Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cine este afaceristul acuzat că a pus în pericol apărarea flancului estic al NATO

Ziarul de Vrancea
4 oct 2022 873 vizualizări

Fost inculpat, alături de Sebastian Ghiță, în dosarul Tracia-Asesoft, el este acuzat că a vândut kerosen de proastă calitate aviației române

Dan Florin Berendel – afaceristul acuzat de DIICOT ar fi vândut kerosen de proastă calitate MAPN în urma căruia mai multe MIG-uri ale Armatei Române s-au stricat și au avut nevoie de reparații – a fost inculpat și în dosarul Tracia-Asesoft, alături de fostul deputat PSD Sebastian Ghiță. Ei au fost judecați timp de 14 ani, între 2002 și 2016, până când acuzațiile s-au prescris. În 2002, Sebastian Ghiță – pe atunci un tănar de 23 de ani – și alte 8 persoane au fost acuzați că au făcut comerț cu produse petroliere, fără să plătească taxa de drum, celebra taxă Băsescu (impusă de fostul ministru al Transporturilor Traian Băsescu). Printre inculpați s-au numărat și Dan Constantin Grigoriu, patronul companiei Tracia Internațional și Dan Florin Berendel, reprezentant al companiei Yato România SRL. Atunci, judecătoarea Ana Maria Trancă de la Curtea de Apel București i-a obligat pe inculpați la plata prejudiciului de 1,7 milioane de lei, chiar dacă a fost nevoită să constate prescripția. Ghiță avea de achitat puțin peste 130.000 de lei, restul le revenea celorlalți inculpați. De precizat că latura civilă a unui proces nu se prescrie, așa cum se întâmplă cu latura penală.

Acum, Dan Florin Berendel și fratele lui, Angel Cristian Berendel, sunt acuzați într-un nou dosar al DIICOT Ploiești de constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune, fals și acte de diversiune. Potrivit unei motivări a Curții de Apel Ploiești, în februarie 2018, firma Jetfly Hub, controlată de omul de afaceri Dan Florin Berendel, a încheiat cu MApN un acord cadru pe o perioadă de patru ani pentru furnizarea de combustibil turboreactor de aviație pentru opt unități militare. Prima dată, firma lui Berendel ar fi livrat kerosen conform, apoi de proastă calitate ce a condus la degradarea unor aeronave de luptă. “Aeronavele militare de luptă, care au suferit serioase degradări datorită alimentării, pe parcursul perioadei infracționale, cu un combustibil turboreactor de aviație necorespunzător, reprezintă bunuri de interes strategic, a căror avariere a constituit o amenințare la adresa securității naționale și capacității de apărare a țării, cu atât mai mult cu cât este de notorietate că în cadrul Alianței Nord-Atlantice România și-a asumat asigurarea securității flancului estic al N.A.T.O”, se arată în motivarea CA Ploiești.

Prejudiciul adus Armatei Române se ridică la 6,5 milioane de euro. Cu toate că au apreciat ca fiind foarte grave acuzațiile aduse celor doi frați Berendel, judecătorii au respins solicitarea DIICOT de arestare preventivă.

Dan Berendel a absolvit Academia de Muzică și a fost instrumentist al Orchestrei Naționale Radio. În 2018, firma lui susținea că realizează investiții de 1,5 miliarde de dolari în portul Constanța, alături de o companie din Dubai.

Fostul deputat Sebastian Ghiță este fugit în Serbia din decembrie 2016. El are un dosar în instanță și alte trei în anchetă la DNA.

AUR vrea o lege prin care să elevii să fie obligați să se îmbrace identic

n aleșii partidului extremist invocă studii americane care ar demonstra avantajele reintroducerii obligatorii a uniformelor școlare

AUR a depus la Senat un proiect de lege privind reintroducerea uniformelor școlare în învățământul preuniversitar. Inițiativa îi are ca inițiatori pe deputații George Simion și Lilian Scripnic. Ei afirmă că “o uniformă elimină etalarea ultimei mode, a blugilor ultimul răcnet sau a bluzelor fancy cumpărate din mall-uri, în cazul copiilor ai căror părinți au posibilități financiare, în timp ce alți copii cu posibilități materiale mai modeste să dezvolte complexe de inferioritate în baza a ce au sau nu, ca haine pentru școală”.

Potrivit inițiatorilor, în România, uniformele școlare au o tradiție neîntreruptă încă din secolul al XIX-lea și până în zilele noastre. Primele uniforme școlare de pe teritoriul țării noastre au apărut la Turnu Severin în 1897. Ulterior, prin reforma la scară largă a învățământului, implementată de Spiru Haret, obligativitatea purtării uniformelor școlare s-a extins la nivel național.

Potrivit parlamentarilor, “în țara noastră nu au fost efectuate studii sociologice și pedagogice pe tema uniformelor școlare. De altfel, chestiunea nu a fost tratată științific în studii de specialitate pedagogică”.

