Național

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE! Cele mai multe femei antreprenor din România au vârsta cuprinsă între 40 și 49 de ani

Ziarul de Vrancea
8 mar 2018 940 vizualizări

Începutul anului 2018 a înregistrat cea mai mare creștere din ultimii 4 ani a numărului de femei antreprenor care dețin calitatea de asociat sau acționar într-o firmă

Statisticile Registrului Comerțului arată că din 482.746 de femei care au calitatea de asociat sau acționar în companii active din România cele mai multe se încadrează în grupa de vârstă 40-49 de ani - 29% (140.216 persoane), arată un studiu publicat ieri de compania de consultanță REGnet.ro. A doua grupă de vârstă în care se regăsesc cele mai multe femei antreprenor este 30-39 de ani (27% - 130.615 persoane), urmată de grupa 50-59 (18% - 87.107 persoane), grupa peste 60 de ani (16% - 76.982) și grupa până la 29 de ani (10% - 47.826). „În ultimii ani, mediul de afaceri a înregistrat o creștere constantă a femeilor care dețin calitatea de asociat sau acționar în companiile din România, ceea ce demonstrează un interes din ce în ce mai ridicat pentru anteprenoriat în rândul femeilor”, a declarat Cristian Bărcan, fondator al REGnet.ro, companie specializată în înființări și modificări online de SRL și PFA. Potrivit studiului, începutul anului 2018 a înregistrat cea mai mare creștere din ultimii 4 ani a numărului de femei antreprenor care dețin calitatea de asociat sau acționar într-o firmă din România, cu un număr de 31.053 de firme în avans față de aceeași perioadă a anului anterior. „Eliminarea mai multor taxe de la 1 Februarie 2017 și succesul programului Start-Up Nation au făcut ca numărul de firme noi să crească cu 37% în primul semestru din 2017, față de intervalul ianuarie-iunie din 2016. Au fost înființate 56.304 firme în primele șase luni ale anului trecut, față de 41.016 firme în aceeași perioadă din 2016”, arată autorii studiului. De asemenea, o analiză asupra sezonalității înființărilor de SRL și PFA din România, realizată pe ultimii cinci ani, relevă faptul că primăvara este anotimpul în care inițiativa antreprenorială cunoaște cel mai mare avânt. Initiativa antreprenorială din România a reprezentat în 2017 o afacere de circa 2,4 milione de euro (10,9 milioane de lei) pentru stat, conform estimarilor REGnet.ro, bani obtinuți exclusiv din taxele percepute firmelor la înființare. Înființată în 2013, REGnet.ro este prima companie din România prin intermediul căreia persoanele pot realiza online modificări ale firmei, nefiind necesară deplasarea la sediul REGnet.ro sau la sediul Registrului Comerțului. Până acum, peste 1.000 de firme au apelat la serviciile REGnet.ro.

România și Italia, cele mai mici diferențe de salarii dintre bărbați și femei

România, Italia și Luxemburg sunt statele din Uniunea Europeană (UE) cu cele mai mici diferențe de salarizare dintre bărbați și femei, în timp ce Estonia, Cehia și Germania au cele mai mari diferențe, potrivit datelor Eurostat. Media în UE, în 2016, a fost de 16%, în timp ce România a avut o diferență de 5,2%, urmată de Italia (5,3%), Luxemburg (5,5%), Belgia (6,1%) și Polonia (7,2%). Cele mai mari diferențe au fost înregistrate în Estonia (25,3%), Cehia (21,8%), Germania (21,5%), Marea Britanie (21%) și Austria (20,1%). Media la nivelul UE a scăzut în 2016 cu 0,6 puncte procentuale față de cea din 2011. În România, diferența din 2016 a fost cu 4,4 pp mai mică decât cea înregistrată în 2011, fiind cea mai mare scădere din UE în intervalul analizat. După România, cele mai mari scăderi au fost în Ungaria (-4 pp), Spania și Austria (ambele cu -3,4 pp). Cele mai mari creșteri ale diferențelor au fost înregistrate în Portugalia (plus 4,6 pp), Slovenia (plus 4,5 pp) și Malta (plus 3,3 pp).

