Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Ce noi restricții îi „pasc” pe români înainte de Paște

Ziarul de Vrancea
24 mar 2021 1117 vizualizări

Magazinele ar urma să fie închise după ora 18.00, iar carantina de noapte să înceapă de la ora 20.00, în weekend, potrivit unor propuneri care vor fi discutate azi

Comitetul Național pentru Situații de Urgență se reunește astăzi, când ar urma să fie decise noile restricții care vor fi impuse la nivel național, în contextul creșterii numărului de cazuri de COVID-19 și de pacienți internați la ATI. Conform unor surse oficiale, sunt luate în calcul restricții pentru weekend, precum închiderea magazinelor după ora 18.00 și carantina de noapte de la ora 20.00, față de 22.00, cum este acum.

Potrivit surselor citate, principalele restricții luate în calcul sunt doar pentru week-end. Propunerile CNSU ar urma să fie decise apoi de către Guvern, iar o ședință a Executivului este programată pentru joi, de la ora 17.00, conform surselor citate.

Iohannis: Doar cu restricții suplimentare facem față valului trei

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, ieri, că este îngrijorat de cel de-al treilea val al pandemiei și doar respectarea restricțior și accelerarea campaniei de vaccinare pot limita răspândirea virusului. „Doar cu restricții suplimentare, cu respectarea lor evident putem să facem față acestui val trei”, a precizat președintele.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 6.136 de cazuri noi de COVID-19 înregistrate în ultimele 24 de ore. Totodată, au fost raportate 137 de decese, numărul total fiind de 22.579.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.359. Dintre acestea, 1.351 erau internate la ATI.

Până ieri, au fost prelucrate 6.549.158 de teste RT-PCR și 531.600 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 28.363 de teste RT-PCR și 11.878 de teste rapide antigenice.

Se anulează vacanța de o lună pentru elevi?

„Așteptăm propuneri dacă sunt mai bune”, a transmis ieri ministrul Educației n deși cu o zi în urmă Cîmpeanu a anunțat această măsură, ieri, ministrul a dat vina pe Ministerul Sănătății

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat ieri la Digi24 că cererea privind vacanța de primăvară de o lună a fost făcută de Ministerul Sănătății și că deocamdată sunt doar propuneri discutate, nefiind semnat oficial niciun ordin de modificare a structurii anului școlar.

Astăzi, joi, la ora 10.00 vor avea loc discuții în comisia de dialog social.

Ministrul a adăugat că intenția a fost de a se crea o punte între cele două vacanțe prevăzute pentru aprilie, care se suprapuneau pe o perioadă de vârf epidemiologic, anunțată de specialiștii din sănătate. “Această lună de vacanță a fost solicitată expres de MS, puternic fundamentată pe criterii epidemiologice. Oricum școlile nu ar fi putut rămâne deschise în aprilie”, a afirmat Cîmpeanu. “Dacă sunt variante mai bune în interesul elevilor, Ministerul Educației nu se încăpățânează că ar deține cea mai buna variantă. Așteptăm propuneri constructive în interesul elevilor din partea partenerilor de dialog. Suntem datori să identificăm cele mai bune soluții chiar dacă dor. Nu cred că cineva a anunțat că a semnat ordinul de ministru. Am spus că asta e varianta propusă de Ministerul Educației, ordinul va fi semnat abia după consultări. Joi, la ora 10.00 vom avea comisia de dialog social, vedem cu ce propuneri se vine. Vom avea concluzii și abia după aceea un ordin de ministru. Rezultatul va fi în interesul elevilor”, a subliniat ministrul.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat marți că vacanța de primăvară va fi prelungită și că va dura din data de 2 aprilie până în 4 mai. Examenul de bacalaureat va avea loc la datele stabilite, însă Evaluarea Naională se va decala și va avea loc în perioada 5-8 iulie. Ulterior, la Antena 3, ministrul a precizat că actualul an școlar se va încheia în 2 iulie, în loc de 18 iunie, cum era programat inițial. Consiliul Național al Elevilor a apreciat că decalarea Evaluării Naționale și creșterea duratei vacanței de Paște la aproape o lună va conduce la apariția unei rupturi în procesul educațional.

