MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Ce îi îngrijorează pe români: războiul, scumpirile și o posibilă criză alimentară
Războiul este cea mai mare amenințare externă pentru jumătate din populația din Europa Centrală și de Est (52%), urmată de scumpiri (37%) și de migrație, refugiați (36%), potrivit unui studiu Kantar citat HotNews.ro.
Pe români îi îngrijorează într-o măsură similară războiul (50%) și creșterea prețurilor (37%), dar – comparativ cu media regiunii – sunt semnificativ mai îngrijorați de: creșterea sărăciei (43% vs. 29%), posibile crize alimentare sau de apă pentru perioade mai lungi (24% vs. 12%) sau adâncirea diferențelor economice dintre oameni (27% vs. 20%).
Lumea de astăzi este văzută ca fiind dominată de teme precum războaie, conflicte, atacuri teroriste, schimbări climatice, crize economice și un viitor în general incert. Pentru români, creșterea sărăciei și polarizarea economică sunt fenomene mai îngrijorătoare decât pentru restul din regiune.
Majoritatea oamenilor din Europa Centrală și de Est sunt mulțumiți de viața lor, la un nivel moderat, familia fiind factorul cheie al evaluării pozitive.
În ceea ce privește satisfacția generală față de viața lor Austria, România și Bulgaria depășesc nivelul mediu regional de satisfacție, în timp ce în Cehia satisfacția este pe medie, iar Slovacia și Ungaria înregistrează scoruri sub media de satisfacție pentru țările evaluate.
Austria are nivelul de satisfacție cel mai ridicat pe toate cele trei dimensiuni: viața de familie, viața profesională și viața socială. Totodată, în Austria vedem și distanța cea mai mică dintre cât de mulțumiți sunt de viața de familie și de cea profesională/socială, indicând un echilibru mai bun, dar și posibile influențe ale vieții de familie asupra celorlalte două dimensiuni.
Românii sunt destul de aproape de nivelul din Austria al satisfacției cu viața de famili, însă la o distanță mai mare în privința vieții profesionale, dar mai ales vis-a-vis de cea socială. Vedem așadar, în cazul românilor, un decalaj mai mare față de Austria, între satisfacția cu viața de familie și cele profesionale și sociale.
Carmen Pătrașcu, CEO Kantar România explică: „Știm și din alte studii că românii sunt printre europenii cei mai mulțumiți de viața pe care o au. Nivelul ridicat de satisfacție cu viața de familie poate indica familia drept un factor de compensare pentru diferitele lor îngrijorări. Familia oferă un sprijin emoțional și social puternic, care poate atenua efectele negative ale incertitudinii economice.
Aceste rezultate pot fi și o dovadă de realism sau de prudență: românii pot fi mulțumiți de situația lor de acum, dar se tem de viitor din cauza nesiguranței economice și a percepției de vulnerabilitate în fața schimbărilor economice. Mulți dintre ei își amintesc încă destul de bine criza din 2010.”
Satisfacția față de situația financiară a familiei urmează același tipar cu satisfacția generală față de viață, cu cele mai mari scoruri în Austria (77%), urmată de România (75%) și Bulgaria (70%), Cehia (69%) și Slovacia (64%), iar scoruri mai mici în Ungaria (52%) și doar 33% în Ucraina.
Toată regiunea este dezamăgită de sistemul politic
Doar 1 din 5 persoane din Europa Centrală și de Est este mulțumită de direcția în care se îndreaptă democrația din țara lor, de cum se guvernează și de cine îi reprezintă pe scena politică. Este totuși o excepție: în Austria scorurile pe toate dimensiunile vieții politice (măsurate înainte de alegerile parlamentare din septembrie 2024) sunt de două ori mai mari decât media din regiune.
Dar chiar și acolo, mai puțin de jumătate dintre ei sunt mulțumiți de administrația de stat, de dezvoltarea democrației și doar 30% sunt mulțumiți de cei care îi reprezintă în politică. Satisfacția cu viața politică este foarte scăzută în țările post-comuniste (de obicei sub 20%, cu o mică excepție în Cehia), cetățenii din toate țările sunt foarte sceptici.