Bugetul mai mare pentru Apărare nu s-a văzut în rezultatele firmelor ieșene

Turbomecanica a înregistrat un profit în creștere substanțială, dar alte companii din domeniul apărării au înregistrat scăderi ale profitului în 2017, an în care bugetul apărării a fost, pentru prima dată, de 2% din PIB, arată o analiză a companiei de brokeraj Tradeville. Pentru prima data, bugetul Ministerului Apărării Naționale a fost de 2% din Produsul Intern Brut, iar în 2018 se va menține această alocare, ceea ce înseamnă că programele majore de înzestrare vor continua. „În acest context, merită să înțelegem mai bine performanță financiară a principalelor companii românești de apărare în 2017”, notează Tradeville. Turbomecanica a raportat un profit net preliminar de 14,6 milioane lei, în creștere cu 35% față de profitul obținut în 2016. „Suntem de părere că Planul de înzestrare a armatei și-a pus amprenta asupra cifrei de afaceri a companiei, această majorându-se cu 21,3% la 100,7 milioane de lei. Cheltuielile de exploatare au înregistrat la rândul lor o creștere de 36%, că urmare a creșterii volumului de afaceri”, arată analiza. Aerostar Bacău a raportat un profit net preliminar de 53 milioane lei, în scădere cu 5,84% față de rezultatul aferent anului 2016. Deși compania a pus în aplicare programe de investiții pentru dezvoltarea activității, volumul de afaceri s-a diminuat cu 4,5% la 340,17 milioane lei, față de anul anterior, singurul element din structură veniturilor ce a prezentat o majorare de 173% la 10 milioane lei fiind “Veniturile aferente stocurilor de produse finite și de producție în curs de executie”. La nivelul cheltuielilor operaționale ARS a înregistrat o diminuare a acestora de 1,7% la 295,3 milioane lei, evoluția cheltuielilor fiind determinată de reducerea cheltuielilor cu provizioanele cu 93% și a cheltuielilor cu prestațiile externe cu 25%. Deși volumul de afaceri s-a diminuat, cheltuielile cu materialele s-au majorat cu 1,4% la 128 milioane lei, creșterea fiind influențată de aprecierea cotațiilor aluminiului pe piețele internaționale, la nivel general compania înregistrând un rezultat operațional de 60,1 milioane lei, în scădere cu 7%. În bază rezultatelor anuale preliminare, ARS propune un dividend brut pe acțiune de 0,094 lei/acțiune, echivalentul unui randament de 2% la închiderea din 23 februarie 2018. IAR Ghimbav, companie în cadrul căreia statul român deține o participație de 64% a raportat un profit net preliminar de 11 milioane lei, în scădere cu 10% față de rezultatul din anul precedent.

