Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Când se dublează alocațiile pentru copii?

Ziarul de Vrancea
13 ian 2020 1462 vizualizări

Legea a fost promulgată ieri de președinte, dar termenul la care va intra în vigoare ar putea fi prorogat n măsura va fi implementată, probabil, cel mai devreme în luna iulie, spune ministrul Muncii

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, ieri, Legea privind dublarea alocațiilor pentru copii.  Anterior, șeful statului a anunțat că nu are de gând să refuze promulgarea legii care dublează alocațiile pentru copii, precizând că așteaptă soluții de la Guvern, pentru că este vorba despre niște sume care nu sunt prevăzute în buget. “La acest moment nu am de gând să refuz promulgarea acestei legi, dar încă se află în analiză în așteptarea unor lămuriri suplimentare din partea Guvernului. Sunt niște sume care nu sunt prinse în buget și Guvernul va trebui să vină cu soluții”, a declarat Iohannis, întrebat dacă va promulga legea care dublează alocațiile pentru copii. Ulterior, după o întâlnire cu președintele, premierul Ludovic Orban a declarat că cel mai probabil soluția va fi aceea de a proroga termenul de intrare în vigoare a legii până când vor putea fi asigurate resurse financiare în bugetul de stat.

“Nu se pune problema să nu dorim, dar...”

Creșterea alocațiilor pentru copii nu se poate face peste noapte, deoarece nu sunt fonduri prevăzute în buget, astfel că cel mai probabil măsura va putea fi implementată după rectificarea bugetară din luna iulie 2020, a declarat, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru. “Noi suntem oameni responsabili, am punctat acest aspect al responsabilității și cu privire la creșterea cu 40% a pensiilor. Sigur că-ți dorești, dar o faci rațional, o faci în baza unor elemente care țin inclusiv de creșterea economică și de posibilitatea în resurse efective de a o acoperi. Așa și aici, nu se pune problema să nu dorim, dar trebuie făcută atunci când se poate și cum se poate și, în ceea ce ne privește, dorim să se întâmple, dar cel mai probabil se va putea opera la momentul rectificării bugetare din iulie”, a precizat Violeta Alexandru, la Adevărul Live.

Deputat USR: “O dovadă de populism și iresponsabilitate”

Deputatul USR Cătălin Drulă susține, după promulgarea legii pentru dublarea alocațiilor, că președintele Klaus Iohannis i-a pasat lui Ludovic Orban “cartoful fierbinte”. “E o dovadă de populism și iresponsabilitate”, mai susține Drulă, care consideră că trebuia cerută reexaminarea legii. “PNL a început acest ciclu al populismului acum 1 an. Acum primește înapoi roadele - dublarea dublării. Președintele putea și trebuia să ceară Parlamentului reexaminarea legii. Este rolul său constituțional. Avea motive suficiente, printre care identificarea surselor de finanțare pentru impactul bugetar de 6 miliarde de lei. Sau putea ridica dubii despre eficiența acestei măsuri ca politică socială”, a scris, ieri, Cătălin Drulă, pe pagina de Facebook. Potrivit acestuia, “istoria acestei dublări de alocații este o istorie a populismului care face ravagii în Paralmentul României”.

Dragnea refuză să plătească prejudiciul din dosar

Condamnat definitiv, fostul lider PSD insistă în fața magistraților că este nevinovat

Un complet de cinci judecători de la Instanța supremă a decis ieri să amâne cu o săptămână pronunțarea deciziei în dosarul în care fostul președinte al PSD Liviu Dragnea a depus un recurs în casație, prin care cere să-i fie anulată sentința prin care a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare.Dezbaterile au avut loc marți dimineața, însă completul de judecată a decis să amâne decizia pentru 21 ianuarie, motivul invocat fiind că magistrații au nevoie de timp pentru a delibera. Dragnea a fost adus de la Penitenciarul Rahova la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție. În sala de judecată, Dragnea a declarat că este nevinovat și a cerut să fie achitat. “Vreau să mă refer la două lucruri. În primul rând, la un neadevăr - afirmația DNA că eu le-am cunoscut pe Adriana Botorogeanu și Anisa Stoica, că lucrau la DGASPC, dar de fapt veneau la partid, un neadevăr ca multe altele folosite de acest parchet. Eu cred cu tărie că sunt complet nevinovat și stau de opt luni nevinovat în Penitenciarul Rahova. De aceea nu am plătit prejudiciul, pentru că nu mi s-a părut normal să plătesc pentru o faptă pe care nu am comis-o. Rămâne la aprecierea dumneavoastră dacă voi sta în continuare nevinovat la închisoare sau dacă veți dispune eliberarea”, le-a spus Dragnea magistraților.