Nici România nu face excepție, doar 1 din 10 persoane sunt mulțumite de cum sunt reprezentate la nivel politic (președinte, guvern, parlament etc.), înregistrând scorul cel mai mic alături de Ucraina (9%), Bulgaria (13%) și Ungaria (14%).
S-a lansat licitaţia pentru execuţia lotului 2A Ditrău-Grinţieş, cel mai lung lot al Autostrăzii Unirii
Compania Naţională de Investiţii Rutiere a lansat miercuri licitaţia pentru proiectarea şi execuţia lotului 2A Ditrău-Grinţieş, de 38 km, cel mai lung lot al Autostrăzii Unirii A8. Ofertele la contractul de aproximativ 6,4 miliarde lei trebuie depuse în SEAP până la data de 19 decembrie 2024. Contractul este finanţat prin Programul Transport 2021-2027 şi are o durată de 54 de luni (14 luni proiectare şi 40 de luni execuţie).
Este un proiect de o complexitate tehnică ridicată pentru că include lucrări majore de artă (poduri, pasaje, viaducte, tuneluri) şi volume considerabile de lucrări de excavare şi consolidări. Lungimea totală a tunelurilor şi a viaductelor (21 km) reprezintă 57% din lungimea întregului lot.
Fiica lui Geoană a plagiat un discurs din alocuțiunea nepoatei lui Trump
Fiica lui Mircea Geoană, candidat independent la Preşedinţie, este acuzată că a plagiat părţi din discursul referitor la tatăl său, rostit într-o emisiune electorală difuzată de Antena 3, după discursul susţinut de nepoata lui Donald Trump Kai Madison Trump, la Convenţia Republicană din iulie. „Este jenant, este ruşinos şi plin de penibil în acelaşi timp. Momentul Anei Geoană din timpul emisiunii de la Antena 3 CNN a fost copiat integral după momentul discursului lui Kai Trump, nepoata lui Donald Trump, de la Convenţia Naţională a Partidului Republican din SUA, discurs ţinut pe 17 iulie anul acesta”, scrie pe Facebook jurnalistul Patrick André de Hillerin, cel care a semnalat similitudinile dintre cele două discursuri. Echipa de campanie a lui Geoană nu a transmis o reacţie cu privire la situaţia semnalată de Patrick André de Hillerin.
Conform postării, cinci fragmente din cele două discursuri rostite la trei luni distanţă, se aseamănă. Inclusiv forrmula de final a discursului fiicei lui Mircea Geoană - "Tata, eşti o inspiraţie şi te iubesc!" - este copiat după cel al nepoatei candidatului republican la Casa Albă.
- "Eu aş vrea să vă vorbesc despre o parte din tata pe care voi nu o vedeţi. Pentru mine tata este un tată, nu un politician şi nici omul care a obţinut cea mai mare funcţie avută de vreun român vreodată în istoria ţării noastre" – Ana Geoană, 29 octombrie 2024.
"Salutare tuturor. Numele meu este Kai Madison Trump. Sunt nepoata lui Donald Trump. Vă vorbesc astăzi pentru a vă împărtăşi o parte a bunicului meu pe care oamenii nu o văd. Pentru mine, el este un bunic obişnuit." - Kai Trump, 17 iulie 2024.
- "ș...ț când părea relativ surprins că mă descurcam chiar bine trebuia să îi amintesc că, totuşi, sunt fiica lui Mircea Geoană" – Ana Geoană, 29 octombrie 2024.
"Şi este mereu surprins că nu îl las șsă intre în mintea meaț, dar trebuie să-mi reamintesc faptul că şi eu sunt o Trump") - Kai Trump, 17 iulie 2024.
