Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cine conduce Europa în cursa către imunitatea de turmă

Ziarul de Vrancea
18 mai 2021 889 vizualizări

România se află pe la jumătatea clasamentului atât la numărul de doze administrate cât și la procentul de populație vaccinat

Marea Britanie conduce detașat Europa în cursa pentru atingerea imunității colective împotriva COVID-19, în termeni absoluți ai numărului de vaccinuri administrate, în condițiile în care a avut un start mai bun aprobând primul ser pe 2 decembrie anul trecut, cu trei săptămâni înainte ca Uniunea Europeană să ia o decizie similară.

Potrivit unui clasament realizat de Euronews pe baza datelor culese din surse guvernamentale dar și din mass media, România ar ocupa locul 11 ca număr total de doze administrate, respectiv 6.931.689 de la debutul campaniei de vaccinare din 27 decembrie.

Pe primul loc în ceea ce privește numărul total al vaccinurilor administrate se plasează Marea Britanie, urmată de Germania, Franța, Italia, Turcia, Rusia, Spania, Polonia, Ungaria, Olanda, România, Belgia, Portugalia. La polul opus, pe ultimele locuri figurează Islanda, Moldova, Luxembourg, Belarus, Cipru, Letonia, Estonia, Albania, Slovenia, Ucraina și Bulgaria.

Ce procent din populație s-a vaccinat?

Când vorbim despre imunizare completă, de obicei, ne referim la persoanele cărora li s-au administrat ambele doze ale vaccinului, în cazul serurilor care prespun această procedură. Strategia de vaccinare diferă de la țară la țară, așa se face că unele state au preferat să amâne pe cât posibil administrarea rapelului și să vaccineze, în schimb, un număr cât mai mare de oameni cu prima doză. Această strategie face ca statele respective să figureze undeva mai jos în clasament, ceea ce nu înseamnă neapărat că au probleme cu campania de vaccinare. Marea Britanie conduce în clasament, atât în ceea ce privește numărul total de vaccinuri administrate cât și în termeni de vaccinări per capita. Potrivit sursei citate, Regatul Unit a vaccinat 31,4% din populație, însă la capitolul procente este depășit de Malta cu 32,8%. Pe locul trei se află Ungaria cu 28,2%, urmată Serbia cu 24,6% din populație, fiind însă de notat că ambele state și-au intensificat campania cumpărând vaccinurile produse de Rusia și China.

Clasamentul continuă cu Islanda (20,4%), Danemarca (18,8%), Lituania (16,1%) Spania (15,8%) Grecia (15,5%), Luxembourg (15%), Italia (14,9%) Elveția (14,8%) și România (14,7%), undeva la mijlocul clasamentului. Bulgaria este pe ultimul loc cu 6,2%.

Țările care au vaccinat mai întâi politicienii

Încă de la aprobarea vaccinurilor antiCOVID-19 au existat temeri că statele mai bogate care își permit achiziționarea dozelor necesare imunizării propriei populații sunt în avantaj, în timp ce țările sărace vor fi lăsate să se lupte în continuare, invocându-se discriminarea sau un așa-zis “apartheid al vaccinării”. La începutul lunii februarie, OMS spunea că 9 din 10 vaccinuri sunt administrate în țările mai bogate. Pentru a analiza situația din acest punct de vedere în Europa, Euronews a comparat PIB-ul per capita cu numărul de vaccinări la 100.000 de locuitori. De asemenea, de reținut că unele țări considerate mai sărace după standardele UE au început campania de vaccinare mai târziu și au acoperit un număr mai redus din populație. Lista include Ucraina, Rep. Moldova, Belarus, Albania și Muntenegru. Serbia și Luxemborug fac notă discordantă. Serbia a vaccinat mult raportat la resursele economice, în timp ce Luxembourg a vaccinat foarte puțin raportat la potențialul economic.

