Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cazul Ditrău, din rău în mai rău

Ziarul de Vrancea
1 feb 2020 1334 vizualizări

Locuitorii din comuna harghiteană insistă să-i alunge din comunitate pe cei doi brutari din Sri Lanka, „vinovați” că aparțin altei culturi n patronii brutării au cedat, în primă fază, cerințelor secuilor din Ditrău, pentru ca ulterior să se răzgândească n mai mulți oameni de afaceri au sărit în apărarea celor doi străini

La o zi de la anunțul că îi vor scoate din procesul de producția a pâinii pe cei doi brutari din Sri Lanka, patronii fabricii de pâine din Ditrău par să se răzgândească, în fața criticilor. Kallo Katalin, administratorul brutăriei din Ditrău, a declarat, ieri, că au făcut "oferta" de a-i scoate din producție pe cei doi "pentru liniștea satului", dar că au decis apoi ca aceștia să facă în continuare pâine.  "Ei o să rămână la noi, suntem foarte mulțumiți de ei. Nu era vorba de a-i duce în altă parte, a fost o neînțelegere. Primarul a spus după scrisoarea noastră că noi vrem să îi ducem în altă parte. Cei doi angajați, deja nu mai sunt angajați, sunt prietenii noștri, rămân la noi, le-am spus că țara întreagă este lângă ei. Noi, pentru liniștea satului, pentru că era un grup de 2.500 de persoane și spuneau că le fac rău, am oferit să îi punem în altă etapă a producției. Ei (localnicii – n.r.) nu au acceptat. Nici noi nu acceptăm să îi trimitem acasă și vor continua să lucreze ca brutari ca și până acum”, a susținut Kallo Katalin. Femeia a spus că celor doi brutari din Sri Lanka le este teamă, însă, de furia localnicilor, la fel și angajaților care lucrează cu ei. "Avem angajați care au fost amenințați pentru că lucrează cu ei. Avem încă 90 de persoane care lucrează în Ditrău”, a mai spus Kallo.

Nu vor să atingă pâinea

După ce proprietarii locuințelor din Lăzarea și Ditrău au fost amenințați pentru că îi țin pe cei doi bărbați în casă, pentru cei doi bărbați a fost închiriat un spațiu de cazare în orașul Gheorgheni. Sâmbătă, Kallo Katalin anunța că cei doi muncitori din Sri Lanka vor fi mutați într-o altă etapă a procesului de producție a pâinii, acest mesaj fiindu-le transmis și localnicilor la dezbaterea organizată la Casa de Cultură, în care s-au discutat nemulțumirile celor din comună generate de venirea celor doi în sat. Patronii fabricii de pâine din Ditrău, cea mai mare din bazinul Gheorgheni, nu au participat la dezbateri chiar dacă prezența lor a fost solicitată insistent de cei prezenți, dar au trimis comunității o scrisoare, în care, printre altele, și-au cerut scuze pentru că nu i-au anunțat din timp pe localnici că vor aduce angajați străini. Directoarea fabricii de pâine, Kallo Katalin, a declarat ulterior presei că a primit mai multe semnale de la localnici legate de faptul că nu ar avea o problemă cu muncitorii sri-lankezi, dar nu vor ca ei să atingă pâinea, potrivit Agerpres.

Ulterior, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a anunțat că se autosesizează după ce patronii fabricii de pâine au anunțat că îi vor retrage pe cei doi singalezi din procesul de producție a pâinii. ”Voi propune luni dimineață Consiliului să demarăm procedura de autosesizare pentru posibile fapte de discriminare”, a declarat președintele CNCD, Asztalos Csaba. Și Poliția Harghita a anunțat că a deschis un dosar penal pentru infracțiunile de incitare la ură sau discriminare în cazul Ditrău.

Mandachi: „Am voie să respect legea în țara mea, nu?”

