MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Campania de vaccinare a schimbat sensul migrației - Orășenii se întorc la sat pentru imunizare
Mii de români s-au programat la vaccinare în zonele rurale din vecinătatea orașelor în care locuiesc n „De ce ai ține mii de doze de vaccin anti COVID-19 pe stocuri în comuna Talpa, când cererea masiv nesatisfăcută este în orașul aflat la 150 de kilometri distanță?”, se întreabă un expert în politici de sănătate
Tot mai mulți români sunt nevoiți să se programeze la vaccinarea împotriva COVID-19 în afara localității lor, unde locurile se epuizează rapid, iar această problemă se menține și după deschiderea înscrierilor pentru cea de-a treia etapă a vaccinării, care se adresează populației generale. Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, se întreabă “De ce ai ține mii și mii de doze de vaccin anti COVID-19 pe stocuri în comuna Talpa (de exemplu), când cererea masiv nesatisfăcută este altundeva, în marele oraș aflat la 100-150 km distanță, unde sunt zero stocuri?”.
Vlad Mixich povestește că “am deja foarte mulți cunoscuți care s-au programat la vaccinare în afara orașului în care locuiesc. Chiar muuult în afara orașului în care locuiesc pentru că vor să se vaccineze cât mai repede și au găsit doar acolo locuri libere.” “E ceva ce nu înțeleg aici, poate altcineva înțelege? De ce ai ține mii și mii de doze de vaccin anti COVID-19 pe stocuri în comuna Talpa (de exemplu), când cererea masiv nesatisfăcută este altundeva, în marele oraș aflat la 100-150 km distanță, unde sunt 0 (zero!) stocuri? O explicație posibilă, să zicem, este ca să asiguri o vaccinare echitabilă și în rural, nu doar în urban. Dar atunci de ce permiți orășenilor să vină și să se vaccineze în comuna Talpa?”, continuă Vlad Mixich.
Concluzia sa este că “singurul rezultat obținut prin această abordare este o ineficiență uluitoare: nu doar că obligi mii de oameni să facă drumuri lungi total inutil, dar și transporți acele mii de doze total inutil în diferite comune. Rezultă mult timp pierdut, mulți bani pierduți pentru beneficii minime. Ai zice că organizarea distribuției stocurilor de vaccinuri în România e făcută de un nene undeva într-un excel banal, fără ca omul să fi auzit că există de mulți ani softuri inteligente care îți permit să programezi până în cel mai mic detaliu lanțurile de distribuție în așa fel încât să fie flexibile și să se ducă vaccinul după om, nu să alerge omul sute de kilometri după vaccin.”
Și un sfat de la Vlad Mixich: încercați să dormiți bine în noapte de dinainte și de după vaccinare. “Oricât de ciudat ar suna, sistemul nostru imunitar funcționează sincronizat cu ritmul nostru circadian și se pare că atât momentul vaccinării (preferabil dimineața), cât și calitatea somnului poate ajuta protecția oferită de vaccinare. Deocamdată doar se pare, mai e nevoie de multe date ca să fim siguri, dar un somn bun face întotdeauna minuni, inclusiv ne poate ajuta să înțelegem lucruri...”
Aproximativ 17.000 de români la vaccinare cu AstraZeneca în câteva ore
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a afirmat că de duminică și până ieri la prânz aproximativ 17.000 de persoane s-au programat în centrele de vaccinare cu AstraZeneca, precizând că autoritățile din țara noastră așteaptă concluziile Agenției Europene a Medicamentului în legătură cu acest vaccin, recomandarea fiind până în prezent de continuare a vaccinării cu AstraZeneca. El a fost întrebat despre situația din Italia unde o regiune a decis suspendarea vaccinării cu un lot din AstraZececa după decesul unei persoane și dacă România deține acest lot de vaccin. “Avem și noi acest lot în România. Avem nevoie de mai multe detalii, nu înțeleg de ce, de pildă, s-a luat această decizie doar într-o anumită regiune a Italiei, probabil că aici există diferențe din punct de vedere al lanțului de distribuție. Practic, în înțelegerea mea atunci când se ridică o suspiciune asupra unui lot se sistează vaccinarea cu acel lot la nivel național și nu doar într-o anumită regiune”, a precizat Valeriu Gheorghiță.
