Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Care este rata reacțiilor adverse în România în funcție de vaccin

Ziarul de Vrancea
26 apr 2021 982 vizualizări

Imunizarea cu AstraZeneca a cauzat, în medie, o reacție adversă la fiecare 100 de doze administrate

Medicul Valeriu Gheorghiță a prezentat, ieri, datele privind numărul de reacții adverse prezentate de cei care s-au vaccinat anti-COVID. Statistica realizată la nivel național arată că rata cea mai scăzută de dezvoltare a reacțiilor adverse s-a înregistrat în cazul serului Pfizer, în timp ce la Moderna numărul de reacții este aproape dublu, iar la AstraZeneca de câteva ori mai mare.

Conform datelor prezentate marți după-amiază de coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, până în 26 aprilie, au fost raportate 13.705 cazuri de reacții adverse postvaccinale, din aproape cinci milioane de doze administrate la nivel național. Statisticile arată că rata de raportare a reacțiilor adverse post imunizare este, în medie, de 2,8 cazuri la 1.000 de doze administrate. “Avem o raportare pe fiecare tip de vaccin. Pentru vaccinul COVID-19 de la Pfizer vorbim de o rată de raportare de 1,7 cazuri la 1.000 de doze administrate, pentru Moderna - 3,2 cazuri de reacții adverse la 1.000 de doze administrate și pentru AstraZeneca - 10,9 reacții adverse la 1.000 de doze administrate. Aș menționa că numărul de reacții adverse raportate pentru rapel la AstraZeneca este semnificativ mai redus comparativ cu prima doză. Practic, vorbim în fiecare zi de câteva zeci de cazuri de reacții adverse dintr-un număr mare de doze administrate”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

Acesta a menționat că peste 95% dintre cei cărora li s-a administrat o primă doză cu serul AstraZeneca și care au ajuns la termenul pentru rapel s-au prezentat în centrele de vaccinare pentru a primi și doza a doua.

GCS: 1.336 de pacienți cu COVID-19, internați la ATI

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 2.019 cazuri noi de persoane infectate cu coronavirus și 172 de decese ca urmare a infectării cu noul coronavirus. “Până astăzi, 27 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.049.539 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 979.445 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.019 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv”, transmit autoritățile.

Până ieri, 27.683 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.851. Dintre acestea, 1.336 erau internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 7.291.143 de teste RT-PCR și 863.621 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 21.971 de teste RT-PCR și 10.266 teste rapide antigenice.

Dragnea rămâne în spatele gratiilor

„Faptul că el consideră că pedeapsa este injustă, politică denotă că nu și-a schimbat atitudinea”, a spus procurorul în fața instanței care a judecat cererea de eliberarea condiționată

Judecătoria Sectorului 5 a respins, ieri, ca neîntemeiată, cererea de eliberare condiționată depusă de fostul lider al PSD Liviu Dragnea, care execută la Penitenciarul Rahova o pedeapsă de 3 ani și 6 luni închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Decizia instanței nu este însă definitivă, iar Dragnea poate face contestație.

Dacă această hotărâre rămâne definitivă, Dragnea are dreptul să facă o nouă cerere de eliberare condiționată la sfârșitul lunii iunie.

În cadrul procesului desfășurat marți, un procuror de ședință s-a opus eliberării lui Dragnea din închisoare, susținând că acesta nu a dat suficiente dovezi de îndreptare. “Instanța trebuie să se raporteze la persoana condamnatului, nu la criterii abstracte. Se cunoaște că persoana condamnată are o educație, spunem noi, înaltă, deci conduita lui în penitenciar este una normală. Programele la care a participat sunt destinate persoanelor cu o educație precară. Faptul că el consideră că pedeapsa este injustă, politică denotă că nu și-a schimbat atitudinea. Atât timp cât se neagă însăși temeinicia condamnării și se invocă imixtiuni politice, este evident că petentul condamnat nu își atribuie nicio culpă, motiv pentru care noi considerăm că pedepsa nu și-a atins scopul. Ați întrebat ce ar trebui să facă - să își asume condamnarea”, a afirmat procurorul.

Avocat: „Să nu uitați că suntem în Săptămâna înainte de Paște”

De cealaltă parte, avocata sa, Flavia Teodosiu, a spus că fostul lider social-democrat îndeplinește toate condițiile pentru a fi eliberat înainte de termen.

