Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Câți români vaccinați cu a doua doză au murit infectați cu COVID-19

Ziarul de Vrancea
30 mar 2021 922 vizualizări

În România, rata de mortalitate la persoanele cu COVID care s-au vaccinat cel puțin cu o doză este de circa 0,2%, iar la persoanele nevaccinate este de 2,4% n analiza autorităților arăta o reducere de cel puțin o sută de ori a riscului de deces la o persoană vaccinată comparativ cu persoanele nevaccinate

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, afirmă că, din totalul de 89 de decese înregistrate la persoane vaccinate împotriva COVID-19, 77 primiseră doar prima doză, iar restul fuseseră vaccinate și cu doza a doua. “Practic, rata de fatalitate la persoanele cu COVID care aveau în istoric vaccinare era de circa 0,2%, iar la persoanele care erau nevaccinate era de 2,4%”, explică Valeriu Gheorghiță. “S-au înregistrat și decese la cazurile care au făcut infecție cu SARS-CoV-2 la un interval de timp după vaccinare. Pentru cei care au fost diagnosticați cu infecții SARS-CoV-2 după prima doză, timpul mediu era de 10-11 zile de la prima doză, ceea ce înseamnă că era în fereastra de apariție a anticorpilor, practic nu apăruseră încă anticorpii protectori de după prima doză, deci practic erau persoane care din punctul de vedere al riscului este similar cu o persoană nevaccinată. Iar în ceea ce privește persoanele care au fost diagnosticate cu infecție SARS-CoV-2 după ce au primit cea de-a doua doză, procentual era un număr foarte mic”, a afirmat ieri Valeriu Gheorghiță.

“Din cele 89 de decese doar 12 persoane erau din cei care fuseseră diagnosticați cu SARS-CoV-2 după cea de-a doua doză, ceea ce înseamnă că după cele două doze beneficiile sunt mult mai mari. Însă analiza efectuată de noi pe rata de fatalitate arăta o reducere de cel puțin o sută de ori a riscului de deces la o persoană vaccinată comparativ cu persoanele nevaccinate. Practic, rata de fatalitate la persoanele cu COVID care aveau în istoric vaccinare era de circa 0,2% iar la persoanele care erau nevaccinate era de 2,4%”, a explicat medicul.

El a precizat că de la debutul campaniei de vaccinare până pe 28 martie, 13.416 persoane au fost testate pozitiv la SARS-CoV-2 după administrarea primei doze de vaccin, iar 1.859, după cea de-a doua doză.

Cine anulează o rezervare și se înscrie din nou va fi așezat la finalul listei

Valeriu Gheorghiță a mai anunțat că persoanele de pe lista de așteptare din etapa a treia nu sunt prioritizate și sunt luate în ordinea înscrierii, precizând și faptul că o persoană care anulează o rezervare și se înscrie din nou va fi așezată la finalul listei. “Referitor la notificarea persoanelor din lista de așteptare care sunt programate ca aparținând etapei a treia, în momentul de față platforma respectă în totalitate ordinea de înscriere pe listele de așteptare, nefiind aplicată o prioritizare, o subprioritizare dacă vreți, între categoria 3a, 3b sau 3c. La înscrierea pe lista de așteptare, platforma asociază utilizatorului data și ora efectuării rezervării așa încât în momentul acesta o persoană care optează pentru mutarea de pe lista de așteptare a unui centru pe lista de așteptare a unui alt centru va ocupa următoarea poziție după persoanele deja înscrise în lista de așteptare a centrului în care dorește să migreze. O persoană care anulează rezervarea și apoi se înscrie din nou pe lista de așteptare își pierde locul și va fi așezată la finalul listei”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

El a precizat că prioritatea de notificare a persoanelor aflate pe listele de așteptare este astfel: 75% pentru populația cu risc și 25% pentru persoanele care desfășoară activități esențiale. Medicul a afirmat că persoanele care sunt programate prin intermediul operatorilor de call-center primesc notificare cu data la care au fost programate și nu mai trebuie să sune la call-center pentru a valida programarea.

