Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: CEDO cere lămuriri despre revocarea Codruței Kovesi

Ziarul de Vrancea
17 feb 2019 711 vizualizări

Autoritățile române trebuie să răspundă la patru întrebări în urma plângerii Codruța Kovesi cu privire la revocarea de la conducerea DNA n printre altele, Curtea Europeană întreabă Bucureștiul dacă procurorul a avut vreo cale de atac împotriva deciziei luate de Toader

CEDO a adresat autorităților române patru întrebări în urma plângerii Laurei Codruța Kovesi cu privire la revocarea de la conducerea DNA. Laura Codruța Kovesi a reclamat la CEDO la sfârșitul anului trecut că i s-a refuzat accesul în instanță pentru a-și apăra drepturile în legătură cu demiterea ilegală, așa cum este garantată de Articolul 6 paragraful 1 din Convenția europeană a drepturilor omului, referitor la dreptul la un proces echitabil. De asemenea, a semnalat că mandatul ei ca procuror șef a fost întrerupt ca rezultat al opiniilor ei vizând reformele legislative care afectau sistemul judiciar și pe care le-a exprimat public în calitate de procuror-șef la DNA, ceea ce înseamnă încălcarea Articolului 10 al Convenției, privind Libertatea de exprimare. De asemenea, a recIamat că i s-a refuzat dreptul de a se adresa unei instanțe naționale, în conformitate cu articolul 13 din Convenție privind “Dreptul la un remediu efectiv”.

În consecință, CEDO a adresat autorităților române în 30 ianuarie patru întrebări pe baza celor semnalate de fosta șefă a DNA.

- Prima întrebare se referă la respectarea laturii civile a Articolului 6, paragraful 1 din Convenție.

“Orice persoană are dreptul la judecarea cauzei sale în mod echitabil, în mod public și în termen rezonabil, de către o instanță independentă și imparțială, instituită de lege, care va hotărî fie asupra încălcării drepturilor și obligațiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricărei acuzații în materie penală îndreptate împotriva sa. Hotărârea trebuie să fie pronunțată în mod public, dar accesul în sala de ședință poate fi interzis presei și publicului pe întreaga durată a procesului sau a unei părți a acestuia, în interesul moralității, al ordinii publice ori al securității naționale într-o societate democratică, atunci când interesele minorilor sau protecția vieții private a părților la proces o impun, sau în măsura considerată absolut necesară de către instanță când, în împrejurări speciale, publicitatea ar fi de natură să aducă atingere intereselor justiției, conform paragrafului 1 al Articolului 6.

- Cea de a doua întrebare este: “Dacă da, a avut petentul acces la o instanță pentru a se determina drepturile civile și obligațiile în legătură cu demiterea ei din funcția de șef DNA, în conformitate cu articolul 6 paragraful 1”

- “Având în vedere că petenta susține că demiterea ei a fost rezultatul punctelor de vedere exprimate public în timpul mandatului, a existat vreo încălcare a dreptului ei la liberă exprimare, în conformitate cu prevederile Articolului 10 paragraful 1 din Convenție? Dacă da, această interferență este reglementată în lege și în acord cu termenii Articolului 10 paragraful 2?”, este cea de a treia întrebare.

- A patra întrebare este dacă petenta a avut la dispoziție acces la o cale de atac internă pentru a-și rezolva problemele semnalate în contestație, așa cum prevede Articolul 13 din Convenție.

“Șeful” lui Tăriceanu, consternat de atacul guvernului

Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European, a trimis alături de europarlamentul Sophie in’t Veld o scrisoare către Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, în care îi cer să apere procesul de selecție a procurorului-șef european și să garanteze participarea Laurei Codruța Kovesi la susținerea candidaturii sale. „Având în vedere atacurile guvernului României împotriva Laurei Kovesi, eu și Sophie in’t Veld i-am scris președintelui Parlamentului European pentru a-i cere să apere integritatea procesului de selecție pentru postul de procuror european și să garanteze că Kovesi poate participa”, a scris Verhofstadt pe contul său de Twitter.