Iohannis: Niciun sacrificiu nu este prea mare pentru sănătatea copiilor noștri

Președintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că propunerea Ministerului Educației – nu a Ministerului Sănătății - de prelungire a vacanței de primăvară este “acceptabilă”. “Deja știm că foarte mulți copii învață online. Dacă numărul de pacienți crește – și se vede că suntem într-o fază de creștere – cred că propunerea făcută de ministrul Educației este acceptabilă să se contopească cele două vacanțe”, a declarat Klaus Iohannis. Președintele crede că astfel poate fi eliminat “un factor semnificativ de răspândire a bolii”. “Este complicat, înțelegem acest lucru, pentru părinții care vor avea copii acasă, dar niciun sacrificiu nu este prea mare pentru sănătatea copiilor noștri”, a mai declarat peședintele.

Estimări UE: 56% din români pot fi vaccinați cu ambele doze până în iulie

România se află printre puținele state care au comandat numărul maxim de doze

Cotidianul economic ceh Hospodárské noviny publică estimările oficiale ale Uniunii Europene cu privire la proporția de persoane ce ar putea fi vaccinate cu ambele doze până la sfârșitul lunii iunie. Informația are la bază un document cu privire la comenzile făcute de fiecare stat european pentru vaccinurile autorizate în UE și a fost confirmat de oficiali cehi. Potrivit acestuia, România este statul din fostul spațiu socialist care stă cel mai bine, cu 56% din populație vaccinată până în luna iulie.

Potrivit documentului consultat de publicația cehă, România, Spania, Belgia și Franța sunt statele membre UE care au comandat numărul maxim de doze de vaccin de la toți producătorii. „Acestea sunt date despre livrările de vaccin pe baza promisiunilor existente de la producători. Numerele exacte pot fi diferite în cele din urmă, deoarece AstraZeneca nu reușește să realizeze producția. În schimb, Pfizer produce mai mult decât a promis inițial”, notează jurnaliștii cehi.

În plus, Ungaria vaccinează și cu vaccinurile rusești și chinezești, Sputnik V și Sinopharm, iar Slovacia este și ea în discuții pentru a achiziționa serul rusescrusesc.

Datorită contractelor încheiate cu producătorii de vaccinuri de către Comisia Europeană, Cehia ar fi putut să comande un număr similar de doze ca Malta sau Danemarca, sau cel puțin România. Cu toate acestea, nu a folosit această opțiune – a asigurat doar 81,1%. Acest lucru se datorează faptului că guvernul nu a comandat nici măcar jumătate din ceea ce putea de la AstraZeneca și Johnson & Johnson, mai arată publicația pragheză.

Premierul Florin Cîțu a stabilit luna septembrie ca dată-limită pentru vaccinarea a 10,4 milioane de cetățeni români, adică 70% din populație. Acest prag este considerat suficient de experți pentru a stopa răspândirea noului coronavirus.

Persoana vaccinată cu numărul 1 milion a făcut doza de rapel și se simte foarte bine

Femeia de 86 de ani care a fost persoana cu numărul 1 milio vaccinată în România a făcut, ieri, doza de rapel și se simte foarte bine. Reprezentanții CNCAV povestesc, într-o postare pe pagina de Facebook, că au fost sunați de ginerele femeii pentru a le mulțumi. “- Alo! Nu știu dacă vă amintiți de mine. Sunt ginerele doamnei Valentina Fulga, persoana vaccinată cu numărul 1 milion. V-am sunat să vă spunem că azi am făcut rapelul și ne simțim foarte bine! Doream să vă mulțumim pentru întreaga experiență referitoare la vaccinare. Personalul din centru a fost extrem de atent, nu numai cu noi, ci cu toți cei de acolo. Vă mulțumim din suflet pentru tot ceea ce faceți pentru noi”, arată CNCAV în postarea de pe Facebook.

Valentina Fulga, în vârstă de 86 de ani, a fost vaccinată la Spitalul Universitar de Urgență București. Prima doză e vaccin i-a fost administrată femeii în 3 martie, chiar de către președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță, fiind prezent și premierul Florin Cîțu.