Avocat: “Instanța a reinterpretat textul de lege”

Avocatul lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu, a declarat, la ieșirea din sala de judecată, că a formulat recurs în casație întrucât la judecarea dosarului “s-a aplicat în mod greșit legea, în mod răsturnat”, iar Liviu Dragnea a refuzat să plătească un prejudiciu întrucât s-a considerat nevinovat. “Am susținut și susțin cu tărie acest recurs în casație. Consider în continuare că, în niciun caz, textul de lege care se presupune că ar fi fost încălcat de doamna Alesu, în calitate de actor al infracțiunii abuzului în seriviciu, nu prevede o obligație pe care aceasta să o fi încălcat, nu dispune cu privire la o conduită pe care aceasta să o fi avut la acel moment. Or, dacă nu există o faptă care să fie incriminată de legea penală, este evident că nu poate fi reținută în sarcina acesteia săvârșirea infracțiunii și, cu atât mai puțin, să se rețină în sarcina domnului Dragnea instigarea la săvârșirea unei asemenea infracțiuni”, a declarat Flavia Teodosiu. Întrebată de ce a formulat recursul în casație, avocatul a precizat: “Instanța a reinterpretat textul de lege. Acesta este și motivul pentru care am formulat recursul în casație, tocmai pentru că, în opinia noastră, s-a aplicat în mod greșit legea, în mod răsturnat”. Flavia Teodosiu a precizat că admiterea recursului în casație ar arăta cu certitudine că Livu Dragnea a stat nevinovat în penitenciar. Pe 27 mai 2019, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Instanța supremă la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

PSD vrea sesiune extraordinare pentru eliminarea pensiilor speciale

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, spune că va cere convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului care să aibă pe ordinea de zi eliminarea pensiilor speciale. Ciolacu a declarat, ieri, înainte de începerea Comitetului Executiv al PSD, că a luat această decizie din cauza informației din spațiul public, conform căreia nu pot fi dublate alocațiile pentru copii din cauza impactului bugetar pe pensiile speciale. “Un singur lucru aș dori să vă spun înainte de Comitetul Executiv, am să solicit colegilor mei, deoarece a ieșit informația în spațiul public că nu pot fi dublate alocațiile pentru copii din cauza impactului bugetar pe pensiile speciale, am să solicit colegilor mei o sesiune extraordinară cu ordinea de zi eliminarea pensiilor speciale”, a afirmat Marcel Ciolacu.

USR anunță că susține orice demers

USR a anunțat, ieri, că susține orice demers politic care va avea ca finalitate eliminarea pensiilor speciale. “Fie că va fi vorba de adoptarea unui proiect de lege în sesiune extraordinară, cum susține acum PSD că dorește, fie că va fi vorba de angajarea răspunderii Guvernului PNL, pensiile speciale trebuie eliminate, deoarece reprezintă o nedreptate, o inechitate și o sfidare la adresa milioanelor de pensionari care primesc pensii pe principiul contributivității”, a transmis, ieri, USR. Reprezentanții formațiunii afirmă că, de peste doi ani, au depus “toate eforturile în Parlament pentru eliminarea pensiilor speciale, dovadă stând și cele două proiecte de lege depuse în septembrie 2017, respectiv octombrie 2017”. “Primul vizează pensiile speciale ale parlamentarilor, al doilea prevede eliminarea a șapte categorii de pensii speciale și plafonarea pensiilor magistraților și militarilor”, a mai transmis USR. Nu în ultimul rând, USR solicită și deblocarea inițiativei cetățenești “Fără penali în funcții publice”. “Păstrarea acesteia la sertar, de către aceeași majoritate controlată de PSD, nu reprezintă decât sfidarea celor peste 1 milion de români care au semnat pentru curățarea clasei politice de condamnații definitiv”, a mai transmis USR.

Misterul neamurilor din ISU: Oamenii s-ar înrudit la serviciu

Aceasta este una dintre explicațiile oferite de Raed Arafat pentru numărul mare de angajați rude între ei de la instituțiile pe care le conduce

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a comentat situația de la ISU Dolj, unde peste 100 de angajați ar fi rude. El susține că meseria de pompier este una vocațională, copiii pompierilor de multe ori vor să fie și ei pompieri, și nu se poate interzice ca ruda cuiva să participe la un concurs de angajare numai pentru faptul că este ruda unei persoane din instituție. El mai spune că în toate instituțiile există astfel de situații, argumentând că “oamenii se cunosc, se împrietenesc, se căsătoresc, unii devin nași, alții devin fini, totul în interiorul instituției sau al firmei”. De asemenea, Arafat îi ia apărarea șefului IGSU, Dan Iamandi, despre care ziarul Libertatea a scris că are soția angajată la ISU Iași, susținând că aceasta era deja angajată în cadrul inspectoratului respectiv, unde el era inspector șef. “Astfel de situații există în toate instituțiile, civile, militare, publice, private... oamenii se cunosc, se împrietenesc, se căsătoresc, unii devin nași alții devin fini, totul în interiorul instituției sau al firmei, după ce aceștia au fost deja parte din respectivă instituție. Oare ce soluții există care să ducă la mulțumirea criticilor din media și a celor care comentează lucrurile fără să cunoască povestea din spate sau realitatea situației? Să emitem o lege care să interzică relațiile de prietenie, căsătoriile și orice altă interacțiune, cu excepția relațiilor strict profesionale, între angajații unei instituții și să punem după aceea pe unii care să urmărească angajații și să raporteze superiorilor, că să putem lua măsurile la timp înainte de a se sesiza vreun jurnalist și să înceapă să atace instituția și angajații ei? Va dați seama cred că astfel de demersuri nu ar fi constituționale și nici corecte din oricare punct de vedere și ar crea o vânătoare de vrăjitoare fără sfârșit. Ce am face atunci cu cei care au relații apropriate, dar nu sunt căsătoriți?”, spune Arafat.

