Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Ce informații vrea să ascundă Guvernul?

Ziarul de Vrancea
8 mar 2021 997 vizualizări

Premierul Cîțu și medicul militar Gheorghiță au insistat ieri pe ideea că datele făcute publice de ministerul Sănătății, privind numărul de teste și centrele de vaccinare, sunt potențial periculoase dacă nu sunt „avizate” n prim-ministrul s-a referit la anumite categorii speciale, din zona militarizată a statului, fără se explice cum ar afecta transparentizarea aceste persoane n datele publicate de Voiculescu oferă câteva surprize

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, este cel care l-a sesizat pe premierul Florin Cîțu legat de publicarea de către Ministerul Sănătății a datelor privind numărul de teste sau situația vaccinărilor, defalcat pe județe. Gheorghiță a spus, ieri, întrebat dacă a făcut o plângere în acest sens, că el a făcut “o informare premierului, la solicitarea dumnealui”. Medicul militar mai susține că, în opinia sa și a specialiștilor, aceste date trebuie validate “înainte de a fi puse în mediul online”, pentru că pot fi “erori de selectare” în centrele de vaccinare și pot apărea “interpretări eronate”. “Aceste erori se corectează cu o întârziere de cel puțin 24 de ore și pot să genereze o serie de interpretări eronate pe baza unor date care sunt nevalidate”, a arătat Gheorghiță.

Pentru prima dată de la debutul pandemiei în România, Ministerul Sănătății a publicat, în 4 martie, situația testărilor și a spitalizărilor în fiecare județ, precum și situația vaccinărilor în fiecare centru de vaccinare.

Luni, premierul Florin Cîțu anunța că Corpul de control al Guvernului s-a autosesizat pentru a verifica respectarea legislației de către Ministerul Sănătății în cazul publicării acestor date. Întrebat la ce avize se referă, premierul a explicat: “Este vorba despre publicarea unor informații care țin de mai multe instituții și atunci, natural, trebuia să existe avizul și acelor instituții”. Ieri, premierul a venit cu precizări pe Facebook. Dacă în urmă cu o zi anunța că “se autosesizează” Corpul de Control în privința publicării datelor de către Ministerul Sănătății, acum Florin Cîțu vorbește despre “un ipotetic control care s-ar putea face la Ministerul Sănătății”.

El spune că susține transparentizarea informațiilor de către toate autoritățile statului, însă aceste date trebuie furnizate „corect, legal și cu avizele necesare”. Cîțu se referă la date privind categoria „personalului în activitate din cadrul instituțiilor din sistemul național de apărare națională, ordine publică, securitate națională și al autorității judecătorești, executorii judecătorești, interpreții și traducătorii autorizați de Ministerul Justiției, avocații înscriși în tabloul avocaților, membrii Uniunii Naționale a Notarilor Publici, precum și membrii din România în Parlamentul European”.

“Este normal să fac verificări în legatură cu sesizările pe care le primesc, indiferent de unde sunt. Informația cum că nu aș fi de acord cu publicarea numărului testelor din fiecare județ este incorectă. Reiterez: sunt de acord cu transparentizarea informațiilor de interes public, cu mențiunea că aceste date trebuie furnizate corect, legal și cu avizele necesare. Datele pentru care am primit sesizări sunt legate de vaccinare, iar poza de mai jos cred că este relevantă (categoria mai sus mentionată: apărare, securitate națională etc. -n.r.). Vreau să mă asigur că nu au fost publicate date care să creeze probleme. În cazul în care voi hotărî demararea unui control, cum voi avea un răspuns îl voi face public”, a scris Cîțu pe Facebook.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și-a apărat încă de luni publicarea datelor. “Aștept să aflu și eu pe cine am supărat și, mai ales, de ce”, a spus ministrul USR PLUS.