Omul de afaceri din Suceava Ștefan Mandachi a anunțat sâmbătă că le oferă loc de muncă celor doi cetățeni din Sri Lanka, goniți de localnicii din Ditrău. Mandachi susține că nu ar fi renunțat la muncitorii străini în semn de protest față de stat, care a alungat toți cetățenii peste granițe. ”Ei să pună degetul pe hartă, avem locații în toată țara, îi pun șef de producție la panificație”, le-a transmis Mandachi celor doi muncitori. ”Îi angajez eu ca brutari în orice restaurant de-al meu, cu riscul să pierd clienții sau să provoc răscoale. Ei să pună degetul pe hartă, avem locații în toată țara, îi pun șef de producție la panificație și postez poze cu mine și cu ei în locație. Cine poate să-mi dea detalii cum pot ajunge la ei, să-mi scrie urgent în privat. Sunt foarte hotărât”, a mai scris Mandachi. Omul de afaceri a anunțat și că va deschide ”cât de curând o franciză în Sfântu Gheorghe”. ”Vor fi străini acolo, s-a priceput? Deși nu erau planificați! Asta ca să știe nebunii cu gândire feudală și să ne evite. Am voie să respect legea în țara mea, nu?”, a mai anunțat  Mandachi. După anuțul omului de afaceri, mai multe companii private din țară, dar și Consiliul Județean Cluj, și-au exprimat intenția de a-i angaja pe cei doi cetățeni din Sri Lanka.

Europarlamentar: Retorica urii se numește FIDESZ-ul lui Orban

Europarlamentarul Rareș Bogdan critică dur implicarea unor partide „din afara României” în cazul Ditrău. El acuză partidul condus de Viktor Orban în Ungaria de implicare în acest caz. „Să știți că e mult mai periculos decât pare și pentru care noi, europarlamentarii va trebui să dăm  explicații și să o facem începând de mâine și în curând  va da și Guvernul explicații pentru că situația e mult mai gravă decât vă puteți închipui. E un caz care părea nevinovat, care  a trecut cumva sub situația Brexitului dar care deja ne-a plasat  pe prima pagină a ziarelor. Retorica urii promovată de un partid care nu e în România dar care are tentacule în România, se numește FIDESZ-ul lui Viktor Orban șu a creat o monstruozitate care ne va crea o problemă uriașă pe plan internațional . Cazul Ditrău e un caz care din păcate ne va pune într-o poziție extrem de complicată la nivel european și sper din tot sufletul ca acest caz să fie unul completamente izolat pe teritoriul României”, a afirmat Rareș Bogdan, ieri, la Consiliul Național al PNL.

Jandarm din Cluj, filmat când trântește la pământ și lovește un bărbat

Un jandarm din Cluj este filmat în timp ce trântește la pământ un bărbat, pe care-l lovește cu piciorul și îl înjură.  Incidentul s-a petrecut, sâmbătă seară, în fața Gării din Cluj-Napoca, fiind surprins în imagini.

”Stai jos că te rup în două! Tu cu cine ai impresia că vorbești?! Io îs nimeni în Cluj, mă?!”, îi spune jandarmul bărbatului pe care-l trântește la pământ, îl lovește cu piciorul și îl înjură. La fața locului a ajuns și un echipaj de Poliție.

Conducerea Inspectoratului Județean de Jandarmi Cluj a transmis că a demarat o anchetă. ”Din informațiile pe care  le dețin, subofițerul se afla în zona gării într-o misiune de patrulare în timpul căreia a observat un conflict între două persoane. Jandarmul a încercat să aplaneze conflictul, să le despartă. Din cauza stării de ebrietate a uneia din persoane, nu a fost posibil acest lucru, aceasta devenind agresivă și înjurându-l pe jandarm. Din ordinul comenzii unității, încă de azi noapte, a fost constituită o comisie de verificare. Din ce reiese din imaginile apărute în spațiul public pe care și noi le-am vizionat, este vorba despre un comportament agresiv, violent. Urmează ca această comisie să stabilească întregul context în care s-a produs incidentul”, a transmis IJJ Cluj, printr-un comunicat de presă. Potrivit documentului, acest incident ”nu face cinste unui cadru militar”.

