Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cătălin Drulă, noul lider al USR

Ziarul de Vrancea
6 feb 2022 726 vizualizări

Dacian Cioloș și-a anunțat demisia după ce propunerile de „reformă” a partidului au fost invalidate prin vot de conducerea Uniunii n USR se pregătește de noi alegeri

Dacian Cioloș a anunțat, în ședința de ieri a Biroului Național al USR, că va demisiona din funcția de președinte. Conform statutului USR, în cazul demisiei președintelui funcția este preluată de vicepreședintele care a obținut cel mai mare număr de voturi la ultimul congres. Acesta este Cătălin Drulă, care a și anunțat public că este pregătit să preia conducerea USR în cazul în care Dacian Cioloș demisioneză: “Îmi voi face datoria”. Următorul pas ar fi declanșarea procedurii de organizare a unui congres extraordinar al USR, pentru alegerea unui nou președinte. Reamintim că ieri Biroul Național al USR - dominat de echipa lui Dan Barna - a respins noul program de reforme în partid propus de Dacian Cioloș, de care actualul președinte al USR a condiționat rămânerea la șefia partidului. Pentru proiectul lui Cioloș au votat 11 din cei 25 de membri ai conducerii partidului. Dacian Cioloș a fost ales președinte al USR PLUS în 1 octombrie 2021, cu 19.603 voturi (50,9%), față de 18.908 de voturi (49,1%) pe care le-a obținut contracandidatul său, Dan Barna, voturile fiind exprimate online. Rezultatul a fost validat apoi la congres.

Ce a dus la conflictul din USR

Cu un Birou Național (BN) dominat de tabăra Barna, Dacian Cioloș a venit joi seară în fața conducerii partidului propunând un program pentru 2022-2024 ce prevede o serie de măsuri prin care practic schimbă raporturile de putere în partid. În programul de 15 pagini, Dacian Cioloș își asumă, dincolo de măsuri care ar trebui să aducă mai multă vizibilitate partidului, și o serie de mutări care practic externalizează decizia care se lua până acum în forurile interne. Și asta, începând chiar cu alegerile care ar trebui organizate de un organism independent. „Nu putem susține politic o reformă electorală profundă, procese electorale curate și bine organizate, dacă nu dăm în primul rând un bun exemplu în felul de organizare, transparență și auditare a proceselor elective interne. Și, așa cum organizarea și buna desfășurare a alegerilor sunt în sarcina unor instituții independente de partidele politice concurente (AEP si BEC), și în alegerile interne avem nevoie de o structură independentă de competitorii politici interni”, se arată în program. Nici Guvernul din umbră al USR nu ar fost unul „intern”. Cioloș a propus înființarea unei comisii „compuse egal din 50% membri de partid (membri BN sau CP) și 50% membri din societatea civilă și mediul de afaceri” care până în aprilie să propună candidaturi alternative pentru ministere, dar „printr-un proces deschis și asumat politic la nivel de Birou Național și Comitet Politic”. Potrivit unei înregistrări din timpul discuțiilor, liderul USR spunea clar că își va da demisia dacă propunerea sa de program nu trece de Biroul Național și nici nu se declara dispus să negocieze „substanța” documentului în vreun fel.

Scandal în Parlament: Ministru, agresat de liderul AUR

George Simion s-a enervat când a fost „rugat” să-i ceară lui Putin să ieftinească gazele