Nici o schimbare în acționariatul Renault. Zvonurile sunt negate cu vehemență

Alianța Renault-Nissan a respins miercuri o informație potrivit căreia companiile negociază achiziția de la statul francez a participației de 15% deținută de acesta la Renault, ca un pas în direcția unei posibile fuziuni, relatează Bloomberg. ”Orice discuție despre o tranzacție în acțiuni care ar implica Renault, Nissan sau statul francez este o pură speculație”, a afirmat într-un răspuns pe email Jonathan Adashek, purtător de cuvânt al alianței. Acțiunile Renault au crescut miercuri cu până la 13% în urma unui articol publicat de Reuters, potrivit căruia ar avea loc discuții între Nissan și oficiali guvernamentali legate de achiziția de către constructorul auto japonez a majorității celor 15% din acțiunile deținute de stat la Renault. Informația a fost respinsă și de un oficial al ministerului francez de Finanțe. Carlos Ghosn, președintele alianței Renault-Nissan- Mitsubishi Motors, a cedat o parte din atribuțiile sale zilnice pentru a se concentra pe cpnsolidarea legăturilor dintre acesteia, astfel încât acestea să continue pe termen lung. În timp de fuziunea este una dintre opțiunile în direcția acestui efort, aceasta ar necesita aprobarea guvernelor din Franța și Japonia, a spus Ghosn într-un interviu acordat săptămâna trecută. Participația guvernului francez la Renault nu este un impediment pentru o posibilă fuziune, a mai spus Ghosn. ”Nu îmi selectez acționarii. Am acționarii pe care îi am – ei decid dacă sunt sau nu aici. Cred, de fapt, că pentru mine este irelevant să îi conving să fie aici, să își crească sau să își reducă participația”, a spus Ghosn într-o discuție telefonică. Ghosn, în vârstă de 63 de ani, a cedat anul trecut rolul de CEO la Nissan. Renault l-a numit luna trecută pe francezul Thierry Bollore în funcția de director operațional, acesta devenind un posibil succesor al lui Ghosn. ”Alianța explorează economii mai mai și o convergență operațională mai mare, dar nu are planul de a modifica raportul între acționarii companiilor membre”, a arătat Adashek. O fuziune între partenerii de alianță ar putea să nu fie necesară, Industria auto are o istorie de tentative eșuate de a combina companii, a spus Maryann Keller, analist independent în domeniul auto la Stamford, Connecticut.

Cum a mai pierdut România o investiție de 255 de milioane de euro

Construcția noului sediu al Agenției Europene a Medicamentului (AEM) va costa 255 de milioane de euro, a anunțat joi Guvernul Olandei, citat de publicația EUObserver. Raymond Knops, adjunct al ministrului olandez de Interne, a semnat joi contractul pentru construirea noului sediu al Agenției Europene a Medicamentului. Lucrările vor fi efectuate de compania Dura Vermeer și vor costa 255 de milioane de euro. Olanda se aștepta la costuri cuprinse între 250 de milioane și 300 de milioane de euro. Clădirea ar urma să fie dată în folosință în noiembrie 2019. România a candidat și ea pentru atragerea sediului Agenției Europene a Medicamentului în București.

Coca-Cola plănuiește realizarea primei băuturi alcoolice

Compania Coca-Cola plănuiește, după 130 de ani de la lansare, realizarea primei băuturi alcoolice, care va fi comercializată în Japonia, pe baza unui amestec cu populara Chu-Hi, scrie The Telegraph. Chu-Hi este un amestec de alcool distilat cu diverse sucuri - de la kiwi la yuzu - este comercializată în întreaga țară. Informația a fost confirmată de Jorge Garduño, președintele Coca-Cola din Japonia, într-un interviu publicat pe site-ul companiei. „Aceasta este o băutură care are alcool. În mod tradițional, este făcută cu shochu și apă minerală, cu adaos de arome. Nu am mai experimentat în această categorie, dar este un exemplu al modului de explorare a oportunităților din afara ariei noastre”. „Chu-Hi este o categorie de băuturi găsită exclusiv în Japonia. La nivel global, este neobișnuit pentru băuturile nonalcoolice să fie vândute în același sistem ca cele alcoolice. Este potrivit să încercăm asta pe piața noastră”. Garduño nu a specificat când va fi lansată această băutură. 

Indicele Robor la 3 luni a stagnat la 2,08% pentru a treia zi consecutiv

Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 2,08% pentru a treia zi consecutiv, potrivit datelor publicate joi de Banca Națională a României (BNR). Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.  Joi, indicele a stagnat la 2,08% pentru a treia zi consecutiv. Luni, indicele a scăzut de la 2,09% la 2,08%. Totodată, indicele Robor la 6 luni a stagnat joi la 2,41% pentru a treia zi consecutiv. Luni, acesta a scăzut de la 2,43% la 2,41%. La începutul lunii februarie, BNR a crescut rata dobânzii de politică monetară de la 2% la 2,25% pe an.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.