Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cazul femeii ucise de câini: „Singura soluție este controlul masiv al cetățenilor care dețin câini”

Ziarul de Vrancea
22 ian 2023 521 vizualizări

Cazul unei femei, activistă de mediu, care a fost sfâșiată de câini pe un câmp de la marginea Capitalei, a provocat un scandal între instituțiile din București - care nu își asumă responsabilitatea - și sute de comentarii pe paginile de socializare

Persoane care au cunoscut-o pe Ana Oros Daraban, dar și oameni care doar au aflat din spațiul public despre moartea ei, au reacționat după ce au aflat că femeia de 42 de ani, mamă a unui copil și activistă pentru protecția mediului, a fost ucisă de câini. În timp ce unii cer autorităților din Capitală să dea explicații pentru incidentul care nu este o premieră pentru București, alții sunt de părere că este nevoie de un control strict al deținătorilor de câini pentru a vedea dacă animalele sunt sterilizate și microcipate, unul dintre internauți argumentând că „altfel omul va alimenta străzile la infinit”.

Moartea Anei Oros Daraban, femeia atacată de câini în zona Lacul Morii, a stârnit reacții în mediul online, deopotrivă în rândul celor care cu cunoscut-o, dar și printre cei care au aflat despre sfârșitul femeii.

Unul dintre cunoscuții femeii a scris, chiar pe pagina de Facebook a Anei Oros Daraban că s-a întâlnit și a stat de vorbă cu ea cu doar câteva minute înainte de sfârșitul acesteia. „M-am întâlnit cu ea cu 10-15 min înainte, am stat vreo 5 minute de vorba, am văzut că a coborât de pe dig, am crezut că merge spre casă, pe drumul de piatră de lângă dig, am refuzat să cred că se duce iar pe câmp. Arăta foarte bine și deborda de energie, plină de zâmbet, ca de fiecare dată....”, a scris bărbatul.

Alți internauți cer autorităților din Capitală să își asume responsabilitatea pentru moartea activistei care a lăsat orfan un copil.

„Cineva trebuie clar sa fie tras la răspundere pentru tragedia care ți s-a întâmplat. PMB (Dle primar Nicusor Dan!!!!!), ASPA vreau sa ieșiți public sa va asumați această tragedie!!!! ASPA !!!! Cum explici ca ai doar un singur veterinar autorizat în prinderea câinilor sa îi tranchilizeze???”, a scris alt internaut.

Un alt utilizator al rețelelor de socializare este de părere că, atâta vreme cât proprietarii de câini nu vor fi verificați dacă sterilizează animalele, problema legată de câinii fără stăpân nu se va rezolva. „Chiar dacă vor fi prinși toți câinii, este in zadar. Se abandonează teribil de mult. Vor apărea alții și alții și tot așa. Singura soluție este controlul masiv al cetățenilor care dețin câini si verificați dacă sunt microcipați și castrați. Doar în acest fel va dispărea sursa. Altfel omul va alimenta străzile la infinit”, scrie un alt internaut, în vreme ce altul propune ca Lacul Morii să fie numit „Lacul Morții”.

Primăria de sector dă vina pe Primăria Generală și invers

Primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu a avut ieri diminteață prima reacție în cazul femeii ucise de câini la Lacul Morii, afirmând că a cunoscut-o pe Ana chiar în acea zonă. El anunță că a fost declanșată deja o anchetă internă la Poliția Locală Sector 6. Ciuci lansează un atac la adresa Primarului General Nicușor Dan, subliniind că a așteptat să vadă poziția acestuia și critică Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), despre care susține că are o politică “total greșită” și că “în loc sa adune câinii de pe străzi, face campanii de “conștientizare” la adăposturi, “un fel de PR pe bani publici”.

“Nu mă spăl pe mâini! Nu m-am spălat niciodată pe mâini, cu atât mai puțin acum, cu moartea tragică, în condiții înfiorătoare, a Anei Oroș Daraban. Am cunoscut-o pe Ana chiar pe Lacul Morii, spre insulă. Ieșise la alergat. A participat și la acțiunea de curățenie, am igenizat împreună zona. Am discutat despre proiectele viitoare, până unde și cum vom face cu viitorul parc. Vestea cumplită m-a dat peste cap, efectiv... nu am cuvinte. Noi am demarat deja propria anchetă internă la Poliția Locală! Nu fuge nimeni de răspundere! Eu nu fug de răspundere, niciodată nu voi fugi de răspundere!!”, scrie Ciucu pe Facebook.