- "În ultimii ani, în timpul mandatului său la NATO, când s-a suprapus chiar cu un moment cam tulbure din istorie, tata nu uita niciodată să mă sune zilnic şi să mă întrebe: 'Dar, tu ce faci? Cum eşti?'. Tata este omul care mă susţine zilnic, mă încurajează să îmi urmez visurile oricât de departe m-ar duce ele de el şi mă împinge să devin cea mai bună versiune care pot fi." - Ana Geoană, 29 octombrie 2024.
"Chiar şi când trece prin toate aceste acuzaţii la tribunal, întotdeauna mă întreabă cum o mai duc. Mă încurajează mereu să-mi depăşesc limitele şi să fiu cea mai de succes persoană care pot fi" - Kai Trump, 17 iulie 2024.
- "ș...ț mulţi au încercat să îl dărâme pe tata, însă astăzi este în picioare şi mai puternic ca niciodată" - Ana Geoană, 29 octombrie 2024.
- "O mulţime de oameni i-au făcut viaţa un iad bunicului meu iar el încă stă în picioare" - Kai Trump, 17 iulie 2024.
"ș...ț va lupta fără încetare şi cu tot ce are să pună această ţară acolo unde are potenţialul să fie, apreciată şi recunoscută la nivel mondial” - Ana Geoană, 29 octombrie 2024.
"El vrea cu adevărat tot ce este mai bun pentru această ţară şi va lupta fără încetare să facă America măreaţă din nou" - Kai Trump, 17 iulie 2024.
- "Tata, eşti o inspiraţie şi te iubesc!" - Ana Geoană, 29 octombrie 2024.
"Bunicule, eşti aşa o inspiraţie şi te iubesc") - Kai Trump, 17 iulie 2024.
”Mircea Geoană, fiica lui şi echipa de campanie nu sunt decât nişte plagiatori trişti. Iar doamna Mihaela Geoană a mai şi plâns la discursul fiicei sale, un discurs copiat după discursul unei fete de 17 ani din SUA. Absolut jenant!”, comentează jurnalistul.
Un general critică proiectul privind doborârea dronelor
Generalul (r) Virgil Bălăceanu, care a reprezentat România la comandamentul NATO de la Bruxelles, critică întârzierea cu care a fost pus în transparenţă decizională proiectul privind modul de doborâre a dronelor intrate ilegal în spaţiul aerian românesc, dar şi lipsa, din proiect, a unor prevederi referitoare la dronele în derivă, care zboară necontrolat şi riscă să cadă într-o zonă populată. Bălăceanu mai spune că proiectul nu face referire nici la ţintele simulate, care pot vulnerabiliza sistemul de apărare.
„Militarii nu sunt ascultati în deciziile politice şi nu mă refer acum la masa celor în rezervă cu problematica noastră, cu mitingul din Piaţa Victoriei şi aşa mai departe. Vorbesc de cei în activitate, vorbesc de şeful Apărării. Să realizăm totuşi că după nouă luni de zile, pentru a îndeplini misiunea de doborâre a dronelor, e nevoie de amendamente la patru legi... Avem acum în procedură de transparenţă decizională fosta Lege 257 cu privire la modul de acţiune împotriva aeronavelor care intră neautorizat în spaţiul aerian al României. A mai fost în procedură Legea apărării, pentru că şi aici este o modificare, şi cred că vor fi modificate, plecând de la ceea ce prezenta şeful apărării, încă două legi de organizare şi funcţionare a Ministerului Apărării şi cea cu privire la regimul armelor şi muniţiilor. Legea este cea veche care avea precizări şi care sunt preluate privind modul de acţiune împotriva aeronavelor care intră neautorizat în spaţiul aerian, dar avea referiri specifice la aeronavele pilotate, şi nu la modul de acţiune împotriva dronelor”, a explicat Generalul (r) Virgil Bălăceanu, şeful Asociaţiei Ofiţerilor în Rezervă şi fost şef al Brigăzii Multinaţionale din Sud-Estul Europei într-o emisiune la Prima TV.