Gheorghiță a prezentat și topul județelor cu cele mai multe persoane înscrise pe listele de așteptare. Acestea sunt: București cu peste 144.000 de persoane, Cluj - peste 58.000 de persoane, Prahova - peste 36.000 de persoane, Ilfov - aproape 30.000 de persoane, Mureș - peste 28.000 de persoane, Iași - peste 27.000 de persoane.

USR PLUS: Ciolacu să se rupă de extremiștii de la AUR

Liderul deputaților USR PLUS, Ionuț Moșteanu, a declarat  ieri că PSD ar trebui să nu mai colaboreze cu AUR la nivel parlamentar dacă vrea să demonstreze că este un partid modern și care vrea să se rupă de trecut.

„Vedem la acest început de legislatură o relație de colaborare strânsă între PSD și AUR la nivel parlamentar, la nivel de comisii. Am auzit din gura liderilor PSD că vor să devină un partid modern, vor să se rupă de trecut, cred că trebuie să și arate asta. Prin prietenia și prin colaborarea strânsă pe care o au cu AUR nu ajută România, nu ajută democrația și doar le dau legitimitate acestor extremiști care am văzut cât de rău fac României, cât de mult rău fac societății”, a spus Moșteanu. El a adăugat că președintele PSD, Marcel Ciolacu, „îndeamnă la nerespectarea restricțiilor” în ultima perioadă și pune la îndoială măsurile autorităților, măsuri care sunt gândite cu un singur scop – „să ne ajute pe noi ca societate să trecem mai repede de coronavirus”. „Estimarea este că la finalul verii vom avea un mare procent dintre români vaccinați și vom putea trece ușor – ușor la viața noastră de dinainte. Un politician care îndeamnă la nerespectarea regulilor, la nepurtarea măștii și la ignorarea măsurilor impuse de autorități mi se pare un politician iresponsabil. Domnul Marcel Ciolacu, dacă vrea să arate că este un lider de partid care se vrea european, trebuie să se manifeste ca atare și să se rupă de extremiștii de la AUR”, a menționat Moșteanu.

Membră a parlamentului spaniol, despre români: „Trebuie alungați în șuturi”

Macarena Olona, deputata pentru Granada și secretar general al Grupului parlamentar Vox din Congresul Deputaților, a spus, luni, că românii care locuiesc fără forme legale „trebuie alungați cu șuturi în fund în momentul în care ocupă clădirile”, membra parlamentului spaniol referindu-se la situația înregistrată în cartierul La Chana din Granada. Olona spune că guvernanții „au o politică ce se îndepărtează tot mai mult de nevoile spaniolilor”. „Acești politicieni nu au zone românești în cartierele lor, oameni care locuiesc ilegal în case și care generează probleme serioase de conviețuire, așa cum se întâmplă în Chana”, a spus Macarena Olona, potrivit La Vox de la Galicia.

„Printre prioritățile noastre se numără zone din Granada, cum ar fi La Chana, pentru că dacă facem o plimbare prin Plaza de la Unidad vedem un cartier complet abandonat: este un loc în care copiii ar trebui să alerge sau persoanele în vârstă ar putea să se odihnească, care după aceea mult efort și atâția ani de plată a impozitelor, astăzi nu au bănci decente unde să poată sta”, a spus Olona. Ea spune că rezidenții spanioli au părăsit cartierul nemodernizat, pentru că imobilele nu aveau nici măcar lifturi, acestea fiind „ocupate progresiv în majoritate de populația românească”. Olona, care a vizitat zona, a spus că au apărut „depozite ilegale de fier vechi care implică probleme de insalubritate și securitate”.

Proteste anti-mască, organizate de un interlop proxenet

Un protest împotriva purtării măștii și a restricțiilor care vizează combaterea răspândirii COVID-19 avut loc în noaptea de luni spre marți în Alba Iulia, fiind inițiat de Raul Rus, zis Pricu, un cunoscut interlop din județul Alba, condamnat pentru proxenetism și trafic de persoane. “La protest, băieții. Haideți la protest. Vă aștept la protest” a fost îndemnul transmis pe Facebook, într-o transmisie live, de Raul Rus, eliberat condiționat din închisoare în urmă cu un an. Acesta le solicita să iasă în stradă celor care nu mai vor să stea “ca ghioceii”. Ulterior mesajului acestuia, s-au adunat pentru a protesta, în apropierea pasajului Cetate, în jur de 15-20 de persoane.