 În scrisoare, Verhofstadt și Veld se declară „consternați” de atacurile asupra lui Kovesi și de faptul că ea ar putea să nu participe la audierile din Parlamentul European. „Suntem consternați de atacurile autorităților române asupra unuia dintre candidați și suntem îngrijorați că ele riscă să submineze integritatea procesului de selecție”, se arată în scrisoare. „Este datoria Parlamentului să se asigure că audierile de la sfârșitul lui februarie au loc și să asigure un proces corect pentru toți cei trei candidați”, precizează cei doi. „Astfel, vă cerem să faceți apel la autoritățile române să garanteze că Kovesi poate participa la audieri în fața Parlamentului European. Câtă vreme nu a fost acuzată de nimic, cu atât mai puțin condamnată, nu îi pot fi luate drepturile”, afirmă Verhofstadt și Veld în scrisoare. Guy Verhofstadt este grupului politic european la care este afiliat și ALDE, partid condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Plângere la Inspecția Judiciară împotriva șefei CSM, Lia Savonea

Juristul USR Vlad Gheorghe a depus ieri o plângere la Inspecția Judiciară împotriva șefei Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, pe care o acuză că și-a depășit atribuțiile de serviciu prin transmiterea în nume personal a unui comunicat de presă, neasumat de plenul Consiliului, prin care ia apărarea secției speciale de investigare a magistraților în contextul anchetării fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi. În plângerea depusă, acesta cere sancționarea Liei Savonea și suspendarea sa din funcție pe durata procedurii disciplinare.

“În cazul de față doamna Savonea a semnat un document ce nu a fost emis de plenul CSM. De asemenea, a generat în rândul publicului aparența legalității și legitimități CSM a mesajului prin folosirea titulaturii «președinte CSM». Mai mult, și-a folosit funcția pentru a dispune personalului angajat în cadrul CSM publicarea comunicatului prin modalitățile oficiale CSM”, se arată în sesizare.

Președinta CSM, Lia Savonea, a anunțat într-un comunicat dat publicității vineri în nume propriu că își manifestă dezacordul față de cei care au criticat anchetarea Laurei Codruța Kovesi de Secția Specială, calificând pozițiile exprimate drept “speculații publice, formulate într-o modalitate continuă și agresivă”. Potrivit unor surse G4Media.ro, luarea de poziție a fost respinsă de CSM, care nu și-a asumat textul în numele instituției, dar comunicatul a fost în cele din urmă dat publicității de președinta Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea.

Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor a anunțat că luarea de poziție a Liei Savonea împotriva celor care au criticat anchetarea Laurei Codruța Kovesi este benefică, dar a atras atenția că “în toate celelalte cazuri în care au existat discursuri și luări de poziție agresive și denigratoare față de procurori, o reacție a președintelui Consiliului Superior al Magistraturii a lipsit”.

PNL depune moțiune împotriva lui Tudorel Toader

PNL va depune în această săptămână o moțiune simplă împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader, pe care-l acuză că “a făcut un rău enorm României, atât în ceea ce privește funcționarea sistemului judiciar, cât și în ceea ce privește imaginea României în străinătate”. În plus, potrivit liberalilor, Toader are cele mai mari restanțe în implementarea promisiunilor din programul de guvernare. “A făcut un rău uriaș României, nu unui om, nu doar unei instituții. Prin tot ceea ce a săvârșit Tudorel Toader în ultima perioadă, practic, s-a întors împotriva țării sale. El trebuie să plătească”, a spus Raluca Turcan. Aceasta a apreciat că Tudorel Toader este și “ministrul care a făcut cel mai puțin din ceea ce își asumă prin programul de guvernare”, de la recuperarea restanțelor salariale pentru grefieri, la suplimentarea personalului de probațiune, până la introducerea brățărilor electronice. “Investițiile în penitenciare, practic, sunt cea mai mare restanță acestui guvern. Se demonstrează, în felul acesta, prin faptul că nu au băgat niciun leu înbunătățirea condițiilor de detenție, că pretextul eliberării infractorilor a fost de fapt cel urmărit și nu condiții mai bune pentru cei care săvârșesc detenție în România”, a mai spus Turcan.