STS: Platforma de vaccinare este “funcțională”
STS susține că platforma de vaccinare este “funcțională și permite înscrierea beneficiarilor”, poziția Serviciului de Telecomunicații Speciale venind în condițiile în care utilizatori ai platformei au reclamat ieri că nu poate fi accesată. În cursul zilei de ieri, până la ora 12:30, prin intermediul platformei s-au programat 41.145 persoane la centrele în care mai existau locuri libere. Totodată, până la ora 12:30 s-au deschis liste de așteptare pentru 30 județe pe care s-au înscris 100.001 persoane în 361 centre de vaccinare, potrivit sursei citate. “Listele de așteptare vor rămâne deschise pe toată durata campaniei de vaccinare. Recomandăm cetățenilor să ia în considerare orele prevăzute în programul postat pentru a verifica deschiderea centrelor de vaccinare și a listelor de așteptare aferente”, transmite STS.
Rafila: În România s-au înregistrat 400 - 450 de infectări după a doua doză
Reprezentantul României la OMS Alexandru Rafila a declarat că în țara noastră au fost înregistrate aproximativ 4.000 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 la persoanele care au fost vaccinate cu prima doză și în jur de 400 - 450 de cazuri, la rapelul cu cea de-a doua doză.
„Eu nu știu la nivel mondial. Există sigur că da, dar situația din România e mai concludentă pentru noi. S-au înregistrat circa 4.000 de cazuri de infecție la persoane care fuseseră vaccinate cu prima doză și asta reprezenta cam 0,4 % din totalul dozelor administrate ca și primă doză, iar după doza a doua și cu un interval mediu de 7 zile, adică din momentul vaccinării până în momentul infectării au trecut maxim 7 zile. În cazul celei de-a două doze sunt vreo 400-450 de cazuri, adică 0,08 % din totalul dozelor administrate, iar intervalul mediu este de 4 zile. Asta demonstrează că deja după prima doză, persoane potențial vulnerabile la boală au avut un răspuns imun care i-a protejat. Din cauza aceasta, după doza a doua, procentul a fost mult mai mic”, a afirmat Alexandru Rafila întrebat dacă există o statistică mondială a OMS al numărului cazurilor de infectare după vaccinare.
Premierul Florin Cîțu, criticat de baronii PNL
Unii lideri din teritoriu sunt nemulțumiți că șeful Executivului întârzie să împartă sinecuri prin ministere
Liberalii sunt nemulțumiți de prestația premierului Florin Cîțu și a miniștrilor USR. În ședința Biroului Executiv al PNL de ieri, mai mulți liberali s-au plâns de activitatea premierului și de faptul că acesta împiedică numirea pe funcții a unor secretari de stat, susțin surse liberale. Potrivit surselor citate, liderul senatorilor PNL, Virgil Guran ar fi fost cel mai vocal. Acesta s-ar fi plâns de faptul că premierul ignoră problemele partidului și împiedică numirea pe funcții a unor secretari de stat și șefi de agenții, nominalizați de partid. De precizat este că premierul Florin Cîțu nu a participat la ședinta BEX.
O altă nemulțumire exprimată de către Guran a fost legată activitatea ministrului Economiei, Claudiu Năsui căruia i se reproșează întârzierea unor măsuri privind mediul de afaceri. Guran ar fi informat conducerea partidului că există riscul ca moțiunea simplă împotriva lui Năsui să fie adoptată și cu votul unor senatori PNL.
Fost consilier în Guvernul Orban, în prezent vicelider al senatorilor PNL și președinte PNL Dîmbovița, Virgil Guran este un apropiat al președintelui PNL.
„În interiorul partidului sunt foarte multe puncte de vedere exprimate. Eu am convingerea că toți reprezentanții PNL vor fi desemnați în funcțiile de demnitate publică. Premierul face numiri în fiecare zi. Probabil face și evaluări personale. Am încredere că premierul va finaliza procedura de numire”, a declarat Ludovic Orban, la finalul ședinței. Conducerea PNL a cerut un vot în BEX pentru respingerea moțiunii simple de la Senat. “Am mandatat senatorii să voteze împotriva moțiunii inițiate de PSD. A fost un vot împotriva acestei decizii. E democrație în partid. Am stabilit clar poziția politică, pe de altă parte noi susținem implementarea eficentă și rapidă a tuturor programelor pentru mediul de afaceri. Trebuie crescută viteza de evaluare și aprobare”, a anunțat la finalul ședinței BEX, Ludovic Orban.
