Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Ce riscă oamenii sănătoși, infectați cu coronavirus

Ziarul de Vrancea
28 mar 2020 759 vizualizări

Persoanele fără alte boli care contractează COVID-19 sunt expuse riscului de afecțiuni cardiace, spune un medic român n mortalitatea pentru pacienții cu boală cardiacă depășește 10%

Persoanele sănătoase care contractează COVID-19 sunt expuse riscului de afecțiuni cardiace, iar pacienții cu afecțiuni cardiace subdiacente sunt mai predispuși să experimenteze leziuni miocardice sau cardiace în timpul infecțiilor cu COVID-19, afirmă medicul cardiolog Ștefan Busnatu, șef de Lucrări al Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”. “Din datele preliminare, unele din China și altele din Italia, se poate afirma că, într-adevăr, COVID-19 poate provoca leziuni ale mușchiului cardiac. Mortalitatea pentru pacienții cu COVID-19 cu boală cardiacă în China continentală a fost de 10,5% între 30 decembrie și 11 februarie, potrivit cercetărilor efectuate de Centrul Chinez de Control și Prevenire a Bolilor. Aceasta pentru că pacienții cu afecțiuni cardiace subiacente sunt mai predispuși să experimenteze leziuni miocardice sau cardiace în timpul infecțiilor cu COVID-19”, susține medicul. El afirmă că o cercetare arată că și persoanele sănătoase care contractează COVID-19 sunt expuse riscului de afecțiuni cardiace. “O nouă cercetare, publicată vineri în jurnalul JAMA Cardiology, a concluzionat că virusul COVID-19, la fel ca și celelalte virusuri respiratorii, ar putea afecta sistemul cardiovascular al pacientului. Studiul a arătat că și persoanele sănătoase care contractează COVID-19 sunt expuse riscului de injurie cardiacă. Atunci când acest lucru se întâmplă, se produce o inflamație sau o infecție a mușchiului cardiac în sine, numită miocardită. De asemenea, se pare că, la persoanele care au decedat, cauza morții a fost o aritmie fatală și nu este clar în întregime de ce se întâmplă acest lucru, dar este o observație care a fost făcută de specialiști și se încearcă o mai bună înțelegere a acestui fenomen”, explică medicul.

El precizează că persoanele cu boli de inimă trebuie să continue să își ia medicamentele prescrise. “Dacă nu luați medicamente, riscați alte lucruri rele. O serie de grupuri de experți care au revizuit informațiile științifice actuale au ajuns la un acord cum că lipsesc dovezile concrete care să sprijine speculațiile conform cărora medicamente utilizate în bolile cardiovasculare, precum inhibitorii enzimei de conversie și blocanții receptorilor de angiotensină, cresc șansele de infecții severe cu COVID-19”, spune cardiologul. Potrivit acestuia, oprirea medicamentelor poate fi periculoasă și poate duce la înrăutățirea stării pacientului.

Bilanțul îmbolnăvirilor se apropie de 2.000

Încă 192 de cazuri de coronavirus au fost diagnosticate în ultimele de ore, bilanțul îmbolnăvirilor, publicat ieri la prânz, ridicându-se la 1952 de persoane. Numărul celor decedați a ajuns la 47. Un număr de 180 de persoane au fost vindecate. La ATI, erau internați 53 de pacienți, dintre care 33 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți era bună, staționară. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 9.464 de persoane. Alte 124.235 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

De la începutul epidemiei de COVID-19 și până ieri, 16 cetățeni români aflați în străinătate, 9 în Italia, 4 în Franța, unul în Germania, unul în Spania și unul în Marea Britanie, au decedat.

Peste 10.000 de români, amendați în ultimele 24 de ore

Peste 10.000 de români care au încălcat restricțiile de circulație impuse de autorități prin ordonanțele militare, ca urmare a stării de urgență din cauza COVID-19, au fost amendați de polițiști în ultimele 24 de ore, potrivit unui bilanț publicat ieri la prânz. Amenzile depășesc 16 milioane de lei. De asemenea, în ultimele 24 de ore, prin structurile Ministerului de Interne au fost întocmite 12 dosare penale pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2, adică de miercurea trecută și până în prezent, au fost plasate în carantină instituționalizată 981 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 30 de persoane aflate în carantină au părăsit locul în care au fost plasate, pentru acestea fiind dispusă carantina pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Grupul de comunicare strategică amintește că, potrivit noii ordonanațe militare (ordonanța nr. 4) emisă duminică, începând de ieri, 29 martie, odată cu intrarea în vigoare a acesteia, persoanele care părăsesc fără aprobarea autorităților locul în care au fost plasate vor fi amendate și vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor. Persoanele care nu respectă condițiile izolării la domiciliu și sunt identificate în afara spațiului de izolare vor fi de asemenea amendate, obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor.