IICCMER a descoperit osemintele a 53 de deținuți politici

n institutul face un apel către posibilele rude ale acestora pentru a identifica persoanele decedate

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), care a descoperit până acum osemintele a 53 de deținuți politici decedați la Târgu Ocna și Periprava, face un apel către posibilele ale acestora să contacteze instituția. Sunt necesare teste ADN pentru a identifica persoanele decedate, iar analizele vor fi achitate de către stat. “Rămășițele pământești recuperate se află depuse pentru analize și examinări de specialitate la Institutele de Medicină Legală din Iași și București. Cea mai importantă procedură medicală este reprezentată de realizarea testelor ADN pentru persoanele decedate în vederea identificării acestora. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este necesară recoltarea unor probe comparative pentru stabilirea ADN-ului de la rudele și urmașii în viață ai victimelor. Costurile pentru aceste analize revin în sarcina statului”, au mai transmis oficialii IICCMER.

Aceștia fac un nou apel către persoanele care au avut în familie deținuți politici decedați la Târgu Ocna și Periprava, precum și către orice persoană care are cunoștință despre astfel de rude. Orice informație trebuie transmisă la IICCMR.

Turcan: E o chestiune de zile până Dragnea va pleca din fruntea Camerei

Deputatul liberal Raluca Turcan a declarat, ieri, că demersul pentru demiterea lui Liviu Dragnea din fruntea Camerei Deputaților este “în linie dreaptă”, cazurile de încălcare a Constituției fiind din ce în ce mai numeroase.  “Suntem într-un proces în linie dreaptă pentru demiterea lui Liviu Dragnea din fruntea Camerei Deputaților. Motivele de încălcare a Constituției sunt numeroase și se adună practic de la o zi la alta. În același timp, încălcarea Regulamentului este, de asemenea, o constantă în tot ceea ce înseamnă activitatea instituțională a domnului Liviu Dragnea”, a declarat Raluca Turcan. Aceasta a afirmat că, la dezbaterea bugetului, Liviu Dragnea “a confiscat instituția Camerei Deputaților pe persoană fizică”. “A ajuns, cam tot ce înseamnă agendă parlamentară, să fie sub suma unor interese politice țintite care nu au nicio legătură cu interesele românilor. Liviu Dragnea va pleca din fruntea Camerei Deputaților, este doar o chestiune de zile. Cred că vom ajunge la o majoritate parlamentară care la un anumit moment să finalizeze acest demers”, a mai spus Turcan.

Ponta propune pedeapsa cu închisoare pentru autorii OUG 114

Liderul Pro România, Victor Ponta, a anunțat, ieri, că formațiunea va lupta în Parlament pentru adoptarea cât mai rapidă a legii de respingere a OUG 114/2018, apreciind că era nevoie de o analiză serioasă înainte de adoptarea acesteia. În plus, Ponta spune că “închisoarea este prea puțin” pentru autorii actului normativ care a produs efecte “catastrofale”, iar Guvernul ar trebui să demisioneze. “Acum discutați despre cum să schimbați Ordonanță 114/2018 pe care o prezenta Vâlcov cu mare satisfacție între Crăciun și Revelion (având alături pe post de băiat de mingii pe ghidușul Orlando)! Nu era mai bine să NU adoptați Ordonanță 114/2018? Nu era mai bine să faceți o consultare serioasă înainte să o adoptați? Nu era mai bine să întrebați specialiștii și pe cei care se pricep și să nu faceti după mintea voasstră? Nu era mai bine să învățați din catastrofele precedente de la “revoluția fiscală” la “mică reforma”? Nu era mai bine să trimiteți modificările care va chinuie singurul neuron la Parlament să încercăm acolo să le mai temperăm?”, a scris Ponta pe Facebook. Acesta vorbește despre “prostie și aroganță” care au dus la efecte economice dezastruoase. “Nu e de ajuns că prin prostia și aroganță voastră aproape ați distrus Banca “Transilvania” , Compania Energetică “Oltenia” , proiectul de dezvoltare pe frecvente 5G al României și ați făcut profit triplu pentru Gazprom în ianuarie 2019. Că ați amânat exploatarea gazelor din Marea Neagră și pentru asta va laudă Sputnik în fiecare zi? Nu e de ajuns că ați rămas fără bani încă din februarie și că a trebuit să va împrumutați cu dobânda dublă? Nu e mai bine să va cereți scuze și să va dați demisia? Nu e mai bine să NU va mai numiți “Guvern PSD” (voi fiind o adunătură de traseiști și fripturisti crescuți pe lângă Băsescu și Vadim) ca să nu distrugeți tot ce au construit cu greu Guvernul “Năstase” și Guvernul “Ponta” în numele PSD?”, mai scrie Ponta.