Surprizele de la București

Datele oficiale publicate de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, pe platforma oficială inaugurată pe 5 martie, scot la iveală un sistem paralel de vaccinare. Pe lângă centrele oficiale de vaccinare, accesibile în platforma națională și pe care se fac programări, mai există încă de patru ori mai multe centre care nu apar pe platformă – de la spitale, la instituții militare sau ale Ministerului Afacerilor Interne, a scris ieri publicația Buletin de București. O situație făcută pe 5 zile, adică datele care sunt acum accesibile, arată că mai mult de 60% din vaccinări s-au făcut în afara centrelor de vaccinare din platforma oficială. Aproape 80% dintre centrele din București nu apar pe platforma RoVaccinare. Din 48 de centre, doar 11 sunt disponibile pentru programare pe platformă, în timp ce celelalte sunt fie cu circuit închis, fie blocate de Institutul de Sănătate Publică. De exemplu, Spitalul Colțea nu apare în lista centrelor din platforma națională de vaccinare, dar în primele cinci zile ale lunii martie s-au vaccinat 935 oameni. Conform informațiilor de pe pagina oficială a Guvernului, avem persoane cu handicap și cadre medicale care teoretic se pot vaccina în spital, dar și mulți angajați esențiali care, în procedură normală ar fi trebuit să se regăsească în programările din platformă – angajați ai cultelor religioase, mass media, telecomunicații speciale, ai instituțiilor statului șamd. Situația e aceeași și în celelalte centre speciale, neaccesibile publicului larg. Pe lângă categoriile de populație care, legal, au dreptul să fie vaccinate în afara sistemul de programare, sunt sute de persoane imunizate fără a trece prin platforma de programare.

Surprizele de la Cluj

​12,5% dintre persoanele vaccinate într-un centru de vaccinare din Cluj sunt persoane eligibile în etapa a III-a, pentru care campania de vaccinare va începe, oficial, abia în luna aprilie, arată datele detaliate privind vaccinarea publicate în premieră de Ministerul Sănătății la finalul săptămânii trecute și consultate de site-ul HotNews.ro, a căror actualizare a fost între timp sistată. În centrul de vaccinare deschis la școala generală “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, în perioada 1-5 martie s-au vaccinat în total 849 de persoane, potrivit datelor publicate de Ministerul Sănătății. 106 dintre acestea, un procent de 12,5%, sunt persoane ce ar fi fost eligibile abia în etapa a III-a a campaniei de vaccinare, care începe oficial abia în luna aprilie. Practic, acest centru de vaccinare figurează, pe datele oficiale, cu cel mai mare procent de persoane eligibile în etapa a III-a deja vaccinate, situația fiind unică în țară. O posibilă explicație în cazul acestui centru, unde imunizarea se face cu vaccinul produs de AstraZeneca, ar putea fi dozele rămase nefolosite la finalul zilei, însă acest lucru nu este clar.

Scrisoare deschisă către premier: „Un precedent foarte periculos”

Mai multe asociații civice, dar și câțiva zeci de jurnaliști au semnat o scrisoare deschisă către premierul Florin Cîțu în contextul blocării publicării datelor referitoare la campania de vaccinare, la câteva zile după ce Ministerul Sănătății a decis publicarea detaliată a informațiilor publice. „Acest demers se poate constitui într-un precedent foarte periculos, având un puternic potențial de descurajare a instituțiilor statului de la misiunea lor firească de publicare a informațiilor de interes public”, se arată în scrisoare.

Circulația pe timp de noapte, restricționată de la 22

n nu vom avea un lockdown de Paște

Președintele Klaus Iohannis a declarat ieri că cifrele din ultima săptămână privind evoluția pandemiei de COVID-19 sunt îngrijorătoare. “Cifrele din ultima săptămână privind evoluția pandemiei de COVID 19 sunt îngrijorătoare. Tendința de creștere este evidentă și din toate părțile ni se spune că presiunea pe secțile de terapie intensivă este tot mai mare”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o declarație de presă. Șeful statului a făcut un apel către poplație: “Haideți să nu irosim ceea ce am câștigat până acum prin campania de vaccinare”.

Iohannis a precizat că mersul campaniei de vaccinare este foarte bun, iar numărul de doze administrate și numărul centrelor crește tot timpul. “Trebuie să avem grijă să nu ne înecăm la mal. Starea de alertă va fi prelungită în această săptămână, din cauza numărului relativ mare de infectări. Restricțiile care sunt în vigoare vor fi păstrate, iar circulația pe timp de noapte - care este restricționată acum de la ora 23.00 - va fi restricționată mai devreme, probabil de la orele 22.00”, a mai anunțat președintele. Acesta a precizat că nu sunt luate în calcul restrcții mai severe de Paște. “Nu avem în vedere un lockdown de Paște”, a anunțat președintele.

Numărul pacienților de la ATI a trecut de 1.100

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 4.989 de cazuri de COVID-19. Totodată, au fost raportate 93 de decese, numărul total fiind de 21.056. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.157. Dintre acestea, 1.126 erau internate la ATI. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 6.203.750 de teste RT-PCR și 370.579 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 24.469 teste RT-PCR (15.338 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.131 la cerere) și 11.150 de teste rapide antigenice.