“Studiile și sondajele finanțate și efectuate de-a lungul timpului în țările vest-europene și în Statele Unite ale Americii au pus în evidență cu predilecție avantajele purtării uniformei școlare. Există un studiu desfășurat de Universitatea Houston care a demonstrat că rezultatele la testele aplicate unei școli de fete au crescut cu până la 3 procente după introducerea uniformelor școlare. Alți specialiști susțin că „alegerile vestimentare nu mai reprezintă o problemă, deci te poți concentra pe școală, nu pe ce vei purta la școală” sau ca „uniformele elimină distragerile și dramele închipuite și ajută la concentrarea pe învățare”. Un studiu efectuat de Universitatea Oxford Brooks demonstrează că uniformele contribuie la „un sentiment de mândrie școlară”. Un alt studiu, în care au fost implicate 1000 de școli gimnaziale din Texas, a arătat că elevii care poartă uniforme au „o percepție pozitivă mai puternică asupra faptului că aparțin unei comunități școlare decât cei care nu poartă uniforme”.  

Un fost șef de Poliție care dirija minerii în 1990, reținut pentru corupție

Ion Șoricică, fost șef la Poliției Rutiere din Capitală, în prezent avocat, a fost reținut DNA pentru complicitate la trafic de influență și dus la Curtea de Apel București cu propunere de arestare preventivă.

Ion Șoricică a fost șeful Poliției Rutiere din Capitală în anii '90, el apărând în imaginile transmise de presă la acea vreme în timp ce dirija minerii veniți în Capitală în timpul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990. În același dosar a fost reținut Ion Joe Stoica, comisar-șef de poliție, fost șef al Biroului Accidente Rutiere Soldate cu Victime din cadrul Brigăzii Rutiere București, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de trafic de influență.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 8 ianuarie 2022 - prezent, Ion Joe Stoica, beneficiind de ajutorul lui Ion Șoricică, ar fi pretins și a primit suma de 3.000 de euro de la o persoană cercetată pentru conducerea unui vehicul pe drumurile publice având o alcoolemie peste limita legală. În schimbul banilor, ofițerul de poliție ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra unor colegi de serviciu și ar fi promis că îi va determina pe aceștia să dispună față de persoana cercetată o soluție de clasare. Mai mult, Ion Joe Stoica i-ar fi pus la dispoziție persoanei respective “o rețetă” ce cuprindea aspectele pe care aceasta trebuia să le declare astfel încât la efectuarea unui calcul retroactiv al alcoolemiei rezultatul să fie unul inferior limitei care atrage răspunderea penală.

Proiect UDMR pentru ca românii să-și ia mai ușor permisul de conducere

UDMR anunță că a depus, miercuri, la Parlament, o inițiativă legislativă privind reorganizarea procedurii de obținere a permisului de conducere. Proiectul de lege definește, în principal, profesia de examinator autorizat, aceasta putând fi exercitată, pe lângă ofițeri și agenți de poliție, de către orice persoană care obține o autorizație în acest domeniu.

“Prezentul proiect de lege a fost necesar deoarece Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) nu poate efectua examenele în ritmul necesar din cauza lipsei de personal, iar, astfel, candidații trebuie să aștepte luni de zile pentru a obține o programare la proba practică, necesară pentru obținerea permisului de conducere. Inițiativa noastră are ca scop transparentizarea actualului sistem de reglementare și facilitarea procedurilor administrative pentru obținerea permisului de conducere”, a declarat Benedek Zakariás, viceliderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaților și inițiatorul propunerii legislative.

Conform proiectului de lege, Autoritatea Rutieră Română (ARR), organ tehnic al Ministerului Transporturilor, ar fi responsabilă pentru examinarea candidaților. Pentru a obține o autorizație de examinator, o persoană trebuie să dețină permis de conducere pentru categoria B de cel puțin trei ani, să nu fi avut permisul de conducere anulat sau suspendată exercitarea dreptului de conducere a autovehiculelor în ultimii trei ani. O altă condiție este să nu desfășoare activități în cadrul unei școli de conducători auto și trebuie să urmeze cursul de formare inițială.

Dacă inițiativa legislativă elaborată de UDMR va fi adoptată în Parlament, aceasta va intra în vigoare începând cu anul 2024.

DIICOT: 82 de percheziții privind traficul de droguri de risc și mare risc

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciile Teritoriale Alba, Cluj și Galați și Biroul Teritorial Sibiu , împreună cu polițiști din 12 județe au efectuat ieri 82 de percheziții domiciliare în cauze privind comiterea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și mare risc și efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii, peste 150 de persoane fiind conduse la audieri.

Sunt vizate persoane, care în perioada 2021 – 2022 au procurat, deținut și comercializat droguri din categoria celor de risc (canabis), dar și noi substanțe psihoactive mai multor consumatori din Alba Iulia, Aiud, Teiuș, Turda, Gherla, precum și în mai multe localități din zona Munților Apuseni.

