Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Ce “pierd” românii care vor refuza cărțile de identitate cu cip

Ziarul de Vrancea
10 ian 2023 657 vizualizări

Noile buletine vor fi gratuite și nu vor mai “afișa” locul nașterii și domiciliu n actele vor ține loc de pașaport, dar și de card de sănătate

Până la finalul acestui an, se vor putea emite noile cărți electronice de identitate în toate municipiile din țară. Cu aceste documente, vom putea călători în Uniunea Europeană. Țin locul cardului de sănătate și vor putea fi folosite pentru a accesa de la distanță sistemele online ale instituților statului. Față de actualele cărți de identitate electronice, informațiile despre locul nașterii și domiciliu vor fi păstrate doar pe cip. Cărțile electronice de identitate, care costau în programul de testare 67 de lei, vor fi gratuite, potrivit stirileprotv.ro.

Noua carte de identitate are dimensiunea unui card bancar și păstrează în memoria electronică fotografia titularului, două amprente digitale, un certificat digital și toate datele care sunt tipărite pe act. Autoritățile au anunțat unele modificări, față de datele care apar în prezent pe documente.

Așadar, locul nașterii nu va mai fi trecut pe noua carte de identitate, acesta va fi regăsit doar în format electronic. Și adresa de domiciliu va dispărea de pe buletinele cu cip, însă va rămâne inscripționată pe cele simple. În cazul în care o persoană trebuie să își schimbe adresa și are carte de identitate electronică va putea face acest lucru cu ajutorul unei aplicații care urmează să fie pusă la dispoziție cetățenilor și nu va mai fi nevoită să se prezinte la ghișeu.

Pe de altă parte, cetățenii care nu vor buletin electronic pot opta pentru cartea de identitate simplă, iar în cazul în care au nevoie de adresa de reședință va fi emisă o nouă hârtie numită “dovada de reședință”. Doar că aceștia nu vor putea să călătorească în afara țării fără pașaport. Doar buletinul cu cip va putea fi folosit ca act de călătorie, inclusiv în aeroporturile din Uniunea Europeană la porțile automate de la frontieră. Totodată, acesta din urmă va înlocui și cardul de sănătate.

Taxa de 67 de lei pentru eliberarea acestora va fi eliminată, iar costul va fi suportat de stat prin PNRR. 200 de milioane de euro sunt alocați pentru acest proiect. Documentul are o valabilitate de zece ani, pentru persoanele care au peste 18 ani, cinci ani pentru cele care au între 14 și 18 ani și nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani. De anul viitor, autoritățile nu vor mai emite buletine în formatul actual, iar până în 2031 toți românii vor trebui să aibă noul act de identitate.

Fiecare român va avea o mapă electronică

Emiterea la nivel național a cărții electronice de identitate va veni la pachet cu un nou instrument: mapa electronică a cetățeanului - un spațiu digital, gestionat de MAI, în care vor fi stocate documentele scanate prezentate, în original, de cetățean, imaginea facială și semnătura acestuia, astfel încât acesta să nu mai fie nevoit să le prezinte ulterior.

Proiectul de Ordonanță de Guvern, scos în dezbatere publică de MAI, stabilește trecerea de la procedura aplicabilă în prezent potrivit căreia cetățeanul se prezintă pentru solicitarea cărții de identitate și trebuie să completeze olograf o cerere tip, la noua procedură care presupune că cererea este generată automat de către sistemul informatic, iar informațiile necesare în susținerea acestei cereri sunt preluate din sistemele informatice existente, în context interoperabil.

O altă prevedere reglementează noțiunea de mapă a cetățeanului, având în vedere că, în prezent cetățeanul se prezintă cu documentele doveditoare care sunt fotocopiate doar pentru a se face dovada prestării serviciului, aceste documente nefiind păstrate într-un mediu de stocare.

„De la momentul creării mapei cetățeanului documentele vor fi scanate și vor putea fi utilizate ulterior, la momentul în care cetățeanul va solicita prestarea unui serviciu legat de evidența persoanelor. În mapa cetățeanului urmează a fi stocate fotografia și semnătura olografă dar și documente care nu sunt disponibile în format electronic (care atestă proprietatea sau dreptul de utilizare al unui imobil, documente emise de autorități din străinătate etc.)”, se arată în nota de fundamentare.

Cu alte cuvinte, dintre documentele solicitate acum la eliberarea cărților de identitate, unele (cele digitalizate) vor putea fi preluate automat de MAI, iar altele (cele care nu sunt în format electronic) vor fi fotocopiate, după original, și stocate ulterior în această mapă electronică a cetățeanului, astfel încât acesta să nu mai fie obligat să le prezinte cu altă ocazie.

Sistemul IT ar fi trebuit să fie operațional la finele anului trecut, dar în luna noiembrie ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat că sistemul IT este realizat doar în proporție de 60%, cu peste 66 milioane de acte de stare civilă digitalizate până la acel moment. În prezentul proiect de ordonanță de Guvern al MAI se spune că acest sistem IT va fi operațional la 24 septembrie 2023.