Propunere oficială: La concerte, pe bază de adeverință de vaccinare

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunțat ieri că instituția pe care o conduce este în discuții cu INSP și cu operatorii culturali pentru reluarea evenimentelor medii și mari în aer liber, propunerea ministerului vizând ca accesul spectatorilor să poată fi realizat în baza unei adeverințe de vaccinare împotriva COVID 19, a unui test negativ sau a unui document că participantul a trecut prin boală. “Avem în vedere pentru accesul participanților la eveniment ori prezentarea unei adeverințe de vaccinare, ori prezentarea unui test negativ, ori prezentarea unui document medical care să ateste că participantul a trecut prin această boală și are deja anticorpii formați. Analizăm inclusiv varianta prin care operatorii culturali să aibă la intrare un centru de testare rapid”, a spus Gheorghiu la Digi 24. Gheorghiu a precizat ca Ministerul Culturii va înainta aceste propuneri către INSP, decizia urmând să fie luată de “cei din zona epidemiologică”. El și-a exprimat speranța ca, odată cu venirea vremii potrivite pentru evenimente în aer liber, “să avem niște reguli clare care să permită desfășurarea unor astfel de evenimente”. “Dacă ne uităm în restul Europei, în Marea Britanie festivalurile ar începe undeva prin luna iunie, iar Olanda și-a propus ca acestea să fie deschise undeva prun luna iulie. Așadar, suntem și noi în așteptare legat și de proiectul celor de la Comisia Europeană vizavi de pașaportul verde digital. Această comisie a anunțat că va prezenta public pe 17 martie o variantă. Iată că sunt mai multe componente de care depinde o discuție finală în acest sens. Odată cu venirea vremii potrivite pentru evenimente în aer liber, eu sper să fim într-o fază în care să avem niște reguli clare care să permită desfășurarea unor astfel de evenimente”, a arătat Gheorghiu. Ministrul a mai spus că instituția pe care o conduce pledează pentru “lipsa unei limite de spectatori, în cazul în care toată lumea care a intrat acolo este ori vaccinată, ori testată, ori imunizată”. “În momentul de față, evenimentele în aer liber cât și cele din interior sunt limitate la 500 de persoane. În momentul în care vom avea o rată de vaccinare care ne va da motive să fim optimiști, atunci, repet, noi vom pleda pentru eliminarea acestei limite”, a mai spus ministrul Bogdan Gheorghiu.

Unde poate fi descărcată adeverința de vaccinare

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat ieri că fiecare persoană vaccinată cu cele două doze își va putea descărca adeverința de vaccinare în format electronic din Registrul Electronic Național al Vaccinărilor. “Practic, persoana vaccinată își introduce câteva date de siguranță și poate să descarce această adeverință”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Programarea persoanelor din etapa a treia, deschisă în municipiile cu incidență mai mare de 4,5 la mie

Președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a anunțat, ieri, că va fi posibilă programarea în platforma specială de vaccinare pentru persoanele din etapa a treia în municipiile care au incidență mai mare de 4,5 la mie.“Și vă prezint care sunt aceste municipii, respectiv județe. Vorbim de de județul Alba cu municipiul Alba Iulia, vorbim în județul Timiș cu municipiul Timișoara, județul Brașov cu municipiul Brașov și localitatea Sânpetru, vorbim de județul Maramureș cu localitatea Baia Mare, județul Sălaj cu municipiul Zalău, județul Hunedoara - municipiul Petroșani, județul Cluj - municipiul Cluj Napoca și de județul Giurgiu - municipiul Giurgiu. În aceste localități menționate va fi posibilă programarea inclusiv a persoanelor din etapa a treia direct în platforma de programare, conform criteriilor de care fiecare persoană aparține”, a declarat Gheorghiță. Acesta a precizat că vor mai fi deschise în următoarele zile în aceste municipii centre noi de vaccinare unde se vor distribui vaccinuri de la compania AstraZeneca.“Numărul de centre este variabil în funcție de spațiile disponibile la nivelul fiecărui municipiu și de resursa umana pe care fiecare municipiu o are disponibilă”, a precizat Gheorghiță. El a mai anunțat, marți, deschiderea a 74 de noi centre de vaccinare destinate persoanelor vârstnice și celor cu boli cronice. Programarea se va ptea face din 10 martie, iar imunizarea propriu-zisă din 15 martie. “Aceaste noi cabinete vor fi destinate, de asemenea, persoanelor vulnerabile, persoanele peste 65 de ani, persoanele cunoscute cu boli cronice și persoanele cu dizabilități. Zilnic, în aceste noi cabinete se pot vaccina aproximativ 4.440 de persoane, practic în total pe toată perioada de 28 de zile în care sunt disponibile aceste locuri de programare pentru prima doză putem asigura aproximativ 120.000 de persoane noi care se vor putea vaccina”, a precizat Gheorghiță.