INSP: 285 de cadre medicale, infectate cu noul coronavirus

Un număr de 285 de cadre medicale din întreaga țară sunt infectate cu noul coronavirus, au anunțat autoritățile, conform datelor raportate către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). Astfel, este vorba despre 91 de medici, 90 de asistenți medicali, 26 de infirmiere, 8 îngrijitoare și 70 de membri ai personalului auxiliar.

Pe județe, distribuția este următoarea: Arad - 16 (5 Medici, 3 Asistente, 8 Personal auxiliar), București - 45 (14 Medici, 11 Asistente, 5 Infirmiere, 15 Personal auxiliar), Botoșani – 1 (1 Medic), Cluj – 2 (2 Personal auxiliar), Constanța - 1 (1 Asistent), Covasna - 6 (5 Medici, 1 Asistent), Galați - 4 (3 Medici, 1 Personal auxiliar), Hunedoara - 15 (13 Medici, 1 Îngrijitoare, 1 Personal Auxiliar), Iași - 3 (2 Medici, 1 Asistent), Neamț - 7 (2 Medici, 3 Asistenți, 1 Infirmiere, 1 Persoanl Auxiliar), Suceava - 181 (43 Medici, 70 Asistente, 20 Infirmiere, 7 Îngrijitoare, 41 Personal auxiliar), Timiș - 2 (1 Medic, 1 Personal auxiliar), Vrancea - 2 (2 Medici).

Aproape o întreagă Secție ATI și-a înaintat demisia

Singurul medic de la Secția ATI a Spitalului din Orăștie, cinci asistente și alte cinci persoane angajate ca personal auxiliar la unitatea medicală și-au înaintat demisiile, ieri, “din motive personale”. În prezent, la Orăștie nu sunt internați pacienți cu coronavirus, dar unitatea urma să devină spital-suport. Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Hunedoara, Lucian Morogan, a declarat, luni, că la Spitalul din Orăștie este o situație specială, după ce aproape toată Secția ATI a unității medicale a demisionat. “Se încearcă deblocarea situației, demisiile sunt acte unilaterale. Motivele invocate sunt personale. Inclusiv primarul din Orăștie a spus ca va discuta cu personalul de la această secție, să revină asupra demisiilor, dar e decizia lor. Și-au înaintat demisia unicul medic de la aceast secție, cinci asistente și cinci îngrijitoare din personalul contractual. Serviciile ATI vor fi asigurate de alți medici”, a declarat Lucian Morogan.

O singură asistentă nu a demisionat de la această secție.

Iohannis: Autoritățile și-au făcut treaba

Președintele Klaus Iohannis a declarat ieri, după întâlnirea cu premierul și cu mai mulți miniștri, că este nevoie să respectăm mai bine și mai mult indicațiile autorităților. “Trebuie să reușim împreună să îngrădim răspândirea coronavirus”, a precizat președintele, subliniind că “autoritățile și-au făcut treaba”.  “Nu vă întâlniți cu alte persoane! Evitați orice contact fizic, stați la distanță unii de alții, trebuie să reușim împreună să îngrădim răspândirea acestui virus. Autoritățile și-au făcut treaba, există norme în vigoare. Să le respectăm! Vă rog să îi protejăm pe cei din categoriile vulnerabile, să îi protejăm pe pensionarii noștri! Lăsați între 11 – 13 pensionarii să își facă aprovizionarea!”, a continuat președintele. El le-a cerut antreprenorilor să vină cu idei către guvernanți. “Suntem interesați să promovăm produse românești în această perioadă, cu precădere”, a declarat Klaus Iohannis.

USR cere impozitarea cu 90% a pensiilor speciale

Uniunea Salvați România propune ca statul să renunțe la taxele aplicate pe salariul minim și impozitarea cu 90% a pensiilor speciale, fără a fi taxată însă componenta de pensie contributivă. “În această perioadă de criză, statul trebuie să sprijine în primul rând românii și să protejeze locurile de muncă. Cea mai bună metodă este transferul de resurse de la stat spre populație, altfel încât oamenii să nu își mai facă griji pentru ziua de mâine. Concret, statul poate să renunțe la taxele aplicate pe salariul minim și fiecare român rămâne cu 830 de lei în plus în mână. În plus, statul poate să acorde 830 de lei ajutor de criză pentru fiecare angajat care și-a pierdut locul de muncă începând cu 1 martie. Impactul bugetar al acestor măsuri propuse de USR este suportabil pe termen scurt și similar cu impactul măsurilor anunțate de către Guvern. Doar că soluția USR presupune o distribuție mai simplă și mai echitabilă a resurselor”, arată USR, într-o postare pe Facebook. Uniunea propune și alte măsuri de “ajustare a cheltuielilor statului român”, printre care:

- pensii speciale impozitate cu 90% (componenta de pensie contributivă nu va fi taxată);

- impozit de 90% pe orice venit de la stat (salarii plus altele surse, inclusiv pensiile cumulate cu salariul) care depășește salariul președintelui României;

- digitalizare și revizuirea “labirintului” de agenții, autorități, companii de stat (municipale sau nu) pe care îl are statul român;

- inventarierea activelor statului și valorificarea multora dintre ele “care sunt în prezent nefolosite sau folosite de către grupuri de interese restrânse”.