Declinul demografic a încetinit în noiembrie 2019

Populația României a continuat scăderea din cauze demografice, dar declinul a încetinit semnificativ în noiembrie 2019, când s-au pierdut 5.525 de locuitori, față de 8.977 în aceeași lună a anului 2018, în condițiile în care natalitatea a crescut, iar mortalitatea a scăzut, arată datele publicate, marți, de Institutul Național de Statistică (INS). În noiembrie 2019, s-a înregistrat nașterea a 15.171 copii, cu 3.059 mai puțini copii decât în luna octombrie 2019 și cu 2.234 mai mulți față de aceeași lună din 2018. Totodată, în noiembrie 2019, s-au înregistrat 20.696 decese, cu 314 decese mai puține decât în luna octombrie 2019 și cu 1.218 mai puține față de aceeași lună din 2018. În noiembrie 2019, numărul căsătoriilor a fost cu 883 mai mic decât cel înregistrat în aceeași lună din anul precedent.

Ciolacu îl pârăște pe Orban la Bruxelles

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, ieri, după ședința Comitetului Executiv al PSD, că va scrie oficialilor europeni despre intenția Guvernului de a modifica legile electorale. Scrisorile vor viza atât modalitatea de adoptate a acestor modificări, cât și faptul că acestea sunt luate cu mai puțin de patru luni înaintea alegerilor electorale. “Nu ai dreptul într-un stat democratic și european, sub nicio formă, să modifici legile electorale cu două, trei luni înainte de momentul electoral. Nu s-a întâmplat niciodată în istoria României așa ceva și sperăm să nu se întâmple nici de această dată”, a declarat Marcel Ciolacu. El a mai spus că “ipocrizia politică cred că trebuie să înceteze”. “S-au făcut alegeri în România două tururi. Partidul Social Democrat este de acord cu alegeri în două tururi pentru următorul ciclu electoral, în anul 2024, dacă mandatul primarilor va rămâne la patru ani și nu va fi majorat la cinci ani. Acestea sunt disputele. În anul 2011 a fost modificată legea alegerilor electorale și a trecut de la două tururi la un tur, iar votanții legii ca alegerile să aibă loc dintr-un singur tur am să îi nominalizez: Raluca Turcan, Cezar Preda, Gheorghe Tinel, Petru Movilă, Lucian Bode, Roberta Anastase”, a mai spus Ciolacu.

Politico.eu: Cioloș, printre europarlamentarii de urmărit în 2020

Parlamentul European este mai tânăr, mai divers și mai divizat ca niciodată și este de așteptat ca mulți eurodeputați să aibă un rol major în subiecte precum schimbările climatice, inteligența artificială și politica industrială, scrie politico.eu într-un articol actualiza ieri și intitulat “20 de eurodeputați de urmărit în 2020”. Cei 20 de eurodeputați asupra cărora politico.eu își îndreaptă atenția în acest an sunt, în ordine, Pascal Canfin, Petra De Sutter, Irene Tinagli, Manon Aubry, Esther de Lange, Dacian Cioloș, Johan Van Overtveld, Ville Niinisto, Esteban Gonzalez Pons, Daniel Caspary, Daniel Freund, Samira Rafaela, Katalin Cseh, Alex Agius Saliba, Martin Hojsik, Herbert Dorfmann, Tiemo Wolken, Carles Puigdemont, Nico Semsrott și Laura Huhtasaari. “Numit cândva «Macron român», fostul premier al României și fostul comisar european conduce «copilul» lui Macron în Parlamentul European: grupul centrist Renew Europe. El conduce un grup care va fi determinant în formarea unor largi coaliții în PE, printre care mari dosare ale UE precum clima și economia digitală. Va trebui să mențină coeziunea în interiorul grupului, unde multe partide au diferite opinii despre politicile liberale și au puține în comun. Puterea sa este de asemenea provocarea sa. El conduce un grup identificat în mod covârșitor cu Emmanuel Macron. Și credeți sau nu, nu toată îl iubește pe Macron în Parlamentul European”, scrie site-ul de știri referitor la Dacian Cioloș.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.