Liderul deputaților AUR George Simion a venit, ieri, la tribuna plenului Camerei, în timp ce ministrul Energie Virgil Popescu își susținea discursul la moțiunea simplă împotriva sa și l-a luat de gât pe demnitar. În timpul discursului, George Simion a început să strige „Hoțule!”.  Ministrul și-a întrerupt discursul și a precizat „Domnule președinte, pot să îi spun domnului Simion să se ducă la domnul Putin, să iefinească gazul? Că văd că pe domnul Simion îl preocupă alte lucruri”. În acel moment, Simion a venit la tribună și l-a luat de gât pe ministru, țipând la el: „Ești un hoț!”, „Ești un hoț!”. “La Rusia cu domneavoastră!” a strigat și Virgil Popescu. Ulterior, liderul grupului AUR a revenit la tribună și l-a înșfăcat din nou de ceafă pe ministrul Energiei, spunându-i din nou „Ești un hoț”. În replică, Virgil Popescu i-a transmis „Ești un prost”.Deputatul PSD Daniel Suciu a solicitat chestorilor să îl îndepărteze pe George Simion. „Rog chestorii să îi îndepărteze pe domnul Simion. Domnule Simion, luați mâna de pe domnul ministru!”, a intervenit președintele de ședință, social-democratul Daniel Suciu, care a cerut ca liderii de grup să se apropie de tribună. Ulterior Suciu a adăugat: „Stimați colegi, e pentru prima oară în istoria parlamentarismului când un ministru, în timp ce își susține discursul, este agresat fizic. În aceste condiții eu nu pot să continui ședința. Convoc ședința Biroului Permanent. Declar ședința închisă”.

Un copil din patru a fost amenințat cu bătaia pe rețele de socializare

Un copil din patru a fost amenințat cu bătaia pe rețele de socializare, iar unul din zece este jignit, zilnic sau de cel puțin două ori pe săptămână, în mediul online, arată un sondaj din luna ianuarie al Fundației World Vision România. În același timp, dintre copiii care au fost amenințați sau jigniți, 36% nu vorbesc cu niciun adult sau prieten despre problemele prin care trec.Eșantionul sondajului este format din peste 1.000 de copii și adolescenți din clasele V-VIII și liceu, atât din mediul rural, cât și din urban. Aproximativ 44% dintre copii văd zilnic sau cel puțin de două ori pe săptămână postări sau comentarii pe rețelele de socializare care îi fac să se simtă mai triști sau nervoși. Dintre aceștia, peste 26% văd zilnic conținut care le produce astfel de stări emoționale negative.

Cercetarea relevă faptul că 58,7% dintre copii spun că alți utilizatori se iau de ei sau chiar îi jignesc pentru conținutul pe care îl postează, iar 28,8% dintre copii sunt afectați când văd pe rețelele de socializare alți copii care afișează o viață mai bună decât a lor. Totodată, 18% dintre copii sunt afectați pentru că primesc mai puține like-uri sau au mai puține vizualizări la conținutul pe care îl distribuie față de cât se așteptau. Sondajul arată că acestea sunt motivele pentru care copiii se simt mai triști sau nervoși după ce intră pe rețelele de socializare.

“Copiii se confruntă la ordinea zilei cu jigniri și umilințe pe rețele de socializare: unul din 10 copii este umilit aproape zilnic pe rețelele de socializare. Dar pericolul la adresa copiilor nu se oprește la insulte. Unul din patru copii (24,7%) a fost amenințat cu bătaia în mediul online”, potrivit sondajului realizat de World Vision România. “Deși un procent semnificativ dintre profesori le-a vorbit copiilor despre bullying și alte tipuri de agresiuni, aceștia nu au reușit să câștige încrederea elevilor pentru a-și face curaj să vorbească despre violențele la care sunt supuși. Nu este suficient ca pedagog să vorbești la clasă despre conceptele legate de agresiune, trebuie să fii și pregătit pentru a interveni atunci când copilul are nevoie de tine. Totuși, este un semnal bun faptul că aproape jumătate dintre copii pot recunoaște formele de agresiune din online. Misiunea noastră la World Vision România este să îi susținem pe profesori și pe părinți să îi protejeze pe copii și să știe cum să intervină când au nevoie de sprijin, iar datele privind siguranța pe internet, ne-au determinat să lansăm un program de webinarii și materiale care pot fi folosite în fiecare zi de profesori și părinți”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Aproape 14% dintre copiii și adolescenții respondenți fac challenge-uri pe TikTok. Dintre aceștia, peste jumătate (54%) spun că nu le plac provocările, dar le fac pentru a nu fi respinși de prietenii lor sau pentru a fi acceptați într-un nou grup. Ceilalți fac provocări care sunt în trenduri pentru a le crește popularitatea pe internet și să aibă cât mai multe vizualizări (23%). Tot atâția fac provocări ca să se simtă mai apreciați de colegii și prietenii lor. În ceea ce privește timpul petrecut de copii pe rețelele de socializare, 18,2% stau aproape toată ziua, chiar și la școală, pentru că orele îi plictisesc, 38,6% stau aproape toată ziua, cu excepția programului de școală, 40,2% stau maximum două ore pe zi, iar 3% nu au cont pe nicio rețea de socializare.