Raul Rus a fost implicat în așa-numitul “sex gate”, un scandal izbucnit la Alba Iulia în 2003, când o minoră a susținut că ar fi fost obligată de acesta să întrețină raporturi intime cu politicieni, oameni de afaceri, magistrați și polițiști din localitate. După câțiva ani, bărbatul a plecat din țară cu puțin timp înainte de destructurarea unui grup infracțional. După 7 ani în care nu a fost prins, el s-a întors singur în țară după ce a fost condamnat definitiv la 5 ani și 6 luni închisoare. El a postat pe o rețea de socializare că este “sătul” să tot fugă și să nu fie prins și, în consecință, a anunțat că se întoarce în țară. “Sunt sătul să tot fug și voi să nu mă găsiți... Așa că m-am hotărât să vin acasă. Să știe lumea că vin acasă, nu să văd la știri că am fost prins. Dreptatea nu mi-o dă nimeni, mi-o fac eu!”, a scris Raul Rus pe pagina sa de Facebook, unde, de-a lungul timpului, a postat fotografii cu el prin diverse țări.

Pacientă cu arsuri pe 40 la sută din corp, transportată în Austria cu o aeronavă militară

Un pacient cu arsuri a fost transportat, ieri, cu o aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române la Graz, în Austria, a anunțat Ministerul Apărării Naționale (MApN).Medicul Diana Cimpoeșu, coordonator UPU-SMURD Iași, a declarat că este vorba despre o femeie de 41 de ani, care a suferit arsuri pe aproximativ 40 la sută din suprafața corpului. Pacienta a fost adusă la Iași de la Tulcea, cu elicopterul SMURD, și a fost internată în stare gravă la Spitalul “Sfântul Spiridon”, la Terapie Intensivă, fiind sedată și ventilată mecanic. Misiunea a fost aprobată de ministrul Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, în urma solicitării Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Timiș: Primarul Fritz susține că există o “listă neagră” care circulă în rândul protestatarilor

Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz (USR PLUS), a declarat ieri, într-o conferință de presă, că are informații despre o “listă neagră” vehiculată în rândul manifestanților, pe care sunt trecute numele vecinilor săi și ale unor intelectuali și medici. Edilul a făcut apel la întreaga societate și clasă politică, indiferent de culoare, să se dezică de incitările la ură proliferate de manifestanții din ultima perioadă și a adăugat că așteaptă ca Poliția să-i identifice pe liderii și pe oamenii care incită la ură. “Vecinii mei sunt îngrijorați, numele lor au fost făcute publice și nu au altă vină decât că locuiesc în același imobil cu mine. Mă mâhnește faptul că și în acest oraș al toleranței există niște antreprenori ai urii, care se folosesc de nemulțumirea reală a oamenilor pentru o altfel de agendă, care nu are legătură cu restricțiile. Este o agendă care amenință tocmai libertatea și democrația pentru care oamenii au murit în Timișoara, în 1989. Este absolut necesar ca întreaga societate și clasă politică să se dezică de aceste incitări la ură. Mă aștept ca Poliția să identifice organizatorii și persoanele care incită la ură. (...). Eu am spus că am primit semnale de la medici timișoreni că sunt îngrijorați. Listele au fost cele cu intelectualii. Nu știu dacă există alte liste, dar am primit apeluri inclusiv de la medici care mi-au spus că sunt îngrijorați de situație și că la nivel personal se simt amenințați. Eu știu de o listă neagră, dar iau informațiile din presă”, a afirmat Dominic Fritz, în conferința de presă.

Primarul consideră că este firesc că oamenii își doresc să aibă o cale de a-și exprima nemulțumirile provocate de pandemie și de măsurile de prevenire a răspândirii acesteia, inclusiv în stradă, dar trebuie să existe un cadru legitim pentru a exprima aceste opinii și sentimente. “Protestele împotriva restricțiilor au fost deturnate spre naționalism, xenofobie și antisemitism. Sunt atacați președintele Iohannis, secretarul de stat Raed Arafat, actrița Maia Morgenstern, eu. (...). În alte orașe s-au adunat în fața spitalelor și s-a strigat împotriva medicilor. Sunt incitări la ură și la discriminare și împotriva străinilor și a cadrelor medicale”, a mai afirmat edilul Dominic Fritz. 