“Ne aflăm în fața unei cereri de liberare condiționată pe articolul 59 din vechiul Cod penal: a fost stăruitor în muncă și a dat dovezi temeinice de îndreptare. Atributul dumneavoastră esențial este să constatați îndeplinirea condițiilor. A fost izolat, i s-a permis să iasă la aer o oră pe zi din 24. Între iulie și februarie a urmat o serie lungă de plângeri. Nu au fost aplicate soluțiile, deși definitive. Se impune compensarea cu zilele de muncă pentru perioada în care nu i s-a permis să muncească. Inclusiv dreptul la sănătate i-a fost încălcat. A fost carantinat de trei ori, o dată în decembrie și de două ori ulterior, deși avea teste negative. Comisia a constatat în unanimitate că a avut o atitudine pozitivă. A achitat prejudiciul din dosar. Aveți la dosar o societate care îl va încadra în muncă. Să nu uitați că suntem în Săptămâna  înainte de Paște”, a afirmat Teodosiu. Ea a prezentat pasaje din raportul favorabil întocmit de Comisia de liberare condiționată de la Penitenciarul Rahova: “Deținutul a avut un comportament în general pozitiv, a beneficiat de mai multe recompense și o singură sancțiune, care ulterior a fost anulată”.

Dragnea nu a fost adus la Judecătorie, însă a putut să se adreseze instanței prin videoconferință. “Îndeplinesc condițiile (pentru eliberarea condiționată - n.r.). Am stat destul în penitenciar, nu reprezint un pericol pentru societate. Pot face bine”, a declarat Dragnea.

El se află în penitenciar din 27 mai 2019, când a fost condamnat definitiv de Instanța supremă la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. El a făcut mai multe încercări de a ieși din penitenciar, prin introducerea în instanțe a unor căi extraordinare de atac, însă cererile sale au fost respinse.

Fostul lider al PSD a avut mai multe conflicte cu cei din conducerea Penitenciarului Rahova, unde execută pedeapsa, intentând mai multe procese, pe motiv că nu este lăsat să muncească în atelierul auto al închisorii. Conducerea penitenciarului i-a retras dreptul la muncă, după ce Dragnea a acordat un interviu online fostei sale consiliere Anca Alexandrescu, în prezent jurnalist la Realitatea Plus.

Populația cu domiciliul în România a ajuns la 22,089 de milioane în 2021

Populația cu domiciliul în România a ajuns la 1 ianuarie 2021 la 22,089 milioane de persoane, în scădere cu 0,5% față 1 ianuarie 2020, potrivit unui comunicat transmis ieri de Institutul Național de Statistică (INS), care mai arată că fenomenul de îmbătrânire demografică s-a accentuat, populația vârstnică de 65 ani și peste depășind cu peste 602.000 persoane populația tânără cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani.

“La 1 ianuarie 2021 populația după domiciliu a fost de 22.089.000 de persoane, în scădere cu 0,5% față de 1 ianuarie 2020. Populația urbană și cea de sex feminin sunt majoritare (56,3%, respectiv 51,2%). La 1 ianuarie 2021, populația după domiciliu din mediul urban a fost de 12.442.000 persoane, în scădere ușoară față 1 ianuarie 2020 (0,6%). Populația feminină la 1 ianuarie 2021 a fost de 11.305.500 persoane, în scădere cu 0,4% față de aceeași dată a anului precedent)”, arată INS.

Potrivit INS, fenomenul de îmbătrânire demografică s-a accentuat, populația vârstnică de 65 ani și peste depășind cu peste 602.000 persoane populația tânără de 0-14 ani (3.815.000 față de 3.213.000 persoane).

“Procesul de îmbătrânire demografică s-a accentuat comparativ cu 1 ianuarie 2020, remarcându-se o scădere ușoară a ponderii persoanelor tinere (0-14 ani) și în același timp o creștere (de 0,4 puncte procentuale) a ponderii populației vârstnice (de 65 ani și peste)”, reiese din datele INS.

Indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 115 (la 1 ianuarie 2020) la 118,7 persoane vârstnice la 100 persoane tinere (la 1 ianuarie 2021). Vârsta medie a populației a fost de 41,9 ani, cu 0,2 ani mai mare decât la 1 ianuarie 2020. Vârsta mediană a fost de 42,2 ani, în creștere cu 0,4 ani față de 1 ianuarie 2020.