Studenții cer ajutorul CCR ca să circule din nou gratuit cu trenul

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a anunțat, marți, că a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională în legătură cu eliminarea accesului gratuit al studenților la transportul feroviar. ANOSR a transmis un memoriu cuprinzând necesitatea sesizării Curții Constituționale a României cu o excepție de neconstituționalitate privind Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 8/2021 – actul normativ care stabilește eliminarea accesului gratuit al studenților la transportul feroviar. Studenții apreciază că, potrivit Constituției, trebuie întrunite anumite condiții pentru adoptarea unei OUG, respectiv: să existe o situație extraordinară, reglementarea acesteia să nu poată fi amânată, urgența să fie motivată în cuprinsul ordonanței. Potrivit acestora, “nu se poate identifica nici măcar un singur element de natură a determina schimbarea situației de fapt în sensul de a tinde spre o situație extraordinară, darămite îndeplinirea condițiilor pentru survenirea unei situații extraordinare”. Aceștia consideră că invocarea pandemiei cu SARS-COV-2 drept justificare a adoptării unei ordonanțe de urgență în peste 9 domenii de reglementare simultane “este excesivă și naște dreptul discreționar al Guvernului de a abuza de delegarea legislativă pe toată durata pandemiei”.

Un jandarm de la CNE Cernavodă s-a împușcat în timpul serviciului

Un jandarm care asigură paza Centralei Nuclearo-Electrice de la Cernavodă s-a împușcat ieri dimineață, la scurt timp după ce intrase de serviciu. Bărbatul era aseară în comă. “El intrase în dispozitiv, a stat de vorbă cu colegii, aceștia au afirmat că nu era abătut sau supărat și apoi a luat această decizie”, au afirmat reprezentanții unității de jandarmi. Subofițerul, cu o vechime în serviciu de peste 21 de ani, are la activ trei misiuni internaționale, iar la ultima evaluare psihologică, din luna septembrie a anului 2020, a fost declarat apt.

COPAC: 22,8% dintre pacienții cu boli cardiovasculare nu au fost deloc la medic anul trecut

Aproape un sfert (22,8%) dintre pacienții cu boli cardiovasculare nu au fost deloc la medic anul trecut, arată un studiu inițiat de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România realizat online în luna februarie, la care au răspuns 320 pacienți cu boli cardiovasculare. “22,8% dintre pacienții cu boli cardiovasculare nu au fost deloc la medic anul trecut. 59% dintre aceștia nu au mers la medic de teamă de a nu se infecta și pentru că nu au avut unde, spitalul fiind închis”, informează un comunicat de presă. 96,3% dintre pacienții cu boli cardiovasculare respondenți se confruntă cu 3 probleme majore: teama de a nu se infecta (52,5%), lipsa accesului la servicii medicale (25,2%) și dificultatea de a ajunge la spital (18,6%). Dintre aspectele pe care pacienții le enumeră ca fiind necesar să fie schimbate se numără: un acces mai bun la medic/spital - 71,79%, o mai bună cooperare cu medicul 14.10% și mai multe medicamente compensate - 12,82%. Un alt aspect “îngrijorător” reieșit din cercetare este că vârsta celor cu probleme cardiovasculare grave precum infarctul sau insuficiența cardiacă a scăzut: 25% dintre respondenții chestionarului online sunt persoane cu vârsta între 45-55 ani, persoane active. Dintre respondenți - 47% au hipertensiune arterială, 8,9% fibrilație atrială, 8,6% insuficiență cardiacă, 8,2% angină pectorală și 6,6% infarct miocardic. Totodată, COPAC și Fundația Română a Inimii îndeamnă pacienții și populația să meargă la medic, să solicite îngrijirile medicale de care au nevoie dacă simt o schimbare a stării de sănătate prin prezența unor simptome precum respirație îngreunată, amețeală, durere puternică în piept pentru mai mult de 15 minute.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.