El spune că, deşi legea poate fi perfecţionată din punct de vedere al prevederilor privind modul de acţiune împotriva dronelor, punerea în transparenţă decizională a actualului proiect este „un pas înainte”. „Ceea ce mă surprinde însă este că nu are prevederi cu privire la dronele în derivă. Noi trebuie să facem această distincţie. Sunt dronele în derivă care ar reprezenta pericolul cel mai mare pentru că ele apar în spaţiul aerian şi zborul lor nu mai este controlat. Datorită acţiunii apărării antiaeriene a ucrainenilor de pe porturile dunărene, traiectoria lor nu mai este controlată, au zbor dezordonat şi atunci pericolul de a cădea într-o zonă populată se menţine destul de mare. Am avut o asemenea situaţie, însă din fericire, a ajuns în Insula Marea Brăilei. Şi am avut o situaţie de pătrundere a unei drone care a intrat destul de adânc în spaţiul aerian al României, însă prezenţa n-a fost de lungă durată. A intrat şi a ieşit”, a spus generalul.
Potrivit lui Virgil Bălăceanu, ultimele incidente aparţin războiului electronic, cu referire la ţinte simulate. „Pentru cei care am trăit momentele din decembrie 1989, ne amintim că ruşii au aplicat un război electronic dus către perfecţiune, astfel încât au fost ţinte aeriene extrem de dense, care la un moment dat au determinat şi folosirea rachetelor antiaeriene şi a celorlalte sisteme de apărare anteriană, însă sigur nu au avut ce să lovească. Nu am avut nici o asemenea prevedere. Sigur că o ţintă virtuală nu reprezintă un pericol legat de integritatea şi de starea fizică a cetăţenilor români, pentru că la lucrul acesta trebuie să ne gândim în primul rând, dar şi ele trebuie luate în considerare, pentru că ar exprima o vulnerabilitate în activitatea sistemului nostru de apărare”, a punctat generalul în rezervă Virgil Bălăceanu.
Patru bărbaţi, cercetaţi pentru tâlhărie, după ce au pierdut bani la barbut, apoi i-au jefuit pe cei care au câştigat
Patru bărbaţi din judeţul Argeş sunt cercetaţi pentru infracţiunea de tâlhărie, după ce au pierdut bani la barbut, apoi au mers la cei care câştigaseră şi i-au jefuit. Unul dintre inculpaţi este minor şi a fost arestat la domiciliu, în timp ce ceilalţi trei, majori, au fost arestaţi preventiv.
„Din cercetări a rezultat faptul că în seara zilei de 18 octombrie., 4 din cei 6 bărbaţi, cu vârste cuprinse între 17 şi 28 de ani, ar fi agresat fizic alte 2 persoane, de 28 şi 30 de ani, din aceeaşi localitate, în scopul de a-şi recupera sumele de bani pierdute în aceeaşi seară, în timpul unui joc de noroc (suma reclamată ca fiind sustrasă, fiind de 1420 de lei)”; informează oficialii Poliţiei judeţene Argeş.
Surse judiciare au declarat pentru News.ro că mai mulţi bărbaţi au jucat barbut la un bar din localitate la finalul jocului, atât cei care au pierdut, cât şi cei care au câştigat au plecat din local. Mai târziu, cei patru bărbaţi care au pierdut, au mers la cei care au câştigat pentru a solicita returnarea sumei pierdute. Cei implicaţi s-au luat la ceartă, apoi la bătaie
Strugariu (REPER) propune alegeri de tip „primaries” pentru un candidat de dreapta
Copreşedinta REPER Ramona Strugariu a propus marţi partidelor de dreapta organizarea unor alegeri de tip "primaries" pentru stabilirea unui candidat comun la alegerile prezidenţiale.