Explozie de decese în România în luna ianuarie
Numărul deceselor înregistrate în luna ianuarie 2021 a fost de 28.390, în creștere cu 21.5% față de aceeași perioadă din 2020 și cu 7.726 de decese mai multe față de luna decembrie 2020, potrivit Institutului Național de Statistică(INS). De asemenea, în luna ianuarie 2021 s-au născut 13.852 de copii, în scădere cu 13,2% față de aceeași perioadă din 2020.
Sporul natural s-a menținut negativ (-14538) în luna ianuarie 2021, numărul persoanelor decedate fiind dublu față de cel al născuților-vii. În luna ianuarie 2021, la oficiile de stare civilă s-au înregistrat 4.139 căsătorii, în scădere cu 4,9% față de aceeași perioadă din 2020. Prin hotărâri judecătorești definitive în luna ianuarie 2021 s-au pronunțat 713 de divorțuri, cu 14,7% mai puține decât în luna ianuarie 2020 și cu 84% mai puține față de decembrie 2020.
Pescador turcesc, alungat cu focuri de armă din zona economică exclusivă a României
Polițiștii de frontieră au folosit armanentul din dotare și au tras focuri de armă în Marea Neagră după ce au descoperit un pescardor turcesc care pescuia ilegal în zona economică exclusivă a României. În urma folosirii armamentului din dotare nu au fost persoane rănite și nici nu s-au înregistrat pagube materiale.
“Astfel, la o distanță de aproximativ 48 mile marine de localitatea Sf. Gheorghe, a fost detectat un pescador pavilion Turcia care desfășura activități de pescuit ilegal. Polițiștii de frontieră de pe nava Gărzii de Coastă au efectuat somațiile legale pentru oprirea ambarcațiunii folosind mijloace radio, semnale optico-vizuale și acustice”, se arată într-un comunicat. Sursa citată menționează că polițiștii de frontieră au executat foc de avertisment la adresa pescadorului turcesc. “Având în vedere că pescadorul vizat nu a răspuns somațiilor, polițiștii de frontieră au întreprins gradual demersuri specifice, constând în executarea de foc de avertisment prin utilizarea armamentului de la bordul navei. Menționăm, că pe timpul acțiunii nu a fost rănită nicio persoană și nu au rezultat pagube materiale”, a mai precizat Garda de Coastă.
Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săotămâni
Vremea va continua să se mențină oscilantă pe parcursul următoarelor două săptămâni (15 - 28 martie), iar în aproape tot intervalul de prognoză sunt estimate precipitații, reiese din datele publicate, ieri, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM)
În regiunea Moldovei, vremea va fi rece pentru această dată în mare parte a intervalului de prognoză. Astfel, între 16 și 24 martie, temperaturile maxime se vor situa, în medie regională, în jurul a 4 grade. Valori mai ridicate vor fi la începutul intervalului, precum și la finalul celei de-a doua săptămâni, când se vor înregistra aproximativ 8 - 9 grade. Regimul termic nocturn va marca o scădere între 15 și 19 martie, când minimele nocturne vor coborî de la 3 la -3 grade. Ulterior, temperaturile minime se vor menține negative și vor fi cuprinse între -3 și -1 grad. Probabilitatea pentru precipitații va fi relativ ridicată în decursul celor două săptămâni de prognoză, dar acestea vor fi importante cantitativ și se vor semnala pe arii extinse între 15 și 17 martie și, posibil, între 21 și 23 martie.
Avocatul Poporului: A impune unui angajat vaccinarea anti-Covid este “dincolo de lege”
Avocatul Poporului, Renate Weber, afirmă că niciun angajator nu poate impune unui angajat să se vaccineze împotriva Covid, pentru că o astfel de condiție “nu-și găsește sub nicio formă suport în legislația noastră actuală”. „Câtă vreme vaccinarea este o chestiune absolut bazată pe consimțământul persoanei, a impune astfel de condiții este categoric, categoric nu că excesiv, este dincolo de lege. Acum, întrebarea e câți dintre cei care sunt în astfel de situații vor avea curajul să-și dea angajatorii în judecată, pentru că dacă este un angajator privat, nici nu există altă soluție”, a declarat Renate Weber duminică seară, la Antena 3.
Ea a dat ca exemplul instituția Avocatului Poporului, unde personalul nu a fost obligat să se vaccineze, singurii care s-au imunizat fiind cei care au dorit.
Weber a afirmat de asemenea că instituția pe care că o reprezintă a primit un număr mare de petiții din partea unor oameni care s-au plâns că, după o perioadă de izolare din cauza COVID-19, au fost obligați de angajator să prezinte un test negativ pentru SARS-CoV-2, făcut pe banii angajaților.