Instituțiile publice nu vor mai avea dreptul de a solicita dosarul cu șină

Dosarul cu șină ar trebui să devină în curând istorie. Interdicția instituțiilor publice din România de a solicita dosar cu șină sau orice alt obiect de papetărie în vederea furnizării unui serviciu public va intra în vigoare în viitorul apropiat, după ce, în cadrul dezbaterilor din Comisia de administrație publică din Camera Deputaților a fost adoptat un amendament în acest sens, propus de președintele Comisiei, Simona Bucura-Oprescu (PSD) și deputatul PNL George Tuță. Proiectul urmează să intre la votul final în plenul Camerei Deputaților, care este for decizional.

Prevederile proiectului de lege, care cuprinde acest amendament, se aplică și în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la concursurile pentru ocuparea unei funcții publice, precum și în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la procedurile de achiziții publice. ​De asemenea, ​instituțiile publice nu pot percepe nici taxe suplimentare pentru acoperirea costurilor articolelor menționate. “Finalitatea proiectului de lege constă în eliminarea, din aproape în aproape, a tuturor acelor elemente de birocrație care stau în calea eficientizării administrative”, a declarat deputatul PNL George Tuță.

Totodată, a fost adoptată legea, inițiată de deputatul George Tuță și susținută de majoritatea parlamentarilor, prin care a fost eliminată obligativitatea pentru cetățeni de a insera la dosar copii după acte publice emise de instituții ale statului.

Polițiști cercetați disciplinar după cazul elevei bătute de o colegă

Doi polițiști arădeni sunt cercetați disciplinar în cazul elevei de 15 ani care ar fi fost bătută crunt de o colegă de 17 ani în timp ce tatăl agresoarei filma, unul dintre cei vizați fiind șeful Biroului de ordine publică Arad din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ).

Purtătorul de cuvânt al IPJ Arad, Claudia Iuga, a declarat, miercuri, că s-au luat măsuri pentru că acest caz nu a fost gestionat corespunzător încă de la sesizare.

Ancheta și audierea părților a început abia după o săptămână de la sesizarea agresiunii, după ce presa a relatat despre acest caz. “Cu privire la speța în cauză, comanda Inspectoratului de Poliție Județean Arad a dispus cercetarea disciplinară a polițistului desemnat cu verificările și cercetările în acest caz precum și a șefului acestuia. Ca primă măsură, a fost dispusă încetarea împuternicirii șefului Biroului de ordine publică Arad”, a spus Claudia Iuga.

Între timp, adolescenta acuzată de agresiune și tatăl său, care fuseseră reținuți pentru 24 de ore, au fost puși sub control judiciar pentru 60 de zile. Cei doi sunt cercetați pentru lovire și alte violențe și instigare la lovire și alte violențe.

O anchetă a fost începută săptămâna trecută, joi, după ce pe internet a fost distribuit un videoclip în care se vede cum o fată de 15 ani este bătută de o tânără de 17 ani, care își umilește victima căzută și dă cu picioarele în ea. Filmarea ar fi fost distribuită chiar de agresoare, pentru a se lăuda în cercul de prieteni și colegi, dar s-a “viralizat” în câteva zile, incidentul având loc în 21 septembrie.

În videoclip se vede cum o adolescentă este lovită repetat cu palmele peste cap și spate, este trasă de păr, lovită cu capul de o teracotă, aruncată pe jos, lovită cu picioarele, înjurată și amenințată de agresoare că îi dă foc. Victima îi cere agresoarei să înceteze, însă aceasta continuă loviturile. Videoclipul ar fi fost făcut de tatăl vitreg al agresoarei, el fiind auzit pe filmare cum aduce unele reproșuri victimei, în timp ce era bătută. Cele două fete sunt eleve la un liceu din municipiul Arad, dar incidentul a avut loc în casa agresoarei, unde victima ar fi fost ademenită.

Dolj: Băiat de 12 ani, găsit de polițiști la volanul unei mașini, după ce a fost urmărit un kilometru

Un băiat de 12 ani a fost găsit de polițiștii din Dolj la volanul unei mașini, el fiind urmărit un kilometru deoarece nu a vrut să oprească la semnal. Băiatul luase mașina părinților, fără ca ei să știe.

Incidentul a avut loc în satul Ocolna, comuna Amărăștii de Jos. “Întrucât conducătorul auto nu a oprit la semnalul polițiștilor, s-a procedat la urmărirea acestuia pe mai multe străzi din satul Ocolna, fiind oprit după aproximativ un kilometru. La volanul autoturismului a fost legitimat un minor, de 12 ani, din comuna Amărăștii de Jos. Acesta este bănuit că a sustras autoturismul părinților, fără știrea acestora”, a anunțat IPJ Dolj.

 Polițiștii au întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere și furt în scop de folosință.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.