Desființarea Institutului Revoluției, declarată neconstituțională

Curtea Constituțională a admis ieri, cu unanimitate de voturi, sesizările PSD privind legea care aprobă ordonanța de desființare a Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 (IRRD). Prin urmare, actul normativ este neconstituțional și se va reîntoarce în Parlament pentru fi pus în acord cu decizia CCR.

Președintele Klaus Iohannis a fost de acord cu ordonanța. El a susținut în octombrie anul trecut că institutul nu a reușit să își dovedească utilitatea. IRRD „a generat, prin activitatea sa și contrar obiectivului său stabilit prin lege, numeroase tensiuni și controverse în spațiul public”, a motivat șeful statului.

Proiectul pentru desființarea SIIJ, adoptat de Cameră

Proiectul de lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție (SIIJ) a fost adoptat ieri de Camera Deputaților, în calitate de prim for sesizat. Raportul adoptat de către deputați are și un amendament prin care magistrații nu pot fi trimiși în judecată fără încuviințarea CSM în prealabil. Inițiativa legislativă merge la Senat, care este for decizional.

Liderul USR Dan Barna a spus că la Senat va fi găsită o variantă mai echilibrată a proiectului de lege pentru ca justiția să poată funcționa.

„După 5, 6, 7 sau 10 ani de justiție siluită în toate felurile, după ce a trebuit să îl vedem pe Iordache sau Nicolicea cât de necesară e acea Secție, astăzi facem un pas spre normalitate. Azi coaliția PNL-USR-UDMR desființează Secția specială, un obiectiv asumat și da, merge mai departe la Senat unde suntem total deschiși să găsim o variantă mai echilibrată pentru ca Justiția să poată funcționa. Reforma în Justiție ca continua așa cum ne-am asumat-o”, a afirmat Barna.

PSD nu a votat proiectul și a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională.

Premierul Florin Cîțu a declarat, întrebat vineri dacă amendamentul la proiectul privind desființarea SIIJ prin care magistrații pot fi trimiși în judecată doar cu încuviințarea CSM nu oferă o superimunitate acestora, că inițiativa legislativă va fi modificată la Senat astfel încât să ajungă cât mai aproape de forma aprobată în ședința de Guvern.

Timiș: Interpreții de operă ajută la recuperarea respiratorie a celor care au avut COVID-19

Interpreții de operă sunt alături de pacienții care au avut COVID-19, pentru recuperarea respiratorie, prin exerciții de reantrenare a respirației, specifice tehnicii de canto, în cadrul programului “Respirăm împreună”, lansat de șeful Secției de Boli Infecțioase al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Victor Babeș“ Timișoara, Virgil Musta.

Proiectul se va desfășura exclusiv online, în perioada 3 - 18 aprilie 2021, iar lansarea va avea loc în 2 aprilie, ora 20.00, pe platforma Zoom. Înscrierile se pot face la adresa de mail respiram.impreuna@gmail.com.

Mentorii nu sunt terapeuți, ci interpreți și profesori de canto români răspândiți în întreaga Europa: Leontina Văduva (Paris/ Lausanne), dr. Ruxandra Donose (Viena), prof. univ. dr. Marius Vlad Budoiu (Cluj-Napoca), Cellia Costea (Atena), dr. Aura Twarowska și dr. Daniel Zah (Timișoara), drd. Teodora Gheorghiu (Lausanne), Laura Tătulescu (Munchen), conf. univ. dr. Mariana Colpoș, dr. Veronica Anușca, Silvia Micu, dr. Cleopatra David, Valentin Vasiliu (București). “Foarte mulți pacienți care au suferit de COVID-19 rămân cu sechele pulmonare și necesită recuperare. Metoda poate face parte dintr-un program complex de recuperare și este binevenită mai ales persoanelor care nu au acces la aceste programe de recuperare”, afirmă dr. Virgil Musta.

Exercițiile de respirație sunt baza tehnicii cântului de operă și fac parte din practica zilnică de întreținere vocală a cântăreților de operă. Urmând exemplul artiștilor de la English National Opera, “Respirăm împreună” a reunit un grup de soliști și profesori de canto români, care își vor pune la dispoziția celor interesați experiența și cunoștințele tehnice legate de respirație și de controlul anxietății asociate.