Amenzi de 800.000 de lei după protestele de luni

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat ieri că, în ultimele 24 de ore, au fost aplicate 1.200 de amenzi în valoare de circa 800.000 lei persoanelor care au participat la protestele de luni seara.

Într-un mesaj postat ieri pe pagina de Facebook a Ministerului de Interne, Bode susține că protestele din ultima vreme sunt expresia dreptului la liberă exprimare, însă consideră că acesta a fost înțeles greșit de cei care se manifestă violent. “Vreau să subliniez că în România dreptul la libera exprimare este garantat prin Constituție. A fost plătit cu sânge la Revoluția din '89. Protestele din aceste zile sunt expresia acestui drept, fără îndoială, dar acesta a fost greșit înțeles de către cei care au ales să se exprime violent. Din nefericire, acest lucru poate să atragă în derizoriu toate eforturile de până acum ale autorităților și implicit ale majorității românilor responsabili. În aceste zile, asistăm la o tentativă disperată a unui grup minoritar care instigă la nerespectarea legii și dorește să provoace statul”, a transmis Bode.

COVID-19: Numărul pacienților de la ATI a depășit 1.400

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri alte 6.204 cazuri de infectare cu noul coronavirus, confirmate în ultimele 24 de ore. 173 de pacienți au decedat, numărul total fiind de 23.409. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.257. Dintre acestea, 1.405 erau internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 6.685.665 de teste RT-PCR și 591.149 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 27.234 de teste RT-PCR (17.254 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.980 la cerere) și 13.153 de teste rapide antigenice.

Orban, despre parlamentarii AUR: Unii mănâncă în sala de plen

Președintele Camerei Deputaților Ludovic Orban a afirmat că parlamentarii AUR sunt excentrici și mulți dintre aceștia nu înțeleg că se află în Parlamentul României unde trebuie să respecți o serie de prevederi regulamentare și anumite rigori. El a adăugat că unii aleși ai AUR mănâncă în sala de plen sau filmează ostentativ inclusiv în ședințele Biroului permanent. „E prima lor experiență parlamentară și îi privim cu o oarecare îngăduință și toleranță, dar vor trebui să înțeleagă că această instituție este forul reprezentativ suprem al societății”, a mai spus liderul PNL.

„A fost depusă o solicitare din partea grupului USR împotriva unui deputat AUR. Am văzut și eu înregistrările. Este un comportament reprobabil care îl descalifică pe cel care se comportă și vorbește astfel. Conform Regulamentului, am trimis către Comisia juridică, de disciplină și imunități pentru analiza sesizării și care urmează în termen de două săptămâni să propună sancțiunile, în urma solicitării”, a explicat Ludovic Orban, marți la Parlament, întrebat despre solicitarea USR-PLUS de a fi sancționat deputatul AUR Dan Tanasă după ce a folosit injurii la adresa unor parlamentari ai USR-PLUS. Chestionat dacă sancțiunea pentru parlamentarii care încalcă Regulamentul ar trebui înăsprită, președintele Camerei Deputaților a răspuns: „Sunt sancțiuni care se aplică. Aștept raportul Comisie juridice și în funcție de acest raport vom anunța ce decizie se ia”. Întrebat cum vede acțiunile AUR în Parlament, în stradă și faptul că unii colegi de coaliție i-au acuzat de fascism, Orban a replicat: „N-aș vrea să comentez”.

Alianța USR-PLUS a anunțat că depune un proiect de lege prin care să fie introduse sancțiuni mai dure pentru parlamentarii care au un comportament injurios. Pe modelul sancțiunilor pentru votul cu mai multe cartele, parlamentarii care adresează injurii altor parlamentari sau demnitari ar urma să fie sancționați cu reducerea drastică a indemnizației. Propunerea legislativă vine ca urmare a „derapajelor incalificabile și inacceptabile consemnate în Parlamentul României săptămâna trecută, cu prilejul conferinței de presă susținute de doi membri ai Guvernului în contextul dezbaterilor pe tema desființării Secției speciale”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.