Un alt indicator care a fost luat în calcul este legat de categoriile de persoane care au avut prioritate în campania de vaccinare. Astfel, țările analizate pot fi împărțite în mod egal în două categorii: cele care au favorizat personalul medical și cele care au dat întâietate persoanelor în vârstă. Există și un număr de state, cum ar fi Turcia, Serbia, Cehia și Bulgaria care au decis ca primele doze de vaccin să fie administrate politicienilor. În unele cazuri, s-a recurs la această variantă pentru a dispersa eventuale temeri ale populației față de vaccinuri.

Dubla crimă din Argeș, anunțată la Antena 1

Femeia ucisă duminică a povestit la emisiunea „Acces Direct” chinul la care era supusă de concubin, dar a fost tratată cu cinism și bășcălie de realizatorii emisiunii și de autorități

Pe 16 mai, o femeie de 38 de ani și fiul ei de 15 ani au fost uciși cu brutalitate în curtea bisericii din satul Drăghici, comuna Mihăiești, județul Argeș. Criminalul a fost chiar concubinul femeii, care după comiterea faptei a încercat să se sinucidă, fiind imobilizat la timp de către agenții de poliție. La distanță de o săptămână, ies la iveală informații cumplite despre situația acestei femei, pe care o chema Ramona. Nu doar că ea a fost abuzată constant de concubinul ei, fizic și psihic, în ultimii ani, fără ca cineva să-i acorde vreun sprijin, dar a apărut în emsiunea „Acces Direct” de la Antena 1, alături de agresorul ei.

Prima intervenție în emisiune de la Antena1 a avut loc în ianuarie, 2021, femeia dezvăluind, în prezența agresorului, chinul la care o supunea.

Moderatorul și invitații emisiunii nu i-au luat deloc apărarea femeii, dimpotrivă, aceștia au tratat-o cu cinism, făcând chiar bășcălie pe seama poveștii ei. Femeia a răspuns sincer că era bătută constant, că a ajuns și în spital din pricina bătăii, și că de fiecare dată când voia să plece de acasă era amenințată cu moartea.

Reporter: „Te-a bătut?”

Ramona: „Rău. Am trăit cu el mai mult forțat. L-am iertat forțată. Îmi spunea că dacă nu mă întorc acasă moartea mea se va trage din mâna lui. Mi-a spart capul. Am intrat la spital și după am venit la ai mei. A venit și el și mi-a zis că dacă nu mă întorc acasă el intră în pușcărie și pe mine mă bagă-n pământ”.

În loc să i se ofere sprijin, povestea femeii a fost prezentată în emisiunea Acces Direct ca o „dragoste cu năbădăi”, comportamentul agresorului fiind justificat de „gelozia” sa.

Duminică, 16 mai, bărbatul și-a pus în aplicare amenințările. A urmărit-o pe femeie până în curtea bisericii, aplicându-i mai multe lovitori cu cuțitul, atât ei cât și fiului ei de 15 ani. În prima emsiune de după crimă, prezentatoarea „Acces Direct” a acuzat incompetența autorităților de a o proteja pe femeie. „Au fost nenumărate plângeri la poliție. Nimeni nu a făcut nimic. Statul român i-a lăsat să moară”, a spus Mirela Vaida.

Cât s-ar fi dat șpagă pentru un post de preot la o biserică din Bucovina

Într-un mesaj transmis Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, un sucevean semnalează că până în 2020 instituția bisericească vindea posturile de preot paroh. Prețul era stabilit în funcție de numărul familiilor din parohia scoasă la vânzare. Scrisoarea a fost publicată pe site-ul oficial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și în conținutul acesteia sunt enumerate așa-numitele tradiții la care ar fi renunțat ÎPS Calinic, ierarhul locului începând cu anul 2020. Arhiepiscopul Calinic a fost înscăunat la moartea lui ÎPS Pimen, de la al cărui deces se împlinește 1 an.