Acesta anunță că Pro România va lupta în Parlament pentru adoptarea cât mai rapidă a legii de respingere a Ordonanței 114/2018. “Pentru efectele deja catastrofale ale acesteia cred că închisoarea pentru autori este prea puțin”, a mai spus Ponta.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, miercuri, că a avut o discuție cu premierul Viorica Dăncilă despre taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie, iar aceasta a consimțit că taxa este excesivă și cel mai probabil se va renunța la ea. În replică, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat, la Digi24, că, dacă se va modifica această taxă, va trebui să se discute întâi în coaliție și apoi în Guvern.

Ecaterina Andronescu, reclamată la CNCD pentru declarațiile privind copiii cu nevoi speciale

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a fost reclamată ieri la CNCD pentru declarațiile privind copiii cu nevoi speciale. Sesizarea a fost formulată de către Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități. “Am sesizat CNCD cu privire la declarațiile ministrului Educației”, a anunțat președintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități, Mădălina Turza. Anterior, într-o postare pe Facebook, ea a remarcat că, la Digi 24, Ecaterina Andronescu a afirmat, referindu-se la copiii cu nevoi speciale: “Mă gândeam dacă nu am putea să îi împărțim mai mulți într-un loc și să punem profesori de sprijin acolo”. Ulterior, ministrul a negat că ar fi vorba despre segregare. “Veți avea ocazia, doamna ministru, să lămuriți problema la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării”, a precizat Tuzla.

“Noi acum îi avem pe cei cu dificultăți de învățare, să îi numim așa generic, împărțiți în două categorii. Pe unii îi trimitem în școlile speciale, iar alții sunt în școlile normale, integrați în clasele normale. Acolo, din păcate, într-o foarte mică măsură reușim să asigurăm profesori de sprijin pentru copiii integrați în clasele normale și atunci creăm dificultăți la profesori. Și mă gândeam dacă nu am putea să îi împărțim mai mulți într-un loc și să punem profesori de sprijin acolo. Adică aș vrea: ca și lor, celor integrați în școlile de masă, să le putem asigura profesori de sprijin”, a declarat Andronescu la Digi 24, declarația sa provocând reacții din partea mai multor ONG-uri.

Vreme schimbătoare în următoarele două săptămâni

Vremea va continua să fie schimbătoare, cu perioade în care temperaturile maxime vor ajunge la 14 grade Celsius, dar și cu intervale în care valorile termice vor scădea considerabil, arată prognoza de specialitate, valabilă pentru următoarele două săptămâni (18 februarie - 3 martie), publicată ieri de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În Moldova, în primele trei zile, vremea va fi caldă, cu o medie a temperaturilor maxime de 10 - 11 grade, urmând ca în a doua parte a primei săptămâni media să scadă accentuat, spre valori apropiate de pragul de îngheț în zilele de 22, 23 și 24 februarie. În a doua săptămână, valorile termice se vor apropia de cele specifice perioadei, iar maximele vor fi, în medie, între 4 și 7 grade. Pe parcursul celor două săptămâni, media regională a minimelor se va situa, în general, între -3 și zero grade, mai puțin în nopțile din 23 și 24 februarie, care vor fi mai reci, cu o medie în jurul valorii de -7 grade. Vor fi precipitații slabe în data de 21 februarie, dar local și în 21-23 februarie, precum și în unele zile ale intervalului 24 februarie - 3 martie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.