“La 1 ianuarie 2021, cea mai mare pondere în totalul populației o deținea grupa de vârstă 40-44 ani (8,6%). În rândul persoanelor de sex masculin, ponderea acestei grupe de vârstă a fost de 9,0%, iar la cele de sex feminin de 8,2%. Ponderea grupei de 0-4 ani a fost de 4,6%, mai mică decât cea a grupelor de vârstă 5-9 ani (4,7%), 10-14 ani (5,2%) și 15-19 ani (5,1%)”, se mai arată în comunicatul INS.

Preot din Teleorman, surprins având relații intime cu un adolescent

Un preot din Videle, județul Teleorman, a fost reținut după ce a fost prins în timp de întreținea acte sexuale cu un adolescent de 16 ani, dintr-un centru de plasament, surse judiciare susținând că el îl plătise pe tânăr pentru relațiile intime. Preotul din cadrul Episcopiei Alexandriei a fost prins într-un imobil din București în timp ce avea relații intime cu un tânăr de 16 ani, internat într-un centru social. Surse judiciare afirmă că preotul obișnuia să întrețină acte sexuale cu tânărul pe care îl plătea pentru a fi de acord cu aceste relații. Preotul a fost reținut urmând ca anchetatorii să decidă ce măsuri preventive propun pe numele său.

Oficialii BOR au anunțat că el va fi caterisit, aceasta fiind sancțiunea cea mai drastică ce poate fi aplicată pentru abateri disciplinare, și că avea suspendat dreptul de a sluji. Decizia fusese luată în contextul în care preotul este implicat într-un alt dosar penal, de șantaj. El era șantajat de mai mulți bărbați care îl amenințau că vor face publice imagini compromițătoare în care apare și care astfel au reușit să obțină de la el suma de 300.000 de lei.

Deputat PNL, prins cu alcoolemie la volan. El spune că lua tratament

Deputatul liberal, Ben Oni Ardelean, a fost prins luni seară de polițiștii rutieri în timp ce conducea cu o alcoolemie peste limita legală, au declarat pentru site-ul G4Media.ro surse judiciare. Un comunicat al Poliției arată că valoarea indicată de alcooltest a fost de 0,11 mg/l alcool pur în aerul expirat, dar nu a indicat numele șoferului prins.

Ben Oni Ardelean a declarat că nu a consumat alcool, iar valoarea indicată de aparatul alcooltest a fost provocată de tratamentul pentru o afecțiune cardiacă. “Iau un tratament pentru inimă, am tensiunea mică, foarte oscilantă. Voi face contestație. Nu am consumat alcool”, a spus Ben Oni Ardelean.

România donează Indiei aparate de oxigen

România și alte cinci țări din UE trimit în India un transport de urgență cu echipament medical, după ce autoritățile indiene au cerut ajutor prin mecanismul UE de protecție civilă. România va trimite 80 de concentratoare de oxigen și 75 de cilindri de oxigen.

Irlanda donează 700 de concentratoare de oxigen, un generator de oxigen, 365 de ventilatoare, Belgia 9000 de doze de Remdesivir, Luxemburg - 58 de ventilatoare, Portugalia - 5500 de flacoane de Remdesivir și 20 000 de litri de oxigen, iar Suedia 120 de ventilatoare.  Comisia Europeană a anunțat că în zilele următoare se vor implica în acțiune și Franța și Germania.

India se luptă cu un dezastru umanitar, după ce numărul infectărilor cu COVID a scăpat de sub control iar spitalele indiene au rămas fără oxigen.

Cererea de oxigen a crescut cu 20% în ultimele zile. În capitala țării, spitalele se confruntă cu o lipsă acută – duminică, 20 de pacienți au murit la spitalul Jaipur Golden din cauza unei crize severe de oxigen. Alți 8 au murit la spitalele Gurgaon Kathuria și Virat după ce acestea au rămas fără oxigen, iar livrările nu au ajuns la timp. Oamenii au început deja să cumpere individual oxigen și medicamente precum Remdesivir.

Unii le cumpără pentru a-și ajuta rudele bolnave de COVID aflate în spital în stare gravă, dar alții pur și simplu le depozitează în case de frica unei infecții. Un bărbat a declarat unei televiziuni locale că a stat la coadă mai multe ore pentru a umple un cilindru de 10 litri de oxigen pentru tatăl său de 65 de ani internat la un spital din Delhi. Astfel, a apărut deja o piață neagră de oxigen și remdesivir, iar cilindrele și injecțiile cu medicamente se vând pentru prețuri exorbitante. În weekend, trei bărbați au fost arestați pentru că au încercat să vândă injecții cu remdesivir pentru aproximativ 440 euro bucata.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.