Numărul deceselor provocate de gripă a ajuns la 12

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile  (CNSCBT) a transmis, sâmbătă, că s-a înregistrat al 12-lea deces provocat de gripă din sezonul 2019 – 2020. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 74 de ani, din județul Harghita, confirmat cu virus gripal, având condiții medicale prexistente și fără antecedente vaccinale. Bărbatul a murit în cursul zilei de vineri. Vineri, CNSCBT a anunțat și decesul unui băiat de 4 ani din Cluj, care avea și alte boli și care nu fusese vaccinat antigripal.

Celelalte zece decese provocate de gripă s-au înregistrat în județele Argeș, Bistrița-Năsăud, Dâmbovița, Hunedoara, Sibiu și Vaslui (câte un caz), iar în Prahova și municipiul București au fost câte două decese.

Un belgian și soția lui, căutați pentru omor, capturați în Timiș

Un cetățean belgian și soția acestuia au fost capturați de polițiștii din Timiș, ei fiind urmăriți internațional, după ce au ucis un om, în timpul unei tranzacții cu droguri.

Potrivit IPJ Timiș, belgianul, în vârstă de 64 de ani, se ascundea împreună cu soția, de 43 de ani, în apropiere de Timișoara, în localitatea Peciu Nou. Polițiștii aveau informații că bărbatul este periculos și are asupra sa cel puțin o armă. Pe numele lor au fost emise mandate internaționale de arestare, fiind dați în urmărire în întreaga lume pentru crimă comisă pe teritoriul Belgiei. În anul 2006, în timpul unei tranzacții cu droguri, cei doi l-ar fi ucis pe un dealer, împușcându-l în cap. Asupra cetățeanului belgian, polițiștii au descoperit un pistol de tip revolver, calibru 22 mm, și 6 cartușe.

Orban: România e ținută captivă de tot felul de baroni roșii

Premierul Ludovic Orban a declarat, ieri, la Consiliul Național al PNL, că ”România e ținută captivă de tot felul de baroni și baroneți roșii care își imaginează că instituțiile au fost inventate ca să le producă lor beneficii”, iar lucrurile trebuie să se schimbe.  „Din păcate pentru noi, cercetătorii ajung cu adevărat să facă performanță atunci când de multe ori decid să plece din țară pentru că nu poți la nesfârșit să consideri cercetarea Cenușăreasa și nu poți la nesfârșit să finanțezi salarii și instituții și nun proiecte de cercetare. Românii care au plecat de multe prin ne fac cinste și nu sunt lăsați să plece, li se fac oferte în companiile în care au făcut carieră, au plecat pentru că România e ținută captivă de tot felul de baroni și baroneți roșii care își imaginează că instituțiile au fost inventate ca să le producă lor beneficii și nu prentru cetățeni”, a mai spus premierul.

Acesta a afirmat că ”trebuie să permitem oricărui român care vrea să deschisă o afacere să găsească un partener în statul român”. ”Trebuie să lansăm nu Start Up Nation pentru pomanageala pe care a gândit-o PSD. Trebuie să lansăm Start UP Nation în domeniu IT, al cercetării, în domeniul studenților și în domeniile care pot să ne aducă cu adevărat ridicarea economiei românești”, a mai spus Orban.

USR a început referendumul intern pentru poziționarea de centru-dreapta

Uniunea Salvați România a început sâmbătă referendumul intern pentru poziționarea centru-dreapta, anunță vicepreședintele USR, deputatul Claudiu Năsui. "Asta înseamnă democrația reală. Fiecare membru USR a primit pe mail un link unde poate vota dacă USR să își asume o poziție doctrinară de centru-dreapta modern. De ce e important să votăm? Scopul USR nu poate fi să îi schimbăm pe unii cu alții la putere. Scopul USR trebuie să fie reforma reală a sistemului. Prea mult timp succesiunea partidelor la guvernare a însemnat doar o rotație a cadrelor, în care nu s-a schimbat nimic. Pentru a rupe această rotație care durează de 30 de ani trebuie să facem reforme reale", a scris Năsui pe pagina sa de Facebook.