Autorul mesajului, semnat doar cu inițiale, susține că până anul trecut, parohiile din Bucovina se vindeau pe mii de euro, „șpaga și nepotismul erau la ele acasă”. Apoi, persoanele care făceau parte din Administrația Eparhială nu erau înlăturate până nu „își făceau plinul”. „De la instalarea Înaltpreasfinției Voastre (26 iulie 2020) parohiile din mediul urban și rural se ocupă prin concurs. La noi era ca acestea să se vândă, prețul fiind diferit în funcție de și mărimea parohiei, ex.:parohie cu 100 de familii - 10.000 de euro, iar un post de paroh - 5.000 de euro (altfel spus, șpaga și nepotismul erau la ele). 2. Am înțeles că în luna iunie doriți să-i evaluați pe cei din Administrația Eparhială. La noi era ca aceștia să rămână în funcție până când își făceau . 3. De la instalarea Înaltpreasfinției Voastre primiți pe oricine în audiență. La noi era ca ușa Arhiepiscopiei să fie deschisă cu capul (mâinile fiind ocupate fie cu o sarsana sau ceva gălbiori, având grijă să fii). 4. Vizitele pastorale pe care le faceți în parohii sunt discrete și în liniște. La noi era de a se oferi câte un celui care vizita”, se arată în mesaj.

GCS: Trei județe mai au rata îmbolnăvirilor peste 1

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 707 noi cazuri de coronavirus și decesul a 54 de persoane în ultimele 24 de ore. “Până astăzi, 19 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.073.679 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.028.554 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 707 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv”, indică datele transmise de autorități. Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori mai este peste 1 doar în județele Alba, Cluj și Prahova.

Până ieri, 29.716 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 4.416. Dintre acestea, 718 erau internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 7.692.982 de teste RT-PCR și 1.060.331 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 21.321 de teste RT-PCR și 10.253 de teste rapide antigenice.

Fetiță de 11 ani, înjunghiată de mama sa

O fetiță de 11 ani din Popești-Leordeni a fost înjunghiată de mama sa, femeia încercând să se sinucidă. “În această dimineață, în jurul orelor 08:47, Inspectoratul de Poliție al Județului Ilfov a fost sesizat de către un bărbat, cu privire la faptul că într-un imobil din orașul Popești Leordeni, soția acestuia a încercat să se sinucidă și a lovit cu un cuțit, copilul”, conform IPJ Ilfov. Femeia a fost transportată cu o ambulanță la un spital din București pentru acordarea de îngrijiri medicale. Copilul a fost transportat de către tatăl său la aceeasi unitate medicală. Surse din anchetă afirmă ca starea mamei ar fi mai gravă, femeia având plăgi multiple la nivelul toracelui și abdomenului.

Eurovision 2021, fără România în finală

Reprezentanta României, Roxen, care a cântat piesa “Amnesia” la Rotterdam, în prima semifinală a Eurovision 2021, a ratat, marți seară, calificarea. Este al treilea an consecutiv când România nu ajunge în finala concursului european. “Lipsa de experiență a lui Roxen”, a fost una din cauzele ratării calificării, a declarat Liana Stanciu la TVR după prima semifinală. “Într-o cameră plânge Roxen, în alta suntem noi. Cred că ne întoarcem acasă”. Cele zece țări care vor reveni pe scenă sâmbătă sunt: Norvegia, Israel, Rusia, Azerbaidjan, Malta, Lituania, Cipru, Suedia, Belgia și Ucraina. A doua semifinală va avea loc joi.

Fanii din 18 țări au avut posibilitatea de a vota România de până la 20 de ori de pe același număr de telefon. Fanii din cele 16 țări repartizate în a doua semifinală și cei din Regatul Țărilor de Jos, Germania și Italia au decis, alături de juriile de specialitate, cine va merge în finală. Sala de spectacole Ahoy Arena a primit 3.500 de spectatori. Acest lucru reprezintă 20% din capacitatea spațiului.

Eurovision face parte din seria de evenimente-test lansată de autoritățile olandeze pentru a studia felul în care adunările de acest tip se pot desfășura în siguranță în ciuda COVID-19.

