foști jurați ai emisiunii „Chefi la cuțite”, pe fiecare în parte, la finalul anului trecut, solicitând judecătorilor să îi oblige pe Cătălin Scărlătescu, Sorin Bontea și Florin Dumitrescu să continue filmarea celui de-al 13 sezon al emisiunii.Apoi a atras şi Pro TV în acest război din instanţă, după ce televiziunea concurentă i-a cooptat pe chefi în emisiunea MasterChef, cea care i-a consacrat. Pe 17 mai, Antena Group a depus la Tribunalul Bucureşti ordonanţe preşedinţiale împotriva Pro TV, dar şi împotriva lui Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu, potrivit Pagina de Media.
Antena 1 a încercat să împiedice apariția lui Bontea în emisiunea MasterChef de la Pro TV printr-o ordonanță prezidențială. În cele din urmă, atât Bontea, cât și Pro TV au obținut miercuri o decizie favorabilă în instanța inițială și Curtea de Apel a confirmat hotărârea. Mai mult, Antena Group trebuie să suporte și costurile de judecată în valoare de 25.000 de lei (aproximativ 5.000 de euro), o parte pentru Bontea și o parte pentru Pro TV.
Antena Group a mai pierdut două procese cu chef Cătălin Scărlătescu, dar deciziile nu sunt definitive. Tribunalul București a respins marți, 25 iunie, acțiunea Antena TV Goup îndreptată împotriva lui Cătălin Scărlătescu, prin care acesta era obligat să continue filmările pentru emisiunea Chefi la cuțite. Cătălin Scărlătescu a câștigat și în cazul unei ordonanţe preşedinţiale prin care Antena Group voia ca acesta să nu apară la MasterChef.