Orban nu exclude o candidatură la președinție

Liderul PNL Ludovic Orban a declarat marți seară, la Kanal D, că știe că, odată cu candidatura la funcția de președinte al Partidului Național Liberal, trebuie să ia foarte în serios și candidatura la președinția României. El a precizat că va face analize serioase, pentru ca alegerile să fie câștigate cu cel mai bun candidat. “E prematur, cum a spus colegul meu Florin Cîțu, să vă dau un răspuns. Sunt conștient de faptul că, odată înscris în lupta pentru un nou mandat de președinte al Partidului Național Liberal, odată cu acest mandat, trebuie să iau în calcul și candidatura la Președinția României, pentru că președintele Partidului Național Liberal va trebui să intre în lupta pentru alegerile prezidențiale din 2024. Sigur, pe de altă parte, sunt un om care am în vedere toate alternativele, în politică e bine să ai o gândire strategică”, a declarat Orban la Kanal D.

Liderul liberal a precizat că are în vedere toate alternativele posibile, că va face analize serioase, va studia foarte bine situația și va acționa prin decizii potrivite, pentru obiectivul de a câștiga alegerile prezidențiale cu cel mai bun candidat. “Răspunsul este că știu că odată cu candidatura la funcția de președinte al Partidului Național Liberal trebuie să iau foarte în serios și candidatura la președinția României.”, a explicat Ludovic Orban.

Botoșani: Bărbat de 72 de ani, prins la furat de portofele

Un bărbat de 72 de ani a fost reținut pentru furt calificat, după ce a sustras un portofel cu bani, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, Delia Nenișcu. Potrivit sursei citate, fapta s-a produs marți, în incita unei instituții din subordinea Ministerului Muncii, septuagenarul profitând de neatenția unei femei care și-a lăsat geanta deschisă pe o masă. “În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, în timp ce se afla în incinta unei instituții publice din municipiul Botoșani, profitând de neatenția unei femei de 62 de ani, i-ar fi sustras din geantă un portofel în care avea suma de 250 lei și documente personale. Prejudiciul a fost recuperat în totalitate”, a afirmat Nenișcu.

Oficialul IPJ susține că bărbatul se afla în atenția polițiștilor și era cunoscut pentru astfel de activități infracționale. Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ, având emis pe numele său o ordonanță de reținere valabilă 24 de ore.

Limbaj de mahala folosit de un deputat AUR în Parlament

Deputatul AUR Dan Tanasă a avut o dispută pe holurile Parlamentului, după plenul Camerei unde a fost adoptat proiectul de lege privind desființarea SIIJ. Acesta i-a spus deputatului USR-PLUS Silviu Dehelean că este un „păduche”, iar liderului deputaților USR-PLUS i-a transmis că este un „zero barat”. „Că ce mă, păduche? Cum adică vii tu spre mine să mă ameninți? Bă, dispari de aici! Nu auzi ce spun? Marș mă de aici. Îți ordon să dispari din fața mea. Nu mai strica aerul. Îți ordon să faci pași înainte! Domnul deputat a venit spre mine, m-a amenințat. Eu cum trebuia să reacționez?”, i-a replicat Dan Tanasă lui Silviu Dehelean, pe holurile Parlamentului. Unui alt parlamentar al USR-PLUS, deputatul AUR i-a spus că este „papagal”. „Băi papagalule, stai acolo că stai bine. Să stai acolo ca prostul, că stai foarte bine și te bag eu în seamă când vreau”, i-a transmis Tanasă.

Acesta a avut cuvinte și pentru Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR-PLUS: „Ești un zero barat. Am acasă, Moșteanule, șosete găurite care sunt mai valoroase decât ești tu. Nu ai făcut absolut nimic în viața ta și te-ai trezit deputat. Deci nu mai vorbi tu de George Simion, pentru că pe lângă George Simion ești un zero barat, ești un nimeni în drum”.

Dacian Cioloș, infectat cu COVID-19

Dacian Cioloș a anunțat ieri că testul pentru COVID-19 i-a ieșit pozitiv și că toți cei cu care a intrat zilele trecute în contact au fost informați, iar el se află în izolare. „Voi continua să muncesc de acasă, pe proiectele urgente din Parlamentul European și din țară care privesc ieșirea din această criză medicală, economică și socială”, a adăugat liderul grupului Renew Europe din PE.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.