El spune că "centru-dreapta modern" înseamnă "asumarea unei viziuni coerente de societate". "O viziune în care românul este pus efectiv în centru. În care fiecare dintre noi avem dreptul și posibilitatea să ne alegem școala, spitalul sau clinica, indiferent de banii pe care îi avem în cont. O viziune în care păstrăm o parte mai mare din munca noastră, mai ales cei cu salarii mici. O viziune în care suntem independenți de politruci și baroni locali și în care suntem lăsați să întreprindem liniștiți în România", susține deputatul USR.

Temperaturi de 21 de grade anunțate pentru sudul țării

Meteorologii anunță că ziua de 4 februarie va fi cea mai caldă din lună, urmând să se înregistreze 21 de grade la Calafat, în județul Dolj. În Oltenia, începutul lunii februarie va aduce temperaturi minime cuprinse între 1 și 9 grade, anunță meteorologii, care spun că vremea este anormal de caldă pentru această perioadă.

"Până la mijlocul lunii februarie, vremea va fi mai caldă decât normalul, iar în unele zile valorile maxime de temperatură vor atinge 14-15 grade și, poate, chiar vor depăși aceste valori. Marți, 4 februarie, va fi cea mai caldă zi, cu valori maxime de temperatură între 16 și 21 grade, deci deosebit de călduroasă pentru perioada în care ne aflăm. Minimele de temperatură vor fi și ele pozitive, de la valori cuprinse între 1 și 4-5 grade, în această dimineață, până la valori cuprinse între 3 și chiar 9 grade în următoarele dimineți”, a declarat pentru Mediafax meteorologul Ion Marinică.

Vremea frumoasă este motiv de îngrijorare, spun specialiștii, care atrag atenția că seceta din ultima perioadă și temperaturile ridicate ar putea face ca producțiile de cereale să fie mai mici chiar și cu 1,5 tone la hectar. "În zona Olteniei, putem spune că avem o iarnă atipică deoarece nu am înregistrat prag de zăpadă până la această dată. În schimb, am avut temperaturi foarte ridicate pentru această perioadă, iar vegetația s-a dezvoltat mult mai rapid decât era normal. În aceste condiții și ghioceii au înflorit. Sigur, este anormal. Este motiv de îngrijorare faptul că la începutul lunii februarie avem această înflorire a ghioceilor, dar perioada de vegetație a plantelor își urmează cursul firesc în condițiile date. Același lucru se întâmplă și cu cerealele păioase cărora le-a lipsit acel strat de zăpadă. Pot fi diminuate producțiile ce se vor obține la cerealele păioase cu o tonă, o tonă și jumătate la hectar”, a declarat inginerul Viorel Vătămanu, agrometeorolog CMR Oltenia. Potrivit specialiștilor, temperaturile din această perioadă sunt cu 5 - 8 grade mai mari față de media multianuală a lunii.

Copil, mort într-un accident, după ce a condus o mașină și s-a izbit de un copac

Un copil de 13 ani din municipiul Hunedoara și-a pierdut viața, ieri, după ce a luat mașina tatălui său, un autoturism cu volanul pe partea dreaptă, nu a adaptat viteza și a lovit un copac de pe marginea șoselei. Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al județului Hunedoara, accidentul a avut loc la ora 12.00, la intrarea în Hunedoara, spre Prislop. ”Autoturismul a  lovit un copac de pe marginea drumului (posibil neadaptare viteză - șoferul era singur în auto). Cel aflat la volan era un minor de 13 ani (autoturismul, înmatriculat în Anglia, cu volan pe partea dreaptă, aparținea tatălui minorul)”, transmite IPJ Hunedoara. Polițiștii încearcă să afle cum a ajuns copilul de 13 ani să conducă mașina tatălui său.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.