Președintele USR București, deputatul Claudiu Năsui, a declarat ieri că, în ultimii patru ani, statul român a cheltuit 34,3 miliarde de lei cu pensii speciale, adăugând că din acești bani s-ar fi putut realiza 243 de spitale noi, pornind de la faptul că spitalul construit de asociația “Dăruiește Viață”, finanțat din donații, costă 26 de milioane de euro.

Evaluarea Națională și Bacalaureatul, amânate pentru august?

USR a cerut ieri Ministerului Educației amânarea Evaluării Naționale și a Bacalaureatului pentru luna august sau septembrie, dar și ajustarea programelor pentru aceste examene prin eliminarea cunoștințelor care nu au putut fi dobândite până la data suspendării cursurilor școlare. De asemenea, USR solicită adaptarea limbajului cursurilor ținute la televiziunea națională la un nivel mediu de înțelegere și un ritm de parcurgere adecvat; introducerea cu preponderență în programul de pregătire ținut la televiziunea națională a unor cursuri de tip „simulare” și “rezolvare” a subiectelor pentru examenele naționale (Evaluare națională și Bacalaureat); prelungirea duratei aferente cursurilor predate prin intermediul televiziunii naționale și mutarea orei de difuzare a lor între orele 10 și 15. Păstrarea continuității și a predictibilității cursurilor (oră, materie, același tip de subiect rezolvat). Reprezentanții USR spun că aceste propuneri sunt menite să evite expunerea elevilor și a cadrelor didactice, măsură esențială în plină epidemie de coronavirus.

“De asemenea, este esențial ca Ministerul Educației să adapteze programa școlară pentru examenele Evaluării Naționale și a Bacalaureatului având în vedere că predarea online a materiei în această perioadă este deficitară, dar mai ales pentru că în România sunt peste 500.000 de elevi care nu au acces la niciun fel de mijloc electronic de comunicare”, mai arată sursa citată.

Cum va fi vremea în Moldova în primele două săptămâni din aprilie

Regimul termic prognozat la nivel național va rămâne, în general, normal pentru această perioadă, cu excepția zilelor de 31 martie și 1 aprilie, când valorile termice maxime vor scădea semnificativ în toate regiunile, chiar și cu până la 15-16 grade Celsius, relevă prognoza Administrației Naționale de Meteorologie, valabilă în intervalul 30 martie - 12 aprilie.

În Moldova, media temperaturilor maxime va scădea semnificativ, de la 12 - 13 grade, în prima zi, la 3 - 4 grade, în cea de-a doua. Ulterior, va fi o creștere a valorilor termice și va ajunge să se situeze între 16 și 18 grade în jurul datei de 9 aprilie. După acea dată nu vor mai fi modificări esențiale. Media temperaturilor minime va scădea de la 4 grade în prima zi, până la -5 grade, pe 1 aprilie, apoi va crește și va ajunge să se situeze, în ultimele zile de prognoză, între 3 și 6 grade. Vor fi precipitații local la începutul și la sfârșitul intervalului și doar izolat, posibil, în restul intervalului.

Aplicația Waze nu mai permite raportarea polițiștilor în trafic

Aplicația Waze nu mai permite raportarea de către șoferi a prezenței echipajelor de poliție în trafic, după cum arată postările din comunitatea de Facebook a utilizatorilor aplicației. „Salutare. Mie deja nu imi mai arata politia si nici nu pot sa o semnalez. Stiti daca s-a suspendat aceasta functie?”, a întrebat un utilizator în grupul comunității Waze de pe Facebook, iar mai mulți membri i-au răspuns că această funcție este suspendată. Deși majoritatea utiliztorilor, cel puțin din comentarii, s-au arătat de acord cu această modificare, au fost și cazuri în care unele persoane s-au plâns de lipsa acestei informații. „Și uite așa mai pierdem puțin din libertatea noastră ... puțin câte puțin până vom rămâne niste oi în turmă”, a scris o persoană.

Totuși, răspunsurile din partea comunității au fost prompte: „Dacă libertatea ta sau a mea înseamnă să îi pui sau să îi pun pe alții în pericol, prefer să rămân fără ea o perioada”, i-a răspuns un alt utilizator. „E perfect așa, dacă acuma trebuie să stăm în casă, sau dacă mergi cu mașina la muncă la ce ți trebuie să știi unde e poliția?”, a fost un alt răspuns.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.