Maia Sandu, printre liderii străini în care ucrainenii au mare încredere

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este pe locul șase în topul celor mai de încredere lideri străini pentru ucraineni, cu 50,4%, aceștia având mai multă încredere în șefa statului decât în anul precedent. Cel puțin asta arată datele unui sondaj al New Europe Center. Pe locul întâi, se poziționează președintele Poloniei, Andrzej Duda, care a câștigat opinia publică din Ucraina pentru al doilea an consecutiv – 87% dintre cetățeni au încredere în el, transmite TV8.md.

Președintele SUA Joe Biden (79%) și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, (73%) ocupă locul al doilea, respectiv al treilea.

În general, se înregistrează o creștere semnificativă a încrederii pentru liderii străini față de 2021. În același timp, se poate presupune că primii trei lideri ar putea fi ușor întrecuți de fostul premier britanic Boris Johnson, pe care ucrainenii îl respectă foarte mult.

Este de remarcat, însă, că noul șef al guvernului britanic, Rishi Sunak, se află pe locul patru – 64% dintre ucraineni au încredere în el. „Aceste date pot indica faptul că ucrainenii sunt conștienți de faptul că sprijinul pentru Ucraina în fața unei invazii la scară largă este oferit de state, și nu personal de liderii lor. Prin urmare, Regatul Unit va rămâne un prieten al Ucrainei, indiferent de cine conduce guvernul”.

Putin și Lukașenko sunt liderii străini în care ucrainenii nu au încredere pentru al doilea an consecutiv – 97% și 94% dintre respondenți. O mare parte dintre ucraineni nu au, de asemenea, încredere în Xi Jinping, președintele Chinei (73%) și prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban (69%) – comparativ cu 2021, neîncrederea față de acești lideri s-a triplat.

Presa rusă: “Războiul din Ucraina se va muta în România, iar România va fi distrusă”

România este una dintre țările europene care riscă să fie șterse de pe hartă din cauza conflictului dintre Occident și Rusia. Această perspectivă este fluturată agresiv într-un material apărut în ziarul rusesc Pravda.

Autoarea, Olga Lebedeva, susține că Rusia nu trebuie să se oprească la Ucraina în ceea ce narațiunea Moscovei cataloghează drept “războiul Occidentului cu Moscova, prin interpuși”. Luptele ar urma să se mute pe teritoriul altor state, iar consecința ar fi prăbușirea și dispariția unor țări din Europa, scrie Lebedeva.

Pe lista din Pravda sunt menționate România, Polonia, Lituania și Finlanda.

“România este o țară mică pe care Statele Unite plănuiesc s-o folosească pe post de berbece contra Rusiei. Fiind membru NATO, România prezintă câteva amenințări. Pentru Rusia, există pericolul ca România să fie folosită drept bază a trupelor NATO care ar intra în Ucraina și ar fi detașate la Odesa, pentru a-i împiedica pe ruși să elibereze acel oraș“, se afirmă în materialul din publicația citată.

Este evocată și intrarea României în război, la presiunile SUA, dacă Rusia va interveni în Moldova, în sprijinul Transnistriei rusofone.

“În oricare dintre scenarii, Rusia va trece la represalii constând în distrugerea completă a infrastructurii”, amenință autoarea articolului din Pravda. Potrivit acesteia, “SUA nu vor îndrăzni niciodată să intre direct în război cu Rusia, atunci când Ucraina va fi înfrântă”, acesta fiind motivul pentru care “războiul prin interpuși” între cele două mari puteri ar urma să se extindă pe teritoriul altor state.

Când și cum vom putea observa cometa ZTF în România cu ochiul liber

​Cometa denumită ZTF a fost descoperită în martie 2022 și de atunci a parcurs peste 500 de milioane de km și va ajunge suficient de aproape de Terra, încât să poată fi văzută cu ochiul liber. Când o puteți vedea, cum va arăta și în ce mod o veți putea privi? Deși s-a scris mult că această cometă vine aproape de Terra o dată la 50.000 de ani, se pare că acest lucru nu este adevărat.

Cometa va fi vizibilă începând cu 12 ianuarie, dar se va vedea cel mai bine la final de ianuarie și început de februarie. Ar putea fi vizibilă și cu ochiul liber în afara orașelor, dar mai bine poate fi văzută prin binoclu sau lunetă. Cu instrumente mai performante coama cometei va părea verzuie, datorită compoziției chimice.

Cometa nu a mai fost aproape de Terra acum 50 de milenii și nici nu va mai veni peste alte 50 de milenii, explică astronomul Adrian Șonka.

„Aici este o mică problemă. Cometa aceasta nu este periodică, n-o să ne mai viziteze niciodată, nu știu de unde a apărut informația asta că ne va vizita peste 50.000 de ani. Nu este o cometă periodică și nu se va întoarce niciodată la Soare. Acum o vedem pentru prima și ultima oară, este prima ei trecere pe lângă Soare, dar și ultima”, explică astronomul Adrian Șonka, pentru HotNews.ro.