Șefii Black Cube au bătut palma cu procurorii

n cei trei vor primi închisoare cu suspendare dacă vor colabora cu anchetatorii în dosarul spionării Codruței Kovesi

Șefii agenției internaționale de business inteligence și consultanță strategică, Black Cube – Dan Zorella, Avi Yanus și Gal Farchi – s-au înțeles cu procurorii DIICOT pentru o pedeapsă de 2 ani și 11 luni de închisoare cu suspendare și un termen de supraveghere de 3 ani, fiecare, în dosarul spionării fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi. Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost parafat pe 9 septembrie 2021, iar instanța trebuie să dea un verdict de confirmare pe 17 februarie 2022. Șefii Black Cube sunt acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, fals informatic, operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice și violarea secretului corespondenței. Ei ar fi pus la cale operațiunea Tornado de spionare și hărțuire a fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi, la solicitarea unor clienți ce urmează a fi indentificați și trași la răspundere penală.

Potrivit unor surse oficiale, suma pusă la dispoziție DIICOT de șefii Black Cube este de 115.000 lire sterline, plus dovada promisiunii unui onorariu de succes de 335.000 de lire sterline (care nu a mai fost dat ca urmare a eșecului operațiunii). Firma Black Cube este fondată de Dan Zorella și Avi Yanus, foști ofițeri de informații israelieni. Președintele onorific al companiei Black Cube a fost Meir Dagan, fost șef al Mossad timp de nouă ani, decedat în 2016. La audierile din Israel, prin comisie rogatorie, șefii Black Cube au susținut că au crezut că operațiunea din 2016 de spionare a Laurei Codruța Kovesi a fost comandată de SRI, cu acordul președintelui Klaus Iohannis, potrivit Haaretz. Zorella nu a adus însă nicio dovadă și a susținut că cel care i-ar fi confirmat implicarea SRI a fost ex-directorul Mossad, Meir Dagan, care a murit însă între timp, fără a fi audiat în dosar.

Procurorii DIICOT au clasat această pistă de anchetă în 2020 când l-au trimis în judecată pe fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir.

În aprilie 2016, procurorii DIICOT au reținut 2 agenți Black Cube, Ron Weiner și David Geclowicz, ambii de 25 de ani. Ron Weiner este cel care a spart conturile de e-mail ale unor apropiați ai Codruței Kovesi, iar David Geclowicz a sunat noaptea la fratele, tatăl și fostul soț al șefei DNA. Cei doi și-au recunoscut faptele, au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției și au primit câte 2 ani și 8 luni cu suspendare.

În septembrie 2016, DIICOT a reușit să obțină și arestarea fostului ofițer SRI, Daniel Dragomir, sub acuzația că ar fi fost legătura dintre compania Black Cube și cei care au plătit operațiunea. El a fost deferit justiției în 2020. Între timp, Dragomir a fost condamnat definitiv la 3 ani și 8 luni de închisoare într-un dosar de corupție și a fugit în Italia. În mai 2018, un al treilea agent Black Cube, Yossi Barkshtein, care reușise să fugă în aprilie 2016, a fost arestat, a încheiat și el un acord de recunoaștere a vinovăției și a primit 2 ani și 10 luni cu suspendare.

Florin Cîțu, supărat că PSD duce o campanie publică împotriva sa

Florin Cîțu a catalogat ca fiind bizar faptul că organizația TSD a dus o campanie împotriva sa pe rețelele de socializare. „Am văzut-o. Mi se pare că nu se face, dar vom discuta în coaliție. Am văzut niște postări plătite pe rețelele de socializare. Așa erau cele care mi-au fost prezentate, erau ale TSD”, a adăugat liderul PNL.