El susține că problemele au apărut după ce ASPA și-a modificat abordarea și a distrus echipele și capacitățile care în trecut au dat rezultate. “Schimbul kafkian de adrese cu polițiile locale, pentru ca poliția sa amendeze proprietarii de câini necipați nu rezolvă problema. Asta poate face și poliția animalelor și poliția locală a municipiului București. Problemele mari și complexe se rezolvă prin acțiuni masive și complexe! Cum, mai exact? Prin planificarea de măsuri de prindere de amploare, coordonate de un comandament”, consideră Ciucu.

Pe de altă parte, ASPA a înștiințat Poliția Locală Sector 6 de trei ori în două săptămâni în septembrie anul trecut, cu privire la agresivitatea câinilor fără stăpân din zona Lacul Morii, relatează G4Media, care prezintă trei documente în acest sens. Într-unul dintre documente, cei de la ASPA reclamau că Poliția Locală sector 6 a intervenit în timpul acțiunii de prindere a câinilor din zona pistei pentru bicicliști din zona Lacul Morii. De asemenea, invocau inclusiv cazul femeii atacate de câini în aprilie 2022, aceeași care a murit sâmbătă.

La 93 de ani, fostul astronaut Buzz Aldrin s-a căsătorit cu o româncă

Fostul astronaut Buzz Aldrin s-a căsătorit cu partenerea sa de viață, Anca Faur, chiar în ziua în care a împlinit 93 de ani. Mireasa s-a năcut la Deva, în România, și ar fi cu 30 de ani mai tânără. Cei doi sunt într-o relație de mai mulți ani.

Aldrin și Anca Faur s-au căsătorit într-o mică ceremonie privată la Los Angeles. „La cea de-a 93-a aniversare și în ziua în care voi fi onorat și de Living Legends of Aviation, sunt încântat să anunț că eu și dragostea mea de multă vreme, Dr. Anca Faur, ne-am căsătorit. Am fost uniți în sfânta căsătorie într-o mică ceremonie privată în Los Angeles și suntem la fel de entuziasmați ca niște adolescenți”, a scris Aldrin pe Twitter.

Înainte de căsătoria sa cu Faur, Aldrin a mai fost însurat de trei ori. Are trei copii, James, Janice și Andrew, din prima căsătorie cu Joan Archer. Aldrin a fost de trei ori în spațiu în timpul carierei sale și a fost pilotul Modulului Lunar Eagle pentru misiunea Apollo 11 din 1969. A pășit pe suprafața lunii la 19 minute după Neil Armstrong, pe 20 iulie 1969.

Dintre cei trei astronauți aflați în misiunea Apollo 11, el este singurul care mai este în viață.

Anca Faur s-a născut la Deva și este doctor în chimie.

Marea prescriere: Nelu Iordache scapă de o condamnare de 12 ani

Curtea de Apel București a dispus încetarea procesului penal împotriva omului de afaceri Nelu Iordache, fiind anulată o pedeapsă de 12 ani și 6 luni închisoare primită de acesta la instanța de fond în dosarul delapidării companiei de transport aerian Blue Air. Judecătorii susțin că faptele de care era acuzat Nelu Iordache s-au prescris, fiind aplicată în acest sens o decizie a Curții Constituționale adoptată în mai 2022.

Astfel, pe 26 mai 2022, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un articol din Codul penal care permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripției prin administrarea de noi probe. De această reglementare vor beneficia mii de inculpați. Printre cei care au scăpat deja de condamnări se află Dorin Cocoș, Mihai Chirica sau foști șefi din ANRP, iar alții au ieșit din închisoare: Adrian Mititelu și Bogdan Olteanu.

În dosarul Blue Air, magistrații au decis încetarea procesului penal și în cazul lui Ali Imad, administrator de firme, care avea o condamnare de 7 ani închisoare pentru complicitate la evaziune fiscală.

Pe de altă parte, judecătorii au admis, în parte, acțiunea civilă formulată de statul român, reprezentat de ANAF, și i-a obligat în solidar pe Nelu Iordache, Ali Imad și compania Bata Sky Imobiliare SA (fostă SC Blue Air Transport Aerian SA), prin lichidator judiciar Consulta 99 SPRL, la plata sumei de 8.972.252 lei reprezentând TVA dedusă în mod nelegal la care se adaugă obligațiile accesorii. Decizia instanței este definitivă.

Este vorba de dosarul în care Nelu Iordache a fost trimis în judecată de DNA, în iunie 2018, pentru evaziune fiscală și delapidare, fiind acuzat că a înregistrat în contabilitatea fostei companii de transport aerian Blue Air achiziții fictive de materiale publicitare, prejudiciind statul român cu 2 milioane euro.