Astronomul Adrian Șonka explică faptul că este foarte greu să spui dacă o cometă va fi observabilă cu ochiul liber sau nu. „Cometele sunt imprevizibile, avem o formulă, o ecuație în care introducem valori precum mărimea ei, cum trece față de Soare și Pământ și aflăm o strălucire, dar acea strălucire calculată nu este întotdeauna la fel cu cea observată”.

Probabil că această cometă se va putea vedea cu ochiul liber din afara orașelor la început de februarie, ZTF va fi cel mai aproape de Pământ, la sub 45 milioane km, o depărtare destul de mică de Terra pentru o cometă.

Interesant este că la început de februarie această cometă se va vedea toată noaptea din emisfera nordică, așa că va putea fi privită chiar bine printr-un binoclu, din 25 ianuarie până prin 10 februarie.

“Și cu telescopul poate fi văzută bine, dar trebuie să cunoști cerul pentru a o putea găsi. Dacă nu ai folosit des telescopul până acum, îți va fi foarte greu să o detectezi Depinde foarte mult cât de strălucitoare va fi, dar se va vedea precum o dungă luminoasă, însă nu foarte mare”, explică Adrian Șonka.

Ce va observa un om care va privi spre cometă? Începând din 30 ianuarie până în 5-6 februarie, dacă te uiți la un interval de jumătate de oră la ea poți observa că s-a mișcat, că și-a schimbat poziția pe cer. Vor fi câteva ocazii în care cometa va fi mai ușor de găsit, fiindcă va trece pe lângă obiecte strălucitoare: pe 5 februarie trece pe lângă steaua Capella, una dintre cele mai strălucitoare stele de pe cerul nopților de iarnă. Pe 11 februarie cometa va trece pe lângă Marte, iar pe 14 februarie va trece pe lângă steaua Aldebaran.

Ambasadorul Iranului la București, convocat la MAE în contextul execuțiilor a doi protestatari

Ambasadorul Iranului la București a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe (MAE) după executarea a doi protestatari iranieni, pentru a i se transmite că România condamnă aplicarea pedepsei capitale. “În contextul executării prin spânzurare, la 7 ianuarie 2023, a doi protestatari iranieni, ambasadorul Republicii Islamice Iran la București a fost convocat la sediul MAE marți, 10 ianuarie 2023, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, pentru a i se transmite în mod oficial condamnarea fermă de către România a aplicării pedepsei capitale, în orice circumstanțe, și, în mod cu atât mai reprobabil, a practicii executărilor prin spânzurare a protestatarilor de către Republica Islamică Iran. Cu prilejul convocării, la nivel de director general politic din MAE, au fost reiterate îngrijorările profunde la nivelul MAE, al instituțiilor democratice și al societății civile din România, provocate de continuarea încălcărilor drepturilor omului în Republica Islamică Iran, inclusiv condamnarea protestatarilor din motive politice, în absența unui proces echitabil, în contextul manifestațiilor la nivel național declanșate în septembrie 2022, în urma decesului în arest al tinerei Mahsa Amini”, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de MAE. De asemenea, a fost făcut un apel la stoparea încălcărilor drepturilor omului.

Doi bărbați au fost executați sâmbătă în Iran, după ce au fost condamnați pentru uciderea unui paramilitar în timpul protestelor.

Drulă: „DGPI trebuie desființat”

„Doi și-un sfert”, serviciul secret al Ministerului de Interne, își exercită puterea într-un mod brutal și generează abuzuri în rândul structurilor de poliție, potrivit unei investigații Recorder. Președintele USR, Cătălin Drulă, a reacționat după materialul de presă și spune că Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) ar trebui desființată.

„DGPI (doi-și-un-sfert-ul) trebuie desființat. Un serviciu dubios din start, aflat la brelocul miniștrilor de Interne. Acum, e rândul lui Bode să se joace cu el. Acum 2 luni amenința public parlamentari de opoziție cu informații din cauze penale”, spune Drulă. „Vom urmări desființarea acestui serviciu secret securist, a cărui istorie după 1990 ar trebui ea însăși studiată de CNSAS”, mai spune președintele USR.

Despre documentarul Recorder despre „Doi și-un Sfert” a scris și Cristian Ghinea, fostul ministru USR al Fondurilor Europene. „Horror totul acolo. E cum am zis în raportul USR de astă vară despre legile securității (apropo, nimeni nu a răspuns că a scris mizeriile alea): nu există control parlamentar defacto. De departe cel mai imbecil personaj din film este parlamentarul PNL șef la comisia de control. Singura soluție reală este să spargem buboiul: interdicție totală pentru servicii legat de operațiuni în presă, politică și afaceri”, spune Ghinea.

„La capătul a șapte luni de documentare – timp în care am auzit de nenumărate ori «Aveți curaj să vă puneți cu ei?» – am reușit să decriptăm modul de funcționare prin care unul dintre cele șase servicii secrete ale României își exercită puterea într-un mod brutal. Este vorba de DGPI, serviciul secret al Ministerului de Interne, intrat în legendă ca Doi și-un sfert.”, începe documentarul realizat de Recorder.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.