Întrebat cum apreciază atitudinea social-democraților, parteneri de coaliție, Cîțu a afirmat: „Eu v-am spus, prefer să am discuțiile în interiorul coaliției, nu în afara ei, ca să nu existe interpretări greșite”. Chestionat dacă este cu adevărat PSD un partener de guvernare sau nu, liderul liberalilor a replicat: „Mi se pare bizar să ataci cu bani de la partid președintele celuilalt partid cu care este în coaliție. Nu, nu poate afecta stabilitatea coaliției de guvernare”.

Fostul deputat PNL, Alexandru Kocsis, în prezent membru în Partidul Forța Dreptei, a prezentat luni pe Facebook date referitoare la o campanie TSD avându-l drept țintă pe Cîțu.

Și-a lovit soția cu securea după ce a încălcat ordinul de restricție

Un bărbat din județul Iași a fost arestat preventiv pentru 30 de zile după ce și-a agresat soția de mai multe ori, inclusiv cu securea, iar apoi a încălcat ordinul de protecție, care îi interzicea să se apropie la mai puțin de 100 de metri de femei. Parchetul de pe lângă Judecătoria Răducăneni a transmis, luni, printr-un comunicat de presă, că procurorii au propus arestarea preventivă a unui bărbat, pentru comiterea infracțiunilor de violență in familie, amenințare și încălcarea ordinului de protecție. Anchetatorii au stabilit că, în zilele de 16 decembrie și 18 decembrie, bărbatul și-a agresat soția, “în sensul că a lovit-o cu palmele și cu pumnii la nivelul feței și a corpului, cauzându-i leziuni ce nu au necesitat îngrijiri medicale de specialitate, iar cu coada unei securi a lovit-o peste mâini și picioare”.

“De asemenea, inculpatul a încercat să o lege pe vătămată cu o funie de mâini și picioare și a amenințat-o cu acte de violență, provocându-i acesteia o stare de temere profundă”, au transmis procurorii. De asemenea, la data de 30 ianuarie, el și-a lovit soția cu palmele în zona feței și cu picioarele în zona coapsei. Bărbatul a încălcat ordinul de protecție, care fusese emis la data de 22 decembrie, în perioada 28 ianuarie – 1 februarie și în zilele de 2 și 3 februarie, a revenit la domiciliul comun cu soția sa și a provocat scandal, deși era obligat să păstreze o distanță de 100 de metri față de femeie.

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

Vremea va fi destul de caldă, în următoarele două săptămâni, cu temperaturi variabile, dar în general pozitive, iar în majoritatea regiunilor vor fi precipitații moderate aproape zilnic, conform prognozei Administrației Naționale de Meteorologie pentru intervalul 7-20 februarie 2022.

În Moldova, media temperaturilor maxime va scădea de la 9 grade în prima zi, până la 4-5 grade în cea de a doua, apoi va crește, astfel că, în 10 și 11 februarie se va situa în jurul a 11 grade. Va urma o răcorire, proces ce se va încheia la începutul celei de a doua săptămâni, când maximele termice vor atinge în medie 4-5 grade. În cea de a doua săptămână se va încălzi lent, iar la finalul intervalului de prognoză media temperaturilor maxime va atinge 7-8 grade. Media minimelor termice va fi în general negativă și se va situa între -4 și 1 grad. Temporar vor fi precipitații aproape în fiecare zi, pe arii mai extinse la începutul intervalului de prognoză.

Bărbat, găsit spânzurat în locuință. Lângă el, era moartă și concubina

Un bărbat de 50 de ani a fost găsit spânzurat, ieri, în propria locuință din județul Dolj, iar în casa respectivă a fost descoperită decedată și o femeie de 49 de ani, concubina sa. Inspectoratul de Poliție al Județului Dolj a anunțat că polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Pielești au fost sesizați prin apel SNUAU 112, de un tânăr de 27 de ani, din comuna Mischii, cu privire la faptul că a găsit un bărbat spânzurat. La fața locului, în interiorul locuinței a fost găsit cadavrul unui bărbat 50 de ani și o femeie decedată în vârstă de 49 de ani. Tânărul de 27 de ani era băiatul femeii decedate, ei toți locuind într-o singură casă. Anchetatorii iau în calcul toate variantele, inclusiv ca bărbatul să o fi ucis pe concubina sa, iar apoi să se fi spânzurat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.