Nelu Iordache primise o condamnare la Tribunalul București, în martie 2021, de 12 ani și 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și delapidare.

Nelu Iordache se află în prezent în penitenciar, unde execută o condamnate definitivă de 11 ani și 9 luni de închisoare într-un dosar legat de fraude cu fonduri europene alocate pentru construcția autostrăzii Nădlac - Arad. El mai are o condamnare definitivă de 6 ani pentru nereguli în modernizarea Transalpina.

Arad: Tată și fiică, cercetați pentru trafic de droguri

Un tată și fiica sa sunt cercetați de procurorii DIICOT pentru trafic de droguri, anchetatorii stabilind că bărbatul transportase din Spania în România cinci kilgrame de hașiș, iar femeia a fost prinsă când încerca să vândă o parte din droguri.

DIICOT a transmis, sâmbătă, printr-un comunicat de presă, că procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Arad au reținut pentru 24 de ore o femeie și au luat măsura controlului judiciar pentru un bărbat, ambii fiind cercetați pentru comiterea infracțiunilor de trafic internațional de droguri de risc și trafic intern de droguri de risc. „În cauză s-a reținut faptul că, la data de 10.12.2022, inculpatul la solicitarea inculpatei, fiica sa, a transportat din Spania în România cantitatea de 5 kilograme de rezină de canabis (hașiș), în vederea comercializării pe teritoriul României. Odată introduse pe teritoriul țării, drogurile au fost depozitate în domiciliul inculpatei, unde a locuit și inculpatul până la momentul intervenției organelor de urmărire penală, aceștia stabilind ca sumele de bani obținute din vânzarea drogurilor să fie împărțite în mod egal între ei. La data de 20.01.2023, inculpata a fost prinsă în flagrant în timp ce comercializa cantitatea de un kilogram și 28 de grame de rezină de canabis în schimbul sumei de 15.000 de lei”, precizează comunicatul de presă al DIICOT:

Procurorii au făcut două percheziții în Arad, iar la locuinței femeii au găsit cantitatea de 3,5 kilograme de rezină de canabis, un grinder și un cântar electronic, bunuri care erau depozitate în geanta de voiaj a bărbatului, ascunse printre hainele acestuia. Femeia a fost prezentată Tribunalului Arad care a decis arestarea sa la domiciliu pentru 30 de zile.

Șofer depistat cu 141 km/oră în municipiul Arad

Un șofer în vârstă de 41 de ani a fost depistat de polițiști în timp ce conducea mașina cu o viteză de 141 km/oră, în municipiul Arad, depășind cu 91 km/oră viteza admisă. Acesta a fost amendat cu 2.900 de lei și i-a fost suspendat dreptul de a conduce în următoarele 4 luni.

„Polițiștii Serviciului Rutier au oprit pentru control, în seara zilei de 21 ianuarie a.c., un autoturism care se deplasa pe strada Eugen Popa, din municipiu. Aparatul radar a înregistrat o viteză de 141 km./h., depășind cu 91 de km./h. viteza maxim admisă”, a transmis IPJ Arad. La volanul autoturismului a fost identificat un bărbat de 41 de ani, din Arad, care a fost amendat cu 2.900 de lei, fiindu-i suspendată exercitarea dreptului de a conduce pentru 120 de zile.

Corpul unui tânăr din Iași dispărut în decembrie, găsit într-un râu din Neamț

Cadavrul scos de pompieri în weekend din râul Moldova, în zona localității Cotu Vameș, este al unui tânăr în vârstă de 18 ani, din Iași, dat dispărut de familie din luna decembrie 2022, a informat, duminică, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Neamț. “Polițiștii au stabilit identitatea persoanei, un tânăr în vârstă de 18 ani, din județul Iași, a cărui dispariție a fost mediatizată la data de 9 decembrie 2022”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț, subinspectorul Ramona Ciofu.

Dispariția a fost semnalată polițiștilor de fratele victimei, pe data de 8 decembrie 2022. “Polițiștii au fost sesizați de către un minor, de 17 ani, din județul Iași, cu privire la faptul că fratele său, Dionisie Iamandi, în vârstă de 18 ani, a plecat să își conducă prietena la o unitate școlară din municipiul Roman, la aceeași dată, în jurul orei 10:30 și nu a mai revenit”, anunța, pe 9 decembrie 2022, IPJ Neamț.

Corpul tânărului a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Neamț, în vederea efectuării necropsiei și stabilirii, cu exactitate, a cauzei decesului.

Polițiștii continuă cercetările în cadrul unui dosar penal privind infracțiunea de ucidere din culpă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.