USR PLUS îi cere lui Isărescu să renunțe la angajarea lui Dăncilă și Pașcu

USR PLUS face un apel la guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, să reevalueze noii consilieri Viorica Dăncilă și Ioan Mircea Pașcu, pe motiv că numirea lor afectează credibilitatea instituției. “Credibilitatea BNR e esențială. Știrea că Viorica Dăncilă și Ioan Mircea Pașcu sunt cei mai noi consilieri din echipa BNR nu este falsă, din păcate. Angajarea celor doi membri PSD care de-a lungul timpului nu au avut deloc tangențe cu economia ridică mari semne de întrebare. Consilierii dintr-o instituție publică atât de importantă ca Banca Națională a României trebuie selectați pe criterii clare de competență și integritate, nu pentru că 'deschid uși'. Reamintim în acest context că fostul lider PSD Liviu Dragnea este trimis în judecată în prezent pentru că a încercat 'să deschidă uși'. USR PLUS face un apel la guvernatorul Băncii Naționale a României să reevalueze noii consilieri care afectează credibilitatea instituției”, a scris USR PLUS, ieri, pe Facebook.

Viorica Dăncilă a fost angajată consultant în Departamentul pentru economia verde, iar Mircea Pașcu va fi unul dintre consultanții care se vor ocupa de geopolitică, a declarat marți, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Națională a României.

Șoferi, puși să sponsorizeze echipa de fotbal a Poliției pentru a nu fi sancționați

Mai mulți șoferi contravenienți ar fi sponsorizat echipa de fotbal a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sibiu pentru a nu fi sancționați, informează Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu într-un comunicat referitor la perchezițiile care vizează 25 de agenți rutieri suspectați de luare de mită. “Contravenienții ar fi sponsorizat echipa de fotbal a IPJ Sibiu, întocmindu-se contracte de sponsorizare cu diferite sume de bani acestei echipe din care făceau parte și acești lucrători de poliție”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Agenții sunt suspectați că, în mod repetat, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, din 2019 până în prezent au pretins și au primit diverse sume de bani, cuprinse între 50 și 500 de lei, foloase materiale sau alte servicii, cu titlu de mită, pentru a nu constata faptele contravenționale comise de șoferii contravenienți și a nu le aplica sancțiuni contravenționale sau pentru a le aplica sancțiuni mai ușoare, consemnând astfel cu ocazia întocmirii proceselor verbale date nereale.

Procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de 25 de agenți de poliție rutieră din cadrul IPJ Sibiu - Serviciul Rutier - Biroul Drumuri Naționale și Europene cu privire la săvârșirea mai multor infracțiuni de corupție, printre care cel puțin 115 infracțiuni de luare de mită, dar și față de opt șoferi suspectați de dare de mită.

Doar coroanele din materiale biodegradabile, acceptate în cimitirul din Oradea

Coroanele cu flori din plastic, legate cu sârmă, vor fi interzise, de la 1 iunie, în cimitirul municipal din Oradea, producătorii fiind îndemnați să lucreze doar cu flori naturale și materiale vegetale, biodegradabile, într-o campanie demarată de conducerea Administrației Domeniului Public (ADP) Oradea.

“Am demarat această campanie prin care nu mai dăm voie în cimitir cu coroane din plastic și sârmă, pentru că plasticul nu se degradează nici în sute de ani, nu pot fi tocate și reciclate ca și compost, iar trimiterea tonelor de asemenea deșeuri la deponeul orașului costă foarte mult. Recomandăm doar coroanele - mai mici - din flori naturale și materiale vegetale, jerbe sau buchete de flori, acestea fiind, de fapt, un omagiu viu, adevărat, pentru sufletele celor răposați”, a declarat directorul general al ADP Oradea, Liviu Andrica. El a precizat că, potrivit normelor europene, colectarea selectivă trebuie să fie o normă uzuală, dar la cimitir se adună, în fiecare zi, mormane de gunoi în care predomină aceste coroane din plastic. În fiecare zi au loc în jur de zece înmormântări, cu câte cel puțin 20 de coroane, dar sunt unele și cu peste o sută de coroane. La șase săptămâni, coroanele de pe morminte sunt adunate și trebuie trimise la deponeul orașului.

“De la introducerea colectării selective, pe noi ne costă 553,24 lei depunerea unei tone de deșeuri nereciclabile la groapa de gunoi. Iar costurile pe lună se ridică undeva la 60.000 lei. Cantitatea de deșeuri produsă în cimitir trebuie redusă,” afirmă directorul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.