Recomandarea a venit în contextul în care lidera USR, Elena Lasconi, a propus stabilirea unui candidat unic al partidelor de dreapta, în baza rezultatelor a trei sondaje de opinie, însă Nicolae Ciucă (PNL) şi Ludovic Orban (Alianţa Forţelor de Dreapta) au respins ideea. "Dacă orgoliile nu sunt altfel gestionate, eu am şi o sugestie pentru candidaţii de dreapta: la alegerile prezidenţiale să facă primaries deschise şi câştigătorul să intre în turul doi", a afirmat Strugariu. Ea a estimat că este posibil ca "din cauza orgoliilor" niciunul dintre cei trei candidaţi de dreapta să nu ajungă în turul doi. "Probabil nu vom avea unul dintre aceşti candidaţi în turul doi, la cum arată matematica acum şi la cum evoluează lucrurile în acest context de dialog politic, care e mai degrabă declarativ decât real. Şi e păcat, pentru că România va fi într-o situaţie nu chiar fără precedent, pentru că s-a mai întâmplat o dată, dar probabil mai complicată decât cea în care a trebuit să alegem cu multă scârbă între foarte rău şi doar rău", a spus ea.
CCR: „Legea fugarilor” este constituţională
Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, marţi, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în legătură cu "Legea fugarilor" şi a stabilit că actul normativ este constituţional. "În esenţă, Curtea a reţinut că legiuitorul, conform politicii sale penale, a adoptat o normă de incriminare a unei fapte asimilate celei de evadare, constând în sustragerea persoanei de la punerea în executare a mandatului de executare, prin trecerea a şapte zile de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a dispus executarea pedepsei", se precizează în comunicat.
ICCJ a atacat la CCR Legea pentru modificarea şi completarea Legii 286/2009 privind Codul penal, adoptată de Camera Deputaţilor pe 29 noiembrie 2023, care prevede că persoanele condamnate definitiv care nu se prezintă în termen de şapte zile la Poliţie pentru a fi încarcerate vor fi considerate evadate şi riscă o pedeapsă între 6 luni şi 3 ani. În opinia Înaltei Curţi, prin această lege s-ar încălca dreptul la un proces echitabil şi cel la libertate individuală.
Sorin Oprescu, Alina Bica, Mario Iorgulescu, Paul de România, Dragoş Săvulescu sunt doar câteva nume de pe lista persoanelor condamnate definitiv în România care au reuşit să plece din ţară pentru a scăpa de închisoare. Italia şi Grecia sunt ţările preferate de fugarii condamnaţi.
Peste 400.000 de români suferă de psoriazis
Peste 400.000 de români suferă de psoriazis, dar doar 14.685 sunt înscrişi în Registrul Naţional de Boli Dermatovenerice, afirmă reprezentanţii Societăţii Române de Dermatologie cu prilejul Zilei Mondiale a Psoriazisului (29 octombrie).
Potrivit Societăţii Române de Dermatologie, numărul total de cazuri în populaţia generală în România este de 4,9% pentru psoriazis şi 1,38% pentru artrita psoriazică, vârsta de debut a acestei afecţiuni fiind sub 40 de ani pentru peste 70% din cazuri, cu un vârf între 16 şi 22 de ani. Un al doilea vârf este cuprins între 57 şi 60 de ani.
Societatea Română de Dermatologie, prin reprezentanţii săi, atrage atenţia asupra faptului că această boală nu este una contagioasă şi nu trebuie să facă diferenţe.
Psoriazisul este o afecţiune cronică, care, pe lângă alte manifestări, se caracterizează printr-o evoluţie accelerată a celulelor pielii. În mod normal, celulele pielii se regenerează în 28-30 de zile, dar în cazul psoriazisului acest proces are loc în doar 3-4 zile. Această accelerare are drept consecinţă apariţia unor plăci tegumentare îngroşate de culoare roz acoperite cu cruste alb-sidefii. Boala afectează în proporţii egale femeile şi bărbaţii, vârsta medie de debut fiind în general situată în intervalul 15-30 de ani, însă poate să apară la orice vârstă, inclusiv la copii sau la persoane înaintate în vârstă.
Cauzele exacte ale psoriazisului nu sunt cunoscute, însă este confirmat faptul că boala este legată de sistemul imunitar şi că există o predispoziţie genetică de a dezvolta această afecţiune. De asemenea, stresul mental şi emoţional reprezintă un factor important care determină exacerbarea bolii.