Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Cale ferată “cârpită” în batjocură, inaugurată cu fast de Guvern

Ziarul de Vrancea
2 aug 2017 588 vizualizări

Asociația Pro Infrastructură susține că redeschiderea cu fast de către Ministrul Transporturilor Răzvan Cuc și alte autorități locale și centrale a tronsonului de cale ferata Ilva Mica - Rodna Veche, ”o linie feroviară în stare profundă de degradare, nereparată substanțial din epoca locomotivelor cu aburi”, este ”un eveniment absurd”.

În plus, reprezentanții asociației cataloghează drept ”o cârpeală sinistră” lucrările care s-au pe tronsonul respectiv înainte de redeschiderea traficului. ”Un sobor de oficialități, inclusiv Ministrul Transporturilor și șeful CNAIR, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (ce face șeful de la drumuri la căi ferate?!) au «inaugurat» o linie feroviară în stare profundă de degradare, nereparată substanțial din epoca locomotivelor cu aburi, pe care se circulă cu 30-35 km/h și pe care 21 de kilometri se parcurg ca acum o sută de ani, în 49 de minute”, susțin reprezentanții Asociației Pro Infrastructură, catalogând evenimentul drept ”absurd”. Aceștia consideră că, prin astfel de acțiuni, autoritățile, ”ne iau la mișto”. ”Poate îi spune domnului ministru cineva, spre edificare, că nu este acceptabil ca terasamentul unei căi ferate să fie năpădit de buruieni, că în secolul 21 semafoarele cu palete își au locul la muzeu și, eventual, că în 1939 trenurile făceau pe linia aceasta (pe care dumnealui tocmai a «inaugurat-o» 37 de minute. Și poate îi mai spune cineva domnului ministru că operatorul anterior, Via Terra, a abandonat linia din lipsă de profitabilitate, probabil tocmai din cauza stării infernale a liniei”, mai spun reprezentanții Asociației Pro Infrastructură. Aceștia transmit un mesaj și către CFR Infrastructura, compania care a anunțat că s-au înlocuit nouă sute din traversele de lemn de pe tronsonul respectiv. ”Compania se laudă cu nouă sute de traverse de lemn noi (adică aproximativ 3% din cele de pe întreaga linie). A înlocui 3% din traversele de lemn, în anul 2017, înseamnă cel mult o cârpeală sinistră, nu o lucrare decentă, demnă de o țară modernă, membră UE”, susțin reprezentanții asociației.

Ministrul Răzvan Cuc s-a lăudat, marți seară, că a promis și s-a ținut de cuvânt privind redeschiderea tronsonului de cale ferată Ilva Mica - Rodna Veche.

În scurt timp aflăm ce înțelege Tudorel Toader prin “rezonabil”

Ministrul Justiției Tudorel Toader a declarat, ieri, că va propune o varianta pentru redefinirea abuzului în serviciu în urma celor patru dezbateri publice care au avut loc pe această temă. „Vom decide una din variantele pe care le vom considera, în sensul acelui prag rezonabil despre care v-am vorbit”, a precizat Tudorel Toader.

În 3 iulie, reprezentanții sistemului judiciar, ai asociațiilor profesionale ale magistraților și ai mediului academic au susținut că este necesară impunerea unui prag valoric privind abuzul în serviciu pentru a aduce o predictibilitate legii, însă trebuie pus un prag redus pentru a nu încuraja încălcarea legii. Ei au mai spus că trebuie stabilită și gravitatea faptei, dar și că noua reglementare trebuie să precizeze că pragul a fost atins inclusiv prin cumul de infracțiuni.

Pe de altă parte, Tudorel Toader, a scris marți, pe Facebook, referitor la hotărârea pilot a CEDO cu privire la condițiile din penitenciare, că proiectul de lege privind modificarea Legilor justiției va fi prezentat public pe data de 23 august, fiind propuse modificări de fond, și nu de formă. El a mai spus că intenționează să facă posibile modificări la proiectul de lege privind grațierea unor pedepse.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a mers în iulie la Bruxelles pentru a discuta cu vicepreședintele CE, Frans Timmermans, despre legile privind Justiția. El a afirmat că pachetul va fi adoptat de Guvern pe 1 septembrie, urmând a fi transmis Parlamentului.

Scandal politic privind Agenția Europeană pentru Medicamente

Europarlamentarul Siegfried Mureșan îi solicită premierului Mihai Tudose să îmbunătățească propunerea privind locul unde ar urma să fie găzduită Agenția Europeană pentru Medicamente în România, și adăugă că răspunsul prim-ministrului la remarcile sale pe acest subiect a fost exprimat "fără niciun argument serios". "Prim-ministrul a făcut o propunere proastă și ne cere tuturor să spunem că este o propunere bună. Eu nu voi face asta. Să îmbunătățească propunerea și atunci voi spune că avem șanse să câștigăm", spune europarlamentarul, într-un comunicat de presă.

El susține că actualul Guvern a blocat orice șansă a României de a câștiga relocarea agenției în România prin propunerea de mutare pe o stradă aglomerată, "lipsită de minimă infrastructură de transport și precară la toate capitolele". "Această competiție nu se câștigă, așa cum vedem și în filmul de promovare a candidaturii României, vorbind despre o realitate paralelă, cu imagini filmate în studio, cu copii fericiți în leagăne și grafică făcută pe calculator care, aflăm din presă, nici măcar nu reprezintă topografia reală a zonei și care, aflăm tot din presă, ar aparține unui om de afaceri cunoscut în toată țara pentru că a construit ilegal un bloc-turn în centrul Bucureștiului, punând în pericol o catedrală monument istoric și continuând construcția blocului-turn deși existau decizii ale justiției care declaraseră nulă autorizația de construcție. Cum poate crede cineva, nu spun un prim-ministru în funcție, că vreodată Comisia Europeană se va lăsa târâtă într-o astfel de controversă și că va accepta și finanța construirea sediului unei agenții europene pe un astfel de teren?", spune el. Mureșan îl acuză pe Tudose că nu a prezentat niciun contraargument criticilor sale și doar "l-a jignit". "Aceasta nu este o campanie electorală în care să faceți promisiuni nerealizabile, ci o candidatură cât se poate de serioasă pentru o agenție care gestionează o industrie europeană responsabilă de sănătatea și tratarea a jumătate de miliard de oameni. Și, de aceea, domnule prim-ministru, aveți datoria să vedeți dacă mai puteți face ceva pentru a îmbunătățiți propunerea de candidatură, și nu să căutați inamici imaginari ai dumneavoastră sau ai țării", spune europarlamentarul.

Bucureștiul și-a depus oficial candidatura pentru găzduirea sediului Agenției Europene a Medicamentului, iar în flimul de prezentare este recomandat drept unul dintre cele mai sigure orașe din Uniunea Europeană, dar și "colorat, multicultural, unul dintre cele mai atrăgătoare orașe pentru a locui, un amestec de nivel de trai ridicat, chirii accesibile și prețuri convenabile". Siegfried Mureșan a contestat, marți, propunerea de relocare a Agenției în zona Pipera, fiind criticat de premierul Mihai Tudose pentru că ar aduce "deservicii